Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Karmienie piersia sa tu mami dlugodystansowe?

Polecane posty

Gość gość
Koncze dyskusje w tym temacie bo poziom jest po prostu zenujacy.

Gość gość
Jak rozumiem skopiowanie linku gdzie jest sporo info (wraz z nazwiskami) było za trudne. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3431754/ The breast/nipple/areola complex and human sexuality Levin, Roy J. (May 2006) Można w google znaleźć fragmenty prac a potem dojść do innych źródeł. AI zależnie od filozofii (szczepionki, podejście do edukacji seksualnej itp) WHO ma rację, albo nie. Wybiórczy autorytet

Gość gość
No tak, jak w końcu prawda wychodzi na światło dzienne to najlepiej "obrażam się". Bo jak wyzywali od dojnych krów to nie był powód do obrażania, jak komentowały wygląd cycków to też nie był powód, krytyka związku małżeńskiego? phi, co to dla mnie. Ale pogłębiona analiza powodów czemu matki usilnie obstają przy karmieniu piersią 3-4letnich dzieci to nagle foch. To się nazywa prawda kole w oczy i tyle.

Gość gość
Dokladnie. Jezeli chodzilo by wyłącznie o to aby dziec***iły zdrowe mleko to można odciągnąć. Wszyscy pediatrzy zalecają karmić dziecko ale do 6 miesiąca życia. Nie spotkałam się aby zalecali karmić do 3 roku zycia.

Gość gość
Ale karmienie wymionami zalecają panie z Kafe przecież jako cenne źródła mundrosci :-) :-D

Gość gość
gość dziś Niezdrowy pokarm, który serwujemy 2-3 latką,... xxx 2-3 latką? To po polsku jest czy po jakiemu? Ten początek już powoduje, że dalsze czytanie tych wypocin nie ma żadnego sensu. Jeśli ktoś nie potrafi prawidłowo odmieniać po polsku, to nie jest dla mnie absolutnie żadnym autorytetem w absolutnie żadnej dziedzinie. Sorry, sama siedzę w branży medycznej i mimo że moi znajomi mają wykształcenie odległe od filologii polskiej, to każdy człowiek na wyższym poziomie wykształcenia zna język, którym się codziennie posługuje. Takiego "naukowca", który nie potrafi odmieniać po polsku, to o kant tyłka potłuc.

Gość gość
gość dziś Nieuków. Przepraszam Was bardzo Wy możecie nas obrażać. My karmimy dzieci do 12 miesiąca życia lub mniej to jestesmy gorsze. Normalnie kobiety idą do pracy po macierzyńskim i nie karmią tyle dzieci. I nie jest naturalne karmienie 3 letniego dziecka. 3 letnie dziecko pije z kubka je normalne rzeczy i nie jest mu potrzebny cycek xxx Znam wiele kobiet, które idą do pracy i nie przeszkadza im to w dalszym karmieniu dzieci. Karmią przed pracą i po oraz w nocy. To one są nienormalne? Dlaczego? Bo Ty masz swoją własną i jedynie słuszną definicję normalności? Musisz być mocno ograniczona, skoro nie widzisz nic pomiędzy i uważasz się za wyrocznię dla całego świata. Współczuję.

Gość gość
gość wczoraj Dokladnie. Jezeli chodzilo by wyłącznie o to aby dziec***iły zdrowe mleko to można odciągnąć. Wszyscy pediatrzy zalecają karmić dziecko ale do 6 miesiąca życia. Nie spotkałam się aby zalecali karmić do 3 roku zycia. xx A ja nie spotkałam takiego pediatry, który zalecałby karmić do 6 miesiąca, więc chyba jednak nie wszyscy. Może Ty takich tylko znasz, ale raczej nie masz wśród znajomych wszystkich pediatrów świata, więc nie wypowiadaj się za wszystkich. Większość pediatrów zaleca karmienie przynajmniej do roku. Nie każdy pediatra obstaje za karmieniem przez kilka lat, ale większość nie zaleca karmienia krótszego niż rok.

Gość gość
gość wczoraj I kaszki sa na mleku modyfikowanym. xxxxxxxx Jest bardzo bogata oferta kaszek bezmlecznych, również ekologicznych. Moje dziecko w życiu nie tknie mm a kaszki dostaje robione na mleku odciągniętym z piersi. Po ok. 11 miesiącu również na mleku kozim i później na krowim. Nie wszystkie kaszki są na mm. Te służą mamom, które są wygodne, bo wystarczy zalać wodą i wymieszać bez bawienia się w odciąganie albo takim, które w ogóle nie karmią swoim mlekiem z różnorakich powodów.

