Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kasiur88

Mamusie listopad 2017 cz.2 ;)

Polecane posty

Gość goscxy
Kasiur dziękuję za sprawdzenie nalotu :-) no i gratuluję zabka, u nas jest tak że kto znajdzie zabka ten stawia flaszke ;-) Ciężarówka świetna wiadomość! :-) jak Olus zareagował na zdjęcie szyny? 1003 moja mała to drobna kobitka, wagowo 25 centyl, nie podwoiła jeszcze wagi urodzinowej, nie chodzimy często do lekarza więc nie wiem na bieżąco ile przybiera, lekarka mówiła że nie ma się co martwić, a starszy syn od urodzenia dorodnie wyglądał, tez z nim co chwile na kontrole biegalam zawsze byl między 50 a 75 centylem wszyscy którzy pokusza się żeby wziąć go na ręce aż sapia zaskoczeni ze taki kloc ciężki. Chodzimy czasami na miejski plac zabaw żeby miał kontakt z rowiesnikami i muszę przyznać ze jest hmm szerszy od większości, reszta to same patyczki. Ostatnio byłam świadkiem jak jeden urwis go popchnal ale nie udało mu się go przewrocic jak reszty dzieci za to jak moj mu oddal to tamten az sie poplakal, bardziej chyba z zaskoczenia. Oczywiście od razu powiedzialam mlodemu ze nie ladnie popychac inne dzieci ale w duchu sie cieszyłam ze nie da sobą pomiatac. Wszystko wskazuje na to ze twój syn też będzie stabilnie stapal po ziemi :-) A przyrostem wagi sie nie przejmuj, wazne ze się rozwija, to normalne jak coś mu dolega ze tak dużo nie je, mój też miał wzloty i upadki, jakby był głodny to byś wiedziała - taki Sajgon by wam urządził ;-) Mama2017 co u Was? Mam nadzieję ze problem z piersią to już przeszłość

Gość gośćfffbasia
Dziewczyny zaczęłam się trochę martwić wagą Alusia, zajrzałam do książeczek całej mojej trójcy i tak, Alek waży 6,800, Filipek w tym samym tygodniu ważył 7,700 a Gabrysia była na szczepieniu tydzień wcześniej niż chłopaki i ważyła 8 kg ale ona w ogóle była pulchna mimo że mało jadła (teraz chudzinka) czy to że starszaki były na mm może robić aż takie różnice? Nie wiem, trochę się przejmuje. Gośćxy, oj to jako mama pewnie będziesz flaszkę stawiać;-) nie słyszałam o takim zwyczaju, skąd jesteście? jeśli można zapytać oczywiście;-)

Dzieki goscxy- Maly byl mały, pozniej wystrzelił, a teraz moze rzeczywiscie musial zwolnic :) Jednak wolalabym, by te przepisowe minimum przybierał, bylabym spokojniejsza. Basiu, a korzystasz z siatek dla dzieci karmionych piersia? Skoro starszaki byly na mm, to moze byc powod roznicy :) A jak dlugosc? Moze po prostu Alus jest drobniejszy :)

Gość gośćfffBasia
Alek ma 64cm;-) Dziewczyny wchodzicie na inne tematy? Ja chwile poczytałam i jakieś szaleństwo dzisiaj ;-)

Gość gość kasiur88
Basiu u mnie różnica też jest w wadze między Kubą a Adasiem. Kuba w 22tz ważył 6960 a Adaś w 19mial 7570 obaj na mm z tym że Adaś do stycznia dostawał także pierś a Kuba wcale... Kuba taka wagę i wzrost jak ma Adam osiągnął w wieku 6msc. U nas mimo różnicy wieku i czasu jaki minął odkąd starszy był niemowlakiem widzę że Adam jest większy choćby po ubraniach co ma po starszym bracie

Gość goscxy
Jesteśmy z miasta pod opolem ale oboje z mężem mamy śląskie korzenie więc przypuszczam ze stamtąd się to wzięło ;-) 1003 oczywiście rozumiem ze się martwisz to normalne, tak nam już chyba zawsze zostanie, ale zauważyłam po sobie ze przy drugim jest lżej, bardziej wrzuciłam na luz. Co do innych tematów to dzisiaj nie czytałam ale ostatnio zaglebilam się w temat dokuczania dzieciom w szkole przez kolegów z klasy i już cała tr********* jak wychować dziecko żeby nie było wyrzutkiem? Brr...

