Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aaaaq

Dieta Dobrych Produktów cz. 2

Polecane posty

Gość gość Ika
Jestem za zmianą forum, zjadło mi wpis.

Gość ibinia
To ja jeszcze raz powtórzę: dobrze że jesteście, dziękuję ❤️ Japoneczko wyskok żarciowy bardzo mnie uradował, a twoje sprostowanie jeszcze bardziej, kochane babeczki jesteście i z taką miłością w sercach... Jula, ja to jestem przypadek NIEpalacza nałogowego, który uwielbiał zboża i owoce ;-) Wiecie, że w życiu nie spróbowałam nawet papierosa? Oboje rodzice palili i tak mi obrzydzili ten nawyk, że nikt nie był w stanie mnie namówić na spróbowanie :D Ika, Pani Ewa zdecydowanie odradza mleczne w czasie infekcji i chyba ma rację, u mnie powodują wydłużenie choroby albo nawrót silniejszych objawów. Kiedyś babcia dawała mi zmielone siemię lniane zalane wrzącym mlekiem z łychą miodu i szybko wyprowadzało mnie to z męczącego kaszlu. Ale po pierwsze byłam wtedy ogólnie zdrowym dzieciakiem, a po drugie to samo co po pierwsze, czyli tolerancję miałam całkiem niezłą na wszelkie świństwa.

Gość gość Ika
Nic nie przechodzi...

Gość ibinia
Znowu wpisów nie widać... Hej, hej!!!

Ika,w czasie przeziębienia mleczne nie to ZP W chorobie pozostajemy tylko na DP. Japonko my tu wszystkie tylko o żarciu :D

Gość ibinia
Elu, jakiekolwiek warzywa do twojego zestawu pasują, sałaty, surówki, duszone, smażone albo kawałek mięsa (odpowiedniego do użytego w kaszance), wywary warzywne do popijania, rosół.

Ja też nienawidzę papierosów, odsuwam się jak ktoś przy mnie pali, ja byłam dzieckiem miłującym zboża, mleczne i owoce, tylko w pewnych okresach: wiosną jadłam od rana do wieczora koktajl truskawki na mleku i cukrze (po czym wyraźnie widziałam, zę mnie wypryszczało), zimą jadłam codziennie na śniadania różne sorbety owocowe (0,5l), niestety jadałam obiady w szkole (które często były fuj), więc tam zboża i mleczne codziennie... Jak mama upiekła ciasto to wcinałam 1,5 rządka na śniadanie i drugie tyle na obiad :) (tata mówił że to pół kilo ciasta), lubiłam schabowe, wyjadałam innym skórki z kurczaka (bo niektórzy nie jedzą, bo za tłuste), i lubiłam się objadać/przejadać niestety... Także trzeba słuchać organizmu i nic nie wmuszać, chyba że się jest uzależnionym :)

Ale byłam osobą, która się nawróciłam jak chciała zdrowiej jeść - gluten zaczął mi szkodzić, pod wpływem Lewandowskiej zaczęłam unikać nabiału, bo korzystałam z jej przepisów, zresztą sama zauważyłam wysypkę chwilę po zjedzeniu sera :) Do jedzenia śmietany powróciłam na diecie tłustej - bo wydawało mi się, że jem za dużo B i za mało T :( Ale mój trądzik zawsze był dla mnie zagadką (chyba, że coś ewidentnego widziałam), a na DDP wiem, po czym są pryszcze i mogę tylko zaradzać maseczkami, peelingami... PS Dzik działa na mnie jak wieprzek, biegunka dopiero dziś rano i pryszcze były :( ta twarz była już taka ładna tydzień temu...

I kochałam i kocham jeść, więc dla mnie chwile pt. nie mam na nic ochoty, mam leciutkie mdłości czy coś są zbawienne :) Dzisiaj znowu było dużo tłuszczu, może nie waga, ale chociaż skóra będzie zadowolona :)

Hej! @Jullia,Ela - coś bardzo podobnego o palaczach pisał dr JK. O przeciążeniu szlaków metabolicznych...jak się te szlaki zmienią, to z automatu odejdzie ochota na papierosy....tak było u mnie (może z peturbacjami, ale się udało)

ponawiam temat zmiany forum - na koniec każdej strony blokuje się forum, dopiero jak jest kilka wpisów, to się pojawiają wszystkie od razu...proszę o deklaracje w tej kwestii, a ja rozeznam dokładniej temat xxx dzisiaj na śniadanie migdały+śliwka suszona, na drugie słoninkę wytopię + do tego ogóreczki

Gość Elagość
Moi kochani przesyłam buziaki wszystkim a w nich tyle miłości,wdzięczności ile zebralam z wczorajszego dnia i nie tylko.Ewuniu nie byłam na warsztatach u Anczykowskiego.Internet jest moim wykładowcą.Rozmawiałam z nim telefonicznie.Ibiniu a ogórek kiszony pasuje do kaszanki?Juleńko dzięki i wszystkim.Miłego dnia życzę

Gość gość
ddp jestem za zmianą/zmianami. Na stronie EBW jest hasło FORUM - może? Zmiana wiąże się z moderacją/administracją? Nie znam się na tym. U mnie dzisiaj mleczko sojowe gorące, później nie wiem, ale chyba śmietana z mascarpone.

