Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 123445

Przestałam wierzyć w Boga

Polecane posty

Gość Latarnik z mroku
"Do mojego przedmówcy: po co się modlić skoro to ja mam dokonać "czegoś"? Sam przyznałeś, że modlitwa się nie liczy, jeśli sama nie dokonam starań...więc po co mi ta modlitwa skoro wszystko zależy ode mnie?" Czytaj proszę ze zrozumieniem - Sama modlitwa bez robienia "co w ludzkiej mocy" nie działa, tak samo jak zdanie się w trudnych sytuacjach na swoje własne siły. Trzeba łączyć działanie z modlitwą i wiarą. Chyba nie modlisz się po to, aby nagle Bóg zstąpił z nieba, zakasał rękawy i zrobił coś za ciebie?

Gość Latarnik z mroku
"Naprawdę uważasz, że cierpienie przychodzi od Boga? Ja uważam, że cierpienia przysparzają ludzie." x Ty sobie możesz uważać tępy pajacu. Biblia wyraźnie mówi że wszystko robi bóg. Naprawdę? A ja myślałem, że Biblia mówi o tym, że mamy wolną wolę... bucu:)

Gość Latarnik z mroku
"I to był moment, w którym zrozumiałam. Pewnie zapomnicie o tej rozmowie, będziecie żyć i czekać, aż traficie do "tego miejsca", ale muszę wam coś powiedzieć. Coś co zrozumiałam przy mojej próbie samobójczej. Myślałam, że w tamtym miejscu moja głowa odpocznie, ale raj jest tutaj na ziemi... Nie ma nieba." Nie ma nieba, bo ty to "zrozumiałaś", bo twój umysł sprawił, że "zrozumiałaś"... I tym będziesz się kierowała w życiu?

Gość gość
Śmierć związana jest z bólem i nie jest przyjemna więc trudno się dziwić, że ze strachu zrezygnowałaś. Bardzo dobrze się stało bo nie jesteś jeszcze na nią gotowa. Człowiek nie powinien przerywać życia.

Skoro uważasz że mamy wolną wolę to na co jest wola boga? Skoro uważasz że wszystko robią ludzie, to po co bóg chwali się że robi wszystko na tej ziemi? Nie jestem pierwszym który odkrywa nielogiczność i sprzeczności w biblii. Dlatego jestem mądrzejszy, a mądrość to moja wiara.

Gość 123445
Ziemia jest rajem, ale ludzie ją psują. Prawda jest taka, że tu jest wszystko co nam potrzeba i jeśli ludzie przestaliby wierzyć w życie pozagrobowe i nie traktowaliby Ziemi jak miejsca, w którym są chwilo, odpowiednio o nią zadbali to wszyscy bylibyśmy szczęśliwi jak w tym "niebie", wszyscy byliby piękni, idealni... Po tej rozmowie z wami doszłam do wniosku, że problem jest w ludziach a nie w sile nadprzyrodzonej...

Gość 123445
Słowianin fnw zgadzam się z Tobą...rzeczy, które nazywane są "cudami" nie są dowodem na istnienie Boga, tylko jak już napisałam na to, że nasza wiedza jest jeszcze niepełna

Gość gość
Człowiek może robić co chce dopóki żyje. Po śmierci stanie przed sądem. Słyszałeś o paruzji?

Gość Latarnik z mroku
"Skoro uważasz że mamy wolną wolę to na co jest wola boga? Skoro uważasz że wszystko robią ludzie, to po co bóg chwali się że robi wszystko na tej ziemi? Nie jestem pierwszym który odkrywa nielogiczność i sprzeczności w biblii. Dlatego jestem mądrzejszy, a mądrość to moja wiara." Na to, aby z niej korzystał. To nie ty jesteś najważniejszy w tej całej zabawie, tylko On. Nie słyszałem, żeby się chwalił potrącaniem pieszych na pasach. Pycha przez ciebie przemawia i to właśnie dlatego tylko wydaje ci się, że coś rozumiesz:)

Gość Latarnik z mroku
"Ziemia jest rajem, ale ludzie ją psują. Prawda jest taka, że tu jest wszystko co nam potrzeba i jeśli ludzie przestaliby wierzyć w życie pozagrobowe i nie traktowaliby Ziemi jak miejsca, w którym są chwilo, odpowiednio o nią zadbali to wszyscy bylibyśmy szczęśliwi jak w tym "niebie", wszyscy byliby piękni, idealni... Po tej rozmowie z wami doszłam do wniosku, że problem jest w ludziach a nie w sile nadprzyrodzonej..." Gdyby ziemia była prawdziwym, boskim rajem, nie było by tu nawet grama zła. Bo to jest raj. Dlatego się mylisz.

