Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Patryk24

Bez spowiedzi a przyjmowanie komunii

Polecane posty

Gość Lituan
@basia zZielonejWioski 21:49 Nie chcę się z Tobą licytować. @22:06 Szanuję Marię matkę Jezusa jak człowieka, siostrę w duchu, która zasnęła. Ale nie jako matkęBoga. Nie oddam jej żadnej czci. Bo matki nie nazywają synów per Pan. Maria poczęła z Ducha,ale do swego wnętrza otrzymała Go dopiero wraz z innymi w dzień pięćdziesiątnicy (zielonych świąt). W sensie cielesnym była matką JezusaCzłowieka, ale w sensie duchowym nie była matką Boga-Jezusa bo i Jezus powiedział że kto spełnia wolę Boga ten mu matką...

Gość basia z zielonej wioski
Lituan,o ciekawe..lecz ojcem byl dobrym. ,,Większość swych dzieci Rodrigo spłodził w okresie gdy nie uzyskał jeszcze święceń lub przed obraniem go na papieża. Wyjątek stanowi tu Rodrigo Borgia młodszy, urodzony w 1503 r. opat klasztoru Cicciano di Nola w południowych Włoszech. We wszystkich przypadkach Aleksander starał się godzić obowiązki polityczne z ojcowskimi, zapewniając dzieciom najlepszą edukację i karierę."

Lituan do jakiego Kosciola nalezysz ?

Gość gość
syn fubu dziś x mylisz się bo te dwa przykazania są ze starego testamentu a Jezus je powtórzył i obejmują one wszystkie inne x 14 Bo całe Prawo wypełnia się w tym jednym nakazie: Będziesz miłował bliźniego swego jak siebie samego3. 15 A jeśli u was jeden drugiego kąsa i pożera, baczcie, byście się wzajemnie nie zjedli. x 3 Słuchaj, Izraelu, i pilnie tego przestrzegaj, aby ci się dobrze powodziło i abyś się bardzo rozmnożył, jak ci przyrzekł Pan, Bóg ojców twoich, że ci da ziemię opływającą w mleko i miód. 4 Słuchaj, Izraelu, Pan jest naszym Bogiem - Panem jedynym1. 5 Będziesz miłował2 Pana, Boga twojego, z całego swego serca, z całej duszy swojej, ze wszystkich swych sił. powtórzonego prawa stary testament

Gość Lituan
@basia zZielonejWioski 22:31 Co to znaczy dobry ojciec? Luter PODOBNO był dobrym. Borgia wg historii skutecznie nakłaniał dzieci do kazirodztwa (bo spadek majątku etc). Nawet źli potrafią swe dzieci obsypać złotem. Ale rzadko niesie to coś dobrego. Marnotrawny syn zabrał swoją część i poszedł przetracić. A potem wróci. I ojciec go przyodział z radości że odzyskał syna, nie w nagrodę, nie za uczynki, nie za pokutę. Tak Jezus raduje się gdy ktoś wyzna grzechy i zacznie żyć nowym życiem.

Uważasz że żydzi którzy mordowali całe wioski bo tak im bóg polecił kochali człowieka z całego serca swego i z całej duszy swojej? Bo ja uważam że kochali.

Gość gość
gość dziś x wymysły KK nigdzie w biblii nie ma trójcy po za tym Jezus powiedział " aby wszyscy stanowili jedno, jak Ty, Ojcze, we Mnie, a Ja w Tobie, aby i oni stanowili w Nas jedno" teoria o trójcy nie jest logiczna bo jeżeli uznamy jedność za trójce to po słowach Jezusa o trójcy musimy dodać ludzi aby miało to jakikolwiek sens logiczny bo mówimy o tej samej jedności

Gość Lituan
@basia zZielonejWioski 22:31 Papież nie powinien mieć takich wyjątków jak Borgia Junior jeśli trzymać się doktryny KK. Nie ma co usprawiedliwiać. Ja Lutra nie będę jeśli miał coś z gosposią. A co powiesz o Kalvinie? Ja nic. Bo mnie nie obchodzi kim oni byli. Tak jak Pawła nie obchodziło KIM BYLI ci co byli uznawani za FILARY, wiesz tacy trzej, nie tylko jeden (Galacjan/Galatów 2/6-14). Ja opieram się o Chry/stu/sa.

