Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nasi pradziadkowie walczyli o Polske myslicie ze warto bylo?

Polecane posty

Gość gość
jak w cenie jest wszelkie rekodzieło.. a po co komu rękodzieło, większość to byle co

Gość gość
Czemu optymistycznie zakładacie, ze mieszkałybyscie w zachodnich, bogatych Niemczech ? Nie pamiętacie, ze socjalizm sięgał muru berlinskiego ? Jedynie przed I wojna wiatowa częsc z was obudziłaby sie w Niemieckiej Rzeszy.. reszta pod butem Stalina..

Gość gość
' Albo co by bylo gdyby wtedy tej wojny nie bylo jacy byliby nasi pradziadkowie. Moze tez chlaliby itd" Jacy by byli ? Poczytaj sobie " Kamienie na szaniec " czy " Ziele na kraterze ".. Tam otrzymasz odpowiedz jacy byli ci młodzi ludzie w tamtych czasach i co by zrobili.. xx Dzisiaj nikt by nie walczył , nikt by nie zginoł w obronie czego co jest tylko ideą..Przeciez nie ma z tego zadnych korzysci.. Co najwyżej można nakładke wrzucić na profil fejsbuczkowy i poudostępniac filmik o powstaniu.. nawet go nie oglądnowszy..

Gość gość
12:14 oczywiście, zgadzam się z toba w tym aspekcie. Żywność była bardziej naturalna, natomiast czy była zdrowsza? Pewnie owoce i warzywa z pewnością. Natomiast Nie było takich procedur badania Np. Mięsa, zwierząt, wymogów odnośnie higieny. Pamietam kiedy pojechałem do ciotki na wieś na wakacje gdy byłem mały. Sąsiad ze wsi któremu padła ciężarna maciora, nie badając jej zmielił ja razem z tymi płodami i zrobił kiełbasę która później sprzedał „miastowym” bo „swoi” wiedzieli o całym procederze.

Gość gość
dziś Teraz owoce i warzywa wywołują raka ludzie sobie nawet nie zdają z tego sprawy

Gość gość
W mojej okolicy ci którzy walczyli o Polskę pierwsi pouciekali zagranicę. I z całą pewnością nie żałowali teraz w dzisiejszych czasach wciąż sporo młodych ludzi wyjeżdża za granicę. Są tacy którzy po zarobieniu kasy na dom wracają do pl-nierzadko mężowie nadal pracują zagranicą. Oczywiście tam też się pozmienialo na gorzej ale i tak jest lepiej niż u nas

Gość gość
Raka wywołuje ludzka chciwość wszystko ma być tanie konkurencyjne ale niestety z kiepskiej maki będzie kiepski chleb.Gdy rolnik ma wyhodować dużego prosiaka potrzeba czasu i dobrego pokarmu gdy cena jest kiepska to rolnik stawia na ilość żeby wyżyć hoduje dużo świń w krótkim czasie to samo jest z owocami i warzywami .Nikt nie chce jabłka z plamka ma być idealne wiec pryska ja żeby było. Na słupach zbóż rzepakowy tez zadają żeby były odpowiednie parametry wilgoci itp....wiec rolnik przed żniwa mi bierze randap i pryska rzepak żeby był suchy a później mamy olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia. Ludzie muszą zrozumieć ze nie ma sensu ciągnąć z rolnika bo prędzej czy później odbije się to na konsumentach.Oni tez chcą godnie zyc.

Gość gość
Mój pradziadek urodził się w latach 70tych XIX wieku, wiec jego młodość i okres wojskowy prży padły na Rosję carskiej i służył w armii carskiej, wiec nie miał kiedy walczyć za te Polskę.

Gość gość
gość dziś O język polski też twoi przodkowie walczyli i za niego ginęli. Przerażające, co ty robisz z tym, za co się poświęcali... :O

Gość gość
Nie warto było. Moja prababcia dorastała w czasie zaborów na terenie Galicji. Opowiadała, że wtedy naprawdę było dobrze im tam na tym terenie. Niczego im nie brakowało. Potem zachciało się naszym zdobywać niepodległość i od roku 1918 w czasie dwudziestolecia międzywojennego już nie było tak rozowo. Potem wiadomo, kolejna wojna, a po wojnie komuna. Wtedy to dopiero było do d**y. Potem wszyscy się cieszyli, że niby komuny już nie ma, wszyscy się jarali Bolkiem, a ona mówiła, że po 89 będzie jeszcze gorzej, bo Polska będzie "udawać kapitalizm i robić się taka zachodnia, a nadal rządzą Polska stare komuszyska." Umarła w roku 2003 w wieku prawie 103 lat i jeszcze przed śmiercią wspominała lata swojej młodości, że tęskniła za tamta "Polska" chociaż wtedy to nie była taka typowa Polska. Twierdziła, że jakby nadal była Galicja to było w c h u j lepiej. Wygodniej by się nam teraz żyło.