Gość gość
slowianin, a ty jestes trollem, którego kolejny raz spotykam na forum. Przeczytles juz "Pochwałę głupoty?" to polecam. Zgadzam się z Latarnikiem zupelnie, mówi bardzo mądrze. Mówi w to, w co wierzy. Pytasz slowianin, dlaczego on, że może ono. A może to ty się mylisz? czemu jestes taki pewny, że to latarnik mowi błędnie? c podaj cytat z Biblii, który wskazuje na to, że to Bog jest sprawca wszystkiego (a więc i zła). Bógs stworzyl ziemie i ludzi. Ale jasno jest napsane, że dal nam wolną wolę. Kazdy wątpi, nawet Jezus w chwili śmierci wątpil. Jednak musial przejsc tę droge, by przezwyciezyc smierc, by przezwyciezyc zło i by zbawiac ludzi. Kazdy z nas musi przejsc taką drogę. Nasza drogę. c do autorki- zrozumialas, że Boga nie ma. Na jakiej podstawie? Bo balas sie smierci? nie umarlas. To skąd wiesz, że nie ma nieba? Nie zabilas sie czemuś- czemu? nagle Cie natchnelo, żeby się nie zabijac? co cie natchnelo? c masz problemy z wagą, uzalasz sie, atakujesz Boga. A prawda taka, że to, między jakimi ludzmi się otaczasz(czy takimi, ktorzy niszcza Twoja psychike) i to, czy nie schudniesz, zalezy od Ciebie. Wiele osób wyszło z bulimii i anoreksje. Np. ja . Zrozumialam, że nie mogę obwiniac calego świata o swoje niepowodzenia. Zaczelam normalnke jesc, duzo cwiczyc i mam wyj****e na opinie ludzi. Wyzdrowialam i o nic nie obwiniam Boga. wybacz wiec, ale nie trafiaja do mnie argumenty jak bardzo cierpisz, bo widocznie chcesz tego, skoro nie zmieniasz swojego zycia. Bo wygodniej i latwiej jest cierpiec, zwalac winę na Boga, niż wziąć sie za siebie, zwlaczyc slabosci, zwalczyc lęki itd. v zgadzam się z Latarnikiem, a slownianinowi polecam choć raz przeczytac Biblię z pelnym zrozumieniem. Bo widac, że masz braki w przyswajaniu wiekszej ilosci wiedzy jednoczensie, skoro Biblia będąca skarbnicą informacji spowodowala, że np. zapamiętałes, że Bog stworzyl swiat, ale juz nie zapamietales, że dal nam wolną wolę. v co do autorki- po co zakladasz w ogóle ten temat, skoro tak naprawdę przyszlas tu atakaowac ludzi, wylewac swoje zale i atakować Boga? Ty nie chcesz zrozumiec, nie chcesz porad jak odnalezc wiare, ty przyszlas tu z zamiarem atakowania wiary innych. To, że nie umiesz poradzic sobie ze swoim życiem i swoimi problemami, to nie wina Boga. Odsylam do psychologa. To, że nie wierzysz- prosze bardzo, nie musisz wierzyc. Nie kazdemu dana jest łaska wiary, do tego trzeba dojrzeć. Tylko nie rob potem jak 90% komunistow, ktorzy nagle tuz przed śmiercią się nawrocili. Czemu? teraz tez Ci łatwo atakowac wiare, ale gwarantuje Ci, że z Toba będzie tak samo. I to wy jestescie pod tym wzgledem hipokrytami.

Gość gość
23:55 Co ma dbanie o coś do urody? Od tego jaką drogę obierzemy tutaj zależy nasze życie wieczne. Chrześcijanin musi dbać nie tylko o siebie, ale też o innych. Myślisz, że to przypadek, że tyle osób próbuje Cię przekonać? Bóg posługuje się ludźmi, którzy chcą go słuchać.

Gość 123445
Raj wcale nie musi być TYLKO dobry. Czasem dobrze jest mieć zły dzień, zostać zranionym i to wcale nie jest złe. To że odczuwamy negatywne emocje wcale nie jest złe. Te negatywne emocje też są piękne na swój sposób, dlatego tak lubimy smutne piosenki... Złym uczuciem jest np radość na krzywdę innego...czujemy się dobrze, ale powód tego szczęścia jest przerażający. Jesteśmy smutni, bo komuś współczujemy i to jest negatywna emocja, ale wcale nie jest zła. Dlatego nawet w raju powinny być te negatywne emocje... Skoro w "niebie" ich nie ma to ja wolę zostać tu...

