Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ciąża a kontrola ZUS

Polecane posty

Gość gość

Witam, potrzebuję porady co mam robić. Otóż jestem w 26 tygodniu ciąży i przebywam na L4. Cały czas siedzę w domu ale w tamtym tygodniu z dzieckiem wybrałam się na zakupy aby kupić mu nowe buty. Pech chciał że pod moją nieobecność akurat odwiedził mnie ZUS. Dzisiaj dostałam od nich Pismo ze z powodu mojej nieobecności w domu wypłata zasiłku zostaje wstrzymana dopóki nie złożę im stosownych wyjaśnień. Czy ktoś z Was był w takiej sytuacja. Co wtedy zrobiliście. Poradzcie mi proszę

Gość gość
Hej ja miałam taką sytuację, masz zdaje się 3 dni (przynajmniej ja tak miałam) na złożenie wyjaśnień. Najlepiej napisać, że byłaś u lekarza, dentysty, odbierałaś wyniki badań, robiłaś badania itp. Dobrze byłoby gdybyś miała jakąś podkładkę-choć mogłaś np zgubić paragon od dentysty. Ja jak miałam kontrolę- napisałam (akurat zgodnie z prawdą)że dzwonek mi nie działa i mimo że byłam w domu nie zdawałam sobie sprawy, że ktoś się do mnie dobija. Nie robili żadnych problemów. Możesz też powiedzieć, że spałaś albo brałaś kąpiel itp. Te kontrole mają chyba wyłapać, takie osoby, które np są na L4 a jadą sobie do pracy za granicę albo na wakacje. Myślę, że jeśli napiszesz jakiś normalny powód, to nie powinni robić problemów.

Gość gość
dziewczyny a czy takie kontrole są tylko jak się ma l4 leżące czy każde?:O ja kurcze nie otwieram jak ktoś dzwoni do drzwi:(

Gość gość
A co to ma znaczenia jakie? Jak masz uzasadnione zwolnienie to tak czy siak powinnaś plackiem w domu siedzieć. A jak naciągasz i oszukujesz, to się nie dziw, że takich jak ty próbują ukrócić :o

Gość gość
gość dziś x kontrole mogą być zarówno osób, które mają l4 chodzące i leżące. x Autorko a z ciekawości zapytam - w którym jesteś tygodniu ciąży i który tydzień na zwolnieniu?

Gość gość
Napisala jak byk 26 tc

Gość gość
Ja jestem w 25 tygodniu i nie miałam jeszcze żadnej kontroli z ZUSu(chyba że mnie w domu nie było). Ja czy chce czy nie muszę być na L4 bo praca,którą wykonuje tego wymaga ( pracownik fizyczny). Nie wiem jak to jest u mnie z tą kontrolą bo to zakład pracy zmusza mnie do siedzenie na zwolnieniu...

Gość gość
gość dziś A co to ma znaczenia jakie? Jak masz uzasadnione zwolnienie to tak czy siak powinnaś plackiem w domu siedzieć. A jak naciągasz i oszukujesz, to się nie dziw, że takich jak ty próbują ukrócić pechowiec.gif x strasznie wredna z Ciebie suka:):):) przecież jak byk napisane, że siedzi w domu tylko nie otwiera, a wy wszystkie zawsze jazgot podnosicie, że każda na l4 okrada państwo:O

Gość gość
Hej odnośnie zwolnień z Zus. Jeśli masz zwolnienie L4 leżące, to nie wzywają cię na kontrole do siedziby ZUS tylko właśnie przeprowadzają kontrolę w domu. Jeśli zaś masz zwolnienie chodzące - to zawsze łatwiej można się wytłumaczyć ale mogą też wezwać cię byś stawiła się na kontrole do lekarza orzecznika.

Gość gość
19:26 nie ma w prawie czegos takiego jak opisujesz, ze zwolnienie z powodu pracy fizycznej. Jezeli stanowisko pracy lub obowiazki na nim wykonywane nie moga byc realizowane prze ciezarna to poracodawca ma obowiazek albo przeniesc pracownice na inne stanowisko albo zwolnic z wykonywania obowiazkow z zachowaniem aktualnego wynagrodzenia. Taka sytuacje reguluje kp a nie zwolnienie lekarskie. Nie traktuj tego wpisu jak ataku na siebie bo mnie akurat twoje zwolnienie ani grzeje ani ziebi, tyle ze jezeli powiesz przy kontroli ze l4 z powodu wykonywanych obowiazkow to pierwsze co zus zrobi to wstrzymanie zasilku.