Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Karmienie piersia sa tu mami dlugodystansowe?

Polecane posty

Gość gość
Oj bo przecież mamy które karmią 2-3 letnie dzieci są najpiękniejsze, najmądrzejsze i najlepsze a my które karmimy dziecko do roku jestesmy dla nich leniwe, głupie i grube bo nam dziecko nie wyssie tych 500 czy ileś kcl. Bronia swoich racji, szczycą sie kamieniem dużych dzieci jakby to bylo coś super. My tez dbamy o nasze dzieci i zdrowo je odżywiamy. Nasze dzieci nie sa glupsze czy mniej rozgarnięte od Waszych, nasze dzieci wcale nie chorują więcej od Waszych i nie sa bardziej otyle od Waszych dzieci. Jak możecie być tak malo inteligente i uważać że to ma jakie kolwiek znaczenie. Niby karmienie piersią zapobiega rakowi piersi. Jasne. Większej bzdury nie słyszałam. Moja babcia miała 4 dzieci które karmila do 1-2 roku zycia i zmarla na raka piersi. Moja mama karmila 2 dzieci i tez miała raka piersi. Jakos nie uchronilo to je przed niczym. Mleko jest zdrowe i super ale czy karmisz dziecko 6 miesięcy czy 3 lata dostarczysz mu i tak tego samego. Najważniejsze by karmić przez pierwsze 6 miesięcy a później zdrowo rozszerzać dietę.

Gość gość
Oj bo przecież mamy które karmią 2-3 letnie dzieci są najpiękniejsze, najmądrzejsze i najlepsze a my które karmimy dziecko do roku jestesmy dla nich leniwe, głupie i grube bo nam dziecko nie wyssie tych 500 czy ileś kcl. Bronia swoich racji, szczycą sie kamieniem dużych dzieci jakby to bylo coś super. My tez dbamy o nasze dzieci i zdrowo je odżywiamy. Nasze dzieci nie sa glupsze czy mniej rozgarnięte od Waszych, nasze dzieci wcale nie chorują więcej od Waszych i nie sa bardziej otyle od Waszych dzieci. Jak możecie być tak malo inteligente i uważać że to ma jakie kolwiek znaczenie. Niby karmienie piersią zapobiega rakowi piersi. Jasne. Większej bzdury nie słyszałam. Moja babcia miała 4 dzieci które karmila do 1-2 roku zycia i zmarla na raka piersi. Moja mama karmila 2 dzieci i tez miała raka piersi. Jakos nie uchronilo to je przed niczym. Mleko jest zdrowe i super ale czy karmisz dziecko 6 miesięcy czy 3 lata dostarczysz mu i tak tego samego. Najważniejsze by karmić przez pierwsze 6 miesięcy a później zdrowo rozszerzać dietę.

Gość gość
Gość 19:39 Co za bzdury piszesz kp zmniejsza ryzyko wystąpienia raka a nie zapobiega! I nie mleko zmienia się wraz z rozwojem dziecka- dostosowuje się do jego potrzeb raz z wiekiem. Jezu wiedza nie boli, poszukajcie informacji z dobrych źródeł i dopiero się wypowiadajcie - Please

Gość gość
Czytalam ostatnio o sredniej kp “The average time of complete cessation [of breastfeeding] worldwide is 4.2 years.” (Lawrence 1994:312)." Wg najnowszych danych ta srednia obecnie jest nizsza ale nadal utrzymuje sie okolo 3 roku zycia. Czyli jets wiele kobiet kp krotko i wiele kp do 5,6 lat, stad ta srednia. To wszystko jest uzaleznione kulturowo, bo jak porownac Mongolie gdzie norma jest karmienie 6latka do Polski gdzie patologia jest karmienie 6miesieczniaka bo za duzy.

