Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość beta27

Mamuśki polecam-odradzam!!!!!

Polecane posty

Gość oxy
kobietki co polecacie na katar u maluszka?? Moze jakies domowe sposoby???Zastanawialam sie nad nasivinem dla niemowlat ale to chyba zbyt inwazyjne...........:O

nasivin tak ale tylko 3 do 5 dni... powiesic nad lozeczkiem pieluszke mokra skropiona np inhalolem (cos z eukaliptusem) woda morska do noska mozna uzywac bez jakis skutkow a rowniez przeczyszcza nosek jesli dziecko zaczyna nawet pokaszliwac mozna go oklepywac po pleckach omijajac okolice serca i dlon musi byc nie na plasko tylko tak troche zgieta... to chyba tyle co ja stosowalam...

Gość patticia
chodzic na dwór i hatrowac, katar i tak trwa 7 dni

Gość ania3
tak sobie czytam od początku waszą wymiane zdań:))i oceniam wasz topik na bardzo przydatny,ja dopiero nie dlugo zostane mama,to jest moja pierwsza ciaza i niemam pojecia co sie moze przydac a co nie!takze piszcie jak najwiecej co polecacie a co nie bo przy wiekszosci opini ze np oliwka johnsona dziecko jest uczulone to juz napewno czegos takiego nie kupie,takze wasze rady sa tu przydatne i jakby ktos z was moglby mi pomoc co kupic na pierwsza wyprawke,jakie zabrac ciuszki do dziecka i w jakich rozmiarach i ilosc,bardzo bym potrzebowala tej rady!!

W szpitalu gdzie rodziłam dziecko jest zawinięte w pieluszki i kocyk - dopiero na wyjście do domku jest ubierane w \"prywatne ciuszki\" dlatego wystarczyło: - koszulka (lub body) - kaftanik -pajacyk (taki kombinezonik - śpioszki z rękawkami) - kocyk lub rożek - pieluchy - 1 pampers, jedna tetra jedna flanela - dwie czapeczki - jedna zwykła cieniutka i jedna grubsza. A w domu miałam co następuje: - 5 body + 3 koszulki ( różne rozmiary ale większe niż 56) - 5 śpioszków - 3 pajacyki - 20 tetrowych pieluch (przydatne non stop)- pomimo tego że używam pampersów. - 5 flanelowych - 2 małe kocyki i jeden ciepły (może być rożek) - kombinazonik ciepły na wyjścia z domu - czapeczki (3) - 2 ręczniki z kapturkiem -skarpetki A potem i tak dostaniesz cały stos ciuszków od odwiedzających. Powodzenia. Na wzdęcia dla dzidziusiów polecam ESPUTICON te kropelki zmniejszają cierpienia mojego księciunia a przy tem są w całości wydalane. A na pupę wszystko wypróbowałam i w naszym przypadku niezawodna jest tylko zasypka Alantan wymieszana z mąką ziemniaczaną. Pozdrowionka

Aniu3 jak moge ci polecic to na odparzoną pupke polecam linomag - tylko ta masc sie sprawdziła w przypadku mojej córci. Musze ci powiedzieć, że z tą oliwką jonsona to ja też się wstrzymałam, ale teraz jak malutka ma 8 miesięcy kupiłam, spróbowałam i jest ok. Przyszła mamusiu nie kupuj zbyt wielu ciuszków w rozmiarze 56 bo często jak się dzidzia urodzi to już są za małe, a poza tym sporo ciuszkó dostaniesz od rodziny i znajomych. Z tych małych ciuszków dzieci tak szybko wyrastają! Ja swojej niektórych nie zdąrzyłam nawet założyć. Jeszcze mi się przypomniało, polecam płyn do kąpieli leczniczej Oilatum. Jeśli bobas ma jakieś krostki lub podrażnioną skórkę to wykąpać w tym płynie i wszystko ginie (muszę przyznać, że to według mnie super produkt). Jak coś mi się przypomni to napiszę. Powodzenia przyszła mamusiu

Gość ania3
ogromnie dzieki:)

na odparzoną pupcię to najlepszy jest sudocrem i tyle nic innego :-)) a jeśli jest tylko leciutko zaczerwieniona to wystarczy posypać normalną zwyczajną mąką ziemniaczaną

No sudocrem to jedyna i słuszna według położnych nazwa. Też wszystkie położne w szpitalu zachwalały ten krem i polecały.

