Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jaki macie ślub cywilny czy kościelny?

Polecane posty

Gość gość
to mnie w*******as swoim wp*****laniem sie w nie swoje rozmowy, wiec milcz szczuryco i nie obrazaj innych, ktore jak widac tez maja dosc twojego pozerstwa xxx o prosze, popis dobrej ateistki. haha, zylka pekla, braklo argumentow, to agresja slowna sie wlaczyla. tak tak, ateizm na pewno jest super sadzac po tobie.

Gość gość
gość dziś na głowie wianek a w dopie janek. jak sie nie jest dziewica, to sie nie powinno welonu zakladac. a welon wyrosl z tradycji religijnej - nie tylko chrzescijanskiej, ale tez judaistycznej, islamskiej. po co do slubu cywilnego? to takie maslo maslane. slubu w obrzadku religijnym nie wezmie, ale welon zalozy do URZEDU. x Do kosciolka to sie lata, a choineczke sie w DOMU UBIERA? milcz, bo hipokryzją to ty smierdzisz na kilometr. pokaz mi chociaz jeden dowod na to ze wywodzi sie to z religii, a nie nie z tradycji poslubiania panien, których młody nie widzial przed slubem, bo mu ją rodzice wybierali..

Gość gość
Zdecydowanie, oba posty są twoje. Nawet te same błędy robisz :) Wtopa, królewno.

Gość gość
Czyżbym zgadła, że sama sobie odpisujesz żeby robi zamieszanie? xxx zamieszaknie robisz ty zeby odwrocic uwage od swojego prostackiego jezyka, a potem wmaiwasz innym cos co nie mialo miejsca.

Gość gość
Mało, że odpisujesz sama sobie to jeszcze kopiujesz posty tak, że można porównać styl wypowiedzi i błędy jezykowe!

Gość gość
dziś Dziecko, a co Ci innego potrzeba? Ślub cywilny jest zgodny wg prawa, a ślub kościelny wiesz wobec czemu? Wobec GROBU i POGRZEBU. Aha, zapomniałam dodać ślub Wg prawa to jakieś 80 zł, Wg 'tWOJEGO' kościoła przynajmniej 500 zł. Nie wspominając o tym ile będziecie Cię kosztowało 1 miejsce na cmentarzu. Wasze dobrotliwości. Się rozczarujecie. Swoimi BOGAMI. BÓG tak, biznes katolicki, NIE.

Gość gość
a prosze bardzo: "Białą suknię ślubną dopiero w XVIII wieku zaczęto traktować jako znak czystości. Stało się to za sprawą Królowej Wiktorii, która sprawiła, że kolor ten zaczął być modny. Natomiast welon ma znacznie dłuższą historię. Jako znak skromności, odgrywał ważną rolę w ceremoniach religijnych na całym świecie, zarówno w chrześcijaństwie, islamie, jak i judaizmie. "

Gość gość
Zgłosiłam redakcji wulgarne posty "katoliczki" i "ateistki" - jestem pewna, że tylko jedno IP zostanie zbanowane ;)

Gość gość
no czekam. podaj zrodlo. bo jak narazie jedyny twoj argument to mielenie w kolko, ze odpisuje sama sobie. juz 2 albo 3 raz pisze, PODAJ ZRODLO i cisza.

Gość gość
jakie 500zł skad masz taki cennik skoro jestes ateistka i do kosciola nie chodzisz? poszlas spytac sie ksiedza? ja pierwsze widze takie kwoty

Gość gość
gość dziś - czyli biały kolor to stosunkowo nowa moda, a znaczenie dopisano dużo później. to dobry dowód na to, że można sobie wybierać z tradycji to co się podoba, po co się przejmować tym co to kiedyś znaczyło?

Gość gość
Zgłosiłam redakcji wulgarne posty "katoliczki" i "ateistki" - jestem pewna, że tylko jedno IP zostanie zbanowane xxx twoje:)

Gość gość
Te katoliczka. Bog ci mozg tak zaćmił, że nie rozrozniasz terminu ZRODLO od CYTAT? ;)

Gość gość
Wiem, że za pogrzeb trzeba było zapłacić 300 w maleńkiej, wiejskiej parafii więc 500zł w większym kościele brzmi racjonalnie.

