Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Papież Franciszek słusznie mówi księżom żeby ogarnęli się z mamoną i przepychem!

Polecane posty

Gość gość

Jak spojrzeć na wielu polskich księży to jest jakaś parodia: ksiądz na pewnej wsi, bogatej bo bogatej, robi inwestycje za grube miliony, zmienia auta, jeździ po całym świecie, stać go na wszystko. A wiele polskich rodzin, nawet tych super zarabiających, musi brać kredyt na mieszkanie w mieście na 30 lat, bo nikt nie uzbiera przy takich kosztach życia jakie są w Polsce, 400 000 zł na mieszkanie np. w Warszawie, a dom pod miastem do miliona zł wartości dochodzi... a taki se ksiądz ma 2 plebanie, 3 samochody i w skarpecie naupychane tyle że całą wieś można tym nakarmić i to przez kilka ładnych lat. Pasą się a Franciszek słusznie mówi, że to chore. Chrystus promował skromność i gromadzenie dóbr w niebie, a nie na ziemi. Zwykły Kowalski musi zapier...alać na to co oni gromadzą.

Gość gość
bo księża muszą swoje dzieci i kochanki utrzymywać na porządnym poziomie, nie wspominając siebie, a głupi katolicy dają mamonę sobie odbierając. Poczytaj o seksualnym życiu papieża aleksandra VI

Gość gość
ja jak coś daję to symboliczną złotówkę na tacę, maks. 5 zł i to nie co tydzień. A mi ktoś coś daje? Nikt. To i ja nie będę. Mają wille, auta po tyle kasy a ja mam kredyt na 30 lat

Gość gość
Księża stali się rozpasani i chciwi..nie takimi widział ich Jezus gdy ich posyłał..w mojej parafii przez dwa tygodnie młody chłopak czekał na pochówek bo rodzice nie mieli pieniędzy by go pochować .składała się rodzina i mieszkańcy ze wsi z której pochodził..od tamtej pory nie mam dla tego księdza szacunku

Gość gość
Dlaczego nie idziecie na ksiezy, skoro tacy bogaci i kochanki maja, i dzieci, i po swiecie jezdza? Fajna fucha.

Gość gość
20:12 nie idę na księdza bo kobietą jestem, proste.

Gość gość
A to jest jak walenie grochem o ścianę. Niby słuchają tego co mówi, komentują w tv. Franciszek jutro odjedzie i jak na komendę prawie wszyscy zapomną o Jego naukach. A później są oburzeni, że ludzie odwracają się od kościoła. Ludzie wierzą w Boga, ale chyba coraz mniej w kościół i jego...sorry,ale tylko takie określenie ciśnie mi się na usta...bossów.

Gość gość
Ksiądz synonim Pazerna świnia

Gość gość
Nie bardzo rozumiem co mnie obchodzi ile księża biora od ludzi :D Obchodzi mnie ile ciągną z podatków, także od niewierzących. To, ze banda debili chce komuś płacić za usługę z której chce z własnej woli skorzystać to tylko świadczy o nich. Jest popyt jest podaż. x Niech papież na ten temat się wypowie. Albo o tym jak dzięki konkordatowi KK jest uprzywilejowany. Ups, to juz kiepski temat ;) Ale no ogólnie Franciszek i tak reprezentuje pewien poziom na tle tego bydła w koloratkach.