Gość Katrin***
ja również używam Sudocremu jest dobry nie tylko na odparzenia POLECAM!!!

Kochane mamuśki, ja też używałam sudocremu ale niestety dla mojej małej nie był dobry. Nie mówię, że jest niedobry bo wszystkie moje znajone go używały i nie narzekały. Jak widać mojej córci nie podpasował.

Gość IzaM
Na co dzień używam sudocremu ale na odparzoną pupkę najlepszy jest Termentiol. Ma nieciekawy kolor ale działa rewelacyjnie. Polecam!

Gość Mama 6 latki
A ja chciałabym odradzić ssanie palca w pierwszych latach życia. Nasza córa ssała go namiętnie. Smoczkami rzucała gdzie popadnie. Teraz kiedy jej zęby przednie górne i dolne wypadły okazało się, że następne rosną krzywe w wszystkich kierunkach. Pani ortodątka z uśmiechem ozanjmiła nam, że trzeba było o tym wczesniej pomyśleć i smarować dziecku palec maścią na obgryzanie czyli taką gorzką, ale nie trującą. Teraz za aparacik korygujący musimy zapąłcić 2.500 zł. Tyle kosztuje nasza niewiedza :(

Droga IzoM nie wiem czy czytałaś ale tormentiol dla dzieci poniżej 3 roku nie jest wskazany. Tak twierdza lekarze!

Gość justin
do mamy 6 latki. Wiesz musisz sie dobrze poradzić ortodonty, bo np. w przypadku mojego brata wystarczyły takie nieduże aparaciki na przednie zęby. Tylko moja mama poszla do zaprzyjaźnionej dentystki i ona miala taki sprytny pomysł i jak poszli do ortodonty, to moja mama powiedziała, że nie stać jej na aparat na wszystkie zęby, więc się trochę ten ortodonta pogłowil i wymyślił takie nieduże aparaciki. Może Tobie też się tak uda. Oczywiście najprościej jest założyć taki aparat na wszystkie zęby i zedrzeć kwotę, o której piszesz.

Gość IzaM
Nie wiedziałam, że termentiol jest nie wskazany dla maluchów. Nie używam go na codzień lecz w sytuacjach awaryjnych kiedy pupa jest odparzona. Każdemu dziecku się to przytrafia i jak nic nie działa to wtedy używamy termentiolu i pomaga momentalnie. Używałam go zaraz po urodzeniu małego kiedy położne na oddziale mu odparzyły pupe i co ciekawe to właśnie na oddziale położne i lekarka powiedziały żebym kupiła termentiol bo to wyleczy pupcie małego. Mały ma już rok i nie widzie przeciwskazań do używania tym bardziej że polecono to w szpitalu. Ale z jeśli możesz napisać coś więcej dlaczego nie można go używać to napisz o tym bo może źle robie.

Gość IzaM
A jakie polecacie kremy z filtrem od słońca dla naszych maluchów?

Ja do pupy coreczki uzywam Linomag i jestem super zadowolona. Nie wiemy co to odparzenia a pupke mamy jak u niemowlaka ;) hehe. Natomiast na slonce uzywam Nivea Baby bo ma wysoki faktor ( 30) i swietnie sie rozsmarowywuje, ale niestety nie jest tani ( ok.20zl):(

Gość jolaaaa
może i nivea baby nie jest tani,ale za to bardzo wydajny, za dobre rzeczy się niestety płaci co do odparzeń-to sudocrem zdecydowanie pozdrawiam :)

Zaczęłam kąpać mojego księciunia w płynie do kąpieli Nivea baby z oliwką - no i jasne że nie ma instrukcji obsługi na butelce! Ile się leje tego draństwa? nie chcę przegiąć - leję, leję a piany jakoś nie ma, woda zmienia kolor na mętny i tyle. Czy to tak ma być? Na stronie Nivea też brak info na temat dozowania. Może ktoś jest mądrzejszy ode mnie i wie jak to stosować coby dziecko było czyste i nie zużyć butelki na 2 kąpiele?

