Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Karmienie piersia sa tu mami dlugodystansowe?

Polecane posty

Gość gość
Ale dobrze karmcie swoje dzieci, bądźcie przez nie uwiązane. Jak chodzicie z mężem na randkę czy z koleżanka na zakupy czy do kina bądź musicie byc caly dzień w pracy bo czasami praca sie przeciąga to jakos możecie odciągnąć mleko i jest ok ale jak jesteście na spacerze z 3 latkiem to nie możecie powstrzymać sie od karmienia. Przeciez wasze dzieci inteligentne ponad przeciętna powinny rozumieć komunikat: " Poczekaj jak wrócimy do domu to wtedy dostaniesz pierś". A Wy na spacerze możecie dac im kanapke czy soczek. A z tego co widzę w linku sos rodzice jest tylko wypowiedz pewnej kobiety wklejona a ogólnie jest to artykuł, całość nie jest przeciez wypowiedzią tej kobiety. No ale przecież tak inteligentne mamy powinny to wiedzieć.

Gość gość
Rozne sa kobiety. Ja np dwulatka nie kp poza domem bo pil tylko mleko rano i przed snem. Tak samo kp przykryta szalikiem. Ale ktos inny moze chcec kp I ma do tego prawo. Ty masz prawo do podania mm i palenia w ciazy np. Wiadomo, zawsze cos bedzie przeszkadzac. Mi osobiscie bardziej jednak przeszkadza matka z fajka i noworodem karmiony butla ale nie piszecie o tym co chwile watkow na kafe.

Gość gość
Tylko, że dziecko po roku może spokojnie pic mleko: Krowie, kozie, migdałowe, sojowe. Mleka mm nie powinno sie podawać juz po roku. Jest to wymysl firm które nam to wmawiają. Lekarze otwarcie mówią że po roku spokojnie można podawać juz dziecku mleko krowie a jeżeli miało by uczulenie to kozie. A dziecko po 12 miesiącu zycia pije mleko 2 razy dziennie. Niestety mój syn od kiedy skoczył 11 miesięcy nie chcial pic żadnego mleka.

Gość gość
Aha czyli teraz juz zrobiono z nas palaczki w ciąży. To że karmimy 12 miesięcy czy 6 to nie znaczy ze jestesmy gorszymi matkami. Niektóre z nas karmią 12 miesięcy i wcale mm nie podają ale są przez Was potępiane. Osobiście znam mamusie które paliły w ciąży i po ciąży tez i karmimy piersią 2 lata. Nie no super zdrowe.

Gość gość
Ja karmiłam syna kp kilka dni. Bylam chora i nie mogłam go karmić dłużej. Oczywiście osoby które nie znaly mojej sytuacji ciągle mnie krytykowaly. Zrobiono ze mnie dla matkę bo miałam cc i karmiłam butelka. Miałam natomiast duże wsparcie od teściowej i mamy być moze nawet większe od teściowej bo moja mama wyobrazala sobie ze mimo wszytsko urodzę naturalnie i jakos moze pójdzie z karmieniem piersią ale pozniej zrozumiała i cieszyla sie ze ma mnie i wnuka. Teściowa natomiast rozumiala wszytsko, stwierdzila że nawet jakbym nie byla chora to mam prawo decydować o sobie. Tesciowa urodziła 5 dzieci a najmłodsza córkę karmila 4 lata i nigdy złego słowa nie powiedziała nawet swojej córce czy synowym jak bez powodu przechodzily na mm.

Gość gość
No wlasnie, sa rozne kobiety. Nikt nie chce byc krytykowany. Jak mamy dajace z roznych powodow mm maja takie prawo i NIKT nie powinien sie wtracac to dlaczego powstalo 8 strona taki na karmiace powyzej roku. Co do mlek zastepczych, niektore dzieci np moje nie moglo pic krowiego ani koziego a sojowym plulo. Czy w takim momencie alergika byscie odstawialy bo ma rok? Jak jets mleko I matka a przede wszystkim dziecko nadal chca pic?

