Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anitka gość

Egzamin zawodowy opiekun medyczny 2017

Polecane posty

Gość Lila111
Pochp ,czyli Pani Krystyna .Cały opis juz był opisany od a do z tylko musicie czytać! !!!Ja napisałam potrzeba .higiena i czystość,umiarkowany ruch,bezpieczeństwo psychiczne,fizyczne zdrowotne,obserwacja skóry, wymiana gazowa.

Gość gość
Problem: - utrata pracy Jaki do tego napisać Cel ? i Działania

Gość gość
przeciez problem to nie utrata pracy tylko stres, złe samopoczucie psychiczne, nerwica itp ...w tym kierunku

Gość gość
Przygotujcie sie do 2 zestawów bo według obliczeń miałam mieć drugi zestaw a dostałam pierwszy powodzenia tylko spokuj pomaga na egzaminie

Gość gość
a o ktorej godzinie ?

Gość gość
na 12-stą był 2 .pani 53lata jutro rano 2 zestaw o 12-stej 1 zestaw o 16-stej 2

Gość gość
część teoretyczna Nas uczona najpierw napisać. 1.PROBLEM 2. CEL 3. DZIAŁANIE a tutaj widzę,ze piszecie Potrzeba, Cel i Działanie Jak w końcu jest prawidłowa????

Gość gość
A w jaki sposob to obliczalas ?

Gość gość
rano był 1 ,o 12 miałam 2 ,a dziewczyny na 16-stą 1

Gość gość
No tak i chyba tak jest zawsze ... ze rano jest zestaw 1, na godz 12 jest 2, a na godz 16 jest znowu 1

hej albo ktoś kto zdawał ten egzamin praktyczny napisze logicznie zadania ,które były a nie jak do tej pory pomieszane 1 z 2 a jak nie umiecie napisac to nie mieszajcie (tak delikatnie ujęte)ludziom w głowach ....

Gość gość
a jak myjecie klatkę piersiową bądź plecy gdzie trzymacie miske z wodą ?

Gość gośćMirka
Ja jutro będę mogła podać jak będę juz po wszystkim pozdrawiam

Gość gość
Gosiunia czy mogłabyś jeszcze przesłać i mnie zadzwonić nr 1 i nr 2 z egzaminu praktycznego : ewarzepka@onet.pl ??? Będę mega wdzięczna

Gość gość
Chodzi mi oczywiście o zadanie praktyczne nr 1 i nr 2

Mirka to mam nadzieję ,że napiszesz konkretnie co było a nie jak Ci do tej pory ,bo oni jak poczytałam mieszają zadania i nie wiafomo o co kaman:)

ja mam egzaminy praktyczne 28 ale tez nie napiszę co było ,ponieważ nikt z tu obecnych ,mających np.egzaminy dziś też nic konkretnego nie napisał .....szkoda ,że tak podchodzicie do tego ale dam radę ....tylko szkoda bo zawsze mogłabym albo ktos inny mi pomóc :(

Gość KasCzy
dziewczyny, podajcie maile, wyśle wam to co ja mam :)

Gość gość
natalka18071987@wp.pl z gory dzikuje :-)

Gość KasCzy
poszło :)

Gość gość
gość dziś a jak myjecie klatkę piersiową bądź plecy gdzie trzymacie miske z wodą ? => Miska z wodą na stoliku. Na łóżku miska tylko przy myciu kończyn.

Gość gość
Może to głupie, ale to tak na serio ma być tam woda, mydło itp? :D

Gość gość
KasCzy dziekuje ci serdecznie :-) a nie wiesz moze czy to jest tak ze pierwszy zestaw jest na 8 i na 16 a drugi na 12 ? boje sie tego pierwszego zestawu:-(

Gość KasCzy
Niestety nie mam pojęcia, sama zdaje 24 dopiero :( 1 zestaw też mi nie bardzo podchodzi :), ale jakoś musimy sobie poradzić.

