Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

rozszerzanie diety wg who po 6 mż. ma siedzieć czy siadać???

Polecane posty

Gość gość

rozszerzanie diety wg who po 6 mż. ma siedzieć czy siadać???

Gość gość
Do rozszerzania diety dziecko karmione piersią ma mieć ukończony 6 m ż i ma być w wysokim krzesełku przypięte, no i właśnie tu jest problem, bo w zależności od źródła literaturowego raz piszą, że ma siedzieć, a raz, że siadać. Dziecko może zacząć siadać dopiero w 8 m ż, czyli powinno się czekać do tego momentu???Sadzanie na siłę aby siedziało jest niezdrowe dla kręgosłupa, a jedzenie w pozycji półleżacej w leżaczku czy foteliku jest wykluczone jeśli ktoś chce stosować BLW... jak robiłyście, czekałyście aż samo usiądzie (i do kiedy?) czy sadzałyście i przypinałyście, a jeśli tak to jak długo?

Gość gość
Nie czekałam nawet aż bedzie siedział, bo bym musiała za długo czekać. W naszym przypadku sprawdziło się krzeselko z regulacją oparcia. Był karmiony w pozycji lekko odchylonej. Nie dławił się, nie krztusił. Moim zdaniem jak dziecko siedzi (a nie siada) to spokojnie możesz je karmić w pozycji pionowej, tyle że z wysokim, wygodnym oparciem.

Gość gość
No siedzi w krzesełku pionowo jak przypnę, mam wysokie oparcie, plecy przylegają do oparcia, ale główkę przechyla na bok, został tydzien do 6 miesiąca...chciałam stosować BLW od początku i łączyć z kp. Niepokoi mnie ta przechylona główka, rehabilitujemy asymetrię ale to moze potrwac i nie wiem czy mam poczekać jeszcze, każdy mówi co innego. Ja byłam karmiona w latach 80 wg metody, ze się czeka aż dziecko samo usiądzie czyli ok 8 mca.

Dziecko może nawet zacząć siadać 9 mc życia i to jest na granicy normy, nie można na siłę sadzać, co najwyżej w pozycji fotelikowej/ lekko zagiętej jak księżyc, okres kiedy dziecko siada to indywidualna sprawa, też genetyczna oraz rozwojowa, radzę iść do Poradni Oceny Rozwoju czy wszystko ok.

Gość gość
Kurczę, nikt nie rozumie o co mi chodzi. Wiem, że nie można sadzać na siłe, ale czy można czekać z rozszerzaniem aż samo usiądzie, czyli do 8-9 mca? Dokarmianie w pozycji półleżącej jest możliwe juz w 4 mcu, ale ja nie chcę karmić pakami tylko chcę stosować BLW.

Gość gość
Tak. Powinnaś zaczekać. Ważna jest umiejętność odkrztuszania i sprawność dziecka. Posadzone przez kogoś nie zawsze da.sobie rade.

Gość gość
Jeśli BLW, to bym poczekała. Ja podawałam zmiksowane w pozycji półleżącej