Gość gość
syn fubu dziś x żydzi w europie byli cały czas prześladowani w czasie 2 wojny światowej byli masowo mordowani gdybyś znał biblię i ST to byś wiedział że Bóg obiecał im Izrael mlekiem i miodem płynący ale pod warunkiem jak będą przestrzegać prawa bożego bo jak nie to rozproszy ich pomiędzy narodami i tam będą prześladowani i tak się stało i teraz pomyśl czy ci ludzie co prześladowali żydów byli złymi ludźmi i źle czynili odpowiedź jest jedna że byli źli a czy wykonywali zamysł Boga tu też odpowiedź jest jedna ludzie mają wolną wolę i niektórzy wybierają zło ale nic nie dzieje się pod niebem bez Bożej zgody czasem Bóg dozwala na człowieka zło by ten się nawrócił czegoś się nauczył albo to jest kara jakbyś czytał ST to byś wiedział że te narody które podbijał Izrael nie wierzyły w Boga i grzeszyły przeciwko niemu a Bóg wymierzył im karę rękami żydów

Gość gość
basia z zielonej wioski dziś x Luter miał dzieci z zakonnicą a pierwsi chrześcijanie się nie spowiadali i żyli

Gość gość
13 czerwca 1525 Marcin Luter ożenił się z byłą zakonnicą Katarzyną von Bora. Była ona jedną z 12 sióstr, które pod wpływem nauk Lutra uciekły z klasztoru w Nimbschen. Marcin Luter pomagał byłym zakonnicom znaleźć dach nad głową, jak również szukał dla nich odpowiednich mężów (w przypadku reformatora inicjatywa matrymonialna wyszła nie od niego samego, a od Katarzyny). Luter miał kilkoro dzieci: Jan (7 czerwca 1526 – 27 października 1575) – wykształcony humanista, wysoki urzędnik księcia Saksonii, utrzymujący bliskie kontakty z dworem księcia Albrechta w Królewcu i pochowany w tamtejszym kościele staromiejskim Elżbieta (10 grudnia 1527 – 3 sierpnia 1528) Magdalena (4 maja 1529 – 20 września 1542) Marcin (7 listopada 1531 – 4 marca 1565) Paweł (28 stycznia 1533 – 8 marca 1593) Małgorzata (17 grudnia 1534 – 1570)

Gość Lituan
@basia zZielonejWioski 22:43 Ominąłem bieżmowanie (DuchaŚw nie dostaje się po tym jak ksiądz trafi w splot nerwowy żuchwy). Ale w sumie już od 8 roku życia byłem u zielonoświątków (w międzyczasie roczne rozmowy ze Świadkami). Od 16roku przerwałem wszystko. Zmęczyli mnie niektórzy z nich (dogaduszki po światowemu). W wieku 20 lat znalazłem zbór na jeden rok. Pojechałem do innego miasta z nadzieją że znajdę lepszy. I tyle. Od tamtej pory nie chadzam z nikim (na podobnej zasadzie co w Marka 9/38-40 oraz 1Kor3)

Gość gość
Lituan dziś x tak kat.olik zawsze w bib.lii zobaczy coś czego nie ma sorry ale to tak jak gadanie ze schizofrenikiem nie chcę cię obrazić w bi.blii pisze w prost trzeba też mieć poprawkę jak w tedy były używane określenia syn Da.wi.da oczywiście nie chodziło mi o to że jest du.chowym dziedzictwem czy co to dla ciebie oznacza ale że jest potomkiem Da.wida co zresztą B.óg obiecał Da.widowi poza tym ży.dzi spodziewali się że przyjdzie me.sjasz król ży.dowski który założy królestwo na ziemi Je.zus ciągle powtarzał że jego królestwo nie jest stąd a twoje wyskoczenie z ja jestem to też doszukiwanie się czegoś czego w tekście nie ma bo Je.zus im dowodził że jest mes,ja,szem że posłał go B,óg a oni go wyzwali od opętanych przeczytaj sobie cały ten tekst "Rzekł więc do nich Jezus: «Gdy wywyższycie Syna Człowieczego, wtedy poznacie, że JA JESTEM i że Ja nic od siebie nie czynię, ale że to mówię, czego Mnie Ojciec nauczył."

Lituan a rodzice sa dalej w KK? Sam sie modlisz,bez wspolnoty to ciezko chyba tak jest?

"i teraz pomyśl czy ci ludzie co prześladowali żydów byli złymi ludźmi i źle czynili odpowiedź jest jedna że byli źli" x Ale bóg nie kazał karać złych tylko wszystkich. I tylko o to jedno mi ciągle chodzi, dlaczego wszystkich? Jak śmiesz mi mówić o czystości kiedy zachwalasz ludobójstwo swojego boga. Nie jesteś lepszy od radzieckiej swołoczy w takim razie. Mordowanie niewinnych za winy reszty jest ludobójstwem. Znasz taki termin? "że te narody które podbijał Izrael nie wierzyły w Boga i grzeszyły przeciwko niemu a Bóg wymierzył im karę rękami żydów" x Bo nie wierzyły i trzeba zabić? Grzeszyły jak? Że modlili się do posągu, a powinni modlić się do siedmioramiennej świecy? Czy nie brzmi to jak cwane usprawiedliwienie mordów? Uważaj bo znajdą się ręce które i tobie wymierzą karę, a przecież jesteś taki wierzący.

