Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wiecie ze plod nie ma duszy

Polecane posty

Gość gość
całe Pismo sw jest napisane pod natchnieniem Bożym , całe Pismo samo siebie tłumaczy , wystarczy czytac , myslec , zastanawiac sie , rozmyslac , a nie ślepo wierzyc w coś co nie miało miejsca . a wrcajac do tematu duszą jest istota żyjaca i dusza jest smiertelna .

Gość issssssssssssssssss
gość dziś nie wiem czy to było do mnie ?! ale wlasnie cała rzecz w tym ze ja szukam /szukałam w odróznieniu do ludzi którzy slepo wierzą niomylnemu papieżowi i zadufanemu kłamliwemu klerowi . Mam wrażenie ze zupełnie nie rozumiesz o czym pisze .

Gość issssssssssssssssss
zagłebianie wzmacnia wiarę a nie ją zabija ! co ty za głupoty piszesz ?!

Gość gość
Isssss i przez to ze zglebialas wiare wierzysz mocniej? Sama piszesz ze nie ufasz klerowi, wiec jezeli wychowalas sie w katolicyzmie to jednak to szukanie zachwialo twoja wiare! I pisze tu strikte o KK a nie glebszych przemysleniach na temat biblii i Boga! Bo odrzucenie kleru , a wiara w boga , to juz wyzszy lvl! Gdzies tam jakas kolezanka zarzucila ze ewangelie sa tylko cztery, a inne dla niej nie istnieja! Wiec chyba nie nalezy wyprowadzac jej z tego bledu, skoro wlasnie slepa wiara w to co kler mowi jej starcza! Prawda?

Gość issssssssssssssssss
TY rozumiesz to co piszesz ? wg ciebie jedyną religią jest kk ? szukanie pogłebilo moja wiare a nie zachwiało ! co do lkoleżanki czy wyprowadzac ją z błedu czy nie ? ja uwazam ze kazdemu człowiekowi nalezy pokazac ze jest np błędzie . Podam przykład : wiesz , że nadchodzi burza z bardzo silnym wiatrem a sasiadka obok wiesza pranie , uchyla okna i wychodzi z domu - powiesz jej ze moze nadejsc burza ze media ostrzegaja o burzy i silnym wietrze ? a moze bedziesz spokojnie patrzyła jak jej posciele ciuchy fruwaja po osiedlu a woda wlewa sie do jej mieszkania przez otwarte okno ? zapewne ostzrezesz dana osobe ale co ona z tym zrobi to juz jej wybór .

Gość gość
Isss ty masz chyba problem z czytaniem ze zrozumieniem! Jezeli ktos wychowal sie w wierze KK to wlasnie stad wywodzi sie jego wiara w Boga! Tak? I z KK bierze fundament tej wiary, a na tym fundamencie zbudowana jest cala otoczka. Zobrazowac mozna to na zasadzie gry "janga". Pierwsze trzy klocki sa stabilne i niezachwiane, to Bog i jego istora, kazdy kojejny poziom to , to co tego Boga tworzy! Wszystkie swieta, obrzadki i tradycje, wpajane dziecku od malego! Wnikajac w zagadnienia zwiazane z religia, z pewnymi sprawami sie nie zgadzasz innym sie sprzeciwiasz, to wlasnie te klocki z naszej wiezy wyjmujesz. Gdy wyjmiesz ich za duzo , cala wieza runie. Zostana tylko te trzy pierwsze i czy uda ci sie poukladac znow wieze od poczatku zalezy tylko od ciebie. Dla niektorych gdy wieza runie pierwszy raz ,zabawa sie konczy i nudzi, rzuca zabawke w kat i wiecej do niej nie wroca! Xxx Co do burzy! Jasne , krzykniesz sasiadce zeby zamknela okna, czy poslucha jej sprawa! Tak jak nasza kolezanka wyzej, nie wiedziala ze sa inne ewangelie , rzucilam tylko fachowa nazwe i odeslalam by poczytala! Stwierdzila ze dla niej te z NT sa jedyne prawdziwe! Wiec juz wie ze " bedzie ulewa" na sile nie zmusze ja do zamkniecia okien! Wiec i Ty nie przekonuj nikogo skoro tego nie chce! A i.... jasne sa inne religie ale wiekszosci ludziom przypisana jest jedna i w oparciu o ta jedna beda kreowac swojego boga!

Gość gość
Wariatki.