Gość gość
w kazdej ksiazce o podlozach chrzescijanstwa to przeczytasz, ale co ty mozesz wiedziec o religii. jak ty myslisz ze religia to tylko ksiadz proboszcz i koleda raz do roku. poczytaj troche o historii, genezie.

Gość gość
swastyka była symbolem pomyslnosci i co? teraz tez jej uzyjesz jako ten symbol? powodzenia zycze KATOLICZKO ;)

Gość gość
dziś A gdzie ja napisałam, że jestem ateistką?

Gość gość
Bog ci mozg tak zaćmił, że nie rozrozniasz terminu ZRODLO od CYTAT? xxx prostsza jestes w mysleniu niz myslalam, i dalej sobie dopowiadasz fakty:)

Gość gość
Wiem, że za pogrzeb trzeba było zapłacić 300 w maleńkiej, wiejskiej parafii więc 500zł w większym kościele brzmi racjonalnie. xxxx hahahahahahhahahaahahhahahahaahahahhaahhahah co nie wie to sobie dopowie, strasznie masz prosta logike, wiesz? skoro w tym sklepie kosztuje tyle, to w wiekszym bedzie drozsze - cos w ten desen. idz do wiekszego to sie zdziwisz, ze bedzie taniej

Gość gość
gość dziś a prosze bardzo: "Białą suknię ślubną dopiero w XVIII wieku zaczęto traktować jako znak czystości. Stało się to za sprawą Królowej Wiktorii, która sprawiła, że kolor ten zaczął być modny. Natomiast welon ma znacznie dłuższą historię. Jako znak skromności, odgrywał ważną rolę w ceremoniach religijnych na całym świecie, zarówno w chrześcijaństwie, islamie, jak i judaizmie. " X To jest CYTAT, nie zrodlo. nie sadzilam ze katole sa az tak tepi :o

Gość gość
Może masz rację, w każdym razie sporo sobie życzą w porównaniu do urzędu :)

Gość gość
dziś Niestety takie są realia. Dlatego dla BOGA mówię STANOWCZE TAK, ale księży NIE. Niestety, ale ktoś tutaj nazwał mnie 'ATEISTKĄ' nie podając żadnego argumentu. Nie, nie jestem ateistką. Wierzę w Boga, nie w kościół. Na szczęście mam jeszcze na tyle rozumu w przeciwieństwie do innych.

Gość gość
gość dziś - to akurat jest prawda, wystarczy wyszukać w podręcznikach do historii mody. Nie znaczy to, że ma to jakąś wartość w 21 wieku.

Gość gość
dziś Jeszcze nam tu powiedz, że ślub w kościele i miejsce na cmentarzu są za free. :)

Gość gość
Koscielny

Gość gość
To jest CYTAT, nie zrodlo. nie sadzilam ze katole sa az tak tepi xxx i znowu wulgaryzmy :) przeciez pisalam wyzej o zrodle, slepa jestes? to idz do lekarza, tego od oczu! pisalam zebys poczytala w pierszej lepszej ksiazce, tego nie ma w necie, musisz isc do ksiegarni :) ale jak chcesz to ci podam tytul: "Historia Chrześcijaństwa. Tom I. Narodziny Chrześcijaństwa Warren H. Carroll " co bys za dlugo szukac nie musiala hehe

Gość gość
No dobrze, ale jakie to ma znaczenie skąd wzięły się welony? Teraz kojarzone są ze ślubami, ale tylko jako symbol estetyczny, nie trzeba być ani dziewicą ani brać ślubu w kościele żeby go mieć.

Gość gość
No KATOLICZKI (wierzące w swoje kościółki) to jak to tam jest? Ślub za darmo, pochówek za darmo co nie? Aaa no i oczywiście kwatera na cmentarzu też za darmo :)))))

Gość gość
tak welon kojarzy sie ze slubem jak slusznie zauwazylas, i od zawsze mial podloze religijne - nie tlyko katolickie. po co zakladac welon do zwyklego urzedu? poczytajcie w czym sie chodzi do urzedu. bank tez jest urzedem, jak chodzicie podpisywac tam rozne umowey to tez welon zakladacie?

Gość gość
Dlatego, że to był mój ślub i chciałam mieć tradycyjne elementy pomimo ich podłoża religijnego. Tak samo jak lubię ozdoby świąteczne bo miło mi się kojarzą, a nie obchodzi religijnego aspektu świąt