Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Do jakiej kwoty prezentu na zajączka robicie dzieciom

Polecane posty

Gość gość

U nas to jest między 200-300 zł. Córka chce stadnine dla lalek, syn oczywiście lego.

Gość gość
A od kiedy to na Wielkanoc daje sie prezenty?

Gość gość
A u nas w rodzinie jakoś nie ma zwyczaju dawać dużych prezentów - tylko słodycze, jakieś kolorowanki świąteczne, zabawki na lany poniedziałek itp. Mam wrażenie, że ten prezent od zajączka to jakaś nowość.

Gość gość
Mam 35 lat i odkąd pamiętam, zawsze były upominki na zająca. Ale błagam autorko, napisz tytuł po polsku.

Gość gość
U nas tak samo,zajączek od zawsze przynosi słodycze i coś małego jak kolorowanka czy psikawka. Czasem ktoś przyniesie jakas zabawkę ale to są prezenty rzędu do 50zł. Jakieś małe lego,mały zestaw modeliny,pluszak wielkanocny - baranek czy zając. Tyle. Jest tyle okazji w roku do obdarowania,że wymyślanie kolejnych to dla mnie tragedia. Są przecież urodziny,dzień dziecka,Mikołaj,święta i tu owszem,są duże prezenty.

Gość gość
Ja kupiłam słodycze wedla z maskotkę i śmingusówkę z " psiwgo patrolu" . Zmieściłam się w 50 zł. Tytuł napisany jest rzeczywiście jakoś pokrętnie.

Gość gość
Nic nie dajemy. To sa swieta, nie urodziny!

Gość gość
do 4-5 zlotych czyli koszt czekolady

Gość gość
200,300 zł na osobe

Gość gość
ja sie dowiedzialam ostatnio ze niektore dzieci w przedszkolu mojego syna pisza list do zajączka... to jest dopiero pokrecone..

Gość gość
w tym roku 35 zł. Ksiazeczka plus kinder niespodzianka

Gość gość
U nas w domu nie ma żadnej tradycji typu zajączek.

Gość gość
Prezent na zajączka zależy od regionu Polski. Ja mieszkam na Śląsku i tu zajączek był zawsze, ale to raczej drobny upominek typu słodycze.

U nas corka dostaje prezenty w granicach 100zl-150zl. Dzieciom z rodziny robimy prezenty za okolo 70zl. Wszyscy sa akurat naszymi chrzesniakami i jak na razie to 4 niemowlaczki.

Gość gość
Prezenty tylko dla najmlodszych dzieci wydajemy 100 - 200 zl.

Gość gość
Ja kupuję w granicy 50-70 zł przeważnie słodycze .W tym roku moi chłopcy dostaną krótkofalowki do tego coś słodkiego i tyle

Gość gość
U nas frajda na zająca nie jest prezent tylko szukanie po ogrodzie gdzie jest schowany wtedy zabawa jest przednia

Gość gość
U nas jest zwyczaj dawania słodyczy - zajączków, jajek z czekolady. Mi się w sumie to podoba, bo nie lubię na siłę kupowania zabawek, bo święta i potem dzieci się tym nie bawią a kasa w błoto.. Kupuje zabawki wtedy, kiedy znajdę po prostu coś godnego uwagi, tak bez okazji.

Gość gość
Słodycze jakieś jedynie, bo w sumie nie mam co, moje dzieci są "bezzabawkowe". Może nowe zabawki do piaskownicy im dziś kupię. Ja nawet nie myślałam o tym, bo u nas nie ma takiego zwyczaju dawania prezentów na zajączka.

Gość gość
500-700 zł

Gość gość
Nie kupujecie dzieciom prezentów? Sama patologia tu siedzi

Gość gość
Moje dziecko jest jeszcze małe i dostanie rowerek biegowy bo akurat się przyda. Zapłaciłam ponad 100 zł a dla innych z rodziny starałam się kupować drobiazgi, ale i tak wyszło około 40 zł od osoby. Uważam, że moglibyśmy sobie kupować czekoladę lub w ogóle nic a dla dzieci tylko prezent, bo jest później niepisany przymus kupienia każdemu czegoś ;) A jak dziecko będzie starsze to zawsze kupię coś na zająca, by się cieszyło po prostu bo sprawia to mi przyjemność. Pamiętam jak sama kiedyś dostałam od rodziców tylko zająca czekoladowego i było mi przykro (chociaż w ogóle im tego nie powiedziałam). Wszystkie dzieci się chwaliły, co to one nie dostały a ja czułam się, że jestem gorsza (nie było u mnie biedy w domu ani bogactwa - stać było rodziców na jakiś drobiazg). I kłamałam dzieciom, że dostałam różne słodycze. I nie byłam nigdy materialistką. Doceniam każdy drobiazg.

