Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zulka_

czytam więc jestem

Polecane posty

Hej dziewczyny kawusia,herbatka,inka i cappuccino UUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU miłego dzionka pochmurno u mnie -3

Vanilko dzeki za kawusię,wlasnie wstałam. U mnie prawdziwa zima,lekki mróz,sniegu duzo. Miłego dnia

🖐️ Vanilka dzięki za kawę, z chęcią wypiję. Plotka jak samopoczucie, bóle przeszły ? Nie zarejestrowano mnie bez skierowania, mimo że płacę. Od rodzinnej nie honorują skierowania, musi być od specjalisty Plany z wnukiem wzięły w łeb, leży przeziębiony:( Miłego dnia wszystkim🖐️

Terix u nas na moim terenie tez grypa panuje,ale ja brałam tyle leków ze pewnie mnie nie dosięgnie drugi raz.Szkoda ze wnuk lezy na feriach. Za to od niedzieli nie wychodziłam z WC,jakis wirus mnie dopadł,coś okropnego,dopiero dzisiaj w miarę normalnie funkcjonuje. Zaraziłam za to małzyka ale on jakos lagodniej niz ja.Mylse ze zaraziłam sie od córki,,ona wszystkiego naniesie z przedszkola.Była chora w sobote a od niedzieli ja. Vanilko dowiedz sie w sprawie finansowania,u nas juz beda przyjmowac wnioski do pieców,prawie cała dokumentacje juz mamy.Składamy na paletowca,doklada sie raz w tygodniu a działanie jak gaz.Popiolu nie ma,malutkie ilosci na blaszce.Sam pali i wszystko robi.Jesli dostaniemy dofinasowanie to o taki piec sie pokusimy.Pellet zamawia sie przez neta. Pomysl i dowiedz sie zeby wam czas nie minał na skladnaie wniosków.

Witam późno bo jestem z wnusiem ;) dzięki za kawke Vanilko ❤️ Plotko ❤️ Terixiu ❤️ U mnie minus 1 Terixiu - to niedobra wiadomość z tymi skierowaniami no i z Wnukiem - że też musiało go dopaść :O ❤️. W mojej wsi zamknięte są szpitale i przepełnione przychodnie. Infekcje aż sie pchają - nie zanm nikogo kto by nie miał w domu chorego. Żre czosnkowe grzanki, pije nalewke czosnkową, na szczęście nie musze nikomu chuchać a na niedzielne spotkanie zrobie przerwe :P Zostawiam i dla Was: do południowej herbatki zamiast ciastka ;) http://4.bp.blogspot.com/-dG0I1f8T2tk/UJ4qq_yIjsI/AAAAAAAACRc/sb_D2vnsc4U/s1600/grzany.jpg

Witajcie dziewczynki👄👄 Nie było mnie długo ale miałam epidemię grypy.Kładło mi domowników po kolei.Najgorzej było z mamą,myślałam że zejdę:(. No ale byłam piastunką,lekarką,kucharką i sama nie wiem kim jeszcze. A dzisiaj od ranka leje mi się ciurkiem z nosa,bolą gnaty i chyba znak że teraz ktoś będzie musiał pobiegać koło mnie:p Znając życie he,he za szybko nikt się kołołomnie:p nie pojawi;). Pewnie nawet bym nie chciała mając w pamięci jakie chwile grozy niedawno przeżywałam:(. Zatem trzeba wysmarczeć nosek,wyprostować bolące plecki i się nie łamać.Przynajmniej spróbować się nie dać;) Trzymajcie za mnie kciuki👄 Przytulam mocno❤️

coś na dobranoc wam napisze humorek,chyba cenzury nie będzie Pewnemu gospodarzowi ,świnie nie chciały jeść ,wiec udał się do lekarza ten mu poradził by w nocy wziął je do lasu w*****ał i będą jadły ,zrobił jak doktor kazał,rano patrzy świnie nie jedzą,poszedł do lekarza i mówi ,że zrobił jak kazał nic ,że ma powtórzyc to co on mu radził zrobił,położył się spać nad ranem budzi go zona on taki zaspany wyczerpany pyta co się stało a ona świnie świnie w busie siedzą i trąbią :P:P:P

🖐️ Przyniosłam kawę i herbatę (_) (_) (_) (_) W domu mam izbę chorych, zaczyna brać mnie katar i kaszel. Wnukowi już największa temperatura minęła. Może do jutra będzie po wszystkim, to pójdzie z dziadkiem na mecz siatkówki. Dzisiaj mam wizytę księdza. Może będzie bardzo ostrożny i nie wejdzie, nie będę płakała:P Miłego dnia wszystkim🖐️

Oj Terixiu - to masz pełne ręce roboty a tu jeszcze z nosa cieknie ❤️ bierz duże dawki wit C ale te duże po kilka tysięcy jednostek Daisy - taka nasza dola - wciąż kogoś obsługujemy. Nie daj sie wirusom, wpinkalaj czosnek, śpij z czapką na głowie, rób wszystko żeby się wywinąć ❤️ Zdrowia wszystkim życzę - jak najpredzej stawajcie na nogi! ❤️ 👄 ❤️ 🌻 Ja dzisiaj zżarłam 4 grzanki z czosnkiem - już nawet nie czuje czy smierdze czy nie :D Terixiu za kawusie dziękuje 👄 Dla wszystkich gorąca herbata z malinami http://st.depositphotos.com/2287637/3565/i/950/depositphotos_35654991-stock-photo-hot-tea-with-raspberry.jpg i świeże drożdżówki http://www.mojewypieki.com/img/comments/690496.jpg

