Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zostałam posądzona o pomowienia w sieci

Polecane posty

Gość gość
napisz na e-maila: Lotos-79@wp.pl

Gość gość
nie mam wezwania jeszcze ale grozby dostaje ze pozew jest przygotowany i ze bede odszkodowanie placic :(

Gość gość
napisz cos wiecej o co chodzi

Gość gość
Z czym ta sprawa związana?

Gość gość
To posadz ta osobę ze takie wygrazanie to stalking i udreczenie psychiczne

Gość gość
najlepiej niech kazdy sie zajmie soba i ocene zacznie od samego siebie zamiast innych hejtowac a jak juz chce hejjtowac to niech sie liczy z kara bo jest to przestepstwo

Gość gość
No niestety tutaj nikt anonimowy nie jest,hejterzy to kretyni,tylko tacy hejtuja,nikt poczciwy tego nie robi,więc do gazu z takimi,a autorce tego tematu bardzooooo dobrzeee

Gość gość
Wytoczenie procesu w związku z pomówieniami na forach internetowych Autor: Marcin Górecki • Opublikowane: 07.12.2011 Jak mam wnieść oskarżenie prywatne z art. 212 Kodeksu karnego, jeżeli jestem pomawiana na forach internetowych, ale autorzy wpisów kryją się pod nickami? Sprawa jest poważna, pomówienia spowodowały znaczny uszczerbek w moim majątku, a także w zdrowiu. Domyślam się, kto jest autorem wpisów, ale nie mogę tego udowodnić. Co robić? Marek Gola Opisz swój problem prawny... Zapytaj prawnika » Przedmiotem wykładni w przedmiotowej sprawie jest art. 212 Kodeksu karnego. Na początku wskazać należy, iż Kodeks karny posługuje się zamiennie określeniami pomówienie i zniesławienie. Stanowią one jedno przestępstwo określone w art. 212, będące przejawem ustawowego ograniczenia wolności wyrażania opinii, gwarantowanej nam m.in. w art. 10 Konwencji o Ochronie Praw Człowieka i Podstawowych Wolności z dnia 4 listopada 1950 r. Przedmiotem ochrony powyższego artykułu jest cześć, a zatem dobre imię podmiotu, stanowiące ocenę jego wartości w oczach innych osób. Każdy podmiot korzysta z domniemania właściwego postępowania, uczciwości oraz posiadania odpowiednich cech niezbędnych do zajmowania określonego stanowiska. Sprawcą przestępstwa zniesławienia może być każdy. Zachowanie sprawcy polega na pomawianiu. Pomawiać to bezpodstawnie zarzucić, niesłusznie przypisać coś komuś, posądzić, oskarżyć kogoś o coś. Z określeń „zarzucić”, „posądzić”, „oskarżyć” jednoznacznie wynika, że sprawca przypisuje pomawianemu coś negatywnie ocenianego, co w konsekwencji może doprowadzić do poniżenia pomawianego w opinii publicznej lub może narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności. Pomawianie musi przybrać postać przekazania odpowiednich wiadomości komuś innemu (jednej osobie, konkretnej grupie osób, nieokreślonej liczbie niezindywidualizowanych osób). W wypadku przekazania tych wiadomości jednej osobie nie może nią być osoba pomawiana, wtedy bowiem nie będzie spełniony istotny element opisu strony przedmiotowej (poniżenie w opinii publicznej lub narażenie na utratę zaufania). Przekazanie wiadomości może nastąpić w dowolnej formie (ustnie, drukiem, pisemnie, przez środki masowego przekazu). Wiadomości przekazywane przez pomawiającego muszą być takimi, które mogą spowodować zniesławienie. O zniesławiającym charakterze wiadomości jednak nie decyduje subiektywne odczucie pokrzywdzonego, lecz ocena obiektywna, tj. stwierdzenie, czy w odczuciu społecznym jest to zniesławienie. Pomawianie to przypisanie podmiotom określonym w art. 212 § 1 Kodeksu karnego takiego postępowania lub właściwości, które mogą poniżyć je w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności.

Gość gość
Poczytaj sobie artylul pt prawo internetu,czarno na bialym

Gość gość
Powaznie, wrozka cie oskarzyla o pomowienia? Buhaha. Gowno ci zrobia. To ma tupet, pewnie jakas "wrazliwa" z przerostem ego. Jej "praca" to szukanie frajerow , oszukiwanie ludzi, klamanie, mówienie tego, co ludzie chca uslyszec. A pani czarownica niech sie wezmie za uczciwa prace chyba ma za duzo kasy, sodówka uderzyla do glowy , ze ciaga ludzi po sadach.

Gość gość
Dokładnie! Chyba się wróżka wystarczająco nie ośmieszyła.

