Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak wygląda badanie na dobór soczewek?

Polecane posty

Gość gość

1. Czy konieczna jest nauka zdejmowania i zakładania soczewek? 2. Czy trzeba zmyć makijaż? 3. Czy płaci się za badanie? 4. Czy badanie na dobór soczewek wygląda tak samo jak na dobór szkieł? 5. Za ile można kupić tanie oprawki i szkła?

Badanie wygląda podobnie, też musisz przeczytać itd. poza tym lekarz bada stan twojego oka czego przy okularach często nie robi, badanie jest płatne, na NFZ go nie zrobisz, makijażu zmywać nie trzeba. Jak ja byłam na badaniu to okulistka pokazała mi na sobie jak się zakłada i ściąga soczewki, a potem mi je sama założyła, ja już ich w gabinecie nie ściągałam i nie zakładałam samodzielnie. Z pytaniem o cenę ci nie pomogę bo to już zależy od lekarza.

Gość gość
dokładnie, zawsze tez możesz upewnić się co do konkretów i zapytać o przebieg badania w salonie optycznym. Myślę, że dobry salon optyczny typu http://optykizabela.pl/soczewki-kontaktowe/ bez problemu wszystko wyjaśni.

Odpowiadając na Twoje pytania: 1. Tak, przy pierwszej aplikacji soczewek powinno nabyć się umiejętność ich zakładania oraz zdejmowania. 2. Tak, na badanie pod kątem doboru soczewek powinno się przyjść bez makijażu. 3. Zazwyczaj badanie pod kątem doboru soczewek jest płatne lub niekiedy bezpłatne gdy po zakończonym badaniu dokonuje się zakupu kompletu soczewek. 4. Badanie pod kątem doboru soczewek kontaktowych jest bardziej rozszerzone niż w przypadku doboru okularów. Informacje o tym jak takie badanie powinno przebiegać znajdują się tutaj: https://www.szkla.com/poradnik_badanie-wzroku.html 5. Np. na stronie: https://kodano.pl/ dostępne są okulary w cenie od 49,97 zł.

Gość gość
Ja dobierałam soczewki w gabinecie okulistycznym www.nemezis.net.pl. Jestem z Gliwic i wszystkim polecam to miejsce. Badanie, jak poprzedniej mówiono bardzo podobnie przebiega, jak przy doborze okularów.

Gość gość
Miałam dobierane soczewki w salonie optycznym przy Szpitalu Okulistycznym w Białymstoku (http://www.drmichnowski.pl/salon-optyczny.php) i cała wizyta przebiegała w bardzo miłej atmosferze. Poczatkowo zakładanie soczewek było dla mnie trudne, ale jakoś opanowałam tę sztukę. Gorsze było zdejmowanie ;)

Gość gość
Najlepiej umówić się na badanie w profesjonalnym gabinecie optycznym, jeżeli ktoś szuka dobrego adresu to warto spojrzeć na www.Optyk.Lublin.pl

Gość gość
Trzeba się nauczyć zdejmować i zakładać soczewki podczas ich doboru w salonie optycznym. Jeżeli jesteście z Wrocławia lub okolic to polecam wam salon optyczny www.oculus.com.pl Tam wam pomogą w doborze soczewek i nauczą ich zakładania.

Gość gość
Ja z kolei mogę polecić salon www.MrHilary-sklep.pl gdzie fachowo dobrano mi soczewki oraz okulary korekcyjne, można im zaufać.

Gość Mirka

Bardzo podobnie, jak w przypadku okularów. Generalnie szybko i bezstresowo. Mi dobierali zarówno soczewki jak i okulary w Centre de la Vision. Miałam konsultacje z okulistą, który dopasował mi soczewki dokładnie pod moje potrzeby.

Gość bojęsię

A ja mam takie pytanie. Sama bez problemu mogę dotknąć do swojej gałki ocznej ale strasznie boję się, kiedy ktoś inny zbliża ręce do moich oczu, odruchowo je wtedy zamykam. Czy podczas badania będzie to konieczne?

Gość Manuela

Soczewki kontaktowe to naprawdę duży komfort - nie ma co się oszukiwać. Wiem, bo bardzo długo nosiłam tylko okulary a one jednak trochę człowieka ograniczają. Oczywiście dobór soczewek nie jest taką prostą sprawą - mi dobrali w Centre de la Vision. Ogromna zmiana, ale wiecie co.. tak jak sobie odwiedzam mojego okulistę i słyszę o osobach które się poddały laserowej korekcji wzroku u nich to coraz bardziej kusi mnie zupełne pozbycie się wady wzroku. A jest to możliwe...

Gość dianka

dobry okulista dobierze najlepsze soczewki i nie zapomni o porządnym zbadaniu oczu, często pomijane jest dno oka dlatego sugeruję wybrać prywatnego specjalistę

Gość ago11

zgadzam się, ja też mam prywatnie fajnego okulistę, ale trochę za to płacę... szukam teraz jakiegoś pakietu medycznego. Ktoś coś?

Gość domka76
Dnia 5.12.2019 o 18:53, Gość ago11 napisał:

zgadzam się, ja też mam prywatnie fajnego okulistę, ale trochę za to płacę... szukam teraz jakiegoś pakietu medycznego. Ktoś coś?

ja korzystam z pakietu, co byś chciała wiedzieć? chętnie podpowiem

Gość ago11
4 godziny temu, Gość domka76 napisał:

ja korzystam z pakietu, co byś chciała wiedzieć? chętnie podpowiem

a gdzie masz pakiet? ile płacisz? i jak długo się czeka na wizyty?

Gość domka76
Dnia 8.12.2019 o 20:13, Gość ago11 napisał:

a gdzie masz pakiet? ile płacisz? i jak długo się czeka na wizyty?

mam w Medipakiet za 69 zł, dostaję się do lekarza w najgprszym wypadku w ciągu kilku dni, ale zazwyczaj tego samego dnia

Gość ago11

fajna cena, ale idzie w parze z jakością?

Gość ago11

fajna cena, ale idzie w parze z jakością?