Gość issssssssssssssssss
gość dziś Isss ty masz chyba problem z czytaniem ze zrozumieniem! x to chyba podobnie jak Ty :P w temacie burzy piszę ze wybór nalezy do osoby ostrzezonej a ty za chwile piszesz to samo OMG x Jezeli ktos wychowal sie w wierze KK to wlasnie stad wywodzi sie jego wiara w Boga! Tak? I z KK bierze fundament tej wiary, a na tym fundamencie zbudowana jest cala otoczka. Niekoniecznie , piszesz tak jakby każdy był wychowany w kk . A nawet jesli to człowiek myslacy i szukajacy zauważy ze tenze koscioł od Boga nie pochodzi . x Dla niektorych gdy wieza runie pierwszy raz ,zabawa sie konczy i nudzi, rzuca zabawke w kat i wiecej do niej nie wroca! Na całe szczescie tylko niektórzy . A dlaczego ? bo im sie nie chce , mysla ze wszystko im sie nalezy etc x A i.... jasne sa inne religie ale wiekszosci ludziom przypisana jest jedna i w oparciu o ta jedna beda kreowac swojego boga! Przypisana ? przez kogo ? owszem przez człowieka który zmuszał do kk pod grozba kary smierci i palił Pismo sw .

Gość issssssssssssssssss
aa i wracając do ewngelii np Judasza o którrej pisałas , nie ma zupełnie polaczenia z ewangeliami np Mateusza , Jana Marka czy Lukasza . TE cztery maja wspolne elementy , tamta nie jest zupełnie przeciwienstwem ! Dlaczego mam ja czytac ?dołozyc do Pisma sw ?Pisalam juz ze pismo sw samo siebi tlumaczy , jest spojne np pod wzgledem historycznym etc Pzreciez to zaraz widac ze to wymyslanki ludzi .

Gość issssssssssssssssss
Co do burzy! Jasne , krzykniesz sasiadce zeby zamknela okna, czy poslucha jej sprawa! Tak jak nasza kolezanka wyzej, nie wiedziala ze sa inne ewangelie , rzucilam tylko fachowa nazwe i odeslalam by poczytala! Stwierdzila ze dla niej te z NT sa jedyne prawdziwe! Wiec juz wie ze " bedzie ulewa" na sile nie zmusze ja do zamkniecia okien! Wiec i Ty nie przekonuj nikogo skoro tego nie chce! x ulewa to NT ? zmuszanie ? leczysz sie neurologicznie ?/ psychiatrycznie ?!

Gość gość
Wiemy.Nawet w bibli pisze że Bóg dał duszę przez nozdrza

Gość gość
gość dziś Wiemy.Nawet w bibli pisze że Bóg dał duszę przez nozdrza x owszem ale nie duszę a tchnał ducha tchnienie . W Biblii dusza zyjąca odnosi sie do człowieka istoty żywej .

Gość gość
dusza nefesz czy to co odycha . podsuwowujac : dusza to co oddycha duch to oddech wiec płod jest dusza zyjaca od poczęcia

Gość gość
Plod nie oddycha , zygota nie oddycha

Gość gość
issssssssssssssssss wczoraj Nie ma połączenia? Bo co? Bo w tej akurat ewangelii Judasz jest narzędziem i pomocą Chrystusa, a w NT według pozostałych apostołów Judasz to zdrajca? xxx ulewa to NT ? zmuszanie ? leczysz sie neurologicznie ?/ psychiatrycznie ?! x I kto tutaj issssssss nie rozumie tekstu pisanego ha ha. Apokryfy to burza. Ta osoba ma rację. Pani dla której nie liczy się nic, tylko wybranych kilka tekstów przez KK, równie prawdziwe apokryfy są fałszem. Ich pech, że wiele z nich nie zachowało się w całości, lub jest ubogich w ilości treści. Tak nawiasem żaden apostoł nie napisał swojej ewangelii. Nawet apokalipsa jest pod znakiem zapytania, czy faktycznie napisał ją apostoł. Są to relacje przekazywane ustnie, a dopiero potem spisane już po śmierci apostołów.

Gość Host
nieprawda,bo ma dusze!