Gość gość
gość dziś ...Cos tak odrazajacego jak wciskanie piersi dwulatce nie spotka sie nigdy z akceptacja i takie sa fakty.Wiekszosc spoleczenstwa funkcjonuje normalnie i prawidlowo wiec trudno wymagac zeby pochwalali cos takiego. xxxxxxxxx A kto określa, co jest normalne i prawidłowe? Wygodne mamuśki? Leniwi ojcowie? Niedouczone społeczeństwo? Myślisz, że masz rację, bo Ty i Twoje środowisko macie takie zdanie? Widzisz, ja akurat nie spotkałam się, aby ktokolwiek ganił znane mi matki, które karmią powyżej roku. Przeciwnie. Zwykle spotykam się w tym temacie z reakcją w stylu "Łał, super, że tak długo karmisz". Szczątkowa ilość ludzi ma skrajnie odmienne zdanie. Jedyna osoba, która uważa za patologię karmienie ponad rocznego dziecka sama karmiła przez góra miesiąc, więc jej zdanie akurat jest niezbyt istotne. Nawet inne znajome, które same krótko karmiły, nigdy nie miały nic do tych, które karmiły dłużej. Zapewniam Cię, że moje środowisko, to nie jest jakiś margines społeczny. Przeciwnie, jest to środowisko głównie medyczne, ludzie wykształceni i oczytani. Może powinnaś zmienić znajomych, bo skoro otaczają Cię tacy ludzie, to nie najlepiej. Mogę zrozumieć, że karmienie czterolatka jest dla kogoś trudne do zaakceptowania, ale dwulatek to jeszcze małe dziecko i większość społeczeństwa na pewno nie jest temu przeciwna.

Gość gość
01:03 Patrz, wbiłam Twój cytat i przeczytałam (w skrócie, bo nie mogę cytatu zamieścić przez kafeterię), że owa badaczka nie ma żadnego źródła dla tych swoich 4,2 lat. Ani współczesnych, ani starszych. Dodatkowo jeśli chodzi o wiedze etnograficzną ciężko wyróżnić jakieś spore ilości społeczeństw karmiących ponad te 4,2 lat (by wyszła średnia), literatura nie dokumentuje społeczeństwa gdzie średni czas karmienia to 5-6lat. http://kathydettwyler.weebly.com/a-worldwide-average-age-of-weaning----or-that-pesky-42-years-figure.html) I to nie jest jedyne takie źródło.

Gość gość
Tutaj tak samo ktoś się zajął tym zagadnieniem. breastfeedingwithoutbs.blo/g/spot.com/2011/10/bulls**tometer-no-average-age-of.html x Natomiast na stronie wpro.who.int/nutrition/documents/docs/mog.pdf można przeczytać o badaniach w Mongolii i (wg jednych 4miesięczne dzieci tam jedynie w 75% są karmione wyłącznie kp a 6miesięczne w 21%, wg innych badan 70% dzieci było karmione wciąż w wieku 2 lat) I wciąż nie ma mowy o żadnych 6 latach.

