Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy pisal ktos kiedys odwolanie do zus w sprawie zwrotu zasilku

Polecane posty

Gość gość

choroowego?Mam kilka pytan?I jak sprawa sie zakonczyla?

Gość gość
Ja, o co chcesz zapytac?

Gość gość
Jak dlugo to trwa?Najpierw trzeba zlozyc do zus?Potem zus jeszszcze raz to rozpatruje i wydaje decyzje?A ja podtrzymuje swoja decyzje dopiero sprawa kierowana jest do sadu?Jak dlugo to wszystko trwa?Ile czeka sie na sprae w sadzie?

Gość gość
Odwolanie piszesz do sadu, ale skladasz w zusie. Raz wydanej decyzji raczej nie zmieniaja, choc moga bez udzialu sadu. Na pierwsza sprawe czekalam rok, w sumie od odwolania do wyplaty pieniedzy minelo 3 lata. Z tym, ze u mnie czesc wyplacili, a potem kazali zwracac. Po ostatecznym wyroku wyplacili to co zwrocilam+to co mieli jeszcze wyplacic.

Gość gość
ale ja im musze zwrocic.

Gość gość
a czemu musisz

Gość gość
dostawqalam zasilek chorobowy z zus po ustaniu zatrudnienia.Mialam do tego umowe zlecenie- ktora w czasie pobierania zasilku trwala ale nie wykonywalam z niej pracy- mam dochod 0.A powinnam calkowicie z niej zrezygnowac.Ale wprowadzili mnie w blad w zusie.Ze tak moze byc.

Gość gość
W teorii twoje odwolanie wstrzymuje ewentualna ekzekucje. W teorii, w praktyce roznie bywa. Pisz odwolanie i czekaj co bedzie dalej. Sama tez spotkalam sie z wprowadzaniem w blad przez pracownika. Sprawa nie jest stracona, ale jesli masz z czego oddac, to ja bym oddala i walczyla dalej, bo wg mnie masz spore szanse wygrac Za 2-3 lata ewentualne odsetki moga przerosnac kwote swiadczenia i wtedy dopiero bedzie placz, jak jednak przegrasz, bo nikt wygranej nie zagwarantuje w 100%

Gość gość
z tej umowy zlecenia nie mialam nic nawet zł nie dostalam.W czasie pobierania zasilku.Gdybym wiedziala to byl odrazu z niej zrezygnowala a nie ja to zrobilam: zglosilam to zakladu z umowy zlecenia i nie dawali mi zlecen.Mysalam i bylam pewna ze to wystarczy.A teraz kwestionuja prawo do zasilku ze mi sie nie nalezalo bo wedlug nich nic nie powiedzialam o tej umowie.Tak to w jaki sposob zweryfikowali prawo do zaislku chorobowego po ustaniu zatrudnienia.Przeciez zakald pracy musial przeslac do zus dokumenty zeby wyliczyc mi zasilek chorobowy- wypadkowy.mialam platne 100%.To co nie zauwazyli ze bylo jeszcze 1 zrodlo ubezpieczenia- czyli z 2 umowy?Nie wierze w to. Mysle ze to nigdy by nie wyplynelo gdyby nie to ze od zeszlego roku wszystko idzie na warszawe i moze oni tam maja inne procedury?Czyli w moim miescie powiedzieli tak bo mysleli ze tak moze byc a warszawa inaczej.

Gość gość
Jedyne co moge poradzic to odwoluj sie, bo warto walczyc o swoje. Na konkretnych procedurach sie nie znam i nic wiecej nie moge w tym wypadku powiedziec

Gość gość
Czyli miałaś umowę o prace i zlecenie tak ? Z umowy o prace dostałaś L4 ? Czy to L4 miałaś obliczone z umowy o prace + zlecenie ?

Gość gość
w uzasadnieniu napisalki ze w czasie trwania zasilku chorobowego prowadzilam dzialanosc zarobkowa.Jaka zarobkowa- owszem byla umowa ale z niej nie mialam nic.A jak widac ich to nie obchodzi ze przez te miesiace czyli 4,5 miesiaca z tej umowy moj dochod wynosil 0zł.Czy to nie jest chore?"

Gość gość
Tak przez pierwsze 33 dni placil mi zaklad pracy za zwolnienie.Potem skonczyla sie umowa o prace.I zlozylam papiery do zus o zasilek chorobowy po ustatniu zatrudnienia.Natomiast tego samego dnia co uleglam wypadkowi w pracy- przeszlam na zwolnienie. i odrazu zglosilam do firmy ze zlecenia ze mialam wypadek przy pracy z umowy o prace i chce zrezygnowac z umowy zlecenie.w kadrach powiedzieli mi ze wystarczy zawiesic to umowe- polega to na tym ze nie bede dostawac zlecen.I mam zglosic jak juz bede zdolna z powrotem do pracy.I tak to wygladalo.

Gość gość
To w zusie czy w kadrach powiedzieli, ze wystarczy nie brac zlecen? Bo jak w zusie to spoko, ale jak w kadrach to moze byc ciezej.

Gość gość
No własnie czy TY w zusie pokazałaś ze masz umowę zlecenie ?

Gość gość
Nie, nie zauważyli, ze masz 2 zródło ubezpieczenia, bo ubezpieczenie mozesz miec tylko w jednego źrodła. Lepiej sie poradź profesjonalisty.