Gość gość
Pedofilki przeszly same siebie:) Kto kp noworodka a duze ponad roczne dziecko juz nie to zasluguje na porownanie do palacej matki...Faktycznie...Odpowiem tak debilnie jak wy do tej pory: bylyscie na 100procent karmione mm dlatego jestescie takimi tłukami do tego z zapędem zboczucha.. Dno.Rzygam juz tym tematem. Wciskac cyca swoim byczkom a nie zasmiecac forum.

Gość gość
Napisalam wyzej o matkach palacych papierosy aby dac przyklad co mnie bulwersuje. Niektorych tu bulwersje kp powyzej roku a mnie palenie w ciazy i przy dziecku. Nie pisalam, ze wy palicie ale skoro takie poruszenie to wywolalo. Uderz w stol ... Padly tu trafne argumenty ale nie ma na nie odp, tylko wyzwiska bo nie macie argumentow oprocz nie podobaja mi sie. Same chcecie szacunku czy kp krotko czy mm od poczatku ale inne matki tylko potraficie wyzywac.

Gość gość
My piszemy o karmieniu dziecka miedzy 2 a 4 rokiem zycia. Wiele mam tu pisze które karmimy po 3 lata. Karmienie rocznego dziecka czy takiego do 1,5 roku mnie ani większość osob nie bulwersuje ale juz karmienie dziecka powyżej 2 roku życia ktore może jeść tak naprawde wszytsko. A po kozim mleku dziecko nie ma alergii, po krowim owszem ale hmm...podobno dzieci karmione piersią nie sa alergikami, oh czyżby znowu teoria sie nie sprawdziła. Sa różne mleka, migdałowe jest pycha. My nie jestesmy przeciwko karmieniu powyżej roku, zapamiętajcie to!!! Ale 2 lub 3 latek krzyczący w sklepie czy kościele, że chce cycusia to nie jest zbyt fajny widok albo dziecko dobierajace sie do bluzki mamy. Większość moich koleżanek karmila piersią do okolo 12-18 miesiaca i nie bylo to dla mnie gorszące ale mam jedna znajoma która karmi 3 latkę i w sumie mowi ze odstawila by ja ale jej szkoda bo ona placze itd. No głupota. Jak można karmic przedszkolaka.

Gość gość
To Wy mamy karmiące drugo uważacie, że nasze dzieci są glupsze i mniej czule od Waszych, to Wy uważacie że my jesteśmy leniwe chociaż nie wiem czemu bo karmimy po kilka miesięcy i to jest dlugo a Wy macie wygodę wystawiać cycka dużemu dziecku żeby szybciej usnelo bądź zeby Wam nie jęczało. Wy uważacie że nasze dzieci to jacys nieudacznicy i chorowitki oraz dzieci z problemem otyłości. Otóż dzieci karmione piersią częściej są otyle bo karmi sie je na żądanie ile chca a nie co 3 godziny regularnie. Naprawde nie wystarczyło by Waszym dzieciom 1,5 roku karmienia to i tak bardzo dużo a pozniej odstawić jest coraz gorzej i dziecko coraz bardziej uczy sie szantażu.

Gość gość
"bo nie macie argumentow oprocz nie podobaja mi sie." 3 strony byly argumentów wlacznie z badaniami, statystykami itp.na ktore nikt nie odpowiedzial tylko posluguje sie ta mongolia (co jak inne statystyki pokazuja nie do konca jest prawda). Opcje jest kilka: A) nie potrafisz czytac B) nie czytasz ze zrozumieniem C) nie chcialo Ci sie teho przejrzec D) jestes waskomyslaca osoba dla ktorej kazde odmienne zdanie z gory jest odrzucane a argumenty zapominane X Nie chce Cie obrazac, ale innych opcji nie widać. Sama zdecyduj ktora z tych opcji

Gość gość
Do cholery to Ty nie umiesz czytać. Każdy pisze, że mleko jest zdrowe i super ale nie jest złotym plynem dzieki któremu dzieci będą mądrzejsze czy lepsze to akurat bzdura i obraza większość matek i ich dzieci. No proszę Cie jak wygląda matka w parku karmiącą 3 latka? To jest juz duże dziecko które nie potrzebuje absolutnie piersi.

