Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zakaz aborcji. Wyobrazacie sobie

Polecane posty

Gość gość
9:39 pisałam wyżej ze mam sasiadke z ZD , widujemy sie bardzo czesto , kilka razy byłam u nich w domu a ona u mnie . UWazam ze jesli dziecko z ZD jest zadbane od samego poczatku to niezle radzi sobie w zyciu . Dziewczyna jest bardzo grzeczna , umie czytac pisac liczyc . Wiadomo ze w stopniu podsawowym a jednak . Co roku jada na wakacje . Turnusy rehabilitacyjne i bardzo pomaga mamie w domu .

Gość gość
ok 90 % Polaków uważa sie za katolikow , ok 60 % za katolikow praktykujacych ( nie rozumiem tego pojecia , bo albo sie jest katolikiem albo nie ) a ok 73 % kobiet dokonało chociaz jednej aborcji . Pzrykazanie brzmi " nie zabijaj " KOBIETY DLACZEGO DRWICIE Z BOGA na rzecz własnej wygody ! przeciez jestescie swiadome tego za śmierc czeka was śmierc ????

Gość gość
To co czeka dr Chazana za wykonanie tych kilku tysięcy zabiegów?

Gość gość
to mnie pytasz ? zapytaj Boga ! ja ostrzegam a nie osądzam . Zreszta Bóg wie z jakich pobudek dokonałas aborcji . I czy byałas swiadoma bardzo waznego przykazania : nie zabijaj " Boga nie da sie oszukac .

Gość gość
Świetnie - tak właśnie powinny funkcjonować wszystkie osoby z zespołem Downa, i gdyby rzeczywiście tak było to na pewno wiele kobiet słysząc diagnozę nie myślałoby o aborcji a o możliwości leczenia i terapiach. Niestety w Polsce jest tak, że nawet lekarze mają małe pojęcia o konsekwencjach zdrowotnych zespołu Downa, większość nauczycieli pojęcia nie ma o pracy z takimi dziećmi (nie każdy ma szcżęście mieszkać blisko dobrej szkoły specjalnej), na terapię choćby logopedyczną czeka się miesiącami, zatrudnienie osoby z zespołem Downa to droga przez mękę, nawet jeśli akurat jej sprawność na to pozwala. Jeśli nie masz w rodzinie czy jak u Ciebie w bliskim sąsiedztwie kogoś z zD to nie masz o tym absolutnie żadnej wiedzy - masz tylko strach, stąd aborcja i zakaz nic tu nie zmieni.

Gość gość
Czytałam kilka wypowiedzi kobiet z dorosłymi, bardzo zaburzonymi dziećmi z ZD. Mężowie oczywiście odeszli, więc te kobiety zostały zupełnie same. Pilnują, gotują, sprzątają, ich jedyne wyjście to szybki wypad do sklepu. Jedyne do kogo mogą sie odezwać, to ich dorosłe dzieci, ale na rozmowę nie mogą liczyć, bo one nie potrafią mówić. Mimo że sa stosunkowo młode, to żyją jak staruszki. I przyznają, że gdyby wtedy wiedziały, to dokonałby terminacji. Nie wyobrażam sobie tak żyć, gorzej niż w wiezieniu z wyrokiem dożywocia.

Gość gość
10:07 ale to twoje dziecko , częsc ciebie . Takie dziecko spłodziłas /spłodziliscie . To ty dalas mu takie życie tzn życie dziecka chorego . Ono nie jest chore na własne życzenie tylko to ty stworzylas je chorym !!! wygoda wygoda wygoda wstyd

Gość gość
terminacja , aborcja etc nazywacie to tak byleby nie nazwac MORDERSTWEM dlaczego ? troszke sumienie gryzie ?

Gość gość
Sprawa aborcji to ciezka, ale wlasna decyzja kazdego czlowieka - w zgodzie ze swoim sumieniem, wiara, przekonaniami. Mieszanie w takie decyzje kodeksu karnego, to bezsens - nikt nikogo do aborcji nie zmusza, ale panstwo, niezaleznie od tego ktora partia stoi na czele i ma wladze, nie powinno decydowac za obywatela.

Gość gość
UWazam ze jesli dziecko z ZD jest zadbane od samego poczatku to niezle radzi sobie w zyciu . Dziewczyna jest bardzo grzeczna , umie czytac pisac liczyc . nieżle czyli jak- rodziny nie załozy, do pracy nie pójdzie, szkoły nie skończy(no chyba ze lekkie uposledzenie), całe zycie jest uzaleznione od rodziców, bo gdyby im sie cos stało nie utrzyma sie sama bez pomocy

Gość gość
No właśnie - a takiej np. Irlandii czy Niemczech osoba dorosła z zespołem Downa albo pracuje i często mieszka osobno (w mieszkaniu tzw. chronionym) w otoczeniu swoich rówieśników, a jej matka odwiedza ją i wspiera na odległość. Jeśli stopień upośledzenia na to nie pozwala to są domy dziennego pobyty. Uwaga: zespół Downa najczęściej wiąże się z upośledzeniem w stopniu umiarkowanym (to oznacza rozwój intelektualny na poziomie 9-letniego dziecka i rozwój społeczny na poziomie 12-13-letniego dziecka). Miał ktoś z Was w domu 9-latka? To osoba niesamodzielna życiowo, ale da się z nim porozmawiać, ma obowiązki, bywa użytecznym domownikiem. W zespole Downa często są trudność z mową, stąd osoby małomówne/bełkoczące sprawiają wrażenie bardziej upośledzonych niż w istocie są (ten problem rozwiązują dzisiaj protezy mowy, makaton, programy koputerowe itp.). Jest mnóstwo możliwości, których rodzice 20 lat temu nie mieli, i o których niestety rodzice dzisiaj nawet nie wiedzą.

