Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lala138

Tycie w ciąży i krytyka ginekolog

Polecane posty

Gość gość
Zeby ta waga byla ok,to musialaby chyba miec wzrostu jakies 2 m.

Gość asdsas
. Otyła może, a nawet powinna nic nie przytyć, bo dziecko ma skąd czerpać xxx Normalnie powinna jeszcze schudnąć, bo dziecko z niej wyssie tu i ówdzie..

Gość gość
Nie 2 m, tylko ok. 185 cm. Wtedy BMI jest w normie. I istanieją takie kobiety.

Gość gość
To moze autorka napisze ile ma wzrostu,to wtedy skonczy sie gdybanie...

Gość gość
Autorko jeżeli bierzesz sterydy, to w tym pewnie tkwi większość problemu (reszta to te nieszczęsne 2 posiłki), wiem niestety jak to jest, w przeciągu roku na sterydach przytyłam 20 kg, słyszałam "dobre" rady, że pewnie za dużo jem, co wcale prawdą nie było bo byłam pod opieką dietetyka, który sam przyznał, że sterydy to zabójstwo dla wagi

Gość gość
tak, zgadzam sie - przez sterydy sie tyje

Gość gość
ale ona nie bierze sterydow, miala 88 przed ciaza i pewnie 160cm wzrostu jak wiekszosc kobiet... jest zwyczajna 3 drzwiowa szafa a doktor sie zwyczajnie martwi o to zeby dziecko mialo ojca

Gość gość
no przeciez powiedziala ze bierze na astme ty glupia krowo

Mam 166 wzrostu , i byłabym wdzieczna za nie obrazanie mnie . Bo na starość możesz wygladać 3 razy gorzej :)

Gość gość
Po pierwsze zmień lekarza! Po za tym tyjesz pewnie od sterydów, jak sama pisałaś puchną ci nogi wiec woda zatrzymuje sie w organizmie, jesteś w ciazy i nie jesz regularnie (2 posiłki to za mało) to tez może powodować tycie... Puki co mogę ci poradzić byś jeden z posiłków podzieliła na 2 mniejsze, na kolacje jedz niedogotowanych ryż ( wypije przez noc wodę z organizmu) i na podwieczorek jedz jakiś owoc lub warzywo ( tu dobrze sie sprawdza 2-3 marchewki, kalarepa, jabko itp ). Ryż gotuj 5 min mniej niż jest na opakowaniu. Powodzenia i nie stresuj sie... Po porodzie napewno schudniesz.

Gość gość
tyjesz od sterydow , leki na astme , tu lezy klucz do twojej otylosci

Gość gość
Co za idiotki sie tu wypowiadaja. Zaczela z waga 88 i jest w 31 tc i wazy 10 kg wiecej. .. Przeciez to nic! Nie martw sie, wszystko zleci jak tylko wyjdziesz ze szpitala! Ja bylam chudsza o 12 kg tydzien po porodzie! Twoja ginekolog to chamica, wyzywa sie na tobie bo jej na to pozwolilas...

Gość miła jak zawsze
problem z wagą to miałaś przed ciażą a nie w ciąży bo nie tyjesz tylko normalnie przybierasz na wadze. Pociesze cie. Ja wazylam 60kg ciażę zakończyłam z wagą 79 ;p a urodziłam miesiąc wczesniej więc do 22 bym dobiła i zyję;)

Gość gość
Nie pojmuję, jak mogłaś w ogóle zachodzić w ciążę z taką wagą !! to bardzo niezdrowo także dla Ciebie !! no chyba że mierzysz 190 cm ale nie sądzę. To ja w dzien porodu ważyłam 73 kg i sądziłam, że wieloryb ze mnie !! (mam 166 cm, obecnie dziecko ma 2 lata ja ważę 58kg to i tak z 3 kg za dużo).

Gość gośćNnnnn
Autorko, a może warto wybrać się do dietetyka, który ułoży Ci zdrowa i racjonalna dietę z uwzględnieniem produktów które lubisz. Dwa posiłki dzienne to niestety za mało i nie ma co się dziwić że organizm przestwil się na tryb "magazynowania". Faktycznie 11 kg w 31 tc przy Twojej wadze startowa to sporo i Lekarz ma rację , choć wyraża to w mało subtelny sposob. Przed ciążą byłaś otyla (BMI powyżej 31), więc w całej ciąży nie powinnaś przytyć więcej niż 7 kg.