Gość gość
chodzi o zawieszenie umowy zlecenie. co sie potem okazalo czyli po roku czasu od dnia wyplaty zasilku9 ostatniego przelwu z zus) ze nie mozna zawiesic takiej umowy.ze powinnam z niej calkowicie zrezygnowac.Tak powiedzial zus.Czyli zmienil front.Najpierw jak skladalam papiery to mowili ze nie trzeba wpisywac w druk Z10 tej umowy bo jesli pani nie wykonuje pracy oraz nie ma z tego zadnego wynagrodzenia to tak jakby tej umowy nie bylo.A po roku czasu jak juz wszczeli postepownaie wyjsniajace bo dopatrzyli sie tej umowy gdzies w systemie ze tak nie wolno- ze powinnam z niej zrezygnowac odrazu w dniu przejscia na zwolnienie z zakladu pracy.I nie ma znaczenia ze nie mam z tej umowy nic.Dla nich liczy sie sam fakt ze ta umowa trwala.

Gość gość
Czyli ta urzędniczka wprowadziła Cie w błąd :( TO jest jakaś porażka .

Gość gość
przeciez umowa zlecenie jest normalnie oskladkowana od 2016 roku.Nie pokazywalam w zus zadnej umowy- tylko powiedzialam ze umowa jest zawieszona i nie wykonuje z jej tytulu pracy.Pani w dziale zasilkow oznajmila ze w tej sytuacji nie trzeba tego wpisywac.I tak zrobilam.

Gość gość
Pamiętasz ta kobietę która udzieliła ci tej rady ?

Gość gość
cos kojarze.ale nie pamietam nazwiska.ale czy cos to da?slowo przeciwko slowu.Przeciaz gdybym chciala wyludzic ten zasilek to przeciez nie zglosilam bym to firmy ze zlecenia ,ze nie moge pracowac z powodu wypadku i jestem na zwolnieniu.I tak z tej umowy nic nie mialam.Skad moglam wiedziec ze po roku beda problemy i beda zadac wzrotu zasilku. A co najlepsze ze twierdza ze poiwnnam zadac od formy ze zlecenia wyplaty zasilku chorobowego po ustaniu zatrudnienia z tytulu umowy o prace. Czyli powinnam nie skladac paierow do zus tylko zwolnienie dac do firmy ze zlecenia i oni powinni mi placic.i tak sie kupy nie trzyma poniewaz i tak pierwsze 33 dni zwolnienia placi fiirma potem zus.Czy sie myle?A juz wiem o co chodzi bo ze zlecenia mialam miesiecznie jakies 400zł netto.A z umowy o prace zasilek 100% wynosil jakies 1700zl.A czy tak wolno zrobic?Kiedy wypadkowi uleglam z umowy o prace i na postawie tego zus wyplacal mi zasilek.Glowa mnie juz boli od tego.W poniedzialek mam wizyte u prawnika niewiem co mi powie.Moze faktycznie to wszystko moja wina i nic nie wskuram.

Gość gość
Dziewczyno to nie jest twoja wina tylko ta urzędniczka wprowadziła Cie w błąd. Jeszcze jedno Jak poszłaś do tej firmy gdzie masz zlecenie to podpisałaś tam jakikolwiek dokument o zawieszeniu tej umowy zlecenie ?

Gość gość
Nie nic podpisywalam tylko bylo to telefonicznie zgloszone..Bo kadry znajduja sie w innym miescie.I mam na to zaswiadczenie. "Ze w okresie takim i takim nie swiadczylam pracy z tytulu umowy zlecenie oraz nie dostalama zadnego wynagrodzenia."

Gość gość
Spokojnie, mow i pisz, ze to Ciebie wprowadzono w błąd. Miałam troche podobna sytuacje - tylko, ze z US. Tez myślałam, ze mnie wprowadzono w błąd, ale okazało sie, ze to nadgorliwa c**a z innego działu szukala pieniążków na 13;) i jej sie nie udało i sprawa sie wyjaśniła, a juz myślałam, ze będę musiała płacić podatek od sprzedaży ziemi po prawie 5 latach od sprzedaży.

Gość gość
Umowa ZUS jest oskladkowana, ale jesli masz jeszcze umowę o prac, to składki na ubezpieczenie idą tylko z jednego źrodła: nie moga trafiać z dwóch miejsc. Tak samo jak nie mozna jednocześnie płacić składek w ZUS i KRUS.

Gość gość
Sprawa w sumie trwa od poczatku grudnia.Najpierw yslali do mnie pismo z zus do wiadomosci- ze wyslali zapytanie do firmy ze zlecenie. czy i jak pracowalam w czasie trwania zasilku.Ta firma tylko do nich zadzownila i powiedziala co i jak.Im to nie wystarczylo i zaczeli do mnie wydzwaniac.Ze oni musza miec to na pismie.Oni w sumie sami sie motali bo niby to wystarczy a po miesiacu zmienili zdanie ze jednak pownnam z tej umowy zrezygnowac.I w koncu kilka ni temu dostalam pismo z zaplata.Burdel na kolkach.

Gość gość
Moga tylko warunkiem tego jest ze umowa o prace wunosi wiecej niz najnizsza krajowa. w tedy ze zlecenia placa tylko ubezpieczenie zdrowotne.

Gość gość
Przejdź sie do ZUS i popatrz ktora to Cie poinformowała. Oni kręcą bo szukają kasy, tak jak ta moja z US. Mysle, ze nic nie będziesz musiała zwracać. Ten pracodawca niech ci wystawi zaświadczenie, ze w tym czasie miałaś zawieszona umowę, nie otrzymywałaś zleceń i nie pracowałaś.

Gość gość
mam te zaswiadzcenie nawet kazalam podbic ze przyjela te zaswiadczenie. zeby potem jakis jak nie bylo.

Gość gość
No i bardzo dobrze. Nie stresuj sie.