Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Chcebycmama

Jak zacząć temat dziecka z partnerem ?

Polecane posty

20 godzin temu, Gość BekazWas napisał:

Nie chciałam nikogo urazić ale w tych czasach duzo małżeństw się rozpada. Są zdrady bo zaczyna się nuda i monotonia w związku a jak dojdzie do tego zaniedbanie i staniemy się mniej atrakcyjne dla swoich partnerów ( działa to w obydwie strony) to prędzej czy później będzie ta zdrada . To jest straszne ale prawdziwe i wiele kobiet się tego wypiera . Będąc w małżeństwie mam wrażenie ze szybciej o zdradę niż bez niego . To tylko moje zdanie . Narazie planujemy skoczyć budowę domu , w międzyczasie badania i się postaramy o dziecko . Co do ślubu, jeśli uznamy ze jest nam potrzebny to go weźmiemy . I nic nikomu do tego . 

W tych czasach rozpada się sporo małżeństw i sporo związków nieformalnych, tylko że łatwiej jest policzyć ile rozpadło się małżeństw. Co do zdrady to może być i w małżeństwie i w przypadku związku nieformalnego i podobnie jak w przypadku rozpadu łatwiej jest prowadzić statystyki zdrad w małżeństwie jako przyczynę rozpadu. Nuda i monotonia może pojawić się i w małżeństwie i w związku nieformalnym: kwestia ludzi w związku. Zaniedbanie częściej pojawia się w momencie pojawienia się dziecka, więc małżeństwo nie ma nic z tym wspólnego. To Ty pierwsza pisałaś, że ludzie w małżeństwie są jak opasłe świnie i że wszystko po małżeństwie się psuje. Nie wiem z czego takie wnioski wyciągnęłaś,: czy tak wygląda małżeństwo Twoich rodziców, rodziców Twojego faceta i małżeństwa w waszych rodzinach? Myślisz, że gdyby nie byli małżeństwem to byliby szczupli i szczęśliwi? Moim zdaniem nic to nie zmienia. A co do spraw majątkowych to ślub cywilny faktycznie ułatwia, w przypadku wspólnoty majątkowej. Jeżeli buduje się dom będąc w związku małżeńskim to jest to wspólne (chyba, że ziemia została zakupiona przed malzenstwem) i w przypadku śmierci jednego z małżonków jest potem mniej problemów z dziedziczeniem. W przypadku, gdy nie jest się małżeństwem nie jest to już takie proste, nawet jak jest testament.

Gość Gość
13 minut temu, Margo napisał:

W tych czasach rozpada się sporo małżeństw i sporo związków nieformalnych, tylko że łatwiej jest policzyć ile rozpadło się małżeństw. Co do zdrady to może być i w małżeństwie i w przypadku związku nieformalnego i podobnie jak w przypadku rozpadu łatwiej jest prowadzić statystyki zdrad w małżeństwie jako przyczynę rozpadu. Nuda i monotonia może pojawić się i w małżeństwie i w związku nieformalnym: kwestia ludzi w związku. Zaniedbanie częściej pojawia się w momencie pojawienia się dziecka, więc małżeństwo nie ma nic z tym wspólnego. To Ty pierwsza pisałaś, że ludzie w małżeństwie są jak opasłe świnie i że wszystko po małżeństwie się psuje. Nie wiem z czego takie wnioski wyciągnęłaś,: czy tak wygląda małżeństwo Twoich rodziców, rodziców Twojego faceta i małżeństwa w waszych rodzinach? Myślisz, że gdyby nie byli małżeństwem to byliby szczupli i szczęśliwi? Moim zdaniem nic to nie zmienia. A co do spraw majątkowych to ślub cywilny faktycznie ułatwia, w przypadku wspólnoty majątkowej. Jeżeli buduje się dom będąc w związku małżeńskim to jest to wspólne (chyba, że ziemia została zakupiona przed malzenstwem) i w przypadku śmierci jednego z małżonków jest potem mniej problemów z dziedziczeniem. W przypadku, gdy nie jest się małżeństwem nie jest to już takie proste, nawet jak jest testament.

To wszystko prawda co piszesz. Jednak skoro w dzisiejszych czasach związki tak łatwo się rozpadają, ludzie się rozchodzą, to brak papierka w postaci ślubu bardzo takie sprawy ułatwia. Nie trzeba włóczyć się po sądach, tłuaczyć się przed obcymi ludźmi z jakości swojego pożycia czyli z bardzo intymnych spraw. Nie ma ustalania winnych i tych wszystkich emocji towarzyszących sprawom rozwodowym. Każdy idzie w swoją stronę bez mieszania w to osób trzecich, do tego zupelnie obcych.

Wedługmnie to jest jden z nielicznych plusów braku papierka.

1 minutę temu, Gość Gość napisał:

To wszystko prawda co piszesz. Jednak skoro w dzisiejszych czasach związki tak łatwo się rozpadają, ludzie się rozchodzą, to brak papierka w postaci ślubu bardzo takie sprawy ułatwia. Nie trzeba włóczyć się po sądach, tłuaczyć się przed obcymi ludźmi z jakości swojego pożycia czyli z bardzo intymnych spraw. Nie ma ustalania winnych i tych wszystkich emocji towarzyszących sprawom rozwodowym. Każdy idzie w swoją stronę bez mieszania w to osób trzecich, do tego zupelnie obcych.

