Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie do wierzących

Polecane posty

Gość gość
Widzę źe mądrego sojusznika mam .

? Gdzie tu jest logika? x a gdzie jest logika w śmierci i Zmartwychwstaniu? poczytaj Ewangelie, apostołom TO się nie mieściło w głowach, a Ty mówisz o losach zwykłych śmiertelników, że są niezrozumiałe uważasz, że nie powinna dziękować Bogu za życie? dla Ciebie życie bez nóg to nie życie, co? co za wąskie horyzonty x Nie była wdzięczna ludziom, którzy ją uratowali. To miłosierny bóg się się nad nią ulitował. x jeśli była wdzięczna Bogu, tzn. że była też wdzięczna ludziom. miłość i lojalność Bogu pociąga za sobą właściwy stosunek do bliźnich. poza tym nie przypominam sobie, żeby Bóg wspominał o tym, że będzie na nas własnoręcznie operował. x bóg pozwolił czy wręcz sprowadził na nią ten wypadek? x o jeszcze co:D sam może prowadził auto po pijaku :classic_cool: x klasyka, autorko. dla Ciebie jest Bóg autorem zła, a za dobro nie należy mu dziękować. przestań słuchać Złego.

Gość gość
Trzeba mieć myślenie filozoficzne . Świadkowie Jehowy mówią żeby nie mieszać filozofii do wiary . A ja uważam ze trzeba . Człowiek musi myśleć samodzielnie ,nie moźe ktoś inny myśleć za mnie i dyktować .

Człowiek musi myśleć samodzielnie ,nie moźe ktoś inny myśleć za mnie i dyktować x tak, dlatego nie słuchaj tych sekciarzy, bo jak zaczniesz tam myśleć samodzielnie to masz p/r/z/ej/e/b/a/n/e w zborze:D toż sobie dopiero wybrałaś nauczycieli. mi dużo wyjaśniła lektura Pisma i właśnie filozoficzno-psychologiczne rozkminy różnych duchownych i teologów autorko, a Adama Szustaka znasz?

Gość gość
gość dziś Złe jest to, że wiara właśnie powoduje wartościowanie. Setki tysięcy ludzi zostało zabitych w imię czyjejś "wiary", wielu z tego samego powodu cierpi i dziś, także i u nas (sławne "klauzule sumienia"). Nie ma i nie będzie wiary czy wyznania, która będzie neutralna, na uboczu, która nie będzie choćby próbować ingerować w życie "niewierzących", o wierzących nie mówiąc. To się dzieje nawet tu i teraz w Polsce, i to coraz bardziej się dzieje. I mimo, że mamy XXI wiek, to co piszesz jest po prostu abstrakcją i pobożnym życzeniem. Przyznaj, czy sama mając możliwość zagłosować za tym, żeby np. aborcja była dostępna dla wszystkich, zgodnie z ich sumieniem, czy żeby nie była dostępna, zagłosujesz za dostępnością?

Gość gość
Księża pedofile i ich niekaralność to jest wina systemu w jaki żyjemy, pedofilia ogólnie dopiero niedawno przestałą być tematem tabu, kiedyś ludziom się to "w głowie nie mieściło" nikt się nie interesował nie tyle, że ksiądz molestuje, ale, ze nauczyciel, sąsiad, wujek, ojciec... ile w rodzinach było sytuacji, że dziecko jak śmie oczerniać bo ten facet taki dobry, sympatyczny a ono krzywdzi oskarzeniami. Teraz już księża są coraz bardziej na celowniku i idzie ku dobremu. Sama jestem przeciwna kaście księży i ich rzekomej nieomylności, natoiast nie widzę różnicy między księdzem pedofilem a nauczycielem pedofilem, nie da się na 100% sprawdzić wcześniej kto ma jakie zapędy, jesteśmy tylko ludzmi. Teraz w niektórych przedszkolach rodzice mają problem żeby przedszkolanka podtarła pupę bo czy to nie jest niebezpieczne a 40 lat temu moja babcia przechowała na noc dwoje maluchów jako przedszkolanka, matka następnego dnia odebrała i nikt się nie interesował żadni kuratorzy czy dziecko nie jest molestowane. Świadoość ludzi wciąż sie zmienia i wyczuwanie zagrożeń, to nie ma NID wspólnego z Bogie.