Gość gość
Tak samo na stronie unicefu (łatwo to znaleźć, a nie chcę wklejać bo mi wiecznie o spam krzyczy) można znaleźć usilne namawianie do kp - ale wciąż wg ankietowanych kobiet z Mongolii dopuszczalny/akceptowalny wiek karmienia kp to DO 29mcy. A nie 6 lat 5 czy nawet 4. Ale 2,5 roku jest uznawane za maksymalny wiek. I to jest uznawane jako długie karmienie itp. Więc owszem, jak ktoś zrobi badania w mikroregionie gdzie kobiety karmią po 6 lat to może coś dowodzić - ale jak widać w większych badaniach to nie wychodzi (wciąż jest to wiek większy niż 24mce, ale niewiele, i jednak warto pamiętać, ze to jest DO a nie około itp). te kobiety zauważają także, że długo karmione dziecko jest powolniejsze w odstawianiu (stąd wolą je odstawiac wcześniej) Dodatkowo pojawiają się też info (gdzieś przeleciałam wzrokiem, nie mam pojęcia gdzie) , że w Mongolii mleko kobiece stosuje się nie tylko u dzieci, ale jako wzmacniająca odzywka czy coś- zatem watpię by wszyscy ssali tej kobiecie z piersi ;) nawet w tak otwartej i niesamowitej kulturze jednak są pewne granice, a na kafe 4, 5 a nawet teraz 6 lat to norma :) Ale na jakimś blogu pojawił się tekst o 6letnim karmieniu w Mongolii to, że najlepszy zapaśnicy (popularny tam sport) byli karmieni po 6 lat :P Mało naukowe. x Powoli mam wrażenie, że te od kilkuletniego KP są jak antyszczepionkowcy. Nie chce mi się głębiej szperać, ale średnia nawet w krajach trzeciego świata to nie jest żadne 6 lat. Laska z bloga który podawałam wpisywała średni wiek karmienia z losowych krajów i oto co otrzymała 21 months (Niger), 27.5 months (Nepal), 18-20 months (rural Thailand), 8.7 months (urban China), 18 months (Cameroon), 22 months (Kenya), 20 months (Nigeria), 28 months (Rwanda) and 19 months (Uganda) (na jej blogu sa źródła). x na serio coś chyba z Wami nie tak, że tak zawzięcie się o to kłócicie, chociaz wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że 2 lata to maks (a ciutkę więcej w regionach o silnej tradycji czy kiepskim dostępie do jedzenia).

Gość gość
Chyba, że cały świat się uwziął, coś wymyślił, ubzdurał (to cudowne WHO też nie walczy o karmienie do 3 czy 4 roku życia) a jedynie matki karmiące mają racje i jak one mówią, ze to OK to tak jest i nie ma gadania.

Gość gość
Tytuł tego z unicefu (gdzie przekonują o wspaniałości mleka :P ) Care Practices for Young Children in Mongolia

Gość gość
Ludzie, temat jest o małym, niespełna dwuletnim dziecku a Wy tu dywagujecie o dzieciach w wieku niemal szkolnym. Weźcie się puknijcie w czerep, bo bijecie pianę nie na temat.

Gość gość
Gosciu od tych wszystkich linkow do badan, mam cos dla ciebie. Uwaga, bedzie o kp 9latka. Wg UNICEFu 65 % kobiet w Mongolii kp do 2 roku zycia ale wiele karmi dluzej, do 4, 6 czy 9!!! lat. Czyli tam kp do 2 lat to norma, 65% kobiet tak karmi. Wyobraz sobie, ze Polsce dwa lata karmi nie promil matek jak teraz a wirkszosc albo chociaz polowa. Malo realne bo kulturowo, przez takie osoby jak ty matki czuja sie zaszczute. Ale wyobraz sobie, ze kp powyzej roku w wielu miejscach naswiecie to norma. http://www.drmomma.org/2009/07/breastfeeding-in-land-of-genghis-khan.html

Gość gość
Mówimy o biednych krajach gdzie ludzie nie maja co jeść. Wyzywacie nas od leniwych. To Wy jesteście leniwe bo mleka Wam sie nie chce odciągnąć. Czyli my mamy które karmimy dziecko krócej jestesmy wychodzi na to glupie i leniwe a Wy jesteście najmadrzejsze. Karmicie dziecko tak dlugo piersią bo macie święty spokoj bo dziecko Wam sie nie drze. Myślicie, że jak dlugo będziecie karmić dziecko to bedzie z Wami bardziej związane co jest okropna bzdura. Nie ma totalnie żadnej różnicy w rozwoju dziecka takiego które jest karmione 7 mies a takiego które karmione jest 3 lata. A wiecie mamy ze dzieci karmone mm nie sa narażone na astmę a dzieci na kp są duzo bardziej narażone na astmę. Takich badan nie widzicie. Mleko matki jest zdrowe ale po co wciskać je dziecku powyżej 2 roku zycia które umie juz wszytsko jeść i nie jest mu potrzebna piers.

