Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anitka gość

Egzamin zawodowy opiekun medyczny 2017

Polecane posty

Gość gość
Bardzo proszę o te zestawy podaje e-maila chudzik.zbigniew@wp.pl

Gość gość
KasCzy ja tez poprosze o mejla ksiezniczka80@wp.pl

Gość KasCzy
poszło na maile

Gość gość
Bardzo proszę o wrzucenie opisu zestawu 2 tzn problemy cele działania.

Gość gość Grzegorz łódź
31/40 test bardzo trudny

Gość gość
Bibiasta nas ucza by potrzeby to pisac z Maslowa lub podzialu ksiazkowego gdzie sa biologiczne i psycho... A Was tak uczyli czy sama takue wymyslilas bo juz zglupialam...

Gość gość
KasCzy dziękuje;), aga...

II zestaw ( 1) pani Zosia z zaburzeniami rytmu serca. Problemy : zaburzenia rytmu serca podwyższone rr choroba wrzodowa, zgaga nieodpowiednia dieta ból całego ciała z powodu leżenia unieruchomienie w łóżku ( jak do tej pory) zaniedbana, brak higieny nieradzenie sobie z czynnościami samoobsługowymi nerwica nieradzenie sobie ze stresem obniżony nastrój

II zestaw (2) potrzeby zapewnienia opieki medycznej fizjologiczne ( jedzenie, picie, sen, wydalanie, oddychanie, ) aktywności , usprawnianie ruchu - na początek w obrębie łóżka zniesienia bólu poprawa komfortu psychicznego wsparcie emocjonalne pomoc w adaptacji kontaktów społecznych pomocy przy wstawaniu, przemieszczaniu się na łóżku kontrola temperatury ciała czystości szacunku, uznania, miłości, bezpieczeństwa, samodzielności kontroli tętna, ciśnienia konsultacji lekarskich ( kardiologa, internisty, psychologa, psychiatry, I kontaktu, kontroli zażywania leków pomocy w czynnościach samoobsługowych, higienicznych edukacja w zakresie higieny

Gość gośćibiza
mario324@onet.pl podeslij informacje

KasCZy czy mogę Cię poprosić o przekazanie tego co masz na mojego maila. Bardzo Cię proszę - jutro zdaję. Z góry dziękuję k.iwona77@gmail.com

Gość KasCzy
poszło :)

Zestaw II ( 3) Cel - Działanie opiekuna cel - zapewnienie czystości i higieny. Poprawa samopoczucia Działanie -Toaleta całego ciała -obcięcie paznokci -zmiana bielizny pościelowej i osobistej -natłuszczenie ciała cel- wyeliminowanie zagrożeń wynikających z unieruchomienia działanie: odleżyny, przykurcze, zaparcia, -po umyciu ciała dokładne oglądanie skóry, czy nie ma zaczerwienień. -natłuszczanie naskórka -ćwiczenia bierne w obrębie łóżka- -dopajanie -zmiana pozycji -stosowanie diety bogatej w błonnik zastosowanie udogodnień mikroklimat sali 18-22 stopnie

Gość gość
24 powinno być : g.8:00 -zest I g. 12:00 zest II a g. 16:00 znów zest I

Gość KasCzy
eh, czyli czeka mnie 1 :(

Gość gość
Ludziska są do opisania problemy i potrzeby, cele i działania.Czy tylko potrzeba cel i działanie bo już się pogubiłam.

Gość gośćEla
w jednej tabelce masz problemy pacjentki a w drugiej planowanie działania i to wszystko nie komplikujcie sobie

Gość KasCzy
Problemy, potrzeby, cele działania

Gość gość
zad 2 są 4 rubryki problemy-potrzeby-cel-działanie

Gość gość
no dziwne ja miałam jakoś dwie tabelki w jednej problemy pacjentki a w drugiej planowanie działania opiekuna wynikające z problemów pacjentki

Gość gość
Co za zestaw przypada 1 o 16 może ktoś wie jak to obliczyć czy w niedzielę też są egzaminy.

Gość gość
do 2. potrzeby: ruchu, czystości i higieny, kontaktu ze społeczeństwem, kontroli RR (ciśnienia) -< ważne

zestaw II (4) cel- zlikwidowanie dolegliwości żołądkowych działanie: -konsultacje z dietetykiem w celu złagodzenia dolegliwości żołądkowych -konsultacje z gastrologiem, internistą kontrola spożywanych leków -edukacja w zakresie rezygnacji z produktów zwiększających kwasy żołądkowe cel- ustabilizowanie ciśnienia, poprawa samopoczucia chorego jego komfortu psychicznego działanie: kontrola RR konsultacje z lekarzem kardiologiem, kontrola spożycia leków pomoc w karmieniu zapewnienie spokoju podczas posiłku obserwacja wypróżnień, obserwacja masy ciała cel: zaspokojenie potrzeb fizjologicznych działanie: pomoc w czynnościach samoobsługowych : ubieranie, mycie 2 x dziennie, zmiana pampersów zależności od potrzeby, zmiana bielizny pościelowej, zabezpieczenie odzieży chorego przed ubrudzeniem cel: zminimalizowanie stresu, poprawa samopoczucia, pomoc w adaptacji działanie: zapoznanie chorej z otoczeniem poinformowanie o dzwonku znajdującym się obok - by wezwac pomoc zapewnienie bezpieczeństwa w poruszaniu się w obrębie łóżka informowanie chorej o wykonywanych czynnościach zapewnienie spokoju wietrzenie sali zapewnienie dostępności opiekuna w potrzebie konsultacje z psychologiem, psychiatrą

Gość gość
dzisiaj też miałam drugie zad i właśnie tak było ...zad 2 są 4 rubryki problemy-potrzeby-cel-działanie

Gość gość
dzisiaj też miałam drugie zad i właśnie tak było ...zad 2 są 4 rubryki problemy-potrzeby-cel-działanie

Gość gość
Dziewczyny a tych tazw.kluczy to szukają w całym tekście czy jak.Bo już sama nie wiem.

Gość gość
wyszło mi że 1 lip. o 16-ej zest 2 Ale macie mega rozpisane. SZACUN ! dla rozpisującego. Teraz musicie zaliczyć tylko na 5.

Gość gość
Dziewczyny a tych tzw kluczy to szukają w całym tekście czy w poszczególnych podpunktach.Bo jeśli o czymś zapomnę i napiszę to później to błąd.

Gość kindel123
Fajne sciaga z opisowego . Jutro zdaje i mam mycie pleców oklepywanie oraz mycie nog ,zestaw 1 mam.

Gość gość
A w zadaniu pierwszym też są 4 rubryki do wypełnienia.