Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Anemia

Polecane posty

Gość gość

Mam anemie od ponad pół roku, biorę już 4 tabletki,które nic nie dają. 2 tygodnie temu na badaniach krwi miałam żelazo 6,1. Od tygodnia czuję się coraz gorzej, ciągle mdleje i mi słabo, spóźnia mi się okres i mam problemy z snem. Albo nie mogę długo zasnąć, albo budze się o 2-3 w nocy i już nie mogę spać. Czy powinnam sobie zrobić jakieś dokładniejsze badania krwii? Dodam, że od początku anemii źle się czułam, ale nigdy nie miałam wyżej opisanych objawów.

Gość gość
Przecież sam poziom żelaza niczego nie determinuje! Jakie masz wyniki HGB, RBC, HT, MCV? Jaki poziom ferytyny (i przy jakim CRP, bo to ma znaczenie)? Robiłaś badanie na krew utajoną? Poziom witamin z grupy B (głównie B12) i wit. D3 też ma znaczenie. Jakie masz ich wyniki?

Gość gość
P.S. Tarczycę badałaś?

Gość gość
Nie wiem, lekarka ma moje wyniki :/ tarczycy nie badałam

Gość gość
A mi możesz zinterpretować wyniki? HCT -29 HGB-9 MCV-68 MCHC-31 MCH-21 MPV-8,2 RDW-16% Ja robiłam TSH i USG tarczycy, ale wszystko dobrze. Od kilku lat walczę z anemią. Znalazłam przyczynę ( mięśniaki), ale mam już wyleczone (embolizacja). Niestety wyniki są złe. Nie mogę sobie poradzić.

Gość gość
no złe masz wyniki, Hemoglobina 9 a powinna być 12-14 więc tutaj już jest źle

Gość gość
tyle to ja wiem. Na końcu wyników mam dodruk: Wskazana kontrola! Wynik skontrolowano 2 krotnie z tej samej próbki materiału. Od 5 lat ciągle na lekach i ciągle mam kłopoty. Nie mogę sobie z tym dać rady. Beznadzieja.

Gość gość
jeszcze dodam, że te wyniki to nie jest mój rekord. Miałam jeszcze niższe. Dwa skierowania do szpitala z zalecenie transfuzji. Jestem zrozpaczona.

Gość gość
anemia to bardzo niebezpieczna sprawa, warto pomyśleć o jakimś dobrym suplemencie, moja córka np stosuje dicofer junior i bardzo szybko jej pomógł :)

Gość sara

Z anemii wyszłam częściowo, głównie dzięki sesjom w komorze hiperbarycznej i też mnie przestała głowa boleć. Sesje wykupywałam na początku pojedynczo, a później pakietami, bo po prostu taniej w https://oxyterapia.pl/punkty-oxyterapia/skawina/. Podejrzewam, że w następnym roku też sobie dziesięć kupię i rozłożę jakoś systematycznie. Pomocna sprawa, jak człowiek się mocno męczy w pracy i ma różne bóle. Dotlenienie mózgu też czuć niesamowicie. Bardzo dużo plusów.