Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćaga

Rodzice wpadli w szał jak dowiedzieli się,że nie będzie ślubu kościelnego .

Polecane posty

Gość gośćaga

Jest mi ogromnie ogromnie smutno ,w grudniu kończę 26 lat ,rok temu skończyłam studia i 4 lata temu poznałam mojego chłopaka ,jesteśmy ze sobą od 3.5 roku ,kocham go ponad wszystko ,mogłabym powiedzieć,że to najlepsze co dostałam od życia,on oświadczył mi się 7 miesięcy temu :) I ślub planujemy na wiosnę ,problem w tym, że mój chłopak nie jest polakiem ,to niemiec pochodzący z rodziny protestanckiej ,ale sam uważa siebie za agnostyka ,ja zawsze byłam taka na wpół wierząca, a jak z nim byłam to też stałam się bardziej agnostyczką ,po prostu kościół do mnie nie przemawia,rodzice nic o tym nie wiedzieli .Już samo to,że on jest niemcem i z innego wyznania robiło problemy ,bo rodzice trudno go zaakceptowali ,ale zrobili to.Oni są osobami bardzo wierzącymi ,co niedziele do kościoła ,ale mimo to jednocześnie są osobami bardzo skąpymi ,zimnymi ,zawsze w dzieciństwie na wszystko żałowali ,nie byli dobrymi rodzicami i tyle ,to dłuższa historia .Z chłopakiem uznaliśmy ,że nie będzie ślubu kościelnego ,a całe wesele odbędzie się tu w Polsce . Przed wczoraj przyjechaliśmy rodzicom oznajmić o ślubie ,najpierw się nawet ucieszyli ,a jak powiedziałam,że nie będzie kościelnego to po prostu aż sama byłam w szoku.Zaczęli się wydzierać ,że tak nie można ,że oszalałam,że jak tak można,nie tak mnie wychowali ,Bóg mi tego nie wybaczy,zaczęli się wydzierać na mnie i mojego chłopaka (mimo,że on nie zna po prostu polskiego) ,rozpętała się jedna wielka kłótnia,argumenty,że on jest z innego wyznania nie działały ,ja sama się aż popłakałam ,matka cała czerwona za złości ,ojciec z matką wręcz wykrzyczeli,że nie postawią nawet stopy na tym weselu ,ja ich prosiłam ,ale to nic nie dało . Ta kłótnia była w niedzielę ,a mi do teraz jest smutno ,co mam robić?Nie widzę sensu brania kościelnego tylko przez pryzmat rodziców zwłaszcza ,że ŻADEN z moich znajomych i gości nie robi z tego problemów,bo moi znajomi już wiedzieli,że tak będzie i nawet ci wierzący nic złego nie powiedzieli. Co mam robić?

Gość gość
olać starych idiotów. I tak nie będziesz mieć z nimi na codzień kontaktu. Może sie kiedyś pogodzicie, może nie darują braku ślubu. Ale widać, że to jakies prostactwo skoro nie potrafi normalnie dyskutować tylko pruje mordę przy obcych, a i przesadnie ciebie nie kochaja jak widac. Więc mimo, ze to rodzice, to może mała strata

Gość gość
Współczuję. Rodzice nie chca byc na weselu - ich sprawa, gorzej, ze moze byc przykro rodzicom chlopaka, jesli sie wybieraja, bo po co zaczynac od takiej demonstracji... Moze weźcie cichy slub a wesele urzadzcie tylko"młodzieżowe", bez rodzin?

Gość gość
tacy wierzący, tak pop...do kościółka, ale jakoś nauki chrystusowe im do łba nie weszły, coś o miłości bliźniego, wybaczaniu, byciu dobrym człowiekiem

Gość gość
Wzięlabym ślub za granicą a zamiast wesela pojechałabym w fajną podróz poslubna, rodziców zawiadamiajac po fakcie. Bo jak rodzice maja miec fochy to i tak wesele sie nie uda, znajomi beda o nich pytac.

Gość gość
Wszystkim nie dogodzisz. Jezeli nie czujesz ze slub koscielny to jest to co powinnas zrobic to tego nie rob. To i tak nie da nic tobie ani Bogu. Wziecie slubu koscielnego bedzie zaklamaniem. A to jezeli Bog istnieje , to wie jak sie sprawy maja i to bedzie nic nie warte.