Gość gość
Pytanie było skierowane do mam długo karmiących swoje pociechy a najwięcej do powiedzenia mają w tym temacie babki, które są przeciwniczkami takiego karmienia. Po co się wypowiadacie w temacie, który Was nie dotyczy? Załóżcie sobie drugi i tam się produkujcie, bo tu piszecie nie na temat i tylko autorce zaśmiecacie wątek. Udało mi się jakoś przebrnąć przez to bagno i powiem jedno. Zaskoczona jestem, ile w Was złości i jak ostro plujecie jadem na inne matki. Po co w Waszych wypowiedziach tyle wulgarnych i obraźliwych słów? Jak kobieta może nazwać piersi drugiej wymionami? Jak można mówić o pedofilii w aspekcie karmienia piersią własnego dziecka (przecież nie mówimy o dojrzewających nastolatkach tylko wciąż małych dzieciach)? Nazywanie ssania piersi przez dziecko dojeniem też jest nie na miejscu. Ze słownika języka polskiego: doić 1. «wyciskać mleko z wymion krowy, owcy itp.» 2. pot. «pić łapczywie» 3. pot. «wyłudzać od kogoś pieniądze» dój «dojenie zwierząt» Nawet cielę, które ssie wymię krowy, nie doi a ssie. Dojenie wykonuje osoba trzecia. To tak dla jasności, dlaczego niektóre mamy uważają określenie "dojenie cycka" za niemiłe. Pomijając już wszelkie za i przeciw oraz swoje osobiste opinie na temat długiego karmienia piersią, to swoje wypowiedzi trzeba formułować z poszanowaniem osoby rozmówcy, który ma zdanie odmienne. To jaki poziom niektóre z Was wykazują to kulturalne dno, wodorosty i dwa metry mułu.

Gość gość
Tacy naukowcy tu siedzą a jednak nie chcą odnieść się do informacji na temat składu mleka matki gdzie była przekroczona rtęć, informacji dotyczących podniecenia płciowego podczas karmienia itp. Skoro jesteście takie oczytane (ale jak zauważyłam ta wiedza jest pod warunkiem, że się karmi latami, jak karmiło się rok to już tej wiedzy się nie posiada :P ) bardzo łatwo będzie Wam albo zbić te argumenty, albo zarysować szersze tło, kiedy takie sytuacje mogą występować. Marudzicie o rzeczowe argumenty...a gdzie rzeczowe odpowiedzi? Słynne WHO jest odpowiedzią na wszystko (szkoda, że jeśli chodzi o edukację seksualną czy szczepionki to WHO magicznie nagle daje do d**y zalecenia i nie warto ich słuchać). x I nie, nie uważam, że mm jest lepsze, że najlepiej od 1 dnia je podawać itp. Po prostu bawi mnie takie dramatyczne bronienie karmienia piersią dzieci kilkuletnich. Tak samo bawi mnie wmawianie, że sztuczne mleko jest o wiele lepsze od naturalnego ;) Każda skrajność jest niedobra. x A może ktoś nie czyta ze zrozumieniem i nie zauważył, ze tu chodzi o dzieci kilkuletnie a nie np. 12 miesięczne? ;) Czy po prostu podczas karmienia jak gdziekolwiek jest jakiekolwiek negatywne info to trzeba się bezmyślnie złościć? Ogólnie rozmowę tutaj widzę mniej więcej tak: B - "uważam, ze karmienie dziecka 3 letniego to przegięcie" A -"karmienie jest dobre, who tak mówi, są badania" C - "dojce, dojce" B - "ej, ale 3 letnie dziecko jednak już może odżywiać się inaczej. I u większości tak jest, więc karmienie do tego wieku w Europie jest raczej odstępstwem od normy. I to pokazują statystyki. Tak długo karmi się w ciężkich warunkach" D - "będę sobie karmiła i uj do tego" A - "długie karmienie jest dobre, tak mówi WHO. Dodatkowo takie dzieci są odważniejsze" C - "dojce, dojce" B - "A jakie to były badania? gdzie robione?" D - "nie moja wina, że byłyście leniwe i nie chciałyście karmić" A - "pediatrzy też tak mówią."

