Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Karmienie piersia sa tu mami dlugodystansowe?

Polecane posty

Gość gość
http://dzieci.pl/kat,1024251,title,Mleko-modyfikowane-nie-takie-zle,wid,16503400,wiadomosc.html?smgputicaid=6181ae

Gość gość
Po co sciagac mleko? Bo jedna nawiedzona kobieta na necie tak chce? Oszalalas laska. Moje dziecko dostaje mleko tak jak powinno, normalnie z piersi. To wlasnie jest Norma.

Gość gość
Normalne i naturalne nie jest dawanie mleka z piersi 3 latkowi. A z czym robicie kasze, budyń, platki czy kakao dziecku? No chyba musicie ściągnąć bo krowiego nie dajecie. Troche parasoks bo w praktycznie każdym przedszkolu Wasze 3 latki dostaja na śniadanie zupy mleczne lub platki na krowim mleku i żyją.

Gość gość
Jakbyś weszla w link i przeczytałabyś to artkuł jest o badaniu z którego jednoznacznie wynika, że nie ma różnicy między inteligencja dzieci karmionych mm czy kp. Owszem mleko matki jest super zdrowe i nigdy tego nie będę negować ale są wymyślane coraz to nowsze głupie teorie. I z dzieci karmionych do 12 miesięca zycia czyli bardzo dlugo robicie głupie a z matek idiotki zeby wytłumaczyć Wasze chore zachowania jakim jest karmienie ponad 2 letniego dziecka. To już wygląda nie smacznie. Stojący 15 kilogramowy brzdąc wyciągający cycka i ssący go albo ulozony na kolanach mamusi jak niemowlak

Gość gość
15 miesieczniak wyglada niesmacznie? To niedlugo bedziecie nawolywaly kobiety do odciagania mleka dla noworodka bo to tez niesmaczne? Na szczescie jedyne co mozecie to zasmiecac czyjs watek. Pa. lece karmic synka. Buziaki hejterki. :)

Gość gość
nie tylko mleko krowie istnieje jakbys nie wiedziala. jest tez mleko kozie, sojowe a praktycznie mozna samemu robic kazdy rodzaj mleka roślinnego, jest o wiele zdrowszy niz te sklepowe. np mleko orzechowe, kokosowe, ryżowe itd... mnostwo. mozna tez podawac dziecku mleko krowie bez laktozy. u mnie jest tak,ze ja tego mleka nie wycisnę, albo ssie je dziecko albo nie leci wgl,ewentualnie kilka kropel jak wycisnę sama. wiec nie dałoby się ugotowac kaszy. a jak dziecko ssie to się najada czyli widocznie umie to wyciagnac. druga sprawa chodzi ci o tuczącą kaszę manną? bo sa tez kasze zdrowe np jaglana, platki owsiane robione na wodzie itd... kiedys to owszem dawało się najgorsze g****o mleko krowie i kasza manna zeby zapchac dziecko.

Gość gość
"15 miesieczniak wyglada niesmacznie? " Ja p*****le ...laska pisze o 15kg ponad 2letnim dziecku a Ty o 15mc...nie moja droga, kilogramy to nie jednostki czasu. A 15mcy to nie jest ponad 2lata. X I jak tu dyskutować skoro nawet czytac nie umiesz? Juz tyle linkow, cytatow bylo a zadna tego nie przeczytala nawet, tylko krzyczy "brak Wam argumentow". Nikogo w tym temacie nie wyzywalam do tej pory, ale widze ze nazwanie kretynem to nie bedzie wyzwisko, a diagnoza. I wlasnie wychodzi ze mamuski tych 2-3letnich dziec***ijacych z cyca nie maja zadnych sensownych argumentow - usiluja tylko bezmyślnie zakrzyczeć byle nawalic postow. Juz sie nie dziwie co PiS robi u wladzy.

