Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Chce dziecko ale tez życie

Polecane posty

Gość gość
12.09 my jesteśmy normalną rodzinką i oboje z mężem się zajmujemy dziećmi nie fatygując rodziców. A ma pomaga we wszystkich czynnościach domowych i przy dzieciach jak prac , kąpać, przewijać gdy były małe. A również uczestnictwo przy każdym badaniu na fotelu i był podporą przy porodach gdyż cc jest zbyt ryzykowne dla zdrowia. Gdy wasz facet jest podczas badań na fotelu u ginekologa i porodach wtedy ma potrzebę troskliwości o ciebie i dzieci.

Gość gość
Autorko może lepiej kup sobie psa ? Chciałabyś zjeść ciastko i mieć ciastko. Powiem Ci jedno - pierwszy rok to naprawdę ważny ale i fascynujący okres w życiu dziecka i rodzica. Zwłaszcza matki. Nigdy nie byłam typem matki kwoki. Dzień w którym mała poszła do żłobka (1.5r) a ja do pracy był dla mnie naprawdę dniem szczęśliwym. Nie nadaje się do dłuższego siedzenia w domu. Ale z całą odpowiedzialnościa twierdzę, że minimum rok, najlepiej ciut dłużej dobrze jest być z dzieckiem. Patrzeć jak rośnie, jak się rozwija, jak nabywa nowe umiejętności - chciałabyś aby to ktoś obcy a nie ty w tym uczestniczył? Żeby maleństwo z ufnością tulilo się do kogoś a nie do ciebie?

Gość gość
lol jak można zabrać faceta na porodówkę!?? Nie brzydzi się Tobą?? Ja bym swojemu w oczy nie mogła spojrzec. To mnie tez rozśmieszyło - CC jest zbyt ryzykowne dla zdrowia... tak jeśli przechodzisz je w namiocie w Afryce! Popatrz sobie jakie są statystyki umieralności z powodu porodu naturalnego a jakie z powodu cesarki :) gratuluję i witam w Ciemnogrodzie! Ps. Jestem po dwóch cesarkach, przechodziłam tez operację powiększenia biustu i przeszczep tluszczu. Ten przeszczep był 4 razy gorszy i bardziej ryzykowny niż obie cesarki. Pozdrawiam!

Gość gość
Tu znów Autorka :) dziękuję, mamy 3 adoptowane pieski i są naprawdę wspaniałe. Tak naprawdę nie spodziewałam się tu znaleźć jakichś ambitnych wypowiedzi kobiet, które mają prawdziwe pasje i życie. Nigdy nie powiedziałam tez ze nic się w moim życiu nie zmieni. Na pewno się zmieni, szósty członek rodziny to jest zmiana. Co do pieniędzy, to naprawdę choćby się paliło i waliło jak tu piszecie i moja ukochana ciocia nagle zmarła lub stwierdziła ze ma mnie w d***e i się wyprowadza :) Znajdę kogoś innego komu również zapłacę. Rok siedzenia w domu z dzieckiem to dla mnie wizja jak z horroru. Powiem szczerze, ze w ogóle dziwi mnie to ze tyle kobiet rodzi dzieci skoro maja nastawienie zamknięcia się na tyle czasu w domu. Ktoś tu napisał ze przez pierwszy rok zostawiła dziecko na 2 h. MASAKRA i PORAŻKA jak dla mnie. Czytałam dużo książek NAUKOWYCH a nie internetowych artykułów o rozwoju człowieka i naprawdę nie zrobicie z dziecka seryjnego mordercy jeśli wrócicie szybko do pracy. Gdyby tak było to większość tutaj by już niezyla bo przecież otaczaliby Nas psychole a jednak urlop macierzyński trwa 6 miesięcy nie znam ludzi osobiście, którzy siedzą w domu dłużej. No cóż myślę, ze jestem na tyle zrównoważona i tak jak mi tu ktoś napisał zdecydowana i odważna ze jak sobie zaplanuję tak będzie :) wiadomo życie pisze dramatyczne scenariusze, ale jeśli moje dziecko będzie zdrowe to spokojnie będę realizować swój plan zawodowy i pasjonacki :)