Gość gość
Wrozka sie skarzy , ze ktos ja zjechal w necie? :D To tak jakby prostytutka posadzila faceta z garsoniery, ze napisal, ze jest zj****a.

Gość gość
21:39 a zdajesz sobie sprawę z tego ze mówiąc "do gazu z nimi " namawiasz do zabójstwa hipokrytko?? ? I Ty masz czelność mówić "hejterzy do gazu " ?? To jest karalne

Gość gość
Jakbys pisala obrazliwe, zlosliwe opinie o prawniku lub ksiegowym to mogliby sie przypierdolic a wrozka naciagaczka to nie zawod.

Gość gość
Dokładnie, wróżka to nie zawód

Gość gość
Tyle ze pomówienie ma miejsce jedynie kiedy nie jest zgodne z prawda , jeśli natomiast wróżka ja oszukala to nie jest pomownie weglug polskiego prawa

Gość gość
A właściwie nie bądźcie tacy mądrzy Judasze bo każdy z Was ma coś na sumieniu moralizatorzy , gdyby mieli wsadzac za każde obraźliwe zdanie to każdy by miał wyrok , KAŻDY , bo nawet napisanie na pudelku o jakiejś gwiedzie, ze jest gruba i brzydka to tez pomówienie , mówienie o politykach ze sa złodziejami to tez pomówienie , docinki na forum to tez p omownienie , więc nie róbcie z siebie takich krysztalowo czystych , bo często Ci moralizatorzy sa jeszcze gorsi , od tych których nazywają hejterami , niech każdy patrzy na siebie i pilnuje siebie

Gość gość
no widac ze nie kazdy kto tu pisze ma olej w glowie ,napisac o gwiezdzie ze jest gruba to juz nie pomowienie tylko subiektywna opinia wygladu a napisac o wroze ze np nie ma zadnego przygotowania do zawodu to pomowienie wymysl,bo nie wiesz jakie jest jej przygotowanie zeby pisac o tym publicznie albo od oszustow wyzywac czytam tez takie tematy i wiem jak to wyglada ludzie obsmarowuja te osoby ze zlosci zawisci zazdrosci taka prawda moja znajoma jest wrozka i ja tam nie wierze we wrozby ale wiem ze jest uczciwa osoba zarejestrowala dzialanosc skladki placi wiec niby czemu ktos mialby ja od oszustek wyzywac przed milionami ludzi w sieci?????

Gość gość
popieram powyższą wypowiedż.

Gość gość
09:05 Zarejestrowala dzialalnosc i placi podatki to super , ale musi miec swiadomosc , ze taka dzialalnosc nie jest traktowana powaznie. To tak jakby prostytutka pracujaca w DE i placaca podatki sie oburzyla i poszla na policje bo klient ja zjechal na jakims forum. Lub inna dziffka z zazdrosci i zawisci. To nie sa zawody traktowane powaznie.

Gość gość
Biedna wrozka pomowiona. Jak ludzie z klasy maturalnej LO mnie pomowili na stronie internetowej szkoly i fb to nikt ich na policje nie zglaszal. 18 lat skonczyli , wiec odpowiadaja za pomowienia jak dorosle osoby.

Gość gość
To trzeba było to zrobić...ja bym tak zrobiła czy bym była wróżką czy służką ,nikt nie ma prawa pisać nieprawdy ,psuć czyjejś opinii,ubliżać w internecie itd i na pewno nikt nie ma prawa pisać bzdur na temat czyjejś firmy bo to przestępstwo i nie piszcie,że trzeba udowodnić że te pomówienia nie są prawdą,skoro już sprawa da sądu trafia tzn że są pewne pomówienia,,

Gość gość
Też jestem zdania,że trzeba reagować na pomówienia w sieci,to poważna sprawa, nikt nie jest tutaj bezprawny

Gość gość
To powiedz to osobom które , piszą głupoty o you tuberkach

Gość gość
beda coraz wieksze kary nakladane na osoby hejtujace w sieci prawo sie zmienia

Gość gość
Hej a była taka kwestia kiedyś, niejaka wróżka Sabina założyła sprawę swej klientce z 8 lat temu bodajże..oczywiście wygrała więc kto nie traktuje wróżek poważnie to nie ale sąd tak.

Gość gość
To prawda,prawomocny wyrok sądu w gazecie i na forum przeprosiny podobno tak mi ciotka mówiła ale to było nawet jakieś 10-13 lat temu szukam w necie i nie mogę już nic znależć

Gość gość
Czy tylko ja mam wrażenie ze jakieś 200 postów pisze jedna i ta sama osoba ? prawie wszystkie wypowiedzi wyglądają tak samo

Gość gość9s
9.59 dobre masz wrażenie, jak to już dawno zauważyłam, że to prowokacja i pisze tu cały czas ta sama osoba