Gość gość
Rozwój społeczny i emocjonalny dwulatka który nie je z piersi •Bardzo silne jest przywiązany do opiekunów •Okazuje uczucia, lubi się przytulać, pocieszyć •Wstydzi się nieznajomych •Wykonuje proste polecenia, •Lubi zabawy tematyczne i naśladuje dorosłych, •Nadal bawi się obok dzieci (ok.2,5 r. czasem włącza się do wspólnych zabaw z dziećmi) •Zaczyna postrzegać swoją odrębność, •Chce niezależności •Dominują komunikaty – nie oraz moje •Potrafi być mało elastyczny i uparty •Pojawiają się skrajne reakcje =emocje poza kontrolą •Jest zazdrosny o uwagę, pragnie być w jej centrum •Ma kłopot z dzieleniem się, potrafi pożyczyć zabawkę dziecku, ale natychmiast żąda jej zwrotu, •Nadal nie zdaje sobie sprawy z konsekwencji działań i nie potrafi ocenić ryzyka •Pojawia się poczucie humoru •Może się kontrolować przez chwilę w zamian za obietnicę nagrody, ew. kary, •Ważne stają się rytuały, •Chce samodzielnie wykonywać różne czynności, np.: założyć ubranko, odebrać telefon, samodzielnie jeść, itp. •Rzuca i niszczy zabawki, kiedy się złości, •W skrajnych emocjach może - drapać, uderzyć, uszczypnąć , ugryźć •Bawi się samodzielnie przez kilka minut, •Miewa koszmary senne •Lubi być w centrum uwagi, wygłupiać się i rozśmieszać ewentualną „widownię”

Gość gość
gość dziś A co to ma na celu, co napisałaś, nie podając nawet źródła i nie porównując z niczym? Co to ma udowodnić, że dziecko karmione z butli nie jest upośledzone przez ten fakt? No nie jest i nikt tak nie twierdzi. Nie jest też w żaden sposób lepiej rozwinięte od tego, które dostaje pierś w nocy czy sporadycznie w dzień. Mój mały ma prawie 15 miesięcy, dostaje jeszcze pierś i większość tego, co wypisałaś, już go dotyczy. Nie wiem, co miałaś w zamiarze.

Gość gość
15 miesięcy to jeszcze ok bo to nie jest zbyt duże dziecko ale 2-3 latek na piersi to przesada. Te dzieci przeciez potrafią jeść wszystko inne. Skoro Wasze dziec***ija zdrowe mleka roślinne to po co dajecie 2-3 latkowi pierś. Skoro poja inne mleko nie jest potrzebne juz e jego diecie mleko matki. Ssanie piersi to głupi nawyk tak jak dojenie palca które usypia czy uspokaja dziecko. I mamo 15 miesięcznego dziecka nie mówimy, że karmienie takiego dziecka jest niesmaczne ale sama zastanów sie czy fajnie jest karmić piersią 3 latka który ściąga Ci bluzke i krzyczy na ulicy, że chce piers. Dlugie KP zaczyna sie po 18 miesiącu zycia takze Ciebie to nie dotyczy. Tylko sa tu mamy które karmią 3,5 letnie dzieci swoim mlekiem. Troche to śmieszne bo te dzieci w przedszkolu dostaja zupy mleczne i płatki codziennie rano na krowim mleku i nic im nie jest ale w domu juz jakby to wypily to maja alergie. Tutaj kobiety zaprzeczają same sobie. Karmienie piersią jest dobre ale jest juz absolutnie nie potrzebne dzieciom po 2 roku zycia bo mamy dostęp do wielu wartościowych produktów. Dlugie karmienie jest tolerowane w krajach 3 świata gdzie zdobycie jedenia a tym bardziej zdrowego jedzenia jest nie możliwe.