Witam,jestem na herbatce z malinami,dzieki Teklo.Dopiero teraz bo rano musiałam byc w laboratorium.U mnie mróz -15 w nocy,sniegu dalej moc i najgorsze dla mnie wszedzie sliskie chodniki. Milego dnia

Widze wirus zbiera żniwo.Chyba takiej epidemii nie było dawno. Teklo tak mysle ja sie nie szczepilam a Ty zaszczepiona i tak długo to trwa u Ciebie.

Vanilko! ratunku! daj jakiś przepis na sernik na zimno na herbatnikach 👄

Teklo serniki na zimno ostatnio mi ,wole pieczone Ale jeżeli cię ratuje to na szybko już podaje 6 opakowan herbatników 1 litr mleka 1 szkl.cukru 1 szkl.kaszy mannej Cukier waniliowy kostka masła czekolada i migdały Mleko z cukrami z masłem zagotowujemy,powoli wsypujemy kaszę manną,gotujemy do zgęstnienia . Dno foremki 24x24 wykładamy herbatnikami,i wylewamy jeszcze gorąca masę polowe,układamy herbatnik na to druga połowę masy ,układamy herbatniki polewamy stopioną czekoladą i posypujemy migdałami.2 godzinki wkładam do lodówki. Drugie szybkie ciacho Napoleonka bez pieczenia 30 herbatników 3szkl.mleka 1/2szkl cukru cukier waniliowy kostka masła(moze być roślinne) 3szkl.mleka 3jajka szkl.mąki pszennej Cukier puder Ułożyć herbatniki na blaszce,połowę mleka(1,5szkl)zmiksować z mąką i jajkami,resztę mleka zagotować razem z masłem i cukrami.do gotującego mleka wlać zmiksowane jajka z mąką i gotować jeszcze chwilę do utworzenia się budyń ,gorące wylać na herbatnik ,ułozyć na masie następne herbatniki. ostudzić posypać cukrem pudrem i schłodzić

Jest smaczne i w miare szybkie Składniki: Ciasto ucierane: 125g masła 100g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 100g mąki pszennej 30g mąki lub skrobi ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mleka Dodatkowo: 1 galaretka koloru czerwonego 1 galaretka koloru zielonego 1 galaretka koloru żółtego 500g jogurtu naturalnego 400g słodkiej śmietany 30- 36% Sposób przygotowania: Przygotować ciasto ucierane. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem dodać w dwóch/ trzech porcjach do ciasta. (Dodając mąki z mlekiem należy miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Miksować na najniższych obrotach). Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Ciasto pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 300ml wrzącej wody. Ostudzić. Jogurt podzielić na 3 części i każdą część dodać do ostudzonych galaretek. Dokładnie wymieszać trzepaczką. Gdy galaretki zaczną tężeć, ubić śmietanę na sztywno. Ubitą śmietanę podzielić na 3 części i wmieszać delikatnie do galaretek. Ciasto ułożyć na paterze. Założyć obręcz to tortu. Galaretki powinny mieć konsystencję delikatnie tężejącą. (Jeśli są płynne, poczekać chwilę). Galaretki nalewać na przemian na środek ciasta. (Ja robię to zawsze w 3 porcjach np. 1/3 koloru zielonego, 1/3 czerwonego, 1/3 żółtego i ponownie 1/3 zielonego itd.). Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godz, aż masa dobrze stężeje.

Składniki: na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao cukier waniliowy na poncz: 1/2 szklanki herbaty kieliszek rumu lub wódki na krem I: opakowanie kremu do karpatki 500 ml mleka 150 g masła na krem II: 250 g masła 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody 2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki 2 łyżki kakao paczka okrągłych biszkoptów Składniki: na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao cukier waniliowy na poncz: 1/2 szklanki herbaty kieliszek rumu lub wódki na krem I: opakowanie kremu do karpatki 500 ml mleka 150 g masła na krem II: 250 g masła 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody 2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki 2 łyżki kakao paczka okragłych biszkoptów,

Upiec biszkopt: Białka ubić z cukrem na pianę, ubijając dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej i wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić, przekroić na dwa blaty i naponczować je. Krem do karpatki ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić i utrzeć z masłem. Podzielić na połowę. Jedną część rozsmarować na dolnej części biszkopta. Biszkopty przekroić na połowę. Ciasto z kremem przykryć drugim blatem biszkopta i rozsmarować resztę kremu. Na wierzchu ułożyć biszkopty. Masło zagotować z wodą i cukrem, ostudzić. Do ostudzonej masy wmiksować mleko w proszku ( 2 szklanki). Masę podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku. Masy z mleka w proszku na przemian wlewać łyżką między biszkopty. Gotowe ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin do stężenia. Kroić w połowie biszkoptów, najlepiej dopiero po kilku godzinach, kiedy ciastka zmiękną. Dobrze się kroi nożem zamoczonym wcześniej w gorącej wodzie. Smacznego!