Gość gość
Autorko, glowa do gory i nie przejmuj sie kasliwymi uwagami chamskiej lekarki ! Nie zostalo ci wiele czasu do porodu..nie bedziesz jej juz ogladac :) Jak u ciebie z cisnieniem ? Moze to poczatek gestozy czyli zatrucia ciązowego ? Sprawdz :) Na twoja wage w ciązy składa sie czereg czynnikow, na które w wiekszosci nie masz wpływu :) Naprawde nie przejmuj sie uwagami gina i przygotuj sobie na przyszlośc jakąs kąsliwa, ale kulturalna uwage lub spokojnie jej sie spytaj jakie ma remedium na dalsze nie tycie dla ciebie ? Oprucz niejedzenia :P Ja w drugiej cięzy startowalam z jeszcze wieksza waga niz ty :P 95 kg :) (Dla zdziwionych zyciem forumowiczek info ; tak , ktos chcial mnie zapłodnic i nawet jest ze mna nadal :P ) W ciazy przytylam 12kg , choc moja gin raz wspomniala, ze powinnam przytyc jedynie 6 kg.. Spytalam sie jej ile ona przytyła w ciazy i.. magicznie nie bylo tematu :D Nie miałam najmniejszych problemów zdrowotnych w ciazy, zadnej cukrzycy czy nadcisnienia, zatrucia, opuchniecia itp. Serio. Oprucz normalnego pod koniec bólu pleców czy szybszego zmeczenia. Poród był sprawny i szybki, anestezjolog nie miał problemów z wkłuciem sie w moje plecy przy podawaniu zzo :P Po 8 dniach od porodu i przedluzonego pobytu w szpitalu wazylam 92 kg.. Syn urodził sie zdrowy, z waga prawie 4 kg :) A w pierwszej ciązy gdy wazyłam 65 g i bylam sporo młodsza , mialam gestoze i nadcisnienie :) A przytyłam 9kg :P Tak więc , nie ma jednej reguly do wszystkich ludzi i wszystkich ciąz, jak sama widzisz :) Bedzie dobrze :)

Gość gość
Autorko, a może warto wybrać się do dietetyka, który ułoży Ci zdrowa i racjonalna dietę z uwzględnieniem produktów które lubisz. Dwa posiłki dzienne to niestety za mało i nie ma co się dziwić że organizm przestwil się na tryb "magazynowania". Faktycznie 11 kg w 31 tc przy Twojej wadze startowa to sporo i Lekarz ma rację , choć wyraża to w mało subtelny sposob. Przed ciążą byłaś otyla (BMI powyżej 31), więc w całej ciąży nie powinnaś przytyć więcej niż 7 kg. twoja głupota nie jest mierzona w kg, po co takie coś jak ty sie tu wypowiada? leczysz pisdo jakieś kompleksy z dzieciństwa, czy mąz bzyka inna?

Gość gość
moze warto sie wziac za siebie i nie p******ic o obrazaniu? jestes zwykla trzydrzwiowa szafa i owszem moze bede wygladal gorzej na starosc... poki co mam 24 lata, za soba dwa nowotwory i tez bralem glikortykosteroidy i wiem jak sie po nich takze wyglada, ale jedyne co mi po nich zostalo to rozstepy w mniej widocznych miejscach. 1) odstaw sterydy, bo dziecku tez nie sluza i urodzisz taki sam polksiezyc jak Ty. Jest cala masa innych lekow na astme, zadbaj o to zeby lekarz Ci zmienil leczenie jezeli nie chcesz tak wygladac! 2) z*********j na silownie i fitnessy (to juz po ciazy raczej)... Obrazac Cie bede i wiem, ze Ci sie nie podoba, ale nam tez sie nei podoba jak wygladasz. Jezeli Cie to obraza jaka jestes to stlucz lustro w domu, a jak Ci to daje znak zeby cos z tym zrobic to szacunek dla Ciebie... ps. ja akurat bralem sterydy i wiem ze to przez nie, takze powiedzmy ze wybaczam... ale dlaczego beirzesz je tak dlugo? bierzesz je nadal? ja mialem taka przypadlosc ze nie moglem ich brac dluzej niz 3 msc bo mi juz totalnie na bani odp*****lalo