Gość gość
I pomyślcie dla Was 3 latek to dalej maly niunius ale dla innych ludzi patrzących z boku to calkiem spore dziecko, świetne mówiące, umiejące wszytsko jeść i dobrze radzące sobie. Kiedy widzi sie z boku takiego 3 latka wiszącego na piersi mamy nie wygląda to dobre tym bardziej, że ta piers nie jest juz tak dużemu dziecku do niczego potrzebna

Gość gość
No w sumie racja każdy pisze o tym, ze niesmacznie wygląda karmienie 2-3 latka a ta z 15 miesięcznym dzieckiem wyjeżdża. A zle przeczytała bo pisali 15 kilogramowego, dziwne aż takie problemy z czytaniem, przeciez takie mądre jesteście. Wyraźnie większość pisze, że akceptuje karmienie dziecka nawet do 1,5 roku a nawet niech karmią dalej tym mlekiem tylko niech odciagaja. Tu drą się, że mleko krowie nie zdrowe a w sumie to prawda, że te dzieci krowie mleko w przedszkolu dostają i jakos pija z kubka czy jedza łyżką te zupy mleczne. Jesteście uzależnione dziwnie od dawania cycka, bo jest pewna granica. Wydaje mi sie, że mamusie sa teraz takie idealne i dziecko ma tylko kochać mamusie i do mamusi ma być przywiązane a tatuś i dziadkowie sa ogólnie be i niech nie dotykają sie do ich niuniusia. Ten cycek to takie na sile uwiązanie dziecka a jak 2,5 latek nie chce piersi to jest wielki placz bo nie kocha mamuni i jak to on chce do babci czy taty lub do kolegów a nie chce mamusi cycusia. Tak wydaje mi sie, że to jest jedyny powód długiego karmienia u kobiet i innego powodu nie ma bo gdyby byłby tylko aspekt zdrowotny to by odciagnely to mleko.

Gość gość
"Dlugie karmienie jest tolerowane w krajach 3 świata gdzie zdobycie jedenia a tym bardziej zdrowego jedzenia jest nie możliwe. " A i wtedy niekoniecznie osiąga to 3-4 lata (czy 6-9 co usiłowano tu wciskać) x Somalia https://www.unicef.org/infobycountry/somalia_statistics.html tylko 35% dzieci karmionych piersią w wieku 2 lat. x Ale no dobra jest kraj gdzie 60% dwulatków jest karmiona piersią - Erytrea. Na serio chcecie się porównywac do takich krajów? To zapoznajcie się z innymi statystykami, niedożywieniem, umieralnością itp W takich krajach 6latki są na poziomie rozwoju fizycznego 2-3letniego dziecka z powodu niedożywienia. Kobiety które z Somalii przeniosły się do USA skróciły czas karmienia piersią (akurat badania na bodajże 20kobietach - bo grupa musiała spełniać specyficzne wymagania min jedno dziecko 2 lata w Somalii i 1 2 lata w USA - więc nie jest to coś rostrzygającego, jednak daje znaczącą wskazówkę) - to nagle ich kultura wyparowała? W Somalii karmiły średnio 17,5 mcy (+/- 6,8) a w USA już średnio wychodziło 10,2 (+/- 4,4). x Nie rozumiem skąd w dzisiejszym świecie tyle skrajności. I czemu te skrajności usiłuje się przedstawiac jako normę. Albo jest od dziecka wymagane za dużo i przymusza się je do szybszego rozwoju (w każdym aspekcie - emocjonalnym, fizycznym czy poznawczym) albo w ogóle olewa , nie reaguje na widoczne opóźnienie faz czy też wręcz celowo je opóźnia (co jest widoczne w postaci nadopiekunczości). A kobiety które starają się podchodzić racjonalnie - stosują się do zaleceń w normie - ani nie wyrywają się zbyt szybko, ani nie opóźniają itp są jechane.

Gość gość
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/56,114944,20903337,saida-ma-18-lat-zawsze-jadla-za-malo-teraz-zapomniana-wojna,,1.html Proszę - zobaczcie do kogo się porównujecie. Powiedzcie tym kobietom "ale super, że karmisz do 2 czy 3 roku życia albo dłużej, oczytana z Ciebie matka, europejskie matki długodystansowe są z Ciebie dumne, tak trzymać" Bo to co piszecie, że na świecie sa takie miejsca i to dowód, że to jest naturalne to wręcz policzek dla takich osób. Więc zobaczcie na własne oczy o kim mówicie, jak te dzieci wyglądają.

