Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ola29#

Najpierw problem z zaparciami, teraz biegunki i dyskomfort lub lekki ból w lewej części brzucha. Czy to może oznaczać coś poważnego?Co jeść w takim wypadku?

Polecane posty

Jesienią po zażyciu antybiotyku Cipronex zaczęłam mieć po raz pierwszy w życiu problem z zaparciami a konkretnie problem z wypróżnieniem się do końca. Kiedy ten stan nie mijał 2,3 miesiące wzięłam się za siebie zaczęłam jeść jogurty, owoce, warzywa i produkty z błonnikiem wtedy te wypróżnienia stały się na jakiś czas lepsze jednak nastąpiła u mnie całkowita zmiana rytmu wypróżnień. Kiedyś były one raz na 2,3 dni ale były to stolce bardzo duże teraz są codzienne lub prawie codzienne ale normalne wypróżnienia mieszają się z takimi kiedy wypróżniam bardzo małe stolce nawet takie 1-2 cm i wypróżniam się jakby w ratach ogólnie. Wiosną po raz pierwszy zaczęłam odczuwać czasem dyskomfort czasem lekki ból tylko w lewej części brzucha . Robiłam wtedy usg, które wykazało polipa na pęcherzyku ale on jest w prawej części brzucha a mnie boli lekko lewa część, trzustka była niewidoczna. Nie był to jakiś przewlekły ból a występujący kilka razy w miesiącu w okresie od marca do maja potem na jakiś czas zniknął. I teraz od końcówki lipca zaparcia czasem mam nadal ale zaczęłam mieć problem z rozwolnieniami. Nie są to takie typowe biegunki gdzie kał jest wodnisty a takie rozwolnienia gdzie jest on miękki osadzający się na muszli. Bardzo często towarzyszą mu gazy i wzdęcia. Od kiedy zaczęłam mieć te biegunki znów powraca mi od czasu do czasu ten lekki ból brzucha a zwłaszcza w czasie kiedy mam owulację ale nie jest to ból jajników gdyż jest on odczuwalny raczej gdzieś w lewej środkowej części brzucha ale nie jest to napewno ból żoładka i dolegliwości żoładkowych nie mam i nie jest on w te dni kiedy te rozwolniena akurat i nie zawsze przechodzi po wypróznieniu (generalnie rozwolnienia i ból brzucha nie łączą się raczej). Mając problem zarówno z zaparciami jak i biegunkami jestem w kropce co jeść gdyz dieta w przypadku zaparć i biegunek się wzajemnie wyklucza a kiedy jem np owoce i warzywa to mnie łapie rozwolnienie i tak od 2 miesięcy mam je średnio z raz na tydzień a już rzadziej zaparcia. Boję się, że mogę mieć jakieś polipy na jelicie lub odbycie lub, że to jakiś stan zapalny a na myśl o kolonoskopii wpadam w depresję. Jeśli ktoś miał podobnie i może coś doradzić co to może być, co jeść, jakie środki stosować i czy jest to wskazanie do jakichś dalszych badań będę wdzięczna za wszystkie sugestie.