Gość gość
To bylby tylko rok z dzieckiem, no pol roku jak juz bys miala dosc. Ale podchodzac tak do sprawy, lepiej daj sobie spokoj. Juz widze tabun chetnych opiekunek ktore beda za Ciebie wstawac po nocach i zarywac weekendy, by zajac sie dzieckiem. To wielka odpowiedzialnosc i to nie za swoje dziecko. I slusznie ktos wyzej wspomnial o mezu- co zrobisz jesli on taki chetny do pomocy nie bedzie, bo w perspektywie zlot motocyklowy? Tym bym sie raczej zajela, dogadaniem szczegolow z facetem. Zreszta temat mi prowo zajezdza. Kolejnym projektem. Jeszcze chwila i goracy temat na glownej wp sie pojawi o swiatowych matkach ktore przede wszystkim stawiaja siebie na puedestale.

Gość gość
Jeśli czytałaś dużo książek na ten temat to zapewne nie jest Ci obce stwierdzenie , że dzieci rodzą się 3 miesiące za szybko . Stąd niewykształcony układ pokarmowy z czego biorą się kolki , ulewania itd. Dziecko nie jest wyrachowane i specjalnie płacze żeby matce zrobić na złość i tak , potrzebuje matki lub jak nie ma matki to innej osoby . Tworzy z nią wiez emocjonalną dlatego większość matek jednak zostaje z dzieckiem w domu lub łączy pracę z opieka nad dzieckiem żeby ono nie było " pokrzywdzone " . Nie popieram zostawiania noworodka lub niemowlaka na 10 h + często w nocy obcej osobie . Wychowanie choć jednego dziecka na dobrego i WARTOŚCIOWEGO człowieka to trudna praca .

Gość gość
Najlepiej to weź autorko dziecko najlepiej małe ( nie 2 latka tylko mniejsze 6 miesięcy do max roku ) i zaopiekuj się choćby przez 2 dni . Albo idz na wolontariat do domu dziecka i nigdy nie oceniaj matek z tego względu , że opiekują się w domu dzieckiem dłuższy czas niż pół roku . Każdy ma swoje życie i inaczej chce je przeżyć , rozumiesz ?? Ja nienawidzę jazdy na motorze ale nie mówię komuś że to jest złe . Nie gardzę matkami , które daja mm zamiast piersi . Nie oceniam nikogo pod względem statusu materialnego i jego zajawek . A dziecko moje ma w tym momencie 5 lat i z nikim go nie zostawiłam prócz pań w przedszkolu bo mam swoje powody . Nigdy w ten sposób nie oceniaj ludzi bo życia do końca nie przewidzisz a mówić to sobie można , życie i tak wszystko zweryfikuje .

Gość gość
Zapewniam Was ze to żadna prowokacja ;) podałabym Wam tutaj namiar na moj Instagram gdyby nie to, ze pracuję z ludźmi a wiem jakie komentarze w social media potrafią być wredne. Cóż muszę Was zaskoczyć, ale TAK jest już tabun chętnych opiekunek W RAZIE jak powiedziałam, moja ciocia nagle by zwariowała i się wyprowadziła. Wierzcie lub nie, ale nie każdy ma takie życie jak Wy. Są ludzie z pasją, prawdziwą pasją a nie jakieś tam czytanie książek. Klub motocyklowy to również DLA MNIE życie, nie tylko dla męża. Temat dziecka akurat MY między sobą mamy dogadany, a ja nie wyobrażam sobie rezygnować z pracy czy życia na rzecz dziecka. Jeszcze raz podkreślam nie spodziewałam się tu spotkać górnolotnych pasjonatek. Co do mojej pracy, nie chodzę na 10 godzin, różnie raz rano raz po południu raz wieczorem zależy kiedy mam klientów. Stad potrzebna Nam pomoc, mąż pracuje w swojej firmie w podobnym systemie choć ma dużo luźniej na dzień dzisiejszy wiec DE FACTO to mój mąż jest częściej i dłużej w domu niż ja. Myślę, ze za dużo jest jednak w Polsce sfrustrowanych kobiet, raczej powinnam może napisac na forum w mieście gdzie mieszkam bo tutaj widzę to co było 8 lat temu kiedy wyjechalam czyli znaleźć dobrą pracę zajść w ciążę i siedzieć w domu. Chyba, ze już nikt ambitny na takich forach nie siedzi, a szkoda.