Gość gość
Faktycznie 11 kg w 31 tc przy Twojej wadze startowa to sporo i Lekarz ma rację , choć wyraża to w mało subtelny sposob. Przed ciążą byłaś otyla (BMI powyżej 31), więc w całej ciąży nie powinnaś przytyć więcej niż 7 kg. głupia pisda z ciebie, twoj****chory też będę głupie, po co się rozmnazasz?

Gość gość
Widac, ze te sterydy cie nadal trzymaja.. "nam sie nie podoba ".. Twoja i tobie podobnych opinie nalezy strzepac jak gów/no z butów i tyle..

Gość gość
Osoba otyła/z nadwagą KSIĄŻKOWO powinna przytyć ok 7 kg w trakcie ciąży. W tym kontekście jest raczej zrozumiale, że twoja ginekolog nie przyjmuje z zachwytem nadmiernego (dla osoby o twoich gabarytach) przyrostu wagi. ZAPEWNE TO NIE TWOJA WINA I ABSOLUTNIE POWINNAS SIE WYZBYC POCZUCIA odpowiedzialnosci ZA SYTUACJE NA KTORA NIE MASZ WPLYWU (sterydy, problemy metaboliczne robią swoje)... no ale jednak...po prostu taki przyrost wagi u mamy ktora juz przed ciaza znagala sie z problemem otylosci nie jest pożądany i moze (EWENTUALNIE = ISTNIEJE ZWIEKSZNE PRAWDOPODOBIENSTWO) negatywnie odbic sie na waszym (matki i dziecka zdrowiu (niska masa urodzeniowa, zwiekszone prwdopodobienstwo zapadniecia na cukrzyce itd) Ginekolog nie jest wrogiem, ot po prostu sie niepokoi i wyraza to w malo deliktny sposob (ale przynajmniej ie mydli oczu. Jest szczera)

Gość gość
nam sie nie podoba = spoleczenstwo za to wszystko placi. najpierw placi za refundacje sterydow, bo po co leczyc astme sterydami w tabletkach (bo zaraz jeszcze wyjdzie ze sterydy byly wziewne czyli spasla sie sama, bo te nie tucza). Potem spoleczenstwo placi za leczenie wszystkich innych chorob grubasa, cukrzyca, choroby serca etc etc, a do tego jeszcze za pieniadze podatnikow trzeba utrzymywac chora i zagrozona ciaze spaslaka i co spoleczenstwo dostaje w zamian? Dziecko ktore ma niska mase urodzeniowa, mozliwosc wszelkich wad i ogolem niskie szanse na to ze bedzie zdrowe.

Gość gość
Twoja ginekolog ma racje, bierzesz sterydy, jesz 2 razy dziennie i jestes w ciąży...zwariowalas? Idz do dietetyka, ulozy ci jadlospis, moze i będziesz dalej tyc (w co watpie, sterydy chyba bralas caly czas i tez tak regularnie nabieralas wagi?) jedz 5 razy dziennie, dieta mozna calkiem niezle poprawic wyniki krwi, zresztą dziecko zywi sie tym co ty a 2 razy dziennie to niezbyt dla niego zdrowo w ciąży. Na pocieszenie powiem ci ze mozna, sama mam 179cm i zaczynalam z waga 90kg, w dniu porodu mialam 98 kg z czego bylam spuchnięta jak balonik. Urodzilam dziecko z waga 3800g po wyjściu ze szpitala mialam 91 kg. I wiesz co? Cala ciąża, zdrowe, regularne posiłki wyrobily pewien nawyk i nadal odżywiam sie zdrowo, 5 razy dziennie (no moze nie zawsze ;) zależy jaki dzien ma moje dziecko) teraz mam 10 kg mniej niż przed ciaza bo wzielam sie ostro za gimnastykę, w domu, na dywanie. Nie mam jak wychodzic gdzieś na silownie czy aerobik wiec katuje sie w domu plus spacery z dziećmi. Zaczynam wracac do zywych, mam wiecej energii, cieszy mnie zabawa z dziećmi. I chce byc chuda i zdrowa, dla nich. Zycze ci zebys miala zdrowe dziecko i dużo kg mniej za rok :)