Gość gość
1:13 ale wypociny...W twoim srodowisku jest "wow,ale dlugo karmisz"..Juz w to wierze...Za plecxmi jest" Obrzydliwy babsztyl, zboczony.Do tego ma pewnie cycki do pepka i pewnie nie pracuje wiec wciska sutkz duzym dzieciom".Tlumacz sobie tym swoim wow.Zreszta wiadomo ze to twoja fantazja.W mojfj rodzinie tez nikt otwarcie nie krytykuje.Ludzie nie maja zamiaru mieszac sie w zboczone akcje innych a zwlaszcza takie jak ty. Wlasnie sie reaguje takim zaklamanym wow a co sie mysli to wyczytaj sobie w wypowiedziach kilkuset kobiet powyzej. Skonczcie juz z tym tematem bo sie rzygac chce.W czterech scianach karmcie i dwulatki i nawet trzylatki ba karmcie swoimi dojarniami i 18latki bo tego potrzebuja.Niech sie same odstawia:)Jednak nie atakujcie tym zboczeniem wszystkich wokolo.

Gość gość
1:13 ale wypociny...W twoim srodowisku jest "wow,ale dlugo karmisz"..Juz w to wierze...Za plecxmi jest" Obrzydliwy babsztyl, zboczony.Do tego ma pewnie cycki do pepka i pewnie nie pracuje wiec wciska sutkz duzym dzieciom".Tlumacz sobie tym swoim wow.Zreszta wiadomo ze to twoja fantazja.W mojfj rodzinie tez nikt otwarcie nie krytykuje.Ludzie nie maja zamiaru mieszac sie w zboczone akcje innych a zwlaszcza takie jak ty. Wlasnie sie reaguje takim zaklamanym wow a co sie mysli to wyczytaj sobie w wypowiedziach kilkuset kobiet powyzej. Skonczcie juz z tym tematem bo sie rzygac chce.W czterech scianach karmcie i dwulatki i nawet trzylatki ba karmcie swoimi dojarniami i 18latki bo tego potrzebuja.Niech sie same odstawia:)Jednak nie atakujcie tym zboczeniem wszystkich wokolo.

Gość gość
Powyżej bardzo mądry artkuł i racjonalnie napisany. Wyraźnie jest napisane, że nie powinno się czekać aż dziecko się odstawi bo moze to trwać i trwać. Samej trzeba stanowczo zakonczyc karmienie. Mądry artykuł który nie krytykuje a mądrze mowi o długim karmieniu piersią i polecam mamom dlugo karmiącym moze zmienia swoje nastawienie odnoście przekazywania to innym i zrozumieją że nie warto sie tym chwalić a jezeli to robią to w domu bo nie zmienia przez to świata ani nie przekonaja do tego kobiet. Proszę przeczytajcie.

Gość gość
Nikt nie musi przekonywac kobiet. Chcialabys, zeby ktos cie przekonywal do kp gdy wybralas np mm? Raczej nie. Wiec po co przekonujecie mamy karmiace powyzej roku, ze nie powinny tego robic? Prosze o linka do badan, ze kp zwieksza ryko astmy. Co do tego,ze kp dlugo dziala pozytywnie na wiez matki z dzieckiem to jest szereg badan, potwierdzil to moj lekarz. Sory, jak jest to niewygodna prawda.

Gość gość
Kiedy waszym zdaniem kobiety powinny zaczac odciagac mleko zamiast kp? Po roku? Po 18 miesiacach? 24? To znaczy kiedy kp z najlepszego mleka dla dziecka staje sie fuj? Jak niemowle ma mp 11 miesiecy 29 dni to jest ok a nastepnego dnia to oblesne? Pewnie ile kobiet tyle bedzie tu zdan. Czytalam juz, ze ta granica to miesiac,6 miesiecy, 9, 10, rok, poltorej, dwa, trzy. Czy nie sadziecie, ze kazda matka powinna jednak sama zdecydowac? Chcielibyscie, zeby za was ktos decydowal i was zmuszal?

