yeya 202 Napisano wtorek o 19:33 (edytowany) 1 godzinę temu, neone napisał: Mega te kaktusy, zastanawia mnie też aloes ostatnio (jest u mojej kuzynki, rzadko go podlewa), wiem, że należy do roślin leczniczych i nie jest wbrew temu co się wydaje wymagającą rośliną : ) Ten sklepik to ten do którego linka mi ostatnio wysłałaś? : ) Kaktus zielono żółty i sukulenty (te przypominające kapuste - echeverie : )) tak, ten sam... Serio, wyśle Ci aloe vera bo nie mam co z nim zrobić, a szkoda wyrzucać... nie jest duży. Zresztą wyśle Ci