Gość gość
Proszę nie mylić świadomości z mózgiem. Mózg to tylko narzędzie, coś w rodzaju przetwornika fal. Odbiornik i dekoder jednocześnie, umożliwiający interpretację informacji napływających do istoty z przestrzeni. To funkcjonuje wyłącznie w ciele fizycznym, natomiast świadomość każdej istoty mieści się poza ciałem fizycznym. Istnieje też Wyższa Jaźń / Naddusza i jest jakby zbiorem wspólnym dla dusz, które doń należą. Każda z tych dusz jest połączona zarówno ze sobą, jak i z WJ, co umożliwia komunikację pomiędzy nimi, najczęściej nieświadomie w przypadku istot fizycznych, a doświadczaną jako przeczucia, znaki, wizje, sny, "dziwne zbiegi okoliczności" itp. Dusze wnoszą do WJ swoje zebrane wśród wielu żywotów doświadczenia, tym samym "zasilając" ją i powodując jego "wzrost". Po osiągnięciu pewnego pułapu energii / doświadczenia WJ wraz ze wszystkimi jej duszami opuszczają swoje pole istnienia, łącząc się z Absolutem i tworząc najprawdopodobniej własny wszechświat, funkcjonujący na własnych zasadach.

Gość Cleo1976
Nieprawda.U 6-tygodniowego płodu można wykonać EEG.Dzieci po urodzeniu pamiętają śpiewane melodie, głosy, rytm serca matki.Urodziłam się w 29 tc.Byłam tylko "materią nieożywioną"?Nawet pisklęta w jajach komunikują się z matką przed wykluciem.

Gość gość
Może tak być, że każdy jest jedną i tą samą duszą, nieważne w jakim ciele aktualnie przebywa, nic nadzwyczajnego ani odkrywczego. Co do tematu - niektórzy są po prostu mało inteligentni. To że dusza nie tkwi w ciele płodu to nie znaczy, że płód nie ma duszy - ma już jedną przypisaną do siebie a kiedy zacznie tkwić w fizycznej powłoce, mało istotne, naprawdę takie trudne?

Gość gość
Oczywiście, płód wchodzi w łono matki.

Gość gość
snila mi sie mija zmarla mama , mialysmy jechac do miasta , mama uwielbialajezdzic ze mna do miasta jak zyla , chcialam jej kupic bilet na autobus a ona mowi do mnie ze nie trzeba bo ona jest niewidzialna i nikt jej nie zauwazy w autobusie :o

Gość gość
Cleo1976 dziś Nieprawda.U 6-tygodniowego płodu można wykonać EEG.Dzieci po urodzeniu pamiętają śpiewane melodie, głosy, rytm serca matki.Urodziłam się w 29 tc.Byłam tylko "materią nieożywioną"?Nawet pisklęta w jajach komunikują się z matką przed wykluciem. x Powyżej masz zdanie, aby nie mylić mózgu ze świadomością, a na poprzednich stronach masz wpisy, gdzie są zdania, iż dusza wchodzi w ciało w momencie narodzin. Więc gdzie tutaj jakaś nieprawda? Chwalisz się znajomością 4 języków i IQ wynoszącym 137, a nie umiesz czytać ze zrozumieniem? Normalnie wstyd. ps. Nie mam wyższego wykształcenia, IQ 130, czyli mniej od ciebie, a język znam własny, ojczysty.

Gość gość
gość dziś ja tez zauwazylam ze ta pani nie czyta ze zrozumieniem

Gość gość
Były jakieś inne badania z użyciem hipnozy gdzie udowodniono że dziecko ma duszę już w łonie matki ale nie mogę znaleźć:o

Gość gość
przeciez tego sie nie da zbadac ,w ogole nie da sie zbadac czy czlowiek ma dusze

Gość gość
Oczywiście że się da

Gość gość
W jaki sposob? Nikt ze swiata zmarlych nie wrocil i nikt z zywych tam nie byla

Gość gość
Na co dzień mam do czynienia ze śmiercią ludzi i podchodzę do tego profesjonalnie.Ale ostatnio byłem przy śmierci najbliższej mi osoby....... Poza emocjami,które udało mi się odłożyć na bok(to było najtrudniejsze !!!! ),dokładnie obserwowałem,tez pod kontrolą monitora,jak umierało moje jedyne szczęście.Konkluzja : na pewno człowiek sklada się z ciała w które zagnieżdża się część niematerialna ,tzw. dusza.Dokładnie widziałem moment kiedy dusza odeszła od powłoki cielesnej.

Gość gość
przeciez dusza jest niewidzialna , co ty opowiadasz

Gość gość
podobno dzieci widza duchy ale ja jestem sceptyczna do tego czy w ogole jakas dusza jest