Gość gość
No cóż jak masz takie super życie i nie zamierzasz się poświęcać to po co radzisz się w tak poważnej kwestii kobiet na forum mamowym . Co byś chciała przeczytać ?? Mam nianię , kucharkę i sprzątaczkę i 3 dzieci i macierzyństwo jest super ? Niania też będzie pupę podcierać Twojemu dziecku bo to brzydko pachnie i rączek sobie nie ubrudzisz . Kobieto ! Skoro twoja największą wartością jest klub motocyklowy , pasje i praca to po co Ci dziecko ? Do zapełnienia luki w kalendarzu ?? Myślisz ,że inni ludzie ,np. aktorki , piosenkarki nie troszczą się o własne dziecko tylko oddaja pierwszej lepszej osobie która pokazała im certyfikat ? Bo ty sobie nie wyobrażasz jak można się nie wyspać . Po prostu nie bierz się za wychowanie dzieci bo to za wysokie progi dla Ciebie .

Gość gość
Dziecko potrzebuje odpowiedzialnej osoby a nie kobietki o charakterze nastoletniego dziecka które się jeszcze nie wyszumiało .

Gość gość
A tam takie gdybanie to sensu nie ma...Jak tylko zajdziesz w ciążę pod wpływem hormonów może ci się z dnia na dzień dużo zmienić w myśleniu o sobie i o dziecku...Albo jak urodzisz, to nagle pasję przestaną się tak bardzo liczyć...Na wszystko w życiu jest czas...

Gość gość
Hmm w Naszym klubie są wszyscy prócz nastolatkow. Są ludzie po 30, po 40 a nawet grubo po 50. I większość jeździ całe życie, mają dzieci. Jeśli dziecko to dla mnie „za wysokie progi” to dla Was chyba tym bardziej? Bo każdy, ale to kazdy może się zamknąć z dzieckiem w domu jak widać po tym forum chyba większość matek tak robi wiec to żaden wyczyn. Wyczynem jest pogodzenie i ułożenie swojego życia łącznie z macierzyństwem. NIE REZYGNOWANIE Z ŻYCIA I ZAMIANA ŻYCIA KOBIETY NA ŻYCIE MATKI. Pogodzenie tego jest wyczynem, a jednak większość z Was siedzi w domu lub żyje życiem dziecka więc to może dla was są wysokie progi co?

Gość gość
Jak dla Ciebie bajkopisarko urodzenie i wychowanie dziecka żaden wyczyn to skąd mamy tyle zjebów na ulicach , morderców , złodziei , pedofilów , hę ??? Wychowałaś choć jedno ?? Zapłaciłaś choć jeden rachunek prócz w życiu prócz łaszka na dupę ? Opiekowałaś się kimś bardzo chorym , niepełnosprawnym dzieckiem . Wiesz jaki to jest dylemat jak masz wybór kupić jedzenie albo opłacić rachunki za mieszkanie ? Nie , bo nie masz dzieci i nigdy w żadnej podobnej sytuacji nie byłaś . I za przeproszeniem gówno wiesz , więc ciesz się , że np. maż cię nie zostawił , miałaś dobre dzieciństwo i chleba Ci nie brakło .

Gość gość
Autorko oczywiście, że masz rację i kobieta po urodzeniu dziecka powinna mieć czas dla siebie. Ja jestem właśnie w ciąży. Nie pracuję bo jeszcze studiuję. Teraz ze względu na stan zdrowia mam tok indywidualny studiów. Termin porodu mam w lutym i przynajmniej do końca tego roku akademickiego będę na toku indywidualnym. Nie wyobrażam sobie miesiąc po porodzie zostawiać dziecko na cały dzień i jechać na uczelnię. Na studia muszę dojeżdżać 40 km a zajęcia są rozłożone z przerwami od 9 do 20. Chociaż mam z kim zostawić dziecko i to z osobą zaufaną co ma doświadczenie. Zdaję sobie sprawę, że dziecko z czasem podrośnie a ja wtedy będę mogła stopniowo zmieniać życie. Więc Ty nie musisz na zawsze rezygnować z tego co lubisz i z pracy ale na Twoim miejscu poczekałabym chociaż trochę, żeby pobyć trochę z dzieckiem. Oczywiście nie tak, żeby w tym czasie zrobić z siebie kurę domową. Powodzenia ;)

Gość gość
Hahaha wiesz co? Poczytaj o dzieciństwie Hitlera, Stalina, doktora Mengele. Oni mieli wspaniałe, m rodzinne dzieciństwo. Także przykro mi ale Twoja teoria się nie sprawdza, a to czy ktoś jest psychopatą zależy od wielu rzeczy w tym genów. A nie od tego czy matka go karmiła cyckiem i siedziała do 7 roku życia z nim w domu. Poczytaj trochę tez w drugą stronę.