Gość gość
Tylko kretyn może uważać, że nie warto było. Oczywiście, że warto być niepodległym narodem. Nigdy zaborca nie dba o podbite narody tak jak o swój własny - to jest tak oczywiste na bazie historii, że chyba tylko analfabeci historyczni tego nie wiedzą. Narody podbite zawsze były koloniami, traktowanymi jako tania siła robocza... z resztą my w UE też taki właśnie mieliśmy mieć przeznaczenie. Tylko Polska zaczęła się ostatnio buntować i dlatego UE z Niemcami na czele tak wściekle nas atakują.

Gość gość
22:44 Trochę parskłam śmiechem na te skrócony opis xx wieku. "fajnie było", "nie fajnie było", "wtedy to dopiero było do d u p y", "fajni było", "nie fajnie było".

Gość gość
Pierwszy z brzegu przykład. Kobieta, która powiedziała niecenzuralne słowo została skazana przez sąd na karę grzywny, a narodowcy, którzy na ulicach krzyczą rasistowskie hasła śmieją się, bo nikt ich, przy obecnej władzy nie ruszy, mają przyzwolenie. Obiecywali zmniejszenie kolejek do specjalistów i co? I żadnej zmiany nie ma, jest nawet gorzej niż było. Zielona karta onkologiczna? W teorii, bo w praktyce i tak nie zmniejsza czasu oczekiwania. Pensje rosną ale ceny towarów i usług również więc i tak nie ma w tej kwestii żadnej zmiany. xxxxx Jest dokładnie tak jak piszesz. Jak ktoś wysmarował drzwi posłowi PIS albo ubrał kaczce napis konstytucja, to zaraz nalot o 6 rano, policja, dołek i sąd. A jak narodowcy robią zadymę i w centrum na rynku wieszają podobizny europosłów na szubienicach i publicznie życzą im śmierci, to mają na to przyzwolenie PISu i żadnej policji i sądu nie było. A co do kolejek, to zmniejszają je dzwoniąc do ludzi i wmawiając im, że nie kwalifikują się do operacji wg nowych kryteriów i zostają usunięci z kolejki. Do mojej czekającej na operację zaćmy teściowej zadzwonili ze szpitala miesiac przed terminem operacji, że nie odbędzie się ponieważ przejrzeli jej papiery i nie kwalifikuje się wg nowych kryteriów (tj. NFZ podniósł stopień utraty wzroku chyba do 60% żeby dana osoba się załapała na operację). NFZ rzuca też kłody pod nogi i chce utrudnić ludziom wyjazd na operację zaćmy do Czech i szuka pretekstu żeby nie zrefundować, bo wprowadził wymaga kontroli po bardzo krótkim czasie w tym samym szpitalu, co dla starszych jest obciązajacą podrózą 2 razy w odstępie kilku dni. Dalsze psucie służby zdrowia przez PIS to obcięcie nakładów na ratowanie noworodków na oddziałach patologii noworodka o 80%, było to już poruszane w styczniu. Mają sie rodzić dzieci wg partii prorodzinnej, ale opieki nad nimi i ratowania życia nie będzie, bo to za drogo wychodzi, kilka tys zł to koszty za dzień pobytu na oiomie noworodkowym. A pisiorom łatwiej wypłacić trumienkowe 4 tys. i czekać, aż dziecko samo umrze. Tak mi dopomóż bóg, powiedział Budyń.

Gość gość
Walczyli ? Tak zabijali innych ludzi ..nazwijmy to odpowiednio . innych ludzi czesto Spokrewnionych albo katolik katolika żalosne !!!

Gość gość
gość dziś Walczyli ? Tak zabijali innych ludzi ..nazwijmy to odpowiednio . innych ludzi czesto Spokrewnionych albo katolik katolika żalosne !!! xx Rozwin temat.. co masz na mysli ? Bo,wiesz.. idiotycznie i żałosnie to wyglada..

Gość gość
Nie rozumiesz co to znaczy zabic drugiego człowieka tylko dlatego ze jest innej narodowosci , innego koloru skóry a czesto łączy ich religia ? Teraz ok?

Gość gość
Chyba nie było warto, bo: - młodzież ma to gdzieś i nie szanuje starszych ludzi, - młodzi Polacy nie szanuja w ogóle swojego języka, byki ortograficzne w prostych wyrazach, nawet tacy po studiach nie potrafią pisać po polsku, - ilu Polakow wyjechało do pracy za granice i pracują na Niemców i Anglików, podcieraja tylki starym Niemcom, - młodzieży we łbie tylko siano, imprezy, cpanie, trawka, chlanie i ******ie, nic ich to nie obchodzi że kiedyś tylu ludzi umarło za Polskę, - prostactwo i buractwo, nienawiść, wywyzszanie się, oto cechy typowego Polaka.. Czy warto było ginąc? Wg mnie nie ...

Gość gość
ość dziś Nie rozumiesz co to znaczy zabic drugiego człowieka tylko dlatego ze jest innej narodowosci , innego koloru skóry a czesto łączy ich religia ? Teraz ok? xx Nie wiem jak to jest zabic drugiego czowieka..nikogo jeszcze nie zabiłam. Ale zabije , w obronie własnej lub moich dzieci i nie bedzie mnie obchodziło ze jest innego koloru,narodowosci czy tej samej religi co ja..