Gość gość
02:40 nie odpowiadam za np. islam czy buddyzm, ale religia chrześcijańska wprost dąży do dobra i poszanowania innych ludzi, bo potępia się czyny a nie ludzi i nie mamy prawa osądzać. Nie zagłosuję, gdyż jestem przeciwna zabijaniu, tak samo jak nie zagłosowałabym za prawem do morderstwa nawet jeśli ten drugi zamorduje temu poprzedniemu kogoś bliskiemu (tzw. oko za oko, wielu ludzi to wyznaje) czy do kradzieży bo ktoś by uważał, że to tylko spryt, ale mam świadomość, że są tacy, którzy jej dokonają, tak samo jak ukradną, zgwałcą, zabiją itd. ale nie znaczy, ze prawo ma na to pozwalać. Nie zgadzam się, że jest to prawo w innych państwach, ale np. mieszkałam dwa lata w Anglii i musiała sie z tym pogodzić, ze jest tak a nie inaczej u nich, jeżeli u nas to wprowadzą, też będę musiała, choć zawsze będę przeciwna

Gość gość
Piszesz nie na temat . Czy jest tu jakiś świadek Jehowy . Napewno nie ma i po co te zośliwosci . Człowiek powinien myśleć samodzielnie a ty o jakiś sektach piszesz

Gość gość
I jeszcze jedno . Jesli chcecie głosować za tym co ma być grzechem . To zagłosujmy za innymi prawami ktopre BÓG ustanowił np. Zniesienie grawitacji a później o aborcji . Jesli grawitacje zniesienie to aborcja pójdzie juź łatwo . A później zagłosujemy za zakazem starzenia sie ciała ludzkiego no i za do z wolonym rabunkiem .

Gość gość
Czyli chcecie przerobić tablice Mojźesza dla swojej wygody i sytuacji .

Gość gość
gość dziś A jak mnie np. szanuje ginekolog, odmawiając mi, w imię swojej wiary, spirali? Bo ostatnio musiałam obdzwonić 4 i dopiero piąty nie miał nic przeciwko. Zaś co do oko za oko, to Biblia mówi coś przeciwnego, i tu jest kolejna rzecz, jaka mnie fascynuje: wybiórczość tekstów z tejże. Wybieramy, co nam się podoba, a co nie pasuje do aktualnych teorii zamiatamy pod dywan. A jak się nam podoba to narzucamy to też innym, których dotyczyć nie powinno (ciebie nikt w Anglii do aborcji nie zmuszał, ale ty, głosując tak a nie inaczej, zmuszasz mnie do jej braku).

Gość gość
Prawa Boskie są niezmienne :wszelkie prawa fizyki ,biologii chemii i całej przyrody z kosmosem i wszechświatem włącznie ico tu zmieniać . Co chcecie zmienić . Macie MOC to zmienić to zmieniajcie razem z aborcją . Co myślicie źe kilkudziesięciu purpurowych zbbierze sie we Watykanie i ustalą to wolno robić . To będzie to ważne ustalenie .

Gość gość
gość dziś Kościół zrobił to już setki lat temu.

Gość gość
A ty latawico ze spiralą . Żyj po chrześcijańsku to pierdooł do pipy nie będą musieli ci wkładać . Rób to co zakonnice robią . Czochranie bobra mają opanowane do perfekcji . Dużo by sie uczyć od nich.

Gość gość
03:03 bardzo źle, jeżeli prawo pozwala, popełnia przestępstwo, aż cieżko mi uwierzyć, że aż tylu ci się trafiło i to z kwestią wiary ale wszystko możliwe; chodziłam do różnych ginekologów, jeden to taki starszy profesor i zawsze sami się pytali jaka antykoncepcja mnie interesuje, proponowali choć mnie ona nie interesowała itd. mnie kiedyś zwykła lekarka nie chciała przepisać leku, który przepisała inna i mi pomagał... nie z powodu wiary, bo tak. Ludzie są różni, miałaś pecha. Jestem za swobodnym dostępem do antykoncepcji. oko za oko pochodzi ze starego testamentu, nas obowiązuje nowy testament narzucamy, tak samo jak powtarzam narzucamy zakaz mordowania, gwałcenia, kradzieży, oszustw dla mnie to jest ten sam kaliber, w niektórych krajach dozwolona jest chłosta czy kara śmierci, ja nie popieram muszą być jakieś narzucone reguły prawne powodowane dobrem istot żywych, czy uważasz, że nie? zmuszam cię tak samo jak zmuszam innego zeby nie dawał łapówki legalnie temu kto tę łapówkę chce, a jeśli im obojgu pasuje to co mi do tego niby? a jednak łapówki są niezgodne z prawem, tak to działa; ale wiem że i tak dają te łapówki, no wiem

Gość gość
03::04 tez dlatego trzeba trzymać sie słowa Boźego a nie słowa ludzkiego .

Gość gość
Dosyć tego pitolenia ,bo mmi chociaż płacą za to ze pisze tu .

Gość gość
Taka praca . Akurat teraz nic sie nie dzieje .

Gość gość  Ferdek
Trzeba spać . Żeby rano wstać.