Gość gość
Chodzi co o ten link do sos rodzice, bardzo wiarygodne zrodlo. Lol. Albo moze o te linki do podniecenia podczas karmienia? Nie wiem co probujesz tu udowodnic? Czytalas moze zalecenia NFZ co do karmienia? Nie ma tam limitu wieku do kiedy mozna karmic. I to ty gosciu wyzej pisalas, ze obrzydliwe jest karmienie po roczku prawda? Bo rozumiem te kobiety, ktore tu pisaly o karmieniu ponad dwulatka. Ale ty piszesz, ze to obrzydliwe kp roczniaka. To wg mnie przegiecie. "Departament Matki i Dziecka rekomenduje wyłączne karmienie piersią jako optymalny i wzorcowy sposób żywienia niemowląt do ukończenia 6 miesiąca życia oraz kontynuację karmienia piersią przy jednoczesnym podawaniu pokarmów uzupełniających nawet do ukończenia przez dziecko drugiego roku życia i dłużej."

Gość gość
Gosciu z 18.07 Byla tutaj masa wypowiedzi, ze kp roczniaka jest zboczone. Takze nie zapedzalabym sie tak z tym twierdzeniem, ze kp do 18 m wiekszosci ludzi nie razi. Czytalam u gory jak chwalono podanie mleka zastepczego po roku? Byle nie kp.

Gość gość
Dla mnie proszę Pani akceptowalne jest karmienie do 1,5 roku i uważam że jest ono wystarczające. Tak uważa większość lekarzy, położnych i pielęgniarek. Nikt nie narzuca konkretnej daty karmienia piersią zeby kobiety miały tzw. wybór ale nawet lekarze niezbyt dobrze wypowiadają się o dlugim karmieniu. Takie karmienie dziecka 2-3 letniego to przeciąganie czegos na sile. No moze nie na sile bo dziecko traktuje wasza piers jak smoczek i jest to dla niego nawyk uspokajający i przyzwyczajenie bez którego nie umie funkcjonować. Smoczek zabieracie dziecku po 1,5 roku czy po 2 latach a piers nie. Smoczek zle działa na zgryz i tak samo również działa długie karmienie piersią. Dziecko to co ma dobrego z mleka pobierze sobie przez nawet te 1,5 roku. Nie żyjemy w kraju 3 świata ze trzeba aż tyle karmic dziecko, mleko w wieku 2-4 lat zastępuje sie innymi wartościowymi produktami które u nas sa dostępne a w Afyce już nie. Skoro chodzi Ci tylko o mleko to odciągaj to mleko laktatorem i dawaj z kubka. Jak Ty chodzisz do pracy czy wychodzisz z koleżankami lub z mężem? Jak Twój 3 letni szkrab wtedy wytrzyma bez piersi? A może nigdzie nie mozesz się ruszyć bo Twój trzyletni maluszek bez cycunia nie przeżyje?

Gość gość
Do goscia z 18.07 Skad pomysl, ze mleko kozie nie wywoluje alergii? Tak moze myslano lata temu, nie wiem ile ty masz lat ale aktualna wiedza jest inna. Co do wbijania szpil to sobie daruj, moje dziecko bardzo obciazone ryzykiem alergii ze wzgledu na wystepowanie jej w calej rodzinie meza ma sie swietnie, bylo do, wychodzi z alergii, zeby tylko inne dzieci mialy tyle szczescia. "Włączenie mleka koziego daje poprawę u wielu dzieci mających obj away alergii na białko mleka krowiego. Tym niemniej należy pamiętać, że jest to mleko, którego skład nie odpowiada potrzebom dziecka. W stosunku do składu mleka ludzkiego (a co za tym idzie w stosunku do zapotrzebowania niemowlaka i małego dziecka) mleko kozie zawiera zbyt wiele składników mineralnych, co nadmiernie obciąża nerki dziecka. Ponadto karmienie mlekiem kozim powoduje powstanie niedoborów wielu ważnych witamin, takich jak: kwas foliowy, witamina B6, B12, C i D3. Grozi to zaburzeniami prawidłowego rozwoju fizycznego i intelektualnego dziecka. "