Gość gość kasiur88
Xy ja jestem ze Śląska i mąż też dziś powiedział że flaszkę stawiam :-D a pamiętam jak babcia moja mówiła jak u Kuby moja mama znalazła zabka że trzeba kupić temu co znalazł zopaske :-) a flaszkę mogę postawić ale na to przyjdzie czas :-p

Gość goscxy
Haha no właśnie, nikt nie mówił kiedy tą flaszke postawić ;-)

Gość Fenyloetyloaminka
1003, u nas też problem z wagą. Spadliśmy do 10 centyla. Pediatra proponuje dopajanie... :( A ja wiem, ze to się skończy odrzuceniem cyca. :( Mały na początku stycznia miał 5 kg. Dziś ma 6.17... ;/ Od jutra spróbuje zwiększyć laktację i może dopajać kieliszkiem? Eh.

Gość goscxy
Ja też już dokarmiam bo pokarmu coraz mniej, mam herbatkę lactosan, szału nie ma ale po każdej pokarmu mam więcej o ok 30% na ok 2 odciagania. Fenyloetyloaminka jak nie masz butelki to alternatywa dla kieliszka jest strzykawka, mnie się nią bardzo dobrze podaje np syropki i jak aplikuje pod policzki to mi się dzieci nie krztusily. Moja młoda jest na 25 centylu i ciągle próbuje ją karmić ale ja się mogę dwoic i troic a ona jak się naje to za nic nie przelknie ani grama więcej! Wiec z tym dokarmianie to lekko też nie jest. Moja lekarka i położne bardzo chwalily mleko bebilon ze niby bardziej wartościowe od innych wiec zaczelam to stosować, jakie Wy mm wybralyscie? Dziewczyny a jak ten femaltiker, daje jakieś większe efekty?

Fenyloetyloaminka- pediatra proponuje dopajanie? Przeciez woda nic nie da na wzrost wagi... To lepiej juz dokarmiac tym co uda Ci sie odciagnac. Medela ma kubeczek do dokarmiania, za 7 zł w Smyku widziałam, ale nie wiem jak to działa. Dostaliscie skierowanie na dodatkowe badania?

Gość goscxy
Kurcze źle doczytałam, zrozumiałam ze dokarmianie. Dopajanie?! A ma biegunki? Bo jak nie to też wydaje mi się to bez sensu

Gość gośćfffbasia
Gośćxy na bebilonie był mój Filipek:-) wszystko było ok:-)

Gość Fenyloetyloaminka
Dopajanie mlekiem w znaczeniu :D Ale boję się, że pierś odrzuci. Ogólnie nie jestem zadowolona z tej lekarki ;/ Muszę poczytać o tych kubeczkach i też trochę laktację pobudzić. Chyba zmienimy przychodnie. Badań nie zaproponowała. A była chora ostatnio przez miesiąc i zastępstwa w przychodni nie mieli. ;/

Fenyloetyloaminka- dziwne ze lekarka zleca dokarmianie, a nie pomyslala o zrobieniu podstawowych badań... A na ktorym byl centylu w styczniu? Jesli nie bylo spadku o 2 "poziomy" (wypadla mi z glowy nazwa), to moze taki urok synka :) Drugi dzien z rzedu nie udalo mi sie zlapac moczu... Moze 2 ml, a mamy nie korzystac z woreczkow. Czyli przed swietami nie uda nam sie wykonac badania. Co do wagi, najbardziej przemawia do mnie opcja spalania, jest duzo bardziej aktywny, w dzien nie ma czasu zjesc bo sie rozprasza, nocami dojada... Milion pobudek dzis, chyba go baba w przychodni zauroczyla, tak sie zachwycala "moja dziewczynką" ;)

Gość gość kasiur88
1003 na mojego malca działa rozebranie do rosołu w łazience puszczenie letniej wody i moczenie w niej stopek :-) ja pierwszy raz jak łapałam mocz miałam ledwo dno przykryte i wystarczyło :-)

Gość Ciężarówka88
Jakie umiejętności ruchowe mają wasze dzieciaczki? Oluś umie tylko obracać się na boczki i leży na brzuszku. Zastanawiam się ile jesteśmy "do tyłu". Niepokoi mnie że podnosi się do siadu ale z pozycji półleżącej na plecach (tak jakby robił brzuszki), boje się że to szkodliwe dla jego kręgosłupa. Gdy siedzi w bujaczku to łapie stopy i się podciąga, gdyby nie szelki to już by usiadł.

U nas sa obroty, na brzuch sprawnie, z brzuszka na plecy sporadycznie, nie łapie sie za stopy, tylko za kolanka, podciaga sie do siadu w gondoli ( mysle ze to juz jest ok, bo nawet lekarka ostatnio osluchiwała go na siedzaco), na brzuszku uwielbia lezec, lapie sobie wtedy zabawki, pieluchy i oakuje do buzi i robi samolocik tzn., na brzuszku ręce do gory na boki i nozki do gory, pełza lezac na brzuchu dziwacznie podpierajac sie głową, obraca sie jak wskazowki zegara dookoła. Wiec nie jestescie do tyłu, my mamy juz 22 tygodnie i nadal niewiele, na obroty dziecko ma czas do konca 6 miesiaca, jesli obraca sie na boki to jest na dobrej drodze :) Dzieki Kasiur, wyprobujemy lapanie sików we wtorek :)

Aha o robi pompki, prostuje i zgina rączki na brzuszku, nozkami cos tak probuje, ale to tez pojedyncze incydenty, bardziej przypadkowe niz jakies umiejetnosci :)

Gość karola0096
Moj Tymus na ostatniej wizycie poltora tygodnia temu wazyl 6,200 wiec tez nie jest zbyt duzy. Za tydzien konczymy 5 miesiecy.