Gość gość
"Nie mogłem dalej czytać tych bzdur . Czy wy jesteście dorośli . A wykształcenie jakieś macie . " xxx Pytasz czy chodziliśmy na lekcje religii w szkole? :-)

Gość gość
Tytułowe pytanie to dobre pytanie, ale z drugiej strony jeśli Boga nie ma to po ki uj żyjemy i umieramy ? Gadanie ze po to by sie realizować, być szczęśliwymi to takie tam pierdu pierdu człowieka który sam sobie na siłe coś odpowiada byleby odpowiadać a tak naprawde to nie zna odpowiedzi. Wydaje mi się że jak ktoś jest wierzący to dlatego że nie byłby w stanie zaakceptować takiego braku odpowiedzi. Z drugiej strony istnieją w naturze cuda i zjawiska opętania. No i boimy się śmierci z jakichś jednak powodów. Ten kto mówi że sie nie boi to ja mu nie wierzę albo jest młody jeszcze i głupi i myśli że go to nie dotyczy

Gość gość
gość dziś Gdyby to tylko nasza osobista wolna wola decydowała jak ułoży się nasze życie, to by było fantastycznie! Ale są różne wypadki losowe od nikogo niezależne. Spadnie nam na głowę konar drzewa podczas wichury, powódź zaleje nam dom, ukąsi nas zakażony kleszcz itp. I teraz kto do tego doprowadził? No raczej nie my sami. Szatan? Bóg? Skoro jak piszecie człowiek ma wolną wolę i bóg nim nie steruje, to może po prostu nie ma żadnego boga? Nie ma też żadnego szatana. Sami wybieramy czy robimy dobrze czy źle i sami ponosimy tego konsekwencje. Po co dorabiać do tego ideologię boga, która zresztą się kupy nie trzyma?

Gość gość
Trochę śmieszne jest to, że piszecie tak z pełną stanowczością, z całą pewnością o bogu, motywach jego działania, wolnej woli itd. A skąd w ogóle wiecie jaki jest ten bóg? Jaka jest jego logika? Co jest dziełem bożym a co dziełem szatana i jaką rolę odgrywa w tym człowiek. No skąd to możecie wiedzieć? Gołym okiem widać, że powtarzacie to co usłyszeliście w kościele. Powtarzacie to, co wymyślili inni ludzie biorąc to za pewnik. A tak naprawdę nikt nie wie jak jest, a jesli ktoś sądzi, że wie, jest zwyczajnie zarozumiałym głupcem.

Gość gość
gość dziś Hitler też chciał dobrze...

Gość gość
"Wiem, że ciężko jest się przyznać przed samym sobą, że całe nasze życie mogliśmy być marionetkami." xxx Myślę, że jeszcze trudniej wziąć pod uwagę, że wszystko jest czystym przypadkiem, jesteśmy tu na tej ziemi właściwie po nic i jak umrzemy przestaniemy zwyczajnie istnieć. To będzie koniec. Nikt nad nami nie czuwa w niebiosach i tak naprawdę znaczymy tyle co nic. Człowiek jest zbyt zadufany w sobie i zbyt próżny, żeby wziąć taki scenariusz pod uwagę. Lepiej łudzić się, że śmierć to nie koniec i że życie ma jakiś głęboki sens.

Gość gość
"ale powiedz, co jest złego w wierze? " xxx Wiara zwyczajnie przeczy zdrowemu rozsądkowi. A dobro można czynić zawsze. Nie trzeba do tego boga i nie trzeba do tego żadnej wiary. No chyba, że aby czynić dobro i nie czynić zła, musisz pracować na nagrodę w niebie i bać się, że pójdziesz do piekła.

Gość gość
Najbardziej mnie śmieszy gdy ludzie obraźają sie na księży ,biskupów i innych kapłanów . A konsekwencją tego jest utrata wiary w BOGA . xxx Przecież to księża, biskupi i inni kapłani wymyślili tego boga, w którego wierzycie. Ewidentnie wdać, że opisujecie tego boga w identyczny sposób jak opisuje go kościół.

Gość gość
"klasyka, autorko. dla Ciebie jest Bóg autorem zła, a za dobro nie należy mu dziękować. przestań słuchać Złego." xxx Źle myślisz. Ja uważam, że bóg nie jest autorem niczego. Wpadek został spowodowany przez człowieka i ludzie uratowali kobietę. Nie widzę jednak logiki w tym tym, że tylko ratunek przypisuje się bogu. A wypadku już nie. Wy po prostu chcecie wierzyć, że jest bóg, który jest dobry. Tak jest wam łatwiej żyć, dobrze wam to robi na psychikę. A może, tak naprawdę bóg jeśli istnieje i jest taki wszechmogący, jak to ludzie mówią, jest zwyczajnie wredny i bawi się nami, a sprawianie nam bólu i cierpienia sprawia mu radość. Jest dobry i zły jednocześnie? Nie wiecie tego.

Gość gość
"nie widzę różnicy między księdzem pedofilem a nauczycielem pedofilem" xxx A ja widzę. Ksiądz poucza innych ludzi jak mają żyć, odprawia msze, spowiada ludzi, mówi, że jest pośrednikiem pomiędzy bogiem a ludźmi, twierdzi, że posiadł jakąś większą wiedzę i "moc" niż inni ludzie. Doskonale wie co jest dobre a co złe, mianuje się duchownym i ma wzorem dobra.

Gość gość
"religia chrześcijańska wprost dąży do dobra i poszanowania innych ludzi," xxx Szczególnie było to widać podczas krucjat.