Ja jestem od urodzenia w KK i roznie u mnie w zyciu bywalo z praktykowaniem.Wiara w Jezusa jest da mnie czyms najwazniejszym w zyciu.Dobranoc. ps.wspolczuje takiego ksiedza na twej drodze.

Gość gość
syn fubu dziś x wiem że to dla ciebie trudne ale bałwochwalca jest złym człowiekiem bo to Bóg sprawia że jesteśmy dobrzy każdy bałwochwalca jest winny swojego grzechu bałwochwalca nie może być i nie będzie dobry x 1 Kierownikowi chóru. Na melodię: «Machalat». Pieśń pouczająca. Dawidowa. 2 Mówi głupi w swoim sercu: «Nie ma Boga». Oni są zepsuci, ohydne rzeczy popełniają, nie ma takiego, co dobrze czyni. 3 Bóg spogląda z nieba na synów ludzkich, badając, czy jest wśród nich rozumny, który by szukał Boga. 4 Wszyscy razem zbłądzili, stali się nikczemni, takiego, co dobrze czyni, nie ma ni jednego. 5 Czy się nie opamiętają ci, którzy czynią nieprawość, co lud mój pożerają, jak gdyby chleb jedli, a nie wzywają Boga? 6 Tam zadrżeli ze strachu, gdzie strachu nie było, albowiem Bóg rozproszył kości tych, co cię oblegli; doznali wstydu2, bo Bóg ich odrzucił. x 18 Albowiem gniew Boży ujawnia się z nieba na wszelką bezbożność i nieprawość tych ludzi, którzy przez nieprawość nakładają prawdzie pęta. 19 To bowiem, co o Bogu można poznać, jawne jest wśród nich, gdyż Bóg im to ujawnił. 20 Albowiem od stworzenia świata niewidzialne Jego przymioty - wiekuista Jego potęga oraz bóstwo - stają się widzialne dla umysłu przez Jego dzieła, tak że nie mogą się wymówić od winy5. 21 Ponieważ, choć Boga poznali, nie oddali Mu czci jako Bogu ani Mu nie dziękowali, lecz znikczemnieli w swoich myślach i zaćmione zostało bezrozumne ich serce. 22 Podając się za mądrych stali się głupimi. 23 I zamienili chwałę6 niezniszczalnego Boga na podobizny i obrazy śmiertelnego człowieka, ptaków, czworonożnych zwierząt i płazów. 24 Dlatego wydał ich Bóg poprzez pożądania ich serc na łup nieczystości, tak iż dopuszczali się bezczeszczenia własnych ciał. 25 Prawdę Bożą przemienili oni w kłamstwo i stworzeniu oddawali cześć, i służyli jemu, zamiast służyć Stwórcy, który jest błogosławiony na wieki. Amen.

Gość gość
syn fubu dziś x wiem że to dla ciebie trudne ale bałwochwalca jest złym człowiekiem bo to Bóg sprawia że jesteśmy dobrzy każdy bałwochwalca jest winny swojego grzechu bałwochwalca nie może być i nie będzie dobry x 1 Kierownikowi chóru. Na melodię: «Machalat». Pieśń pouczająca. Dawidowa. 2 Mówi głupi w swoim sercu: «Nie ma Boga». Oni są zepsuci, ohydne rzeczy popełniają, nie ma takiego, co dobrze czyni. 3 Bóg spogląda z nieba na synów ludzkich, badając, czy jest wśród nich rozumny, który by szukał Boga. 4 Wszyscy razem zbłądzili, stali się nikczemni, takiego, co dobrze czyni, nie ma ni jednego. 5 Czy się nie opamiętają ci, którzy czynią nieprawość, co lud mój pożerają, jak gdyby chleb jedli, a nie wzywają Boga? 6 Tam zadrżeli ze strachu, gdzie strachu nie było, albowiem Bóg rozproszył kości tych, co cię oblegli; doznali wstydu2, bo Bóg ich odrzucił. x 18 Albowiem gniew Boży ujawnia się z nieba na wszelką bezbożność i nieprawość tych ludzi, którzy przez nieprawość nakładają prawdzie pęta. 19 To bowiem, co o Bogu można poznać, jawne jest wśród nich, gdyż Bóg im to ujawnił. 20 Albowiem od stworzenia świata niewidzialne Jego przymioty - wiekuista Jego potęga oraz bóstwo - stają się widzialne dla umysłu przez Jego dzieła, tak że nie mogą się wymówić od winy5. 21 Ponieważ, choć Boga poznali, nie oddali Mu czci jako Bogu ani Mu nie dziękowali, lecz znikczemnieli w swoich myślach i zaćmione zostało bezrozumne ich serce. 22 Podając się za mądrych stali się głupimi. 23 I zamienili chwałę6 niezniszczalnego Boga na podobizny i obrazy śmiertelnego człowieka, ptaków, czworonożnych zwierząt i płazów. 24 Dlatego wydał ich Bóg poprzez pożądania ich serc na łup nieczystości, tak iż dopuszczali się bezczeszczenia własnych ciał. 25 Prawdę Bożą przemienili oni w kłamstwo i stworzeniu oddawali cześć, i służyli jemu, zamiast służyć Stwórcy, który jest błogosławiony na wieki. Amen.