Gość gość kasiur88
Jejku to ja mam kloca...7marca mial 7570 :-o a co do zdolności to przewraca się tylko na boki, kręci jak wskazówki zegara, pompuje, łapie zabawki stopy i pakuje do buzi i chce siadać z półleżącej pozycji :-) ale ogólnie to lubi leżeć taki leniuszek z niego

Gość gość
Karola, czyli Tymus też 10 centyl, co na to lekarz? Jak karmisz? Jaki sie urodził?

Gość gośćfffbasia
Już od dawna wybierałam się do fryzjerki i wczoraj w końcu poszłam i Alek mnie nie poznał:-) wcześniej miałam włosy do połowy pleców ale rzadkie i strasznie wypadały a Aluś mnie ciągną za nie więc ścięłam się na krótko, taki wycieniowany bob, podchodzę do Alka a ten zrobił podkówkę do płaczu, dopiero gdy się odezwałam to się uśmiechnął:-)

Gość gość1003
Kasiur- moj 7 marca miał 7800, pieknie przybierał pączuś do czasu choroby. Basiu, no to zrobisz pewnie super wejscie na swietach, skoro taka metamorfoza, ze wlasne dziecko Cie nie poznało ;) Dziewczyny, Mały spał tylko od 4 do 6 i pozniej do 7. Jestem tak wyczerpana, ze mam ochote wyc. Reszte nocy w połsnie jezdził po łozku. Juz nie wiem co mam robic. Pęka mi głowa a dzis jeszcze tyle do zrobienia, choc ograniczyłam to do minimum...

Gość goscfffBasia
Gosc1003 a może masaż oliwka lawendową? Na Gabi trochę działało. Musisz odpocząć, Twoje kochanie może pomóc? W końcu zasłabniesz ze zmęczenia.

Gość gośćfif
Kochane !!! Wesolych swiat !!! U nas ciezko z przewrotami... mlody nie siedzi w kwietniu ma 6 miesiecy... zastanawiam sie nad wizyta u neurologa... pobudka 1 raz w nocy. Dieta rozszerzona o warzywa i jabluszko. Dostaje kaszke na noc poczatkowo grysik.

Gość gośćfffbasia
Fif, tak się cieszę że napisałaś! Wesołych Świąt kochana! Nie martw się, nie wszystkie dzieci rozwijają się jednakowo a Twój mały jest przecież wcześniakiem!! Gabi urodziła się 10 dni po terminie a siedziała w 8 miesiącu, raczkowała w 13tym a chodziła 19tym a jest zdrowa;-)

Fif! Niczym sie nie martw, my tez w kwietniu 6 miesiecy, a glowa ciagle sie kiwa, o siedzeniu nie ma mowy, nie dajmy sie zwariowac :) Usiasc dziecko prawidlowo powinno SAMO z raczkowania, czyli jeszcze duzo czasu :) Moc zyczen i pozdrowienia dla Ciebie i synka oraz dla wszystkich Mamuś i maluchow :) Dzis Maly zlapal mi taki bezdech w czasi drzemki, ze myslalam ze zemdleje, obudził sie siny i lapał powietrze jak tonący... Zdarzalo mu sie to, dlatego mamy eeg we wtorek, ale nigdy az tak dlugi... Basiu, dzis wygospodarowalam troche czasu, wlasnie skonczylam malowac paznokcie i od razu czlowiek czuje sie lepiej. Ide spac, dzis wstaje tylko na karmienie, tata z energetykiem czuwa przy Jasiu :) Trzymajcie za nich kciuki, jedna pobudke juz utulił ;)

Gość gośćfffbasia
Trzymam trzymam:-) śpij dobrze, z Jasiem napewno będzie wszystko dobrze ale przebadać trzeba. Czekam na wieści we wtorek! Wesołych Świąt.

Gość gośćfif
Dziekuje Wam moje kochane !!!:* Gosc 1003 z Jasiem na pewno wszystko dobrze , daj znac jak po badaniach :* ja codziennie Was podczytuje ale jakos nie wiem dlaczego nie pisze ... ehh. Basiu mam nadzieje ze z Moim synkiem ok boje sie bardzo :( jak Twoje karmienie ? Lepiej z pokarmem ? Jak tarczyca ? Kiedy masz wizyte u endokrynologa ?