Gość gość
przeciez jestescie swiadome tego za śmierc czeka was śmierc ???? czy jesli nie dokonałam nigdy aborcji to znaczy ze nie umrę?

Gość gość
gość dziś UWazam ze jesli dziecko z ZD jest zadbane od samego poczatku to niezle radzi sobie w zyciu . Dziewczyna jest bardzo grzeczna , umie czytac pisac liczyc . nieżle czyli jak- rodziny nie załozy, do pracy nie pójdzie, szkoły nie skończy(no chyba ze lekkie uposledzenie), całe zycie jest uzaleznione od rodziców, bo gdyby im sie cos stało nie utrzyma sie sama bez pomocy xxxx a kazde " zdrowe " dziecko zaklada rodzine ? najlepiej usunąc problem bo mi bedzie niewygodnie !!!

Gość gość
gość dziś przeciez jestescie swiadome tego za śmierc czeka was śmierc ???? czy jesli nie dokonałam nigdy aborcji to znaczy ze nie umrę? xx masz mózg ?

Gość gość
terminacja , aborcja etc nazywacie to tak byleby nie nazwac MORDERSTWEM dlaczego ? troszke sumienie gryzie ? a czemu ty jedząc kotlety mówisz obiad, a nie mordowanie zwierząt, one też czuja i tez są czyimiś dziećmi

Gość gość
gość dziś przeciez jestescie swiadome tego za śmierc czeka was śmierc ???? czy jesli nie dokonałam nigdy aborcji to znaczy ze nie umrę? xx masz mózg ? xxxx mam dlatego dopytuję się o twój bełkotliwy i durny wpis

Gość gość
a kazde " zdrowe " dziecko zaklada rodzine ? najlepiej usunąc problem bo mi bedzie niewygodnie !!! xxxx no dobrze, to ilu osobom kalekim czy chorym pomagasz?

Gość gość
10:28 jakie durne idiotyczne porownanie !!! nawet wiem kto to pisał :P

Gość gość
10:32 może wymysl cos nowego bo ciągle zadajesz te same głupie pytania

Gość gość
Aborcji w Polsce na życzenie NIE BĘDZIE . Obojętnie kto będzie rzadzil nikt tego nie wprowadzi . Dlaczego ? Bo to juz kiedyś było . Przez wiele lat aborcja w Polsce była na życzenie . Zle się to skończyło i nikt do tego nie będzie wracał.

Gość gość
Zle się to skończyło i nikt do tego nie będzie wracał. a na czym polegało to złe skończenie?

Gość gość
10:32 może wymysl cos nowego bo ciągle zadajesz te same głupie pytania ale to podstawowe pytanie- co wiesz o zyciu z osoba terminalnie chora ?? albo kaleka leząca i sparalizowana? Jak chcesz ułatwić zycie takim osobom i ich rodzinom?

Gość gość
Gościu z 10:17 - ale dlaczego piszesz, że ja spłodziłam takie dziecko? Napisałam tylko, że czytałam takie wypowiedzi kobiet z dziećmi z ZD, nigdzie nie pisałam, że mam takie dziecko. Czytanie bez zrozumienia level master. Przytoczyłam te wypowiedzi, abyście wiedziały, że życie z takim dzieckiem to nie sielanka, jak często usiłuje nam się to wmówić. I takie osoby sa dla mnie dużo bardziej wiarygodne niż te, które chętnie szczekają o morderstwie, a nie mają pojęcia, jak życie takich osób wygląda.

Gość gość
gość dziś Zapytaj sie kobiet ktore pamiętają te czasy . Jedna kolejka była do dentysty , druga na skrobankę . Aborcja była traktowana jak antykoncepcja . Poczytaj ile tych "zabiegów" robiono dziennie . NIKT nie będzie do tego wracał bo osoby 50 + pamiętają jak było.

jestem tym oburzona nie moge uwierzyc ze tak sie cofmy to jakie spiep**one sredniowiecze grrr !

Gość gość
sabina232 dziś jestem tym oburzona nie moge uwierzyc ze tak sie cofmy to jakie spiep**one sredniowiecze grrr ! x postep to zabijanie ?

Gość gość
dziewczyny piszące tutaj dokonałyscie aborcji ? i ile razy ?

Gość gość
Jeśli macie córki, to wyobraźcie sobie, że wasza 13,14-letnia corka zostaje zgwałcona i zachodzi w ciążę... na prawdę kazalibyście jej urodzić?? Brak słów. Albo matka która ma dajmy na to trójkę jeszcze małych dzieci, w ciąży z czwartym, jej życie jest zagrożone, ale lekarz nie może jej ratować, bo to zagraża płodowi... Kobieta umiera i 3 jej dzieci zostaje bez matki. Albo płody z bardzo poważnymi wadami, które będą żyć po porodzie max kilka miesięcy i to pewnie w szpitalu, dzięki aparaturze. Uważam, że obecny kompromis jest dobry i nie ma co przy tym grzebać i czasu tracić. Która chce usunąć na życzenie i tak to zrobi, aborcje były od dawien dawna i będą, skoro tyle lat nie dało się wyeliminować tego zjawiska, to i teraz się nie da.

Gość gość
Ja chcę aby zostało jak do tej pory. W trzech przypadkach powinna być aborcja. Jeśli ktoś chce urodzić chore dziecko ok. Ale wybór powinien należeć do kobiety. Tabletki dzień po rówież powinny być bez recepty.