Gość gośćania
sorry piszesz, ze odzywiasz sie zdrowo i jadasz bardzo mało, a wage startowa mialas 88 kg? czy ty w ogóle czytasz to co napiszesz? wychodzi na to ze sie raz obzerasz raz glodzisz-co w tym jest zdrowego?! idz normalnie do dietetyka zamiast eksperymentowac na wlasnym dziecku:/ to co robisz jest skrajnie nieodpowiedzialne-jak mozna sie glodzic w ciazy???!!! jestes niedojrzala i egoistyczna

Gość gość
ja na okres ciąży miałam odstawione sterydy doustne, jedynie wziewy brałam ale też ograniczone- przeszłam na salamol czyli jeden ze słabszych od których tak naprawdę zaczynałam walkę z chorobą. a i waze 52 kg przy wzroście identycznym jak Ty autorko. więc to nie sterydy tylko Ty.

Gość gość
Ja przytylam w ciazy 35 kg!!! I wiesz co bylo najgorsze? Ze jak sie dziecko urodzilo to bylam tak tlusta ze nie mialam energii sie nim zejmowac, potykalam sie o swoj tluszcz. Ale schudlam. Zrzucilam to wszystko w rok. Bez dietetykow, bez trenerow. 5 posilkow dziennie - 3 wieksze i dwa male. Zero slodyczy, zero slodkich napojow, zero bananow, zero fastfoodow ale poza tym to normalne jedzenie i troche spacerow. Da sie ale trzeba chciec. Nie bede Ci pisac jak duzo sie lepiej czuje. Wyladuj sobie plecak 35 kg i ponos 10 minut a pozniej zrzuc - zobaczysz ulge

Gość gość
Autorka ma problem ze soba i nie sziwie sie lekarca. moja mama jest ginekologiem i tez miewa takie pacjentki . mówi jej raz ze jedz dla dwojga nie za dwoje bo to nie służy nikomu. to oczywiście ona mało i zdrowo je. na następnej wizycie znów 3-4kg więcej i znów kłamie ze mało je a tyje od powietrza czy woda jej się zatrzymała . po jakimś czasie taka krowa bo inaczej określić się nie da -trzeba potrząsnąć. ale autorka dalej widzi winę wszędzie ale nie w sobie :(

Gość gość
zero bananów masakra ale ciemnogród :O banany nie tuczą są mega zdrowe tylko trzeba się też ruszać, choćby spacery szybkim krokiem codziennie!! banany są na liście najzdrowszych pokarmów świata!! (obok "tuczących" awokado, platków owsianych, orzechów itp)

Gość gość
Żeby to bylo tak proste, jak niektóre to sugeruja, to po swiecie chodzilyby same chudzielce ! :P Organizm to skomplikowana maszyneria, a nie prosty cep: mniej włozysz to mniej uzyskasz i schudniesz :D Zawsze jest tylko jedna rada: mniej zrec i więcej sie ruszac.. Moze to i dobre dla kogos , kto ma z 5 kg nadwagi, ale nie dla osoby , która jest otyła, ma rozwalony metabolizm, wspólistniejace choroby i bierze leki nieobojetne dla organizmu. Czy jestes chudzielem, sczuplym , grubym czy tluściochem: WSZYSTKIM NALEZY SIE SZACUNEK I NIKT NIE MA PRAWA ICH PONIZAC !

Gość gość
ja przed ciążą wazylam 75kg ( troche nadwagi) teraz bylam u gin w 20 tygodniu i jak sie zorientowala ze juz przytylam 13 kg to spanikowala, ze nie moze tak byc itd. Ok wiem ze przywalilam!!! Wkurzylo mnie to ze na ostatniej wizycie nie zauwazyla ze mam 10 na plusie, tylko lapke wyciaga po 200zl, stara picza!