Gość gość
"Dlaczego nie idziecie na ksiezy, skoro tacy bogaci i kochanki maja, i dzieci, i po swiecie jezdza? Fajna fucha. " Bo kobiety są DYSKRYMINOWANE w kościele i nie mają prawa być księdzem. Mogą być tylko biednymi zakonnicami zamkniętymi w klasztorze. Lub owymi kochankami :D x Poczytajcie jak się pluli do neokatechumenatu o to, ze kobiety ośmielają się CZYTAĆ pismo święte na równi z mężczyznami

Gość gość
Aaaa, to same kobietki sie zebraly, zeby pojezdzic na czarnych? Facetom nie przeszkadza? Zawsze mozna zostac duchowna w kosciele anglikanskim albo u protestantow, ale tam skromosc i bieda ;P

Gość gość
Konkordatu? To kwestia polityki państwa. Po co Franciszek ma opierniczać? Przecież konkordat nie w każdym państwie gdzie jest katolicyzm, obowiązuje. To Polska chciała mieć konkordat i ma. W innych krajach jest tak, ze państwo nie daje na KK tylko żyją z datków i podatków od wierzących a nie państwowej kiesy.

Gość gość
"Po co Franciszek ma opierniczać? " Aaa, czyli jak kler wyciąga łapę po państwowe - cacy, jak wyciąga łapę po kase za ślub to niecacy? :D Albo wyciąganie łapsk by mieć luksusy jest ogólnie barbarzyństwem, albo nie jest. Nie ma - od tego mogę, a od tamtego nie.

Gość gość
20:47 a kto się miał na kobiecym forum zebrać, debilu? Obojnaki? Wiem że tu włażą faceci ale chyba tacy wykastrowani mentalnie z męskości...takie peeesdy męskie

Gość gość
20:50 nic durna/durny nie rozumiesz??? KOGO ma opierniaczać debilu, władze naszego panstwa że zgodziły się na taki stna rzeczy? to widocznie tak chce nasze panstwo, w innych krajach tego nie ma, juz pisałam. w innych krajach nie ma konkordatu,. każdy ma to na co sie godzi, Polska chciała konkordatu TO GO MA.

Gość gość
gość dziś 20:50 nic durna/durny nie rozumiesz??? KOGO ma opierniaczać debilu, władze naszego panstwa że zgodziły się na taki stna rzeczy? to widocznie tak chce nasze panstwo, w innych krajach tego nie ma, juz pisałam. w innych krajach nie ma konkordatu,. każdy ma to na co sie godzi, Polska chciała konkordatu TO GO MA. x Po pierwsze zewrzyj chamski pysk bo ja Cię nie wyzywam. Może u Ciebie w rodzinie sie tak do siebie zwracacie, nie wnikam - publicznie zachowaj minimum kultury. x Po drugie LUDZIE SAMI PŁACĄ ZA ŚLUBU. GODZA SIĘ NA TO. Więc o co kaman? SAMI płacą. SAMI chcą. Nikt nikogo do śluby kościelnego w takiej a nie innej parafii nie zmusza. Ale tutaj nagle wolno krytykować księży :D

Gość gość
U mnie w parafii jest akurat spoko proboszcz, sam nie ma auta, często korzysta z dobroci parafian, gdy musi gdzieś jechać. Pomaga biednym, organizuje świąteczne zbiórki żywności, często wspiera drobnymi datkami tych najuboższych, pocieszy dobrym słowem, szczerą rozmową. Ode mnie nie wziął ani złotówki za chrzest dziecka, bo wie jaką mam sytuację i sam wyciągnął stówę i powiedział, że to dla dziecka na prezent na chrzciny, Natomiast ksiądz w sąsiedniej parafii to zwykła świnia i cham. Mojej prababci nie chciał pochować, bo uwaga... rodzina dała 50 zł mniej niż było w "cenniku", a gdy dostał z nawiązką to, co brakowało, to z prababci zrobił na pogrzebie niemalże swiętą... :O

Gość gość
21:02 Nie "chcą" tylko MUSZĄ> bo inaczej ksiądz ślubu nie udzieli , kumasz? zresztą co się wypowiadasz skoro nie chodzisz do kosciola i nie wiesz że na wszystko chcą kase?