Ja dzisiaj jeszcze nie wiem, ale chyba będzie daniel, a potem może awokado :) Znowu od 5 dni mam OP, to menu powinno być ok :( JA jestem za zmianą miejsca, bo to blokowanie forum jest irytujące...

Gość ibinia
Też jestem za zmianą, zmiany są potrzebne (idąc tropem DDP ;-) ). Forum u Pani Ewy byłoby super, ale pewnie jest potrzebny prowadzący, a to już obowiązek spory. Może miejsce znalezione przez aaaaq będzie dobre? Ostatnio doktorka na swoim profilu wstawiała linki do diety paleo :D Elu, zależy, jakie lubisz połączenia smakowe. Kiszonki pasują, najbardziej nasuwa się duszona/smażona cebula (niekiszona :D ), dobierz coś do smaku.

Gość ibinia
A zmiana szlaków metabolicznych wpływa dosłownie na wszystko, inaczej się zachowujemy, inaczej mówimy, inne osoby "spotykamy", co innego lubimy. Czasem to jest wielkie "bum", a czasem powolne delikatne muśnięcia i korekty. Dzisiaj znowu mam placki dyniowe, tym razem z mąką cieciorkową i olejem spod suszonych pomidorów, do tego chipsy z jarmużu (uwielbiam, Basiu, spróbuj ;-) ) i gotowane ziarna ciecierzycy ze smalcem gęsim.

Właśnie przeglądam jej profil, dawno tego nie robiłam i wrzuca co je :) Fajne inspiracje :)

A mięso na ostro i do tego awokado - poezja :) Dawno nie jadłąm awokado, bo przestało mi smakować i wróciła ochota :)

Jutro zrobię domownikom ten przepis na budyń orzechowo-kakaowy, sama najem się widokiem :)

@ddp/gość - nie wiem nic na forum u p. Ewy, ten link zwyczajnie nie działa. Może były kiedyś plany uruchomienia forum, które spełzły na niczym.... @Julia - ale gdzie czytasz?? xxx na razie jest kilka osób za zmianą, może spytam inaczej - czy jest ktoś przeciw??

Gość gość Ika
Jestem za. Dzisiaj rano wystartowałam z omletem na mące kokosowej ale po godzinie dopadł mnie wilczy głód. Kiedyś też tak miałam po jajkach na śniadanie... No więc prędziutko usmażyłam frytki z selera z cebulką i zjadłam z ogórkiem kiszonym. Elu zobacz ile się zebrało pomysłów. Smacznego!

Ja też jestem za zmianą. Słuchajcie,wszystko do wszystkiego pasuje,robimy takie połączenia o których nam się dotąd nie śniło:D Pod warunkiem,że nam smakuje i mieści się w ramach DDP. Dzisiaj udka z kurczaka i barszcz ukraiński. Ale dzisiaj była kawa ze znajomymi i kilka ciasteczek czyli 2 DW :p

Ibinia, ty lubisz jarmuż, ja nie... na razie sobie odpuszczę te frytki z niego :) Aaaaq jestem za zmianą forum. U mnie dzisiaj bób z masłem, placki gryczane (są w biedronce) z masłem i ogórkiem w occie. Jutro piersi kacze W poniedziałek dzień mleczny, będzie sernik:)

Gość ibinia
Basiu, pamiętam, dlatego propozycja mrugała okiem ;-) Ale kiedyś spróbuj, robi się szybko, a smak i konsystencja zupełnie inna od duszonego, smażonego czy gotowanego. Jest bardzo chrupki, delikatny. Zosiu, taka radość od ciebie bije, aż można się nią zarazić :D W propozycjach Pani Ewy dość często owoc się pojawia, naleciałośc***aleo :P Smaczne i ciekawe, a jednocześnie bardzo proste potrawy.

Gość ibinia
Zosiu, o sugestiach z facebooka, ostatnio codziennie pokazuje propozycje ddp połączonej z paleo.

Ja uwielbiam jarmuż, ale wiosną z takim apetytem go zajadałam, że się bardzo uczuliłam :( Ale zdaniem pani Ewy całą zielenina jest przeciwnowotworowa i tym samym uczulająca, tak samo jak arachidy czy nerkowce, więc aż tak się nie martwię :) A dzisiaj będzie mleko sojowe z karobem i ghee podgrzane, takie kakao, kiedyś robiłam coś takiego na mleku ryżowym - pychota :) W miarę wcześnie dziś wstałam (7:45), więc liczę, że nie ma OP :) Ale ja strasznie długo potrzebuję spać tak jak nie nastawiam budzika... W "dobry dzień" 22-8:30 albo jak wczoraj 21-7:45, a w taki "gorszy" 22-10, więc jak mam wolne to brak OP dla mnie to wstanie o 8:30 :) Bo jak tu obserwować czy mi coś dolega jak mogę zrobić wszystko powoli? Co innego jak się wyrywam do budzika stojącego na szafie... :D