Gość gość
Z tego co pamietam to na zająca były słodycze,szukało się paczek w ogrodzie schowanych gdzieś w krzakach

Gość gość
Jakie pokręcone? Widocznie nie znasz rożnych tradycji w Polsce. Przeciez w Lubuskiem, wlkp od zawsze na Wielkanoc pisze sie list do zajączka i w wielka sobote robi sie gniazdko lub stawia koszyczek. I rano albo znajduje sie w nim słodycze lub dodatkowo drobne upominki albo szuka sie ich w ogrodzie. Ja przeznaczam ok.50zl

Gość gość
U nas nie ma prezentów na zajączka, dzieci dostają po malowanym jajku od dziadków i czekoladowym zajączku. Uważam że wszyscy jesteśmy obdarowani, spędzamy czas wspólnie, cieszymy się ze Zmartwychwstania Jezusa, to święto ma wymiar duchowy a nie materialny.

Gość gość
U nas w szkole w tym roku pani zrobiła dzieciakom szukanie zajączka w pobliskim lesie dzieci miały mega frajdę były przygotowane rebusy zagadki odnośnie miejsca ukrycia słodyczy .Niby juz duże dzieci bo 4klasa a dzieci szczęśliwe i zadowolone ze aż miło patrzeć .I oto właśnie chodzi żeby było wesoło a nie podłożyć prezent pod okno i wielki zajączek no ale prezent za 200 zł który i tak zaraz po wędruje w kat

Gość gość
14:42 U nas nie ma zwyczaju kupowania dzieciom na Zająca dużych prezentów. Jakieś słodycze, drobnostkę. Za to jest zwyczaj szukania pisanek w ogrodzie, wieszania ozdób na drzewach itd i dzieciaki maja w tego większą frajdę niż w kolejnej zabawki, która zaraz i tak zostanie rzucona w kąt.

Gość gość
My kupiliśmy autko z przyczepa dla syna i jeszcze może jakaś maskotke świąteczną kupimy :)

Gość gość
U nas Zajączek był od zawsze. Jestem z Wlkp. ale wiem, że w wielu regionach tego nie było i dopiero zaczęli to praktykować jakieś 10-15 lat temu dzięki reklamom telewizyjnym i nie bardzo wiedza co z tym zrobić więc traktują to jak prezenty na Boże Narodzenie czym kompletnie psują tę tradycję. Cały sęk w Zającu tkwi w tym, że to są drobne słodycze o charakterze wielkanocnym (jajka z cukru, czekoladowe zajączki itp. oraz np jakiś drobiazg sikawka na śmigusa) Żeby było weselej ukrywa się to w ogrodzie, a jak ktoś nie ma to wiadomo w mieszkaniu i dzieciaki szukają swojego Zająca ;) My w tym celu jeździliśmy do babci na wieś, a tam było gdzie schować :D to była wielka frajda jak się znalazło w pachnącej stodole takie ufarbowane kolorowe jaja i świecącego złotkiem kicaka :D a wy robicie jakieś prezencidła za kilkaset złotych i co? pakujecie w papier, wiążecie wstążkami i do wora albo pod brzozę jak pod choinkę? Co wy wyprawiacie w ogóle :o No ale tak to jest kiedy zobaczyła żaba, że konia podkuwają i sama nogę podkłada :o

Gość gość
Dzieci dostaną słodycze, po dużym jajku czekoladowym plus zajączki i inne słodkości. Prezentów nie planuje. Chyba bym musiała drugi dom kupić na same zabawki jakby za każdym razem dostawali prezent za 300 zł na każdą okazję.