Gość gość
Karmienie piersią jest czymś więcej niż tylko sposobem żywienia i daje Ci szansę na nieco inne macierzyństwo. Stwarza niepowtarzalną okazję, aby przebywając non stop z dzieckiem, zrozumieć każde drgnienie powieki, każde kwiknięcie, rodzaj płaczu. Ten naturalny sposób żywienia buduje wielką wrażliwość na potrzeby dziecka, jest szkołą empatii na całe życie. Starając się zrozumieć coś tak zmiennego i kruchego, jak niemowlę karmione piersią, matka uczy się akceptować jego inność i indywidualność. Tak rodzi się relacja. Czego nauczysz się teraz, zaowocuje w przyszłości. „Intymny kontakt cielesny, który powstaje w trakcie karmienia piersią, prowadzi do jedności między matką a dzieckiem w sferze psychiki” – stwierdza Lucy Waletzky, psychiatra

Gość gość
13.18 leki w aptece zostały czy co ? Buahahah

Gość gość
Czyli matki które karmią piersią mniej sa idiotkami i ich dzieci tak samo. Nie no super jesteście. Czyli polowa dzieci w szkole u Twojego dziecka to idioci a matki nie kochają swoich dzieci bo karmimy je kilka miesięcy a nie 2 lata. I wiesz co chyba z 2-3 latkiem nie przebywasz non stop. Mleko matki jest dobre nawet i przez 4 lata każda praktycznie na forum sie z tym zgadza to po co udowadniacie nam to ciągle. My to wiemy tylko ze nie żyjemy w krajach 3 świata i nasze dzieci otrzymują składniki odżywcze z innego pożywienia niż mleko co czesto jest nie możliwe w krajach 3 świata. Zreszta wiele badan mowi ze wystarczy 4 tygodnie karmienia aby dziecko z mleka matki pobrali najwartościowsze składniki.

Gość gość
"Czy nie sadziecie, ze kazda matka powinna jednak sama zdecydowac? Chcielibyscie, zeby za was ktos decydowal i was zmuszal?" A czytu kogos zmusza? Tu sa podawane rzeczowe i racjonalbe argumenty ze karmienie powinno miec swoj koniec w pewnym momencie. Co do wieku - to jak z podaniem nowego smaku - jedno dziecko chce szybciej, inne pozniej ale nie czekasz do 3 roku zycis z podaniem marchewki tylko np. ja przemycasz robisz przeciery itp. Bo tak czekajac Xlat to niektore dzieci w ogole jadlby 3 produkty na krzyz. I dokładnie - to matka decyduje a nie dziecko. Dziecku daje sie zadania rozwojowe ktore sa w jego zasięgu a nie przesuwa na wieczne nigdy. Czemu odpieluchowujesz dziecko zamiast czekac do 5roku zycia az samo stwierdzi? Sa pewne Widelki w ktorych probuje sie to zrobic, czasami za 1 razem sie nie udaje, ale to nie czekasz latami. Skoro standardowe karmienie to 6-12mcy, dlugie to 12-18mce, gdzie to dla większości spoleczenstw max to 24mce (nawet tych biednych) to masz odpowiedz. Po 12mcu. Jesli dziecko swietnie będzie sobie radzic bez tego cycka w 13mcu to po co na sile to przeciagac? Smoczek (jesli byl wprowadzony) tez dziecko decyduje? Przynajmniej moim zdaniem.

Gość gość
To chyba zart z ta strona sos rodzice? Jakas pani napisala swoje opinie, podkreslila obrzydzenie do kp i raczej nikt przy zdrowych zmyslach nie bedzie tego bral powaznie. Za to mam dla pan fragment zalecen NFZ, czyli wiecie lekarzy, dr nauk z wiele letnia doswiadczenia. Nasi, lokalni, nie UNICEF bo im nie wierzycie. Zalecenia co do kp wydane przez NFZ, "Wyłączne karmienie piersią przez okres pierwszych 6 miesięcy życia dziecka jest najlepszym rozwiązaniem dla dziecka i celem, do którego należy dążyć, ale częściowe karmienie piersią, jak również krótszy czas karmienia piersią również są cenne. Żaden preparat zastępczy nie ma tak dobrego wpływu na rozwój dziecka, jak pokarm kobiecy, który jest najlepiej dopasowany do specyficznych potrzeb dziecka. Po wprowadzaniu pokarmów uzupełniających Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci ESPGHAN zaleca kontynuację karmienia piersią tak długo, jak długo jest to pożądane przez matkę i dziecko. Takie postępowanie daje szanse na rozpoczęcie wprowadzania nowych pokarmów w żywieniu dziecka pod osłoną mleka matki. Lekarze powinni szanować wybór kobiet, które rezygnują z karmienia piersią ze względów innych niż medyczne, informując je jednocześnie o ryzyku zdrowotnym związanym ze sztucznym karmieniem oraz upewniając się, że matki są świadome konsekwencji zdrowotnych i ekonomicznych takiego wyboru.