Gość 123445
Chorób psychicznych nie da się do końca wyleczyć, można nauczyć się z nimi żyć, co nie oznacza, że nie przyjdzie moment, w którym wszystko powróci

Gość gość
Nawrócenie spowodowane strachem nie liczy się. Co robisz, żeby pozbyć się problemów z wagą?

123445- i ja się z tobą zgadzam. "Ziemia jest rajem, ale ludzie ją psują. Prawda jest taka, że tu jest wszystko co nam potrzeba i jeśli ludzie przestaliby wierzyć w życie pozagrobowe i nie traktowaliby Ziemi jak miejsca, w którym są chwilowo, odpowiednio o nią zadbali to wszyscy bylibyśmy szczęśliwi jak w tym "niebie", wszyscy byliby piękni, idealni..." x Tego brakuje w biblii, te kilka zdań obala wszystkie te książki.

Gość gość
Raj jest miejscem idealnym. Co to oznacza? Nie ma w nim miejsca na brzydotę, słabości, grzech, śmierć, choroby i cierpienie. Komu chcesz współczuć skoro tam będą wszyscy szczęśliwi?

Gość Latarnik z mroku
"Raj wcale nie musi być TYLKO dobry. Czasem dobrze jest mieć zły dzień, zostać zranionym i to wcale nie jest złe. To że odczuwamy negatywne emocje wcale nie jest złe. Te negatywne emocje też są piękne na swój sposób, dlatego tak lubimy smutne piosenki... Złym uczuciem jest np radość na krzywdę innego...czujemy się dobrze, ale powód tego szczęścia jest przerażający. Jesteśmy smutni, bo komuś współczujemy i to jest negatywna emocja, ale wcale nie jest zła. Dlatego nawet w raju powinny być te negatywne emocje... Skoro w "niebie" ich nie ma to ja wolę zostać tu..." Raj z definicji jest dobry. Ty myślisz i piszesz "po ludzku" jako żywa osoba o świecie tam na górze, który już nie jest "ziemskim czasem", to nagroda bez cierpienia i zła. Obecność Boga w raju wyklucza zło. Tam wędruje dusza po ziemskim bytowaniu. Ziemi już nie ma. Możesz sobie tylko chcieć. Zostaniesz tu jakiś czas a po śmierci już cie tu nie będzie. Odnoszę wrażenie, że żyjesz w jakimś swoim świecie, który ma wyglądać tak jakbyś ty tego chciała. Żyjesz jakimiś iluzjami, oderwana chyba od rzeczywistości w dużej mierze. I chyba sama do końca nie wiesz, o co ci tak na prawdę chodzi...

Gość gość
Nic nie obala. Zmiana postępowania nie spowoduje, że ludzie będą piękni i idealni. Na tym skupia się autorka.

Gość gość
że obraz Boga to nasza ludzka wyobraznia? tak naprawdę nie wiemy jak wyglada wiemy jak wyglada kazał namalowac sie faustynie kowalskiej piekło stworzyli demony po wyrzuceniu z nieba gdybys czytała ruzne objawienia to bys wiedziała Największy z cudów film oparty na przekazach z nieba czyli co dzieje sie podczas kazdej mszy http://www.cda.pl/video/154776a7

Gość 123445
W ogóle najdziwniejsze w tym całym udowadnianiu boskiego istnienia jest powoływanie się na Biblię, która wcale nie musi zawierać prawdy, tylko może być spisem bajeczek napisanych przez starożytnych pastuchów...

Latarnik jesteś gejem że liczy się dla ciebie tylko "On". Od zawsze wiedziałem że ci wszyscy faceci wierzący to kryptogeje.

"Tam wędruje dusza po ziemskim bytowaniu" x Udowodnij albo spadaj. Ja też mogę powiedzieć sobie gdzie idzie i też mi powiesz abym udowodnił swoje widzimisię.

Gość gość
O co Ci chodzi dziewczyno?

Gość gość
W pewnym sensie spowoduje, że będą piękni, bo nie będą wymyślać kanonów piękna, więc każdy byłby wtedy piękny...bo piękno byłoby pojęciem względnym

Biblia a w szczególności stary testament nie jest do końca żydowska - jest tam wiele zaczerpnięć i symboli z innych kultur m.i.n z egipskich, a wiadomo że Egipcjanie to byli poganie.

Gość gość
Banda debili kłócących się o istnienie jakiegoś bóstwa. Wystarczy założyć temat i już zacznie się wojna między idiotami.

Gość gość
Jeśli ktoś jest wybitnie brzydki to nawet bez kanonów taki pozostanie.