Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Bruno Shatyn

Kaczka na taczkę... archiwum 18

Polecane posty

Gość gość
Mam w bliskiej rodzinie pielęgniarkę która zarabia na rękę ok.1800 zł.Ma 50 lat,całe życie pracuje w zawodzie,całyczas musi się uczyć i dokształcać często na własny koszt.Nie ziwię sięże młode się do tego nie garną.Średni wiek pielęgniarki to chyba 48 lat,ciekwe co będzie dalej,chyba biurwy będą oddelegowane i będą obcierać du/py nam i naszym bliskim w niedalekiej przyszłosci

Gość gość
ponieważ mieszka raczej nie w żądnej podwyżek aglomeracji a tam dyrekcja szpitala ustala sobie stawki wypłacając to co zaoszczędzą na pielęgniarkom - dopłacają lekarzom , aby ich zatrzymać - i tak wiedzą , ze się nie zwolni i pojedzie na saxy

Gość gość
Pracuje w Angli już 6 lat, w Polsce pracowałam 12 lat. Komfort pracy w Angli jest nieporòwnywalny a to dzieki tz. procedòrà ktore w Polsce jeśli sa to sà na papierze. Zarobki to inna bajka, niby wiecej jeśli przełożysz to na złote ale muszisz tu żyć co ješli nie masz swojego mieszkania jest nienajtańsze. Ja pracujàc w NHS( czyli państwowo) zarabiam £1.800 jako band 6, (zaczyna się od band 5) a rate za dom płace £800,00. Na życie zostaje ale odłożyć coś jest ciężko... Tu nie tylko liczy sie staz pracy ale kwalifikacje które trzeba cały czas podwyższać, czytaj kursy, szkolenia. W Polsce nikt niczego nie wymagał, na kurs intensywnej terapii noworodka czekałam 5 lat i się nie doczekałam... Są plusy i minusy a wybór zależy od nas samych.

Gość gość
nie ma takiej pensji 1816 zł brutto w 2016 (minimalna wynosi 1850zł) - to musiały być dane z 2015 , czyli najniższa 1750 plus te 4 % dla stażystek

Gość gość
poz tym istnieją tzw. nadgodziny - liczone podwójnie do których mało kto się przyznaje - takie np. dwa dni nadgodzin podnosi pensje o 20 % i to już jest inna stawka a w Anglii istnieje unormowany system płac dla lekarzy i pielęgniarek - tam nie ma' kominów' jeżeli chodzi o płace w różnych miejscowościach - coś takiego warto byłoby zaprowadzić w Polsce

Gość gość
- wieści zza granicy dochodzą takie , że pielęgniarki i opiekunki zarabiają kasę ileś tam razy większą niż w Polsce x no jeżeli to ma być argument dla strajków to wszyscy powinni uw polsce zastrajkować. nie znam takiego zawodu w którym na zachodzie nie zarabia się "ileś tam razy" więcej niż w polsce. nawet niewykwalifikowany robotnik zarabia "ileś tam razy" więcej na zachodzie niż w polsce. tylko że on zamiast strajkować jedzie na zachód jak chce wiecej zarabiać a panienkom wydaje się że będą pacjentów szantażować. ja dobrze życzę ludziom i pielęgniarkom też ale jak się dowiedziałem że w CZD one potrafią nawet 9 tys zarobić a średnio 5 tys to jakoś nie widzę powodów do strajków.

ja dobrze życzę ludziom i pielęgniarkom też ale jak się dowiedziałem że w CZD one potrafią nawet 9 tys zarobić a średnio 5 tys to jakoś nie widzę powodów do strajków. x Średnio Polak zarabia 4100 zł, w rezeczywistości w mniejszych miastach 70% osób pracuje za najniższą krajową. Tak samo pielęgniarki, tak ciężko to zrozumieć,że tą średnią to osiągają ludzie co najwyżej w większych miastach?

Gość gość
"Średnio Polak zarabia 4100 zł, w rezeczywistości w mniejszych miastach 70% osób pracuje za najniższą krajową. Tak samo pielęgniarki, tak ciężko to zrozumieć,że tą średnią to osiągają ludzie co najwyżej w większych miastach? " x ty chyba jak każdy wyznawca sekty "antypisa" nie rozumiesz słowa pisanego. spróbuj sobie to przeczytać jeszcze raz i może skomentować w sposób który będzie miał jakikolwiek związek z moimi słowami: "w CZD one potrafią nawet 9 tys zarobić a średnio 5 tys to jakoś nie widzę powodów do strajków." x ta średnia, matole, dotyczy tylko CZD. tam poniżej 3 tys miesięcznie zarabia tylko 6 proc pielęgniarek, tych najmłodszych, dopiero po szkole. to naprawdę nie są złe zarobki w skali polski a tym paniusiom się wydaje że jak trafiły na rząd pisu to teraz wszystko wolno i się podłączą pod absurdalne wrzaski opozycji.