Gość gość
Oczywiscie pisze o rozpoczeciu odciagania mleka i dawania z kubka.

Gość gość
Link do NFZ http://www.mz.gov.pl/zdrowie-i-profilaktyka/zdrowie-matki-i-dziecka/karmienie-piersia/ Karmienie piersią odgrywa również ważną rolę w profilaktyce zdrowotnej, zapewniając dziecku ochronę immunologiczną. Zmniejsza ryzyko atopowego zapalenia skóry i zachorowania na astmę. Dzieci karmione piersią rzadziej chorują na cukrzycę i mają większe szanse na zachowanie prawidłowej wagi ciała, także w późniejszych latach. Mozecie czytac i kierowac sie zaleceniami lekarzy albo jakiejs panienki z sos rodzice. Szok, ze ktos takie cos linkuje jako argument.

Gość gość
Mleko matki jest zdrowe ale jest wystarczające jezeli karmicie dziecko do 12 miesięcy. Nie ma żadnej różnicy jeżeli będziecie karmić dziecko 12 miesięcy czy 24 czy 36. Jest jakas granica. Ze wstydu bym sie spalila jakby moje 2-3 letnie dziecko na spacerze zaczelo wolac " mamo daj cycusia" a spotkałam się z takimi sytuacjami gdzie dziecko tak wola i ściąga bluzke z mamy. Samo takie zachowanie powinno dac kobiecie do zrozumienia że należy zakonczyc karmienie piersią. Takie zachowania dzieci kiedy mama nie ma czasu a dziecko placze i chce cyca kiedy ma 2-3 lata to juz szantaż. Nie ma w tym nic pięknego ani wartościowego. Kobieta daje wtedy ta pierś na odczepne.

Gość gość
Gosciu z 13.47. Chyba musialabym na glowe upasc, zeby roczniakowi zabrac najlepsze mleko ludzkie i wprowadzac mm albo moze krowie uht, mniam samo zdrowie. Nie sadzisz, ze tak dlugo jak dziecko potrezbuje mleko, to gdy jest taka szansa, to powinien dostawac ludzkie mleko? Matki karmiace mm podaja je dwa, trzy, czasami cztery lata. Gdy kobieta tak samo chce kp to krytyka bo powinnas po roku przestac. Gdzie tu logika? Owczem dwulatek moze zakonczyc kp I ma w swojej diecie tyle rzeczy, ze mleko mozna z diety wyeliminowac. W przypadku roczniaka chyba wiekszosc matek sie zgodzi, ze to mleko jest jednak nadal duza czescia diety. Wiesz co mysle? Ten nacisk aby zakonczyc po roczku nie jets dobry dla dzieci ani matek chcacych kp. Jest tylko dobry dla mam,ktore wybraly mm bo nie przypomina im sie, ze wybraly gorszy pokarm a inne matki moga i chca karmic.

Gość gość
Gosciu z 14.00Poczytaj zalecenia NFZ, nie ma tam ani slowa o maksymalnym czasie kp jets za to duzo powodow, dla ktorych warto kp.

Gość gość
Po co dawac dziecku po roku mm jak mozna karmic? Bez sensu. Dawanie syfiastego proszku gdy sie ma mleko bo matki karmiace mm tak uwazaja?