Gość gość

Gość gość
Jezu, mądrzejszy od teologii bliższy od reguł życia wewnętrznego przepisów na zbawienie odwrotna strono rozpaczy świecący nawet niewierzącym jak ogromne ciało dobroci ile razy klękam przed Tobą z wszystkimi dowodami na istnienie Boga w torbie mózgu i bezradną mordką swej łzy prosząc abyś mnie nauczył cierpienia bez pytań /Twardowski/

Gość Lituan
@gość22:53 Świadkowie twierdzą że Duch Św to moc. To czemu Jezus cały czas mówi o nim w 3os l.pojedynczej? Bo Duch Św to osoba (Jana 14/16-19). Ci co mają Duch będą oglądać Jezusa jak Szczepan. Za życia, nie tylko przed śmiercią. W czasie gdy świat oglądać Go nie będzie (Jana14/19). Zatem jedność z Jezusem poprzez Ducha. Ale Świadkowie żadnej mocy nie mają mimo że w DuchaŚw wierzą jako w moc. Acz to osoba... która daje moc. Pytanie do Ciebie: ile ludzi będzie w niebie, np. przed tronem niebieskim.

Gość gość
gość wczoraj x księża na cierpieniu zarabiają :D Jezus za nas cierpiał my nie musimy

Gość gość
Lituan dziś x nie wiem w co oni wierzą i szczerze pisząc mnie to nie obchodzi co do pytania odpowiedź jest prosta nie wiem i zdaje mi się że tylko Bóg to wie istnieje oczywiście możliwość że aniołowie wiedzą bo Bóg im to objawił

Gość Lituan
Co do Ducha Św to bada on głębokości Boga, więc jest świadomy, bo nieświadoma moc nie byłaby zdolna do badania (1Kor2/4-15).

Gość Lituan
@gość00:25 Ah, bo myślałem że jesteś Świadkiem że o Trójcy tak piszesz, bo oni wierzą że DuchŚw to moc. A wcześnie gość kazał mi się nawrócić twierdząc że Jezus to nie Bóg. Nie rozróżniłem Was. W każdym razie oni wierzą że w niebie będzie 144000. Ja liczby nie podam, ale nie mniej niż 200mln, bo Jan widział przed tronem tłum (ludzi po wielkim ucisku) na oko trudny do zliczenia (Objaw7/9-14), a sam liczyć umiał conajmniej do 200000000 (dwie miriady miriad).

Gość Lituan
@Basia zZielonejWioski wczoraj23:52 Ah, youtube. Filmiki mi się nie ładują ale obejrzę potem, może tej piosenkiArki też słuchałem. W KK jedna jest jak u zielonoświątków. Jak byłem mały oglądałemZiarno. Jakoś tak nie wiem czemu, mimo że z KK wyszedłem @23:35 A to tylko taki żart ad splotu ^^ bo ksiądz na bieżmowaniu każdego tam trafia. Ja nie miałem bieżmowania. Ojciec katolik, ale taki jak ze mnie ŚwMikołaj,długo by opowiadać. Ale zdala od różnych wierzących to mi nawet lżej (bywało podobnie doGalac5/13-26)

"Czy się nie opamiętają ci, którzy czynią nieprawość" x Jaką nieprawość czynił bałwochwalca który miał rodzinę, dzieci? Przyszły żydy ze swoim bogiem i myślą że są kimś. Są nikim, ich bóg nie wymyślił nawet papieru pod ich książkę. To że ich bóg jest modny jest tylko dziełem chwilowym. Ludzkość ma ponad 50 tys lat ich bóg zaledwie z 2, 5 tys. Za 20 tys lat może być tylko wspomnieniem.