Gość gość
" Doić 2. pot. «pić łapczywie» ." Jak to się ma do tego zdania: "Nawet cielę, które ssie wymię krowy, nie doi a ssie. Dojenie wykonuje osoba trzecia"? Jeśli dziecko pije łapczywie to może doić. Obraźliwe to moze być, ale na tej zasadzie co "żłopanie", a osoba trzecia nie ma tu nic do rzeczy :P x "Jak można mówić o pedofilii w aspekcie karmienia piersią własnego dziecka (przecież nie mówimy o dojrzewających nastolatkach tylko wciąż małych dzieciach)?" Ktoś zainteresowany nastolatkami nie jest pedofilem. Jak już będzie kazirodcą, efebofilem itp. Ale nie pedofilem, wiec mimo wszystko karmienie 13latki piersią nie będzie pedofilią. Jak już chcemy być tacy poprawni językowo. x A co do treści - pojawiły się informacje o badaniach dowodzących, ze kobieta odczuwa seksualne podniecenie podczas karmienia (i są wpisy na forach, które też tego dowodzą - ale wokół jest jedno wielkie tabu). Więc jeśli kobieta celowo to przedłuża do 4-5roku (a nawet taki wiek dziecka padał w dyskusji), zawzięcie odmawia użycia laktatora to jednak rodzi się pytanie po co to robi. Bo jednak robi to jakiś mikro odsetek kobiet - większość czuje obrzydzenie. Można wnioskować, ze naturalną emocją jest obrzydzenie wobec takiej czynności, a nie czerpanie z niej satysfakcji (jakiejkolwiek :P ) A pedofilia u kobiet też istnieje, i nawet ciężko stwierdzić jak często - bo jest to temat rozmydlony. Mnie jakoś ten temat nie oburza - ja wiem, ze nie mam sobie nic do zarzucenia.

Gość gość
17:21 o podnieceniu kp duze dzieci kobiety mozna wyczytac na forach o dkp.I krytka takiego zachowania to nie hejtowanie.Uczepilyscie sie tego stwierdzenia wygodnego.Jak cos sie nie podoba to od razu "hejtuje". Cos tak odrazajacego jak wciskanie piersi dwulatce nie spotka sie nigdy z akceptacja i takie sa fakty.Wiekszosc spoleczenstwa funkcjonuje normalnie i prawidlowo wiec trudno wymagac zeby pochwalali cos takiego.I rozbawila mnie osoba ktora pisze ze hejtuje jedna pani:)To jest wlasnie mechanizm wypierania.Kobieto tego nie akceptuje 99procent pan w tym temacie.A co o was mysli rodzina lepiej tego nie rozkminiajcie...dobrze radze.Nikt wam nie powie tego co tu wyczytacie.Nikt nie wtraca sie w czyjes wynaturzenie.Wasze dziecko wasze malpy wasz cyrk.Jednak jak oczekujecie poklasku albo pytacie o reakcje ludzi z zewnatrz macie tu jasna odpowiedz w 100kach wypowiedzi-niesmaczne i kojarzace sie bardzo ohydnie.

Gość gość
Srednia wieku kp na swiecie to ponad 4 lata, a to tylko srednia czyli matki kp dluzej. To apropo braku akceptacji dla kp dwulatka. Pierwszy raz slysze o teorii podniecenia seksualnego przy kp. Nie wiem kto to wymysla. Kp noworodka gryzlam palce z bolu bo mialam pogryzione sutki. Potem przyszlo zmeczenie brakiem snu, podniecnie seksualne dobre sobie. Gdy kp stars ze dziecko to raczej czulam dyskomfort na poczatku, nie bol ale te pierwsze momenty nie sa przyjemne, szczegolnie w okolicach srodka cyklu. Kp dla dziecka, troche dla siebie bo ryzyko raka nizsze ale przyjemnoscia tego nie mozna bylo nazwac.

Gość gość
Może Tobie to nie sprawia przyjemności ale są kobiety którym tak. Skoro czulas dyskomfort to bylo nie karmić tyle czasu. To jest śmieszne, ze każdy tu pisze ze mleko jest zdrowe i nie podlega to wątpliwości ale możecie mleko odciągać. Skoro do kaszek odciągacie mleko i to 11 miesięcznemu dziecku to czemu nie możecie 3 latkowi do kubeczka. Macie jakies tam badania z którymi sie zgadzacie i je przedstawiacie ale jak my Wam przedstawiamy inne badania to sie z nimi nie zgadzacie i nie bierzecie ich pod uwagę. Nie ma sensu wstawiać badan bzdurnych które mówią ze dzieci które są karmione kp sa mądrzejsze czy odważniejsze bo to bzdura. Wmawiacie kobietom które karmily do roku, ze sa idiotkami a Wy jesteście mądrzejsze. Ja karmiłam pierwsze dziecko 6 miesięcy a później odciągałam bo przyzwyczaił sie do butli bo kiedy wychodziłam to odciagalam mleko i picie z butelki bylo dla niego mniej męczące i nie chcial piersi. I tak byl na moim mleku do 9 miesiąca. Jakos przeżyłam odciąganie i bylo ok a musiałam to więcej razy robic niż musiały by robic to mamy 2-3 latków bo karmią podobno 1 lub 2 razy dziennie. Teraz jestem w ciąży i wiem że może pokarmie kilka dni albo wcale bo niestety przez chorobę nie będę mogla.

Gość gość
Często kobiety karmią dlugo bo dzieki temu mogą dbać o linie. Dziecko ściągnie od nich troszkę kcl. Nie wiem czy oglądaliście kiedyś taki serial amerykański o Paniach domu i tam jedna kobieta karmila piersią kilku latka ponieważ dzieki temu była bardzo szczupła i nie musiała tyle ćwiczyć i być na diecie. Moze śmieszne ale takie ewenementy tez sie zdarzają.