Gość gość
"i wiedzą, że poroblemem nie jest 400 zł, tylko chore zaciskanie pasa na personelu." x służba zdrowia jest w złej kondycji w polsce, to prawda. ale czy to jest powód do odejścia od łóżek pacjentów? stawiania pod ścianą dyrekcji szpitala i niestety też pacjentów. one stawiają coraz wyższe żądania i nie chcą w ogóle porozumienia tylko wycisnąć jak najwięcej. a biorąc pod uwagę ile zarabiają to naprawdę nie mają powodów do narzekań.

ta średnia, matole, dotyczy tylko CZD. x A podali tam ,że te pensje oscylujące między 5-9 tys. zł to pensje brutto przy 260 godzinach pracy miesięcznie ,czy to zostało specjalnie przemilczane, by zamieść sprawę pod dywan?

Gość gość
a czy ja napisałem gdzieś o "biednej dyrekcji"? dostajesz jakiejś histerii. nie wiem jaka jest dyrekcja w CZD natomiast wiem że pielęgniarki nie mają do zaproponowania niczego konstruktywnego. chcą tylko korzystając z okazji że po pisie "modne" jest jeździć i będą miały wsparcie "antypisowskich" mediów (tak jak miały z "białym miasteczkiem") wycisnąć jak najwięcej. a po raz setny powtórzę że jeżeli ich zarobki średnio wynoszą 5 tys zł, najwyższe to nawet 9 tys a poniżej 3 tys zarabia tylko 6 procent z nich, te najmłodsze to naprawdę nie ma powodów do strajków i odejścia od łóżek pacjentów.

Gość gość
ta znajoma pielegniarka okolo 50 tki to iftar:D

Gość gość
"Dociera do twojego zakutego łba??? " x licz się głupia ściero ze słowami.

Gość gość
"Z informacji przekazanych w poniedziałek przez MZ wynika, że średnie zarobki miesięcznie pielęgniarek w CZD wynoszą ok. 4 tys. 940 zł brutto. W tym godziny nadliczbowe stanowią średnio 168 zł na osobę. " x gdzei tu masz 240 h idiotko? średnie zarobki pielęgniarek to ok 4940 brutto a w tym godziny nadliczbowe to tylko 168 zł, czyli nic nie znaczący margines. one tam naprawdę nieźle zarabiają.

ty chyba jak każdy wyznawca sekty "antypisa" x Widzę zaś,że ty wyznawca PIS jesteś, skoro każdy ,kto się z Tobą nie zgadza jest z sekty antypis. Nie popieram żadnego ugrupowania politycznego w Polsce,gdyż one wszystkie po jednych pieniądzach są i mają w genach pamiątke PRLu zwaną "kombinuj na lewo" przez co nawet stukrotna zmiana rządu i obsadzanie stołków tymi samymi mordami w nowych ugrupowaniach i konfiguracjach tychże mord nic nie zmieni, a przynajmniej nic nie zmieni się na lepsze ,bo na gorsze zawsze może

Gość gość
"Nie popieram żadnego ugrupowania politycznego w Polsce,gdyż" x a w d***e mam kogo ty popierasz czy nie popierasz. czytam twoje wypociny i widzę że najchętniej tego kaczyńskiego to byś własnymi zębami szarpał.

Najchętniej to ja bym tych wszystkich polityków na bruk wypieprzył i obsadził rząd ludźmi nie pamietającymi PRL , ktorzy z racji nie pamiętania PRL nie mają prlowskich nawyków wyssanych z mlekiem matki. Tylko wtedy może udać się odbudowa RP i poprawa warunków życia jej obywateli o których każda partia w kółko pieprzy przed wyborami tylko po to , by po wyborach nic w tym kierunku nie robić

Gość gość
"PiS rzadzi prawie rok i na tym polu NICZEGO nie zrobił. " x wg jakiej matematyki "pis rządzi prawie rok"? rząd beaty szydło zaprzysiężono 16 listopada 2015, dzisiaj mamy 7 czerwca 2016. to jest 6 miesięcy i dwadzieścia parę dni, ładny "prawie rok". a PO rządziła 8 lat. i teraz pis ma to wszystko w pół roku naprawić? ciekawe jak? to by jakiegoś cudu potrzeba.

Gość gość
"Różnimy się między innymi tym pomarańczowy pieniaczu," x różnimy się także tym że tobie jak coś się nie podoba w tym co ja piszę a nie masz argumentów to natychmiast używasz wyzwisk. taka tam "drobna różnica" między nami.

i teraz pis ma to wszystko w pół roku naprawić? x typowe pieprzenie pisowca. PIS musi po PO naprawiać :D G****o prawda, problem pielęgniarek ciągnie się od 2005 roku przynajmniej , a w 2005 roku rząd sprawował PIS, który tak i wtedy jak i teraz nic w kierunku poprawy sytuacji pielęgniarek nie zrobił. No ale tak , wszystko wina PO, PIS przecież miał ważniejsze sprawy na głowie wtedy ,np. utworzenie nieudolnego CBA, które odkryło na nowo układ okresowy i to było jego jedyne osiągnięcie w wykrywaniu układów :D

Gość gość
"że ja znam stan faktyczny zarobków" x a skąd? pracujesz w CZD? skąd znasz "stan faktyczny zarobków" w CZD?