Gość gość
Gosciu z18.52. Spokojnie z tym twierdzeniem ze wiekszosc lekarzy popiera kp do 18 miesiecy. Lekarze sa oczywiscie rozni ale ich szefowie z NFZ daja lekarzom jasne wytyczne. Prosze , jeszcze raz "epartament Matki i Dziecka rekomenduje wyłączne karmienie piersią jako optymalny i wzorcowy sposób żywienia niemowląt do ukończenia 6 miesiąca życia oraz kontynuację karmienia piersią przy jednoczesnym podawaniu pokarmów uzupełniających nawet do ukończenia przez dziecko drugiego roku życia i dłużej" Ja akurat nie kp ponad trzylatka a moj wowczas dwulatek bez problemu spacerowal czy bawil sie bez kp w ciagu dnia. Tylko osoba, ktora nie ma pojecia o kp moze cos takiego wymyslic. Kp po roku to nie kp noworodka, sa inne zasady, czestotliwosc. Warto poczytac o tym, poszerzyc horyzonty.

Gość gość
Jezu ale 2- 3 letnie dziecko to nie jest juz male dziecko. Co Wy gadacie? Zreszta większość osób urodzonych w latach 70 i 80 była nawet na mleku krowim po kilku miesiącach zycia bo mamy wracaly do pracy i Ci ludzie dobrze sie maja i nawet studia skończyli. A co zrobić gdy dziecko skończy rok i nie chce absolutnie żadnego mleka? Tzn. że będzie głupie? Otóż oświece Was, że nie. Wszytsko co potrzebne pobrało od mamy w ciąży i z karmienia kilku miesięcznego. Mleko kozie moze szkodzić ale niemowlakowi.

Gość gość
Gosciu wyzej, jeszcze raz "W stosunku do składu mleka ludzkiego (a co za tym idzie w stosunku do zapotrzebowania niemowlaka i małego dziecka) mleko kozie zawiera zbyt wiele składników mineralnych, co nadmiernie obciąża nerki dziecka" Dziecko 2,3 letnie to nie male dziecko? To kiedy po okresie niemowlecym mamy male dziecko? Pokolenie naszych dziadkow zylo po 80, 90 lat. Ciekawe czy ktos z tego pokolenia lat 70tych tego wieku dozyje czy nerki wysiada wczesniej.

Gość gość
Tylko, że nasze dzieci maja dużo bardziej zanieczyszczone środowisko i żywność. No i przeciez 2-3 latki karmicie 1 lub 2 razy dziennie to jakby wypily mleko krowie czy kozie raz dziennie to nic by nie przedawkowały. Zreszta jakby nie wasza pierś to Wasze dzieci byc moze nawet mleka nie chciały by pić. Spróbujcie mleko dać w kubku i juz bedzie fe. I na jakim mleku kasze dzieciom robilyscie jak karmicie piersią? Dziecko musiało by non stop pic mleko by jakies składniki przedawkować

Gość gość
Niech sobie karmią nikomu krzywdy nie robią oprócz opóźnienia rozwoju swoich dzieci dostosowanego do ich wieku ,które ssą sutka na noc...mając 2-3lata...niech będą dumne i wierzą, że robią coś wspaniałego i niezastąpionego ...niech mają to "coś" co ich nakręca-później dziecko urośnie i samo powie -mamo bleee dlaczego pchasz mi cyca do buzi ,zrób mi kakao! :)

Gość gość
To mial byc temat dla mam dlugo kp, a wy go zasmiecacie I wypisujecie glupoty. Czy da sie zmusic dziecko do wypicia mleka? Moze z butli ale nie przy kp bo dziecko samo musi to mleko wyssac, nie da sie zmusic jak nie chce pic czy noworodek czy starsze.