Gość gość
Gdzie ta średnia na świecie to 4 lata? Skąd to zostało wzięte? https://en.wikipedia.org/wiki/Extended_breastfeeding Tu nie ma ani słowa o 4latach nawet mówiac o takich Indiach "In India, mothers commonly breastfed their children until 2 to 3 years of age. Cows milk is given in combination with breast milk though use of formula has been on the rise." W Europie w wielu kraju większość kończy przed 12mcem. To skad średnia karmienia to 4lata? Przecież to jakieś wymyślone kłamstwa. x i z tego co czytam "Extended breastfeeding usually means breastfeeding after the age of 12 or 24 months, depending on the culture." A badania mmówiące o zdrowotnych aspektach dotyczą mleka w drugim roku karmienia, a nie w czwartym czy piątym (a może i ósmym skoro "średnia to 4lata").

Gość gość
Też mi się wydaje, że jakakolwiek dyskusja nie ma sensu. Bo największe krzykaczki "chcemy merytorycznej dyskusji" nie są w stanie tak dyskutować. A część osób naprawdę mogło mieć nadzieję, że się czegoś dowie - póki co widzę wymyślanie statystyk na swoją korzyść byle tyle moje wyszło i zero odniesienia się do innych argumentów. Ja mogę zacząć kłamać, że były rzesze matek którym odbierano dzieciom za karmienie piersią do 2 lat (akurat był taki odosobniony przypadek, dziecko potem wróciło pod opiekę, ale bodajże dziadków, nie samej matki - nie pamiętam dokłądnie). I co to da? :O "moralne" zwycięstwo?

Gość gość
Nikt nie odbiera kobiecie dziecka za to, że karmi piersią 2 latka to nie realne. Musiało byc cos na rzeczy i to poważnego, moze faktycznie pedofilia. Niektóre kobiety przynoszą do pracy zaświadczenia, że karmią nawet i do 3 roku zycia aby konczyc prace godzinę wczesniej i jakos jest ok a często faktycznie nie karmią.

Gość gość
Jej, to był przykład tylko (a czytałam o takiej syt w USA, X lat temu, zresztą nieważne), że nie ma sensu kłamać byle tylko udowodnić, że coś jest cacy/ nie cacy. Tak samo nigdzie nie ma średniej 4 lata.

Gość gość
No właśnie znajome mamy korzystały z przerwy na karmienie mimo że nie karmiły, ja karmiłam długo ale korzystałam tylko do 2 lat. Później stwierdziłam że nie potrzebuje jej, bo w dzień już nie karmiłam a nawet ja się zdarzyło, to godzina nie robiła różnicy.

Gość gość
Jedna i druga skrajność jest zla. Do 1,5 roku rozumiem ale dziwię sie jak można karmić powyżej 2 roku zycia. Te dzieci są juz duże i absolutnie nie potrzebują cycka.

Gość gość
To nie jest temat - Co sądzicie o długim karmieniu, czegoś nie zrozumiałyście?

Gość gość
Więc nie potrzebują również mm, atakujesz matki w marketach jak kupują mleka że ich dzieci nie powinny już pić mm?

Gość gość
A czy jak karmicie tak dlugo to wasze cycki nie wygladaja jak balony po spuszczonym powietrzu?

Gość gość
Karmiłam długo od roku już nie karmię i nie wyglądają tak jak piszesz ale może dlatego, że noszę dobrze dobrane staniki, uprawiam sport i zdrowo się odżywiam, co też ma wpływ na kondycje skóry.

Gość gość
I oczywiście jak nie ma już argumentów, to pojawia się kwestia uszu jamnika ;)

Gość gość
Karmię piersią już 18 miesiąc i zamierzam jeszcze pół roku chyba że młody sam się odstawi. Pozdrawiam wszystkie mamusie karmiące piersią.

Gość gość
18:06 Jeszcze napisz ze to "wyssana z palca bzdura" o tym wyglądzie piersi po dkp. Wzięła sie tak o puf! z powietrza :D weź, weź...bo ktos uwierzy

Gość gość
Tak samo jak jest temat o SN to wszystkie ciaśniejsze po (bo je dobrze zszyli... :P ), wygląd warg sromowych im się poprawia, po samej ciąży chudną błyskawicznie do wagi jeszcze niższej niż było, a brzuchy mają lepsze niż wiele nieródek. Im więcej ciąż tym stan brzuchów, pipek i cycków jest jeszcze lepszy :P A im późniejsza ciąża tym więcej energii i w ogóle druga młodość. A potem normalne kobiety wpadają w kompleksy bo ich przebieg ciąży i połogu wygląda inaczej.