Gość gość
gość dziś Od kiedy MUSZĄ przynależeć do Kościoła Katolickiego? I MUSZĄ brać ślub kościelny? Nic nie muszą, chcą :D Jak mają ochotę mogą sobie pojechać do małej wiochy gdzie jest fajny ksiądz który za drobną pomoc udzieli małego ślubu bezpłatnie. Albo mogą - jak ktoś proponował iść do protestantów :) Tyle z tego "muszą brać ślub w kościele katolickim z cennikiem". x Chyba, że sobie ktoś super hiper kościół wypatrzył - to sory, ale za pokazówki wszędzie się płaci :D

Gość gość
U mnie jest mały kościółek i maleńka parafia a ceny jak w bazylice więc to nie zawsze tak wygląda i nie ma co łaska jest stała cena i albo płacisz.. albo matkę czy ojca chowaj pod płotem ..tak to wygląda

Gość gość
Sa cmentarze komunalne. A jak nie ma to ksiadz jako zarzadca nie ma prawa odmowic miejsca na cmentarzu. A ceremonie ktos z urzedu poprowadzi. Wiec pod jakim plotem?

Gość gość
Do debila z co wyzywa innych ludzi: z jakiego bagna wypełznąłeś, debilu żeby smrodzić na forum, co gow.o masz zamiast mózgu, ze używasz języka kloaki będąc wśród ludzi. Co za ludzkie lajno tu przychodzi.

Gość gość
21:11 bo może ktoś chce przynależec do organizacji której istnienie zapoczątkował Chrystus, może nigdzie indziej tak nie czuje Boga jak w świątyni. Chce przyjmowac sakeamenty jakie ustanowil Chrystus. Dlatego tam chodzi. Kumasz to, czy masz za daleko do łba?!

Gość gość
Polski episkopat jak nasz rząd-słowa papieza czy komisji weneckiej to zwykła niewiąząca opinia.Kler i PIS wie i tak najlepiej.

Gość gość
21:11 idąc twoim tokiem rozumowania jełopo przestańmy chodzić do lekarza bo za drogo biorą prywatnie i ceny są wszędzie porównywalne. Zamiast tego czekajmy na NFZ który nas przyjmie za rok, dwa lub trzy. Kumasz juz swoją tepote? Ludzie chcą chodzić do kościoła a mają wybór albo chodzić i bulić albo nie móc przyjąć sakramentu. Kumasz to?

Gość gość
Chrzescijanskich kosciolow jest mnóstwo. Troche historii powtorzcie skoro wg Was chrystus to wyłącznie katolicki zapoczatkowal. Pisała tu babka, czemu do protestantow nie idziecie skoro tylko o chrystusa chodzi? A, no tak, bo tam biednie, bo trzeba sobie nawzajem pomagać w utrzymaniu swiatyni, bo jest wspolnota a nie "jestem w kosciele raz w roku ale place to wymagam slubu/chrztu"

Gość gość
Przecież katolicyzm jest pierwszy a reszta powstała z buntu i ze schizolki. To jakby sekty. Mam iść do nawiedzonej sekty? Następca św. Piotra czyli indykator organizacji Chrystusowej jest w kościele KATOLICKIM a nie żadnym innym

Gość gość
Miało być "ze schizm" sorry. T9

Gość gość
No to chrystus chce w takim razie placenia bo gdyby nie chcial to jedyna sluszna jego organizacja tez by zaprzestala tego. A skoro kazdy ksiadz domaga sie kokosow to widac duch swiety im tak kaze. To w czym macie problem? Takie warunki tej organizacji. A jesli papiez mowi co innego to albo sie myli albo polski kosciol to kosciol buntowniczy roniacy kolejna schizme. Wiec nie musicie nalezec do tego odlamu. A skoro nalezycie wciaz do tego odlamu i placicie im tzn. Ze papiez sie wg Was myli.

Gość gość
A przy okazji - chrystus nie uzna przysięgi przed nim bez ksiedza jesli by wiedzial, ze owy ksiadz wyciaga tylko kase od ubogich?