gapiszon 0 Napisano Czerwiec 6, 2015 "Osobom emigrującym PRL-u, władza często wydawała paszporty w jedną stronę. Typowy paszport miał stempel z prawem jednokrotnego przekroczenia granicy polskiej oraz powrotu. W paszportach emigracyjnych słowa: oraz powrotu pomijano." http://www.money.pl/gospodarka/raporty/artykul/pragnelismy;wolnosci;podrozowania,7,0,573959.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość soufly2015 Napisano Czerwiec 6, 2015 Ty mi nie musisz niczego naswietlac. Ja wiem po kim mam obywatelstwo niemieckie. Jasne aresztowac i uciekinier :D no chyba ty :D ty w ogole wiesz o czym mowisz ? :) ciekawe skad ta pieczatke wzielas? z internetu ? :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gapiszon 0 Napisano Czerwiec 6, 2015 Tego nie musze kumac, bo obywatelstwo dziedziczy sie jedynie po rodzicach/ jednam rodzicu, nie po dziadkach czy pradziadkach. Jestes slabo zorientowana w materii. http://forumprawne.org/niemcy/182-warunki-uzyskania-obywatelstwa-niemieckiego.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gapiszon 0 Napisano Czerwiec 6, 2015 Nie, ta pieczatka pochodzi z mojego prywatnego peerelowskiego paszportu :) oczywiscie mozesz teraz kwiczec, badz nie wierzyc, faktu to nie zmienia :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gapiszon 0 Napisano Czerwiec 6, 2015 http://pl.wikipedia.org/wiki/Wielkie_ucieczki Poczytaj, a potem wydziwiaj, ok? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość soulfly2015 Napisano Czerwiec 6, 2015 co ty nie powiesz:) no to jednak mam po ojcu i jednak zadnym uciekienierem nie jestem i jednak jak tylko przyjechalam do Niemiec to dostalam niemieckie obywatelstwo. Dokladnie 2 miesiace pozniej wiec o czym ty chrzanisz ? wiec chyba ty jestes uciekinierem :) bo jakim prawem i cudem dostalam sie do Niemiec ? hmm? wyjechalas i nie wrocilas :) i tyle w temacie. a ja wyjechalam do ojca.Niemca. Rodowitego i z dziada pradziada. A ty zabko ? :) Wielka Niemko od 7 bolesci :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gapiszon 0 Napisano Czerwiec 6, 2015 Soulfly, ty na serio nie masz pojecia, co dzialo sie w twojej ojczyznie jeszcze wcale nie tak dawno temu :O Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość soulfly2015 Napisano Czerwiec 6, 2015 o wielkich ucieczkach to ty sobie poczytaj. Mnie to nie dotyczy. :) chyba jasne czy musze ci to jeszcze 100 razy tlumaczyc tepa babo ? jak najwyrazniej to ty ucieklas :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gapiszon 0 Napisano Czerwiec 6, 2015 To napisz, jak ty przyjechalas do tego twojego ojca. Sama jako 14- latka? Na zaproszenie na stale, czy po prostu turystycznie? Ja przyjechalam legalnie, z rodzina, przedtem musielismy sie w Polsce wszystkiego wyzbyc, odmeldowac we wszystkich urzedach, oddac mieszkanie, w biurze meldunkowym otrzymalismy karteluszek z informacja " wymeldowani do Niemiec", a ostatnie dni mieszkalismy po znajomych, bo mieszkania juz nie mielismy. No i poprosze o twoja historie :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość soulfly2015 Napisano Czerwiec 6, 2015 to ze inni uciekali razem z toba to nie znaczy, ze ja uciekalam. A juz napewno nie moj ojciec. Bo ja przyjechalam z mama i bratem do ojca. Na to sie mowi Familienzusammneführung. I daltego mialam od razu niemieckie obywatelstwo. Logiczne czy nie za bardzo? musze jeszcze raz wytlumaczyc ? :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gapiszon 0 Napisano Czerwiec 6, 2015 Jak bardzo chcialabys zobaczyc, to mam w tym paszporcie w jedna strone nawet pieczatke z odprawy celnej tych rzeczy, które moglismy wziasc ze soba do Niemiec. Na wiele rzeczy byly ograniczenia, niezrozumiale w dzisiejszych czasach. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gapiszon 0 Napisano Czerwiec 6, 2015 Wyzej piszesz, ze obywatelstwo dostalas dopiero po 2 miesiacach, nie jest to wiec "od razu". Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gapiszon 0 Napisano Czerwiec 6, 2015 Familienzusammenführung PRL mial w tak glebokim powazaniu.... nie osmieszaj sie. No i jak tutaj przyjechaliscie? Przez Watykan, niby Ojca Swietego odwiedzajac, czy regularny, legalny wyjazd z wszystkimi formalnosciami urzedowymi? Ciekawi mnie to po prostu, bo póki co, jedynie lezysz i kwiczysz, i zadnych konkretów. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość soulfly2015 Napisano Czerwiec 6, 2015 dziecinko my tak samo musielismy w Polsce wszystko sprzedac i sie wszedzie wymeldowac. Chyba logiczne ? :) na to sie mowi Familienzusammenführung. Na zadne zaproszenie czy cos tam nie jechalismy tylko na stale do ojca. Kumasz juz czy nadal nie ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość soulfly2015 Napisano Czerwiec 6, 2015 jak wyjechalismy ? tata autem po nas przyjechal. :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gapiszon 0 Napisano Czerwiec 6, 2015 Link o wielkich ucieczkach wkleilam ci, bo wysmiewalas sie o aresztowaniach i przesladowaniach, podwazajac takowe. Twoja wiedza historyczna jest faktycznie jakas mierna. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gapiszon 0 Napisano Czerwiec 6, 2015 Nie zawsze rozumiem twój jezyk, mnie innej polszczyzny uczono ;) Czy ciebie nie nauczono normalnie sie wyrazac? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość soulfly2015 Napisano Czerwiec 6, 2015 pisalam juz 5 razy. Normalnie . Z regularnie zalatwionymi formalnosciami. Wyjazd na stale. ile raz mam mowic , ze mnie twoje linki o uciekinierach nie dotycza ? co mnie to obchodzi? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gapiszon 0 Napisano Czerwiec 6, 2015 "Na zadne zaproszenie czy cos tam nie jechalismy tylko na stale do ojca. " Acha, a numer PO tez ci cos mówi? Bo ten w czasach legalnbych wyjazdów z PRLu do Niemiec, niewazne czym i z kim, byl sprawa kluczowa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gapiszon 0 Napisano Czerwiec 6, 2015 Po raz trzeci: link nie musi cie dotyczyc, wkleilam ci jedynie, bo podwazylas fakty aresztowan i przesladowan, a nawet zaoczne wyroki smierci. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość soulfly2015 Napisano Czerwiec 6, 2015 wziasc ?? No mnie tez innej polszczyzny uczono. mnie uczono wziac. ciebie nie ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość soulfly2015 Napisano Czerwiec 6, 2015 ja niczego nie podwazylam. To ty napisalas, ze ja jestem uciekinierem. Ze wyjechalam i po prostu nie wrocilam i ze by mnie aresztowano. a ja powatarzam po raz 10 : nie dotyczy mnie to. Ja normalnie do ojca przyjechalam. Kropka. A jaka mialam pieczatke itp itd to nie wazne. Wazne , ze przyjechalam legalnie i mialam od razu niemieckie obywatelstwo. Bez problemu. A ze otrzymalam po 2 miesiacach, no coz troche trwa wyrobienie dowodu. ;) Uciekinierko :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gapiszon 0 Napisano Czerwiec 6, 2015 Mam prawo do poprawek, w koncu od prawie 3 dziesiecioleci nie posluguje sie codziennie jezykiem polskim :) i tak uwazam, ze w porównaniu do PP, piszacych w ogloszeniu "potpurka pod nuszki", jestem asem ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość soulfly2015 Napisano Czerwiec 7, 2015 a teraz ide lulu bo maz wola, ze mam przestac pisac z idiotkami w internecie. :) po za tym nudzisz mnie . Ucieknierko i Niemko z koziej doopy. dalej bez odbioru. Zegnam PS Tobie sie tylko wydaje, ze jestes asem :) pieprzysz 3 po 3 i kit ludziom probujesz wkrecic. Uciekinierko. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gapiszon 0 Napisano Czerwiec 7, 2015 "To ty napisalas, ze ja jestem uciekinierem. Ze wyjechalam i po prostu nie wrocilam i ze by mnie aresztowano." Ja jedynie spytalam, jak wyjechalas, nie twierdzac, ze jestes uciekinierem. Tak mialo prawo mi sie zdawac, poniewaz podwazylas istnienie paszportów w jedna strone, z ta pieczatka. Kto takiej pieczatki nie zna, podwaza jej istnienie, wlasciwie nie mógl legalnie z Polski wyjechac. Ot i wszystko na temat. Jak bys mniej przeklinala, wymyslala i obrazala, a pisala od razu sensownie, latwiej byloby sie z toba dogadac. Dobranoc! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gapiszon 0 Napisano Czerwiec 7, 2015 A co do nie odbioru, i tak jeszcze dzisiaj wrócisz odebrac, wiec oszczedz klawiatury na takie frazesy :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gapiszon 0 Napisano Czerwiec 7, 2015 Jestem ciekawa, jak nazywa sie fachowo stan umyslu soulfly? Okazalo sie, ze po napisaniu przeze mnie, jak wyjechalam do Niemiec- ... ona miala tak samo. Dziwne, ze nie przedtem :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość soulfly2015 Napisano Czerwiec 7, 2015 Tego nie musze kumac, bo obywatelstwo dziedziczy sie jedynie po rodzicach/ jednam rodzicu, nie po dziadkach czy pradziadkach. Jestes slabo zorientowana w materii. xxx no masz racje. Jeszcze musze na te idotyzmy odpisac. Tak po rodzicach /rodzicu a ten rodzic otrzymal po swoich rodzicach itp. Ja mam Stammbuch kilka pokolen wstecz , ktore udawadnia, ze mam niemieckie pochodzenie. Dlatego ja nie mialam problemu z przyjazdem do Niemiec zupelnie legalnie ani zadnego problemu z otrzymaniem niemieckiego obywatelstwa a to, ze ty ucieklas i nie wrocilas i teraz masz sie za wielka Niemre :) no coz .....;) :) :) Ty mialas tak samo jak ja ???? Slucham ??? jaki prawem przyjechalas do Niemiec ???? I zostalas ?? Bo ? masz pochodzene nimieckie? wredna chora babo tylko kota ogonem przekrecasz. Ty masz cos z glowa wiesz ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gapiszon 0 Napisano Czerwiec 7, 2015 Soulfly, nie szkoda ci zostawiac meza samego, zeby takie glupoty teraz pisac? ;) Jak przyjechalam, napisalam. Uciekinierem nie bylam, niezaleznie, jak ty sie plujesz. Cos mi sie zdaje, ze cos cie u mnie dreczy, wszystko jedno, ciekawe dla mnie jednak jest, ze o podstawowych sprawach wyjazdów w czasam peerelu masz prawie zerowe wiadomosci, a jak niby twoja rodziny wyjezdzala, napisalas dopiero, jak ja mój/ nasz wyjazd i formalnosci opisalam. Wiec kto z kogo spisuje? Nie osmieszaj sie wiecej. W sumie jest mi to wszystko jedno, twoje bluzgi i widoczny brak podstaw kindersztuby nie zmienia mojej historii Mam ci tego Stammbuchu teraz pogratulowac? To normalka w niemieckich rodzinach, nie musisz sie puszyc, chyba, ze jakis kompleks tym sztambuchem leczysz. Nie, ja z glowa nic nie mam, bo mnie nie muli zadne idealizowanie zycia w Polsce, ani dudus jasnogórski ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gapiszon 0 Napisano Czerwiec 7, 2015 I po raz kolejny: z paszportem w jedna strone nie "uciekalo sie", z tym dokumentem wyjezdzalo sie legalnie. Dziwne, ze ty tego akurat nie wiesz. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach