Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Boli mnie to że uważa się mnie za patologie bo urodziłam w wieku 15 lat

Polecane posty

Gość gość

To jest przykre że większąść z was krzyczy i wrzeszczy do mnie żem patologia bo pierwsze dziecko urodziłam w wieku 15 lat. Drugie w wieku 17. ALE ja tez jestem człowiekiem.

Gość gość
To przecież normalne;-) wyluzuj. Ja blizniaki urodziłam jak mialam 13 lat, w wieku 17 zaszlam w kolejna ciąże i hop trojaczki. Teraz mam 22 i planuje kolejne dzieciątko.

Gość gość
Ależ skąd przecież to normalne że mając 14 lat wskakuje się komuś do łóżka ;)

Gość gość
13:28 - o, to może jest szansa na czworaczki ;). A tak poważnie - autorko, przykro mi, ale to nie jest normalne, że 15-latka, sama jeszcze będąca dzieckiem, rodzi dziecko. I tak, to jest patologia.

Gość gość
ojciec dziecka zostal ukarany za wspolzycie z nieletnią, wiec nie wyglada to dobrze

Gość gość
Ile lat miał ojciec dziecka, gdy zaszlaś w ciążę?

Gość gość
13:45 Przestępstwo to dla Ciebie temat do żartów i ironizowania?

Gość gość
Rozumiem jedna wpadkę. Niedoswiaczenke, presja faceta, brak świadomości i edukacji seksualnej. Ale bez jak ze w tak młodym wieku mieć więcej dzieci. To nieodpowiedzialne i a mnie to również patologia. Jeszcze każde dziecko z innym.

Gość gość
Ja nie uważam Cie za patologie ale sadzę, ze stanowczo za wcześnie rozpoczęłaś współżycie. Nie wierze w dojrzałość płciowa czternastolatki. To jest czas na naukę, zabawę a nie rodzenie dzieci i udawanie dorosłej. O to walczyły pokolenia kobiet w cywilizowanych kulturach. Nikt nas już nie przymusza do małżeństwa i współżycia w tak niedojrzałym wieku, nie traktuje instrumentalnie jak kiedyś, a Ty na własne życzenie skróciłaś sobie życie i zrobiłaś cos wbrew naturze. Czy chciałabyś aby Twoja córka popełniła ten sam błąd czy wolałabyś aby skończyła szkole i ewentualnie studia w normalnym trybie, była świadoma wyboru partnera i czasu kiedy ma się pojawić dziecko ? Aby miała komfort samodzielności a nie jak Ty, która w momencie urodzenia dziecka nie byłaś mu w stanie nic zapewnić i odpowiedzialność za maleństwo i wciąż jeszcze za Ciebie spadła na innych.

Gość gość
Nie uważam Cię za patologię, raczej jest mi Cię szkoda. 14 lat to za wcześnie na współżycie, a 15letnia matka to kosmos.

Gość gość
Do dziś Nie. Przestępcą wg prawa jest gość który współżył z nieletnią. Natomiast młoda mogła mu mówić że ma np 17 lat. Teraz to te młode nastolatki wyglądają jak nawet dwudziestki. W środowiskach patologicznych małolaty włażą do łóżka za sponsoring. Z tego co pisze autorka to raczej gwałtu nie było tylko sama tego chciała. Tym sposobem miała 2 dzieci nie kończąc 18-tki. Wg ciebie to ma być świadome macierzyństwo ?

Gość gość
Ja w wieku 14lat to jeszcze się chłopakami nie interesowalam. Pierwszego chłopaka miałam przed 18. Owszem,jeździłam na imprezy,piłam alkohol,robiłam nieodpowiedzialne rzeczy ale nikomu tyłka nie nadstawialam. Dziewictwo straciłam w wieku 18lat,a urodziłam mając 24. Dla mnie to straszne być mama w Tak młodym wieku. Zamiast się bawic dziewczyno,korzystać z życia to w pieluchy weszlas. Ledwo 15lat. To czas na kino,wyjścia z koleżanka,powoli powinnaś wejść w dorosłe życie,a tu bamc. Nie śmieje się z Ciebie,nie ublizam ale współczuje Ci,to jednak za mały wiek na rodzicielstwo i problemy. Jak Ci się życie układa?

Gość gość
gość dziś Ale po co dopowiadasz, ze z innym ? Znasz autorkę czy usilnie chcesz obrazić ? Osobiście znam przypadek kiedy piętnastolatka z niewiele starszym chłopakiem mieli dziecko, pobrali się przez sad, za zgoda rodziców, a po dwóch latach, kiedy on już pracował i zarabiał na rodzinę, urodziło im się drugie i ostatnie dziecko. Owszem byli młodzi, niedoświadczeni, przeszli przyspieszony kurs dojrzewania ale tak szybko jak się dało wykazali się odpowiedzialnością i nie ciągnęli od rodziców czy państwa, stworzyli własną rodzinę i o nią dbali.

Gość gość
Mam 35l. Jak miałam 15l moja koleżanka z klasy zaszła w ciążę, jak miała 17l zaszłą w drugą. Mając 18l wzięła ślub z ojcem dzieci i od 10 lat mieszkają w Norwegii. Wcale nie są patologią. Pracują oboje, dzieci, tamte szkoły kończą i widać, że mądre, rodzina ma pieniądze, przyjeżdżają czasami do Polski. Ale jednak większość małoletnich związków się rozpada, nie wytrzymują presji obowiązków. Mojej koleżance się udało. Za to ja teraz z 2 małych dzieci, trochę się męczę, pieluchy, chorowanie non stop, nieprzespane noce. Ale cóż niedługo i moje urosną :)

Gość gość
gość dziś Drugie dziecko - tak, to mogło być świadome macierzyństwo, Przy pierwszym była dzieckiem, po urodzeniu musiała dojrzeć i już nie dało jej się porównać do rówieśnic, nawet nauczanie kontynuowała zapewne indywidualnym torem albo w szkołach dla pracujących. Czy tego chciała czy nie to musiała dojrzeć.