Gość gość
To czy ktoś jest psychopatą zależy od genów ???

Gość gość
OCZYWIŚCIE w dużej mierze, choroby psychiczne są dziedziczone i to bardzo często. Odsyłam do książek i biografii kilku znanych seryjnych morderców lub wcześniej wspomnianych osobowości...

Gość gość
Nie autorko, to nie zależy od genów a od wychowania i środowiska . Tak czytałam biografię Hitlera . Nie wiem co czytałaś ale to co piszesz to stek bzdur .

Gość gość
Sorry i to , że Adolf miał wspaniałe dzieciństwo ???? Z ojcem dyktatorem ???! WTF … Nie pisz swoich wypocin już więcej . Wyżej srasz niż dupę masz .

Gość gość
„Wyrastał w głęboko katolickim domu. Jego ojciec, inżynier, był właścicielem odlewni produkującej sprzęt rolniczy i młynarski. Był ulubionym dzieckiem rodziny, był także niezwykle uzdolniony.” to tylko fragment ale zachęcam do przeczytania całości. Abstrahujac od wszystkiego, mnie naprawdę jak wy wychowujecie swoje dzieci. Ale jak już pisałam wcześniej przykre jest to, ze powielacie schematy i tak mało jest ambitnych kobiet-matek w Polsce. Cieszę się ze już tu nie mieszkam, bo pewnie naprawdę zrezygnowałabym z macierzyństwa gdyby otaczały mnie osoby tak radykalnie podchodzące do tematu. Tutaj nikt się nie użala nad sobą jak ma ciężko, chce wyjść to wychodzi, dzieci żyją wychowują się. Nie ma żadnego problemu. Kobietom nawet jest oferowana pomoc z dobrych klinik zaraz po narodzeniu dziecka w domu przez pierwsze 48 h. W szpitalu nikt na matkach nie wymusza opieki, od tego są pielęgniarki a matka ma odpocząć. Tak jak pisałam, w Polsce to samo co 8 lat temu. Zal mi Was, bo kiedyś (co już tez pisałam) stwierdzicie ze jedyne co w życiu zeobilysie to dziecko. A ja będę miała dziecko i coś więcej z życia.

Gość gość
Głupoty. Życie weryfikuje wiele poglądów.

Gość gość
Ale czego wlasciwie chcesz od tego forum? Chcesz bez przerwy jezdzic na motorze, masz tez tabuny chetnych nianiek. Obce osoba z forum ma ci dac przepis na życie? Proszę, moge napisać .1. jezdz na motorze, weż nianke 2.nie jezdz na motorze, nie bierz nianki. 3. jeźdź na motorze, nie ródź dzieci. Wylosuj wariant, innych nie znajdziesz. Amen.

Gość gość
Autorko to nie jest poziom dla mnie do dyskusji . Otaczałam się wieloma ludzmi , biednymi i naprawdę bogatymi . Sama wyszłam ze skrajnej biedy ale w życiu mi się powiodło i na dużo mogę sobie pozwolić . Za to nawet wśród bogatych osób nie trafiłam na kogoś z takim ego jak TY , bez żadnej pokory do życia i szacunku do drugiego człowieka . Ambicja moja droga to nie tylko " hobby " i super praca oraz " nie będę wstawała do dziecka w nocy , zrobi to za mnie niania " . Jak pisałam wcześniej za wysokie progi dla Ciebie . Życie pokory każdego uczy . Nie wyśmiewaj ludzi za ich wartości choćby to miało być wychowywanie dzieci . Szczerze po tym co piszesz to mam większy szacunek do samotnej matki z dzieckiem która stara się zapewnić dziecku dobre dzieciństwo i start w życiu . Mam większy szacunek dla tych kobiet które urodziły się w okresie wojny , dla kobiet które są ludzkie i są wsparciem i kierują się większymi wartościami niż twoja pasja " motocyklowa " .