Gość gość
"Wydaje mi sie, że mamusie sa teraz takie idealne i dziecko ma tylko kochać mamusie i do mamusi ma być przywiązane a tatuś i dziadkowie sa ogólnie be i niech nie dotykają sie do ich niuniusia. Ten cycek to takie na sile uwiązanie dziecka a jak 2,5 latek nie chce piersi to jest wielki placz bo nie kocha mamuni i jak to on chce do babci czy taty lub do kolegów a nie chce mamusi cycusia. Tak wydaje mi sie, że to jest jedyny powód długiego karmienia u kobiet i innego powodu nie ma bo gdyby byłby tylko aspekt zdrowotny to by odciagnely to mleko" Zgadzam sie w 100%.

Gość gość
Jeszcze poczytajcie sobie tematy staraczek. Te o teściowych to pikuś przy tym. Pamiętam jak na jednym temacie laska miała partnera co pracował za granicą, przyjeżał chyba tydzień na miesiąc czy coœ w tym stylu (w każdym bądź razie było to na krótko i dość rzadko), był jakiś termin kiedy przyjedzie a ona wiecie o czym smęciła? jak to źle bo nie będzie miała wtedy owulacji. Jak się czyta tamte tematy to się ma wrażenie, ze facet to chodzący bank spermy.

Gość gość
czytam czytam i nie wierze ze ktos moze byc az tak zazdrosny. ja się pytam co cię obchodzi czyjes zycie? co ci przeszkadza to ze karmię 3l dziecko? na ulicy tego nie robię i nie wywalam gołych cyckow przed twoim mezem wiec o co kaman? robie co chcę a to nie jest zabronione. pokaz mi paragraf ktory mnie wsadzi za kratki ze karmie dziecko najzdrowszym i najlepszym pokarmem swiata. owszem je tez wszystko,pije mleko i krowie i kozie i roslinne, chodzi do przedszkola a ja do pracy na 3/4 etatu, cala nasza rodzina bo jeszcze mam starsze dzieci jest zzyta i szczesliwa, maz nie spi na podłodze jak to ktos sugeruje,wiec co ci przeszkadza jedna z drugą co ja robię?? nikomu nie robię krzywdy i nikt mi nie bedzie kazał co mam dawac a co nie do jedzenia mojemu dziecku. lepiej idz do mcd i wygłos tym matkom ktore karmią swoje 2 latki, 1,5 roczniaki frytkami i cheesburgerami powodującymi cukrzycę,otyłosc i raka. dajacymi lizaki,batoniki, chipsy, pize, cocacolę itp...od małego wpedającymi w swmiertelne choroby. a nie czepia się matki ktora zdrowo odzywia dziecko,dba o dziecko i nic od nikogo nie potrzebuje.nikomu nic złego nie robimy to jeszcze taka jedna z druga bedzie nam jadłospis dyktowala co podawac dziecku. a czep się bandytów albo innych psycholi a nie normalnych ludzi ktorzy nie robią nikomu nic złego. gdzie jest przepraszam napisane ze kp 2-3l dziecka powoduje cofniecie w rozwoju?? bo tak ostatnio ktos napisał na tym lub podobnym topiku, no sensacja naukowa.

Gość gość
gdyby byłby tylko aspekt zdrowotny to by odciagnely to mleko. xx Ale po co? Po to tylko, żeby mieć więcej pracy przy odciąganiu i myciu laktatora i kubka? Może ja nie mam ochoty stać przy zlewie i myć tego ustrojstwa? Może nie mam ochoty spędzać pół godziny z laktatorem, bo tyle u mnie trwało odciągnięcie mleka w ilości, która i tak nie wystarczała dziecku? Niestety, laktator nie zawsze wyciągnie tyle, ile dziecko potrafi. Poza tym po jakimś czasie laktacja się normuje i produkuje się tyle mleka, ile maluch na bieżąco wyssie. Co Cię w ogóle interesuje, jak ja podam dziecku mleko? Nie wywalam piersi na środku ulicy, tylko karmię je w domu, więc się odpierwiastkuj od mojego sposobu karmienia z łaski swojej. Podawaj swojemu kubek czy nawet butlę ile chcesz, ja Ci nie zabraniam i każę dawać piersi, więc i Ty trzymaj się z dala od moich. A swoje teorie to o kant wiesz czego możesz potłuc.