Gość gość
do gość dziś Mogło, ale nie musiało być świadome w wieku lat 17-tu. I wydaje mi się że raczej jednak nie. Nie mając perspektyw życiowych i jedno już maleństwo tak szybko decydowałaby się na drugie? Ale może sama Autorka się wypowie na ten temat, jakoś nic więcej nie pisze o sobie. Ojciec tych dzieci jest ten sam? Czy może jednak nie? Czy czuła się na siłach aby zagwarantować dzieciom dobry byt? Proszę o odpowiedź Autorko.

Gość gość
gość dziś A co to są perspektywy życiowe ? Wiadomo, ze rodzice najczęściej pomogli w starcie, dali dach nad głową, może mieszkanie po babci. Jak chłopak dojrzały to poszedł do roboty, edukacja zaocznie i tyle. A teraz tylko perspektywy i jeden z drogim 30 latek siedzi na garnuszku rodziców bo on nie ma perspektyw i nie może rodziny założyć. Jak się chce to i perspektywy się znajda, nie trzeba mieć wszystkiego od razu a nie czekać z kolejnym dzieckiem kilkanaście lat .

Gość gość
gość dziś Tak, ale nic na ten temat nie wiemy bo Autorka nic więcej nie pisze. To są tylko nasze domysły. Nie wiemy z jakiego środowiska dziewczyna się wywodzi, czy ma wsparcie, czy rodzice ją wspierali, pomogli i dali jej i dzieciom dach nad głową. Mogli się nią wcale nie interesować wcześniej i teraz. Nie wiemy też nic o ojcu ( lub ojcach) tych dzieci. Tylko pozostają przypuszczenia.

Gość gość
dziś - ile masz lat ?

Gość gość
gość dziś No własnie dlatego, ze nie wiemy to nie ma co z góry zakładać , ze patologia, rożni ojcowie itp szufladkowanie, bo to tylko obraza autorkę której nie znamy. Ja tam ze swoich młodych lat to pamiętam jedna taka młodą parę i kilka 17-18 latek, co w tamtych czasach tez było lekkim szokiem, bo większość szkól nie akceptowała panien z brzuchem. Ale zawsze były to pary prawie rówieśników, chłopak najczęściej rok - dwa starszy, z mniejsza lub większą pomocą rodziców brali ślub , kończyli szkoły a nawet studia i są tacy którzy po dziś dzień są małżeństwem. I co ciekawe panny często były z tych najbardziej "świętych", których matki niemal krzyżem leżały w kościele i wszystkie majowe i inne zaliczały. A jakoś te z "patologicznych rodzin", o których plotkowano jak to źle się prowadza bo co raz to inny do domu odprowadza, nie zachodziły jako nastolatki w ciąże. A córki dewotek, porządne, bo z jednym chłopakiem się prowadzały to i im się eksperymentować z dorosłością chciało :)

Gość gość
"pierwsze dziecko urodziłam w wieku 15 lat. Drugie w wieku 17." Autorko błagam napisz, że to prowo

Gość gość
14:50 Nie masz pojęcia o czym piszesz. Stosunek z osobą poniżej 15 roku życia jest gwałtem z definicji. Choćby ta osoba twierdziła ze się zgadza i choćby mówiła, że ma 20 lat

Gość gość
Niezłe prowko. Napisać dwa zdanka i już sie produkują. A do tego jak chętnie. Jakby zapytać o radę to nikomu sie nie chce pisać

Gość gość
gość dziś Ja piszę bo lubię, bo ciekawy temat. Jak poprosisz o rade a będę ją miała, to tez napisze :)

Gość gość
16.21 te z patologii miały po15 partnerów ale nie urodziły bo sie skrobały albo co innego robiły. A te "święte" nie chciały spędzać płodu więc rodziły . Proste jak drut .

Gość gość
Ja też nie uważam Cię za patologie. Może to nawet lepiej trochę wcześniej niz trochę za późno. Będzie Ci łatwiej w życiu, mimo wszystko.

Gość gość
moze to niewiarygodne ale osobiscie znam dziewczynke ktora zaszla w ciaze w wieku 13 lat , rodzice dziani i usuneli ciaze a ona za rok byla w kolejnej, urodzila chlopca

Gość gość
gość wczoraj 16.21 te z patologii miały po15 partnerów ale nie urodziły bo sie skrobały albo co innego robiły. A te "święte" nie chciały spędzać płodu więc rodziły . Proste jak drut Skrobanie kosztowało, a za co miały by się skrobać jak tam bida aż piszczala i kupa rodzeństwa. Napatrzyły się na "zycie rodzinne" to i mądrzejsze były nie dawały wcale na prawo i lewo, nie wiązały z byle kim, jak im gostek nie pasował to pędziły i już. Podobnie jak dziewczyny z domu dziecka, swobody miały najwięcej, bo wychowawczyni to nie matka i łatwiej oszukać, uświadomione wcześnie przez starsze koleżanki i jakoś tez dzieciaka żadna sobie zrobić nie dala. A tym to już na 100 % nikt by skrobanki nie opłacił. Po prostu były mądrzejsze, chciały mieć w przyszłości normalny dom, żeby ich dzieci nie powtórzyły ich losu. A matki dewotki nie chcą żeby dzieci o seksie w szkole się uczyły, do ginekologa z córka za młodu nie pójdzie, o "tych sprawach" nie porozmawia bo to wstyd, to nie dziw, ze potem zdziwienie, bo córka z brzuchem nagle.