Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Agaape

Dieta w ciąży

Polecane posty

Nie unosze się, tylko rzeczowo odpowiadam na to co piszecie. Do tej pory zauważyłam, że krytykowany jest głównie ten sok. Temat założyłam nie po to by prosić o opinie a powymieniać poglądy z innymi ciężarnymi, bo jest to dla mnie sytuacja nowa. Jak tak czytam odpowiedzi do nie ja się unosze tylko gość, który uczepił się soku.

Gość 15:01, chyba nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Napisałam raz, że zjadłam pizzerke. W drodze wyjątku, bo wracałam z przychodni, byłam naczco myślałam, że wróce do domu i zjem coś normalnego ale byłam tak głodna, żenie wytrzymałam. Ciastka zjadłam dwa i to PO śniadaniu w drodze do pracy co też napisałam wyżej. A co do zarzutu, że nic mi sie smakuje to pisałam tylko o kaszy z owocami i białym serze/twarogu bo tego nie lubie fakt, ale moje śniadania to głównie kanapki z wędliną i WARZYWAMI ew. jajkiem.

Gość gość
dziewczyno po co w ogóle założyłaś ten temat, bo nie rozumiem? napisałaś, że jesteś głodna i napisałaś swój jadłospis, a teraz nie przyjmujesz ŻADNEJ rady, bo na to nie masz czasu, tego nie lubisz, wszytsko wiesz najlepiej. To zapychaj się tymi słodkimi rzeczami, nie jedz po 6 godzin i futruj na noc skoro ci tak dobrze i LUDZIOM D**Y NIE ZAWRACAJ!

Gość gość
Autorko nie przejmuj sie . Tutaj większość to wredne baby które pozjadały wszystkie rozumy . Jedz tak żebyś czula sie dobrze . Ja w 7 tc nie mogłam patrzeć na jedzenie . W sumie to prawie nic nie jadłam a gdzie dopiero wypić sok czy zjeść owoc .

Gość gość
I jeszcze nas poucza o 5 porcjach świezych warzyw i owoców dziennie a sama je 1-4 pfff. ogarnij się dziewczyno.

Gość gość
wstań 20 minut wcześniej, to będziesz miała czas żeby zrobić ten omlet czy coś innego co wymaga troche wiecej czasu. chyba korona z głowy nie spadnie jak wstaniesz 8.40, a nie 9. wiesz dlaczego to śniadanie takie wązne? bo to podstawa dnia. Musi być coś z węglowodanów złożonych, białka i błonnika. Ale ty wypijesz soeczek, zjesz kanapkę z wędliną i dumna z siebie, że witamin dostarczyłaś!

Aha... nic więcej nie mam do dodania bo nie umiem rozmawiać z kimś, kto nie umie czytać ze zrozunieniem. Wiem, że sporo mogłabym zmienić w swoim żywieniu ale uważam, że nie jest tak tragicznie jak piszecie. Po co założyłam wątek już pisałam. A co do Waszych złotych rad to ciągle czytam to samo, sok zły, śniadania niewartościowe i hejt na wyrwane z kontektu moje wypowiedzi. Poza jedną panią, która wypisała pomysły na śniadania żadna nie podała np. swojego jadłospisu, tylko ciągle krzyczycie.

Gość gość
czytasz ciągle to samo, bo widocznie kilka z nas uważa podobnie. to ty masz problem z czytaniem ze zrozumieniem. wszyscy c***iszą o pełnowartościowym śniadaniu, a ty dalej swoje. Ja jestem już w 6 miesiacu i jem obfite śniadania, drugie śniadanie po ok3 godzinach i jakoś nie chodzę głodna. A ty zjesz lipne śniadanie, potem długo długo nic i od obiadu czujesz głód. Bo powinnaś jeśc co 3 godz, bo 4 max, zmienic śniadania.

Gość gość
Jeżeli wiesz, ze sporo mogłabyś w swoim żywieniu zmienić, to zrób to, bo teraz już nie odpowiwadasz wyłącznie za swoje żywienie, a w niedalekiej przyszłości to TY będziesz kształtowała nawyki żywieniowe swojego dziecka i oczywiscie- wszystko jest dla ludzi i cukier i węglowodany i nawet nieszczęsne parówki, pod warunkiem, ze jesz z głową.

Szczerze to chciałabym zobaczyć jadłospis, tych które mnie tak krytykują. Do tej pory myślałam, że jem dużo. Dwie kanapki na śniadanie, obiad, drugi raz kanapki (zazwyczaj w pracy) i jakaś kolacja. Fakt czasem zdarzy mi się zjeść coś nadprogramowego typu te dwa ciastka ale to nie zawsze. Zakładając temat myślałam bardziej jak ograniczyć jedzenie a nie jak go dokładać. Kiedyś próbowałam zaplanować sobie jadłospis, tak aby byly 5 razy owoce/warzywa i róznorodne śniadania/kolacje i okazało się to mało realne. Temat śniadań jest u mnie ciężki bo rano lubie pospać (i nie chce mi sie wstawać wcześniej by robić wyszukane śniadanie) a do tego rzadko mam na cokolwiek ochote, jeszcze dwa tygodnie temu rano jadłam chleb z masłem bo nic innego mi nie wchodziło. Obiady staram się robić różnorodne: mięsa, ryby, mączne obiady w różnych wersjach. W pracy dużego pola do popisu nie mam i jem te kanapki bo są najłatwiejsze do przyrządzenia/przewiezienia i najszybsze do skonsumowania. Temat kolacji do niedawna dla mnie nie istniał, dopiero od tygodnia czuje potrzebe zjedzenia czegoś gdy wracam z pracy i wtedy to też najczęściej kanapka bo to mam głównie w domu. Może troche monotonnie ale zawsze staram się, żeby w kanapkach mieć warzywa, szynkę, jajko czy co mi tam do rąk wpadnie.

Gość gość
wiele sugestii tu padło, a ta dalej swoje. wiesz co laska, szkoda mi czasu na ciebie

Gość gość
Jedna z tych, co krytykuje Twoje jedzenie: Sniadanie: 2 jajka na miękko, 2 kromki chleba pelnoziarnistego, 2 sniadanie: koktajl z banana, kefiru, soku z pomarańczy i 2 łyżek siemienia lnianego obiad: 2 małe pulpety drobiowe w sosie koperkowym, ryż brązowy i surówka z kiszonej kapusty i marchewki Podwieczorek: koktajl z kiwi, soku z cytryny, szpinaku i odrobiny wody Kolacja: mix sałat z grillowana piersią kurczaka, połowa awokado, papryka, fetą, prażonymi pestkami dyni i oliwa z oliwek Śniadanie, 2 sniadanie i podwieczorek codziennie praktycznie mam takie, obiady to różnie, przy kolacji mix sałat jest baza, zamiast kurczaka dodaję też tuńczyka czy rybę na parze lub zamiast takiego dodatki jest kromka chleba z serem lub wędlina i tak- jem rzeczy z parowaru, bo są milion razy lepsze i zdrowsze, niż z patelni (chyba, ze to patelnia grillowa)

Gość gość
*sniadanie:2 jajka na miękko, 2 kromki chleba i awokado lub jakieś warzywa

O i bardzo fajny jadłospis, tylko jak dla mnie za dużo tego. Na śniadanie nie wciagnęłabym dwóch kanapek i jeszcze dwóch jajek do tego. Raczej dwie kanapki i jajko, albo kanapka i dwa jajka. To co jesz na kolacje to dla mnie czasem jest obiad, ogólnile po całym dniu nie zjadłabym tak dużej kolacji. No i jak dla mnie dwa koktaile dziennie i to z tylu składników to jednak drogo. I musze jadłospis dostosowywać do swoich możliwości i swojego portfela.

Gość gość
jajek na miękko w ciazy nie wolno, debilko specjalistko od zywienia kobiety w ciazy.

Gość gość
Garść sałaty to dużo? Jak 2 jajka to za dużo, zjedz jedno, a moje 2 kromki chleba, to pewnie jak normalna 1. Kefir, siemie lniane są tanie, woda również, a reszta- jabłka, marchew, szpinak, czy banany też nie są jakieś specjalnie drogie. Nie wiem, ile kosztuje kg kiwi, ale ja do koktajli używam jednej sztuki, do tego garść szpinaku i gotowe, wystarczy chcieć, a zaraz zacznie się sezon na warzywa i owoce, więc możliwości będzie ogrom.

Gość gość
16.12- debilko (skoro masz tak na imię)- jajko na miękko jest po obróbce termicznej! Surowego tam nie ma nic!

Gość gość
gość dziś hehe Ty tak serio ? jedziesz po autorce a sama g.. wiesz o zdrowym żywieniu .

Gość gość
doksztalc sie lepiej wiesniaku bez szkoly, jajek na miekko w ciazy nie wolno!

Gość gość
16.45- jak widać, ty za to wiesz dużo

Gość gość
Debilu od niejedzenia jajek na miękko w ciazy- poczytaj o tym, w jakiej temperaturze giną bakterie salmonelli (bo pewnie o to ci chodzi) i doksztalc się w jakiej temperaturze woda wrze, a co za tym idzie w jakiej gotuje się jajka, bo gowno wiesz, a obrazasz innych

No wiesz, niby nie kosztują dużo ale jak weźmiesz 5 produktów które dużo nie kosztują to się jednak pewna suma zbiera i to jeszcze codziennie, mnie niestety nie stać na to. Zwłaszcza, że mam świnki morskie, którym kupuje warzywa w dużej ilości i to też kosztuje. Także czekam na sezon i wtedy na pewno będę jadła więcej i warzyw i owoców.

A co do jajek na miękko to po pierwsze nie wyzywajcie się, a po drugie to zdania są podzielone. Jeżeli jajka są ze sprawdzonego źródła i zachowa się zasady higieny to można jeść jajka na miękko w ciąży. Jeżeli nie mamy pewności co do pochodzenia jaj, skorupka jest choćby w minimalnym stopniu uszkodzona wtedy należy sobie darować. Więc jeżeli ciężarna ma mega ochote na jajka na miękko i nie ma wątpliwości co do ich pochodzenia to jak zje od czasu do czasu to będzie ok.

Gość gość
gość dziś O wiele więcej niz ty ale nie jadę po autorce.

Gość gość
To się podziel ta swoją wiedzą

Gość gość
ziś No wiesz, niby nie kosztują dużo ale jak weźmiesz 5 produktów które dużo nie kosztują to się jednak pewna suma zbiera i to jeszcze codziennie, mnie niestety nie stać na to. Zwłaszcza, że mam świnki morskie, którym kupuje warzywa w dużej ilości i to też kosztuje. Także czekam na sezon i wtedy na pewno będę jadła więcej i warzyw i owoców. x tak masz rację, swemu dziecku nie kupuj warzyw, ważne że świnki będą miały...

Gość gość
20.15 Trafione w punkt. Ja mam wrażenie że autorka nie do końca jest w normie intelektualnej, albo to jakaś młoda siksa. Sobie i swojemu dziecku odmówi warzyw i owoców, bo ma na utrzymaniu świnki morskie! Szok. Dziecko potem będzie jadło parówki i pasztetową, bo warzywa dla świnek :-D na jedno kiwi cię nie stać, a te soki poranne to z czego robisz? Przecież te twoje soki na 1 śniadanie też kosztują

Gość gość
widać od razu że jakaś wariatka...nie dość że się rzuca wszystko to jeszcze z tymi świnkami wyskoczyła...

Gość gość
Ludzie jej piszą normalne sugestie a ona wszystko kwestionuje - a to nie lubi, a to za dużo, a to za drogo, nie ma czasu gotować, a to świnki ma na utrzymaniu :-D

Gość gość
21.44 no i wychodzi na to, że tylko ona dobrze się odżywia, reszta, wszyscy źle.