Gość gość
Taka skrajność z kp kilkulatka jest zwyczajnie CHORA. Wynaturzenie, ot i co.

Gość gość
Niech karmią tylko to śmieszne jest! tak się pani upiera ,przy tym karmieniu trzy latka tylko ciekawe po co opóźniać dziecko w rozwoju dla swojej wygody???

Gość gość
3 letnie dziecko nie potrzebuje już piersi. To juz nie naturalne karmic 3 latka.

Gość gość
gość dziś Maluch? 3latek do piersi to już jest stary koń! Takie dziecko nie potrzebuje mleka matki. Ma skąd czerpać witaminy i probiotyki. Piszesz, że dziecko jada i pije wszystko, to po co mu podajesz pierś? I mylisz się, po trzech latach, to mleko nie jest najzdrowszym pokarmem świata. Ma inny skład i nie zawiera tylu probiotyków, co mleko początkowe, bo z racji wieku karmionego dziecka nie musi zawierać. Aby dać temu 3latkowi pełnowartościowe mleko, to musiałabyś karmić w tandemie z noworodkiem. Aha, jeszcze jedno. Musiałbym być kompletną idiotką, aby podawać mleko sojowe takiemu dziecku.

Gość gość
Sorry ale nieukom nie wytłumaczysz, że ma taki skład jaki jest odpowiedni właśnie dla 3 latka. Dlaczego dla banku mleka jest lepsze mleko od matki która karmi długo? Przecież to "niepełnowartościowe mleko" nikomu niepotrzebne... Zero znajomości tematu a wymądrzę się.

Gość gość
To czemu nie karmicie do 18roku zycia? Mleko będzie się dopasowywać do potrzeb rozwojowych. A nawet do 20-22 roku bo wtedy dopiero kościec jest rozwinięty. Karmienie kilkuletnich dzieci nie jest zwyczajnie normalne (co mnóstwo osób już napisało, a także poparło dowodami) i tyle. Nie mieści się w obowiązujących normach społecznych u zdecydowanej większości społeczeństw (a mówimy o gatunku ludzkim - więc nie ma lepszego miejsca skąd czerpać normy). Widzę, że ten "powrót do natury" przybiera coraz bardziej wynaturzone formy.

Gość gość
Pewnie dlatego że odruch ssania zanika u dziecka z czasem, szkoda czasu na jałowe dyskusje.

Gość gość
Jakby ich dzieciaczki chciały to karmimy by i do 6 roku zycia tylko, że juz same dzieci w pewnym wieku odczuwają wsyd i wstydzą się ssać pierś

Gość gość
"tylko ciekawe po co opóźniać dziecko w rozwoju dla swojej wygody???" ale w jaki sposób ja opozniam dziecko w rozwoju? wytlumaczysz mi moze ? i w rozwoju jakim? fizycznym czy psychicznym? na czym polega to twoim zdaniem " opoznianie dziecka w rozwoju"? rozumiem gdyby chodziło o trzymanie w zamknietej komorce,niedopuszczanie do swiata to jest cofanie dziecka w rozwoju pod kazdym wzgledem ale kp? rozumiem ze zazdrosc przysłonila co rozum tak bardzo ze nie potrafisz napisac juz nic logicznego??

Gość gość
"tylko ciekawe po co opóźniać dziecko w rozwoju dla swojej wygody???" ale w jaki sposób ja opozniam dziecko w rozwoju? wytlumaczysz mi moze ? i w rozwoju jakim? fizycznym czy psychicznym? na czym polega to twoim zdaniem " opoznianie dziecka w rozwoju"? rozumiem gdyby chodziło o trzymanie w zamknietej komorce,niedopuszczanie do swiata to jest cofanie dziecka w rozwoju pod kazdym wzgledem ale kp? rozumiem ze zazdrosc przysłonila co rozum tak bardzo ze nie potrafisz napisac juz nic logicznego??

Gość gość
dkp trwa do 5- max 6 lat,potem juz dziecko samo rezygnuje i moim zdaniem najlepiej jest karmic do samoodstawienia.