Gość gość
"G****o prawda, problem pielęgniarek ciągnie się od 2005 roku przynajmniej , a w 2005 roku rząd sprawował PIS, który tak i wtedy jak i teraz nic w kierunku poprawy sytuacji pielęgniarek nie zrobił." x ale rządził 2 lata a nie 8. i to PO razem z "charyzmatycznym premierem buzkiem" przeprowadziła "4 wielkie reformy" w tym reformę służby zdrowia a potem rządziła 8 lat. to co, pis ma być za to odpowiedzialny skoro w okresie ostatnich 20 lat "porządził se" 2,5 roku?

Gość gość
"No ale tak , wszystko wina PO, PIS przecież miał ważniejsze sprawy na głowie wtedy ,np. utworzenie nieudolnego CBA, które odkryło na nowo układ okresowy i to było jego jedyne osiągnięcie w wykrywaniu układów" x a ja tam widziałem dobrze jak pani sawicka w łapę brała ale "niezawisły" sąd stwierdził że mogła brać a skazał tego co ją bezczelnie nagrywał. taka to była ta III RP.

Gość gość
no sorry ale CZD nie jest jedynym szpitalem, może cię to zdziwi, żeby się minister akurat tym przypadkiem zajmował.

Gość gość
"Nie przytoczyłeś póki co ŻADNEGO argumentu tylko propagandowy bełkocik." x ja uważam że przywołanie zarobków po 5 tys zł średnie jest argumentem w kontekście strajków dotyczących podwyżek. ale ty nie potrafisz dyskutować to albo walisz wyzwiskami albo próbujesz być "recenzentem" argumentów w dyskusji w której sama uczestniczysz. żenada.

Gość gość
"PiS pozmieniał sporą część szefów poszczególnych działów NFZ." x przypominam po raz kolejny PIS RZĄDZI PÓŁ ROKU, dociera to do was? nie jest w stanie naprawić rzeczy które w ciągu ostanich 25 lat były niszczone. pewnie na wiele rzeczy nie ma też pomysłu, temu nie zaprzeczam, na inne nie ma czasu. ale co tu ma do rzeczy w kontekście protestu pielęgniarek? one po prostu chcą wycisnąć wiecej kasy bo wiedzą jaka jest teraz w polsce sytuacjia polityczna. i tego się domagają a nie "reformy służby zdrowia" więc argumenty któe tu przedstawiacie, dotyczące problemów w polskiej służbie zdrowia, mimo że są prawdziwe to nie mają nic do tego protestu.

Gość gość
"no sorki ale to twój post" x no ale chyba w odpowiedzi na twoje prostackie obelgi, niczym nie sprowokowane poza tym że nie podobało ci się to co piszę. naprawdę musisz mieć tupet żeby ten post cytować. dlaczego nie zacytowałaś jak mi ubliżałaś bo nie potrafisz dyskutować w cywilizowany sposób?

Gość gość
"a to twoja merytoryczna odpowiedz do Pavlo. " x to teraz powklejaj posty w którym bez jakiegokolwiek powodu, w żaden sposób nie sprowokowana, zaczęłaś mi ubliżać dlatego tylko że nie potrafiłaś znaleźć argumentów. tak samo jak teraz zamiast dyskutować wyszukujesz moje posty w których odpowiadam na wasze chamskie obelgi. najwidoczniej tylko wyzwiskami i obelgami jesteś w stanie dyskutować a cokolwiek innego cię po prostu przerasta.

Gość gość
"Nie było prostackich wyzwisk. " x dobre :D ale świadczy o tym jedynie jak cię wychowano że chamstwo i wyzwiska jest dla ciebie czymś tak normalnym że nawet go nie zauważasz.

Gość gość
na zachodzie pielęgniarki mają o wiele wieksze uprawnienia i obowiązki i odpowiedzalność u nas chcą kasy ale nie chcą ponosić odpowiedzalności próby jakich kolwiek zmian pielegniarki blokują to one doprowadzają same do takiej sytuacji że wiele młodych rezygnuje lub odchodzi za co chcą tych niebotycznych podwyżek ?za to ze sie nachodzą ,że wykonają polecena lekarza bo same o niczym nie decydują,że zrobią zastrzyk czy kroplówkę ,że pacjenta umyją cewnik założą? część tych czynności po przescoleniu na zach robią zwykli asystenci bez szkół medycznych ,ratownicy medyczni mają większe uprawnienia a pielegniarki blokują im prace na oddzałach ,to jest dobrze zorganizowana grupa szanarzystek która od lat ciągle woła pieniedzy czy jak teraz dostaną to ich przybędzie cos sie zmieni?nie przybedzie ,bedzie dalej tak samo ,chcą dorównać pensją lekarzom i tu tkwi problem tylko pytanie za co