Gość gość
Co do swietnego dziecinstwa Hitletra i Stalina - byli w dzicinstwie katowani przez ojcow zwyrodnialcow A co do Mengele to cd tej samej Wikipedii , ktora cytowałas: "Jako dziecko kilkakrotnie otarł się o śmierć w wyniku chorób lub wypadków. Mając sześć lat, omal nie utopił się w beczce z deszczówką. Przeszedł też ciężkie zatrucie krwi. W 1926 roku zachorował na zapalenie szpiku kostnego, z którego jednak wyzdrowiał. " Nie idylla., Moze akurat to tez wplynelo na jego stan umysłu.

Gość gość
14:54 Obronie autorkę i powiem, ze znaczna cześć patologii jest z rodzin gdzie facet był prosty jak budowa cepa i pracował na budowie czy jakaś i na praca fizyczna, a matka wtedy z reguły nie pracuje, bo tez nie ma wykształcenia i jej się nie opłaca albo nie ma pieniędzy na zatrudnianie opiekunek. Najcześciej sa to biedne rodziny wielodzietne, gdzie matka latami nie wychodzi z domu, rodzi dzieci po kolei, nie ma pieniędzy , często dochodzi alkohol , itp. Bywa ze powodem sa dysfunkcje ukladunnerwowego, choroby które te mogą być dziedziczne w rodzinie. A tym ze jesteście niedojdami to się nie chwalcie, ze tak złe wybraliście ojca ze nic nie robi, albo go w ogóle niema, ze malomzarabiacie i będzie problem nawet z opłaceniem przedszkola, itp. To znacznie szybsza droga do patologii u dziecka niż jak ktoś ma opory z siedzeniem w kółko na d***e w domu. Serio.

Gość gość
Masz 33 lata i zastanawiasz się czy mieć dziecko? Przecież to ostatni dzwonek ,masz bardzo przyziemne myślenie :O

Gość gość
Tak a jakimi to wartościami się kierują? Bo nadal nie słyszę nic wartościowego prócz tego ze wg was to prokreacja i wychowywanie dzieci jest najważniejszym celem w życiu. Cóż nie dla mnie i jeśli będę miała dzieci to na pewno nie będę ich tego uczyc. Nie jestem w biednej rodziny ale pomagam i to dużo - nie ludziom, ale tym bardziej potrzebującym czyli zwierzętom. Jeździmy na protesty pod rzeźnie, wspieramy bardzo mocno przytuliska dla zwierząt, angażujemy się jak mało ludzi jakich znam. Sami mamy 3 adoptusy.takze wiele nie wiesz o Naszym życiu, po prostu Nasza pasja i przede wszystkim moja praca zajmuje duzo miejsca w moim życiu wiec głównie o tym wspomniałam. Wiele razy życie nie układało się jak chcieliśmy a na Nasz sukces BARDZO CIĘŻKO pracowaliśmy LATA! I dużo poświeciliśmy żeby go odnieść wiec to może Ty nabierz szacunku i pomysl ze komuś tez z Nieba nie spadło. A to ze mamy swoje lata i lubimy wygodę co w tym złego? To takie straszne? Nikogo nie obrażam mówiąc ze kobiety są mało ambitne bo to sama prawda a poniekąd tez wygoda. Ok wstają w nocy itd ale do pracy d**y nie ruszą bo mąż utrzymuje i to nie jest wygoda?! Jeszcze gorsza niż to co ja pilnuję w moich początkach macierzyństwa gdzie wiadomo ze jest najtrudniej i każda pomoc się przyda.

Gość gość
Dokładnie , Hitler miał despotycznego ojca który jechał po nim psychicznie . Hmmm..autorka myślała , ze trafi tutaj na same " niewykształcone " co o niczym nie mają pojęcia .

Gość gość
Autorko jak urodzisz dziecko to będziesz miała w d***e motory i swój fitness, dziecko będzie dla ciebie całym światem.

Gość gość
Mój brat tez utonął prawie w beczce z deszczówką, a ja za dziecka jak i niejedno na podwórku tez otarło się o smierć spadło ze schodów czy wpadło pod samochód i nikt z nas jakoś nie jest psychopatą