Wedługmnie to jest jden z nielicznych plusów braku papierka.

No jeżeli będąc w związku myśli się o tym jak to będzie w momencie rozstania to w pewnym sensie tak. Przy czym wszystko zależy od spraw majątkowych ( jak i tak ma się wspólny dom, samochodów ) oraz kwestii posiadania dzieci- wtedy to jednak w sądzie sprawy trzeba załatwić. A rozwieść można się bez prania brudów, kwestia ludzi. W przypadku związków nieformalnych też ludzie potrafią niezłe szopki robić. 

Gość Gość
11 minut temu, Margo napisał:

No jeżeli będąc w związku myśli się o tym jak to będzie w momencie rozstania to w pewnym sensie tak. Przy czym wszystko zależy od spraw majątkowych ( jak i tak ma się wspólny dom, samochodów ) oraz kwestii posiadania dzieci- wtedy to jednak w sądzie sprawy trzeba załatwić. A rozwieść można się bez prania brudów, kwestia ludzi. W przypadku związków nieformalnych też ludzie potrafią niezłe szopki robić. 

Oczywiście, że wszystko zależy od ludzi. Jednak ogólenie rzecz biorąc, zakładając, ze mamy do czynienia z normalnymi ludźmi, ze związkiem prawdziwie partnerskim (a nie, że jedna osoba żeruje na drugiej itd) to brak ślubu wiele w tej kwestii ułatwia. W razie rozwodu, nawet za porozumiem stron, zawsze pada w sądzie pytanie o pozycie (przerabiałam niestety).

A o tym co by było w razie rozstania / smierci partera / własnej i innych niemiłych scenariuszach należy myśleć.

Gość Gosc
21 godzin temu, Gość Oszukany napisał:

Wszystkie jesteście wstrętne. A gdzie Wasza wiara? Gdybyście przeanalizował swoją sytuację i odniosły ją do różnych utworów w Biblii zamiast odrzucać się błotem, to miały byście więcej korzyści niż czytanie i pisanie głupich porad. 

Znalazlam wiele ciekawszych nowel z zakresu fantastyki niz biblia, lepiej napisanych, bardziej logicznych i mniej krwawych i brutalnych.

Gość Gosc
20 godzin temu, Gość Oszukany napisał:

Obyś nigdy nie poznała prawdziwego mężczyznę. 

Zobaczymy, ale tylko prawdziwy mezczyzna moze docenic silna kobiete.

Gość Gosc
18 godzin temu, Wola napisał:

to normalne że człowiek zmienia się pod wpływem otoczenia oraz dostosowuje się do otaczających go ludzi.Kiedys też byłam wielce wyzwolona gdy mieszkałam we Wrocku.Sypiałam z żonatymi,z kobietami,imprezowałam,często w dawnym klubie dla mniejszości "Scena".A tutaj odnalazłam ciszę i spokój,zobaczyłam że można żyć harmonijnie,mieć poukładane życie i to mi odpowiada 🙂

Nie bylas wielce wyzwolona tylko lyknelas z checia to co media ci sprzedaja o tak zwanym wyzwoleniu.  Sypianie z zonatymi czy kobietami to nie jest wyzwolenie.  Takie zachowanie ciagnie sie w spoleczenstwach od tysiacleci.  W Grecji faceci z facetami, kobiety z kobietami, pozniej nastepce plus na wszelki wypadek drugiego i wolna wola walic sie z kim chcesz, papiez i cale masy kleru mialo rodziny i to nieraz wiecej niz jedna.  Nie wiem kto to wymyslil, ze takie wyzwolenie mamy teraz.  Nie wiem dlaczego mowiac o wyzwolenia to od razu na mysl przychodzi bzykanie sie ze wszystkim co popadnie, a nie bycie soba, pewnoscia siebie, wypowiadanie swojego zdania, ubieranie sie jak chcesz czy nadawanie dziecku imienia Ingeborga bo tak ci sie akurat podoba.

Gość gość
Dnia 25.01.2019 o 23:57, Gość Tak napisał:

Unieważnić małżeństwo. 

dokładnie, bez problemu dostaniesz unieważnienie ślubu kościelnego. 

Gość gość
Dnia 26.01.2019 o 08:40, Gość Gość napisał:

Dla Polki ślub jest ważny tylko wtedy jak odbył się w kościele, w białej sukni z w długim welonem a po nim obowiązkowo wesele na minimum 100 osób.

Jak któregoś jak nie było welony albo dużego wesela to ślub jest "mniej ważny"

A jak był tylko cywilny to tak jakby ślubu wcale nie było i jest on nieważny!!!

A kogo tam obchodzą skutki prawne!

pamiętam, w "ślubie od pierwsezgo wejszenia" jak córka powiedziała ojcu, że bierze udział w programie, a on na to: -Ale to będzie prawdziwy ślub? a ona: - Tak, ale to tylko cywilny 😄