Gość IzaM
Niestety z tego płynu piana się nie robi to chyba przez tą oliwkę. O ile dobrze pamietam to doczytaj ale chyba jest napisane na odwrocie że ten płyn nie ma właściwości myjących, więc musisz dzidzie umyć mydełkiem. Wystarczy wlać tylko troszkę tego płynu żeby skóra dziecka po kąpieli była gładka i nawilżona. Nie musisz już wówczas po kąpieli używać oliwek i kremów.

Gość też mama
A ja zdecydowanie polecam: kosmetyki z serii Nivea Baby. Puder jest super. Krem z faktorem 30 jest wart swojej ceny. Nosidełko Chicco go. Jest naprawdę wspaniałe. Świetnie się sprawdza. Stabilne, wygodne i bezpieczne dla dziecka. Ubranka Belllvit. Świetna jakość, wygodne i wyglądają jak nowe po licznych praniach. Linomag na problemy z pupą u mojej córki w ogóle nie działa. Nie polecam natomiast: oliwki w żelu Johnson& Johnson. Źle się rozsmarowuje, gęste i niewydajne. Pieluszki Bella Happy u mojego dziecka spowodowały uczulenie. Na nic nie jest uczulona a po tych pieluszkach pupa czerwona z wysypką. Wszystkie inne pieluszki toleruje wspaniale.

Gość hejze
hoop

Gość IzaM
Dziękuję bardzo, jak będziemy na wizycie kontrolnej zapytam też o opinię mojego lekarza i napiszę co odpowiedział.

Gość bodo
Witam wszystkie mamuśki . Jestem tatuśkiem 2 miesięcznego bobasa . czy możecie coś powiedzieć na temat cudownego preparatu na kolki sab simplex . Pozdrawiam

Tatuśku niestety nic nie wiem na temat tego leku ja swojej podawalam cos na e (nie pamietam nazwy) ale prawde powiedziawszy to słyszałam od lekarza, że na kolkę nic nie pomoże musi sama ustąpić.

Widzę, że LINOMAG ma powodzenie. I prawidłowo, bo to b.dobry preparat. Na codzień zielony, a na misje specjalne - czerwony LINOMAG (mocniejsze działanie) + SUDOCREM A co do kosmetyków NIVEA - bardzo je cenię. Szczególnie polecam: 1. krem od słońca z faktorem 30 2. balsam oliwkowy lub oliwka o konsystencji balsamu - zamiast oliwki tradycyjnej - niebiańska różnica A poza tym chciałam powiedzeć, że zamierzam wypróbować chusteczki do pupy ARO (z Makro). Do tej pory używałam tylko Pampersów. Ale Aro kosztują ok. 5zł. Jak przetestuję napiszę czy warto. A może ktoś ich używa. Proszę o komentarze...

Gość Misia34
Odświeżam temat, bo dla nas przyszłych mam to skarb, a boje się, że później go nie odszukam.

Polecam: oilatum emulsję do kąpieli mleczko pielęgnacyjne Nivea baby (prawdziwy hicior) alantan puder poduszkę do karmienia chusteczki Nivea baby krem na słońce Penaten (bloker 40!) pieluszki DADA (są naprawde super - mimo że z Bierdonki!) leżaczek do kąpieli Nie sprawdziły się u nas: - huggiesy (soft&dry) - chusteczki dzidziuś - koszmarny zapach - krem do pupu penaten