Gość KasCzy
Nie wiem. Sama zdaje w sobote 24 i też mi ten 1 nie podchodzi :/

Do pacjentki Krystyny -z rozedmą płuc. Problemy podopiecznej Rozedma płuc Męczący kaszel z odkrztuszaniem Problemy z oddychaniem Nałóg papierosowy Wysokie tętno Podwyższona temperatura Ryzyko odwodnienia Z powodu choroby czasowo unieruchomiona Możliwość powstawania odleżyn otarcie odparzeń przykurczów Zaniedbana higiena Długie paznokcie Poci się intensywnie Ze względu na umieszczenie w łóżku niesamodzielna w czynnościach samoobsługowych i higienicznych Osłabiona Ryzyko wystąpienia zaparć Potrzeby

Swobodnego oddychania Odkrztuszanie wydzieliny Wentylacji Siedzenia w pozycji wysokiej Zapalenia papierosa Potrzeba edukacji w zakresie przestania palenia papierosów Dostęp do lekarza Pierwszego kontaktu Dostęp do specjalistów pomologa kardiologa internisty psychologa psychiatry Kontroli ciśnienia Bezpieczeństwa akceptacji troski adaptacje na placówce Kontrola zażywania lekarstw Termo regulacji temperatury Potrzeba pomocy w higienie kąpieli ubieraniu się Unieruchomienia długotrwałe go Zapobieganie długotrwałego unieruchomienia takim jak odleżyny odparzenia zaparcia przykurcze Prawidłowych relacji z rodziną Organizacji czasu wolnego Wydalania ,odżywianie, zmiany pieluchomajtek Zniesienia bólu Uznania szacunku wsparcia rozmowy Udostępnienia dzwonka gdyby czegoś potrzebowała Snu odpoczynku CEL--- I DZIAŁANiA OPIEKUNA Cel- zapobieganie odleżynom Zmiana pozycji ułożeniowej co dwie godziny Oklepywanie pleców Zastosowanie udogodnień w łóżku Obserwacje skóry narażonej na odleżyny Usuwanie okruchów z materaca i podkładu Wygładzanie Materiałów Unikanie płacenia pacjenta na szwach guzikach Natłuszczanie skóry

Gość gość
agalipka123@wp.pl , dziękuje

CEL - ( 4 cele) usprawnienie układu oddechowego, poprawa funkcji układu oddechowego ,zapobieganie powikłaniom układu oddechowego, ułatwienie oddychania Nacieranie oklepywanie ścian pleców pacjentki Utrzymanie mikroklimatu w sali Wysokie ułożenie pacjenta Przeprowadzenie ćwiczeń oddechowych Obserwacja w zakresie kaszlu Zorganizowanie nerki lub ligniny na wydzielinę Dieta lekkostrawna Edukacja o szkodliwośc***alenia papierosów sposobu rzuceniu nałogu oraz środków ułatwiających zaprzestanie palenia Cel - estetyka higiena poprawa samopoczucia pacjenta Pomoc w kąpieli zmiana bielizny osobistej Natłuszczenie na kremowanie ciała Obcięcie paznokci na prosto i nóg CEL - dostarczenie składników mineralnych i odżywczych Dostarczenie i pomoc w spożywaniu posiłku Umożliwienie dobrania odpowiedniej pozycji by chory zjadał posiłek CEL - utrzymanie higieny oraz zapobieganie patogenom jamy ustnej zwiększenie komfortu psychicznego utrzymanie czystości Pomoc w toalecie Jamy ustnej dwa razy dziennie CEL- obniżenie gorączki poprawa komfortu fizycznego psychicznego zniesienie bólu Kontrola temperatury Lekkie odzienie okrycie Okłady na czoło Dopajanie Smarowanie wysuszonych warg środkiem natłuszczający wazeliną CEL- zmniejszenie lęku Niepokoju zapewnienie wsparcia emocjonalnego pomoc w adaptacji Przyjęcie nowo przybyłej osoby na oddziale uśmiechem i przyjaźni Zapoznanie podopiecznej z otoczeniem i mieszkańcami w jej pokoju Zapoznanie z prawami pacjenta Wytłumaczenie wszystkich czynności higienicznych które będą wykonywane i w jaki sposób Dodatkowo do tego wszystkiego mam jeszcze takie działania asystenta jak Kontrola zażywania leków Asystowanie przy inhalacji Nawadnianie w celu rozrzedzenia wydzieliny jest to bardzo ważne w leczeniu chorób płuc Mam jeszcze problemy psychiczne Nerwowość niecierpliwość przy przyjęciu na oddział niemiła dla innych Samotność bezradność związane z chorobą Zachowania które przybierają formy izolacji i wycofania Obniżony nastrój wiem, że trzeba wrzucić jeszcze ćwiczenia bierne w obrębie łóżka