Gość gość
Wszystko to głupoty a żadne autorytety nie istnieją. Bo stosujecie to wybiórczo - nie ma "moje dane sa dobre, a Tinnychnawet nie kliknę, nie zapioznam się, nei sparwdze cytowań". W razie nie ma co wierzyć, zwłaszcza NFZ (taaak, to ta sama instytucja co zajmuje się lekami oraz metodami leczenia - poczytajcie jakie pseudoautorytety tam siedzą) czy instytutem matki i dziecka, którego znaczek na produkcie za odpowiednią kasę może mieć kady (np. kaszki z biedronki). Może same swoje mleko zacznijcie ciągnąć to będziecie lepiej myśleć? ;) I zdecydowana większość mówiła, że karmienie z cyckiem po 2 roku jest nienormalne (odsyłam do słownika i zapoznaniem się ze słowem norma), a po 12mcu można odciągać. nawet te co uważają, że po 12mcu dziecko nie potrzebuje mleka nie krytykowały odciągania.Ale Wy potrzebujecie najwyraźniej koniecznie ssania. Kiedyś byłam przychylniejsza wobec matek kp, matki mm uważałam, ze jednak czesto przesadzają jeśli chodzi o ich dyskryminację itp. po tym temacie zmieniam zdanie. Ale jak widać większość matek i kp, i mm jest zupełnie normalna :) Jakkolwiek by głośno nie wrzeszczały te co karmią po kilka lat.

Gość gość
Sory za literówki na początku wypowiedzi, przesiadłam się na inną klawiaturę i chwilę jak widać mi zajęło przestawienie się ;)

Gość gość
Tylko od ssania butli, ssania cycka czy ssania smoka dziecko się uzależnia. Chodzi o odruch ssania a nie to, że dziecko pije mleko bo je tak lubi. Gwarantuje Wam, że gdybyście daly dzieciom mleko z kubka nie chciały by go pic. Chodzi tylko i wyłącznie o zaspokojenie odruchu ssanie. I opóźniacie faktycznie w ten sposób swoje dzieci i w pewien sposób dziwnie chcecie je od siebie uzależnić. I śmieszy mnie to, że moja 2,5 latka jest ble bo ssie smoczka na spanie a wasze dzieci 3,5 letnie jak ssia pierś. Ta pierś nie jest absolutnie potrzebna juz dziecku powyżej 2 roku życia.

Gość gość
Dokladnie my nie uważamy ze te mamy maja nie dawać tego mleka, niech odciągają i dają mleko w inny sposób. To juz jest nie smaczne kiedy dziecko powyżej 2 roku ssie pierś. Widocznie skoro maja problem w odciaganiu to maja z tego powodu jakas satysfakcje i specjalnie przeciągają karmienia do późnego czasu. Zreszta te mamy krytykują nawet kobiety które karmią 12 miesięcy a jak dla mnie 12 miesięcy to duzo i te kobiety daly juz swoim dzieciom co potrzeba i po prostu po 12 miesiącu zycia pozwoliły swoim dzieciom na NORMALNY rozwój a nie chore uzależnienie od ssania piersi

Gość gość
Ja jestem ciekawa mamy dlugo kp na czym robicie dzieciom kaszę, budyń, płatki, kakao. Odpowiedzie no na czym? Pewnie na krowim mleku i jest ono ok bo przeciez nie umiecie odciągać mleka bo to nie zgodne z naturą. Hmm... a może jednak odciągacie do tego swoje mleko...oh to jednak można i dzieci i tak pija wasze mleko. To można odciągnąć to mleko jednak do platkow czy kaszy. No to po co samej sobie zaprzeczać i pozniej przystawiać do cycka. No takbo Wasz 3 letni uzależniony od ssania bobas tego chce a Wy nie umiecie odmówić.

Gość gość
http://dzieci.pl/kat,1024251,title,Mleko-modyfikowane-nie-takie-zle,wid,16503400,wiadomosc.html?smgputicaid=6181ae Tutaj sa badania mówiące o tym, że nie ma różnicy żadnej między dziećmi karmionymi mm a kp. Nie jest prawda, ze dzieci karmione kp są mądrzejsze

Gość gość
http://dzieci.pl/kat,1024251,title,Mleko-modyfikowane-nie-takie-zle,wid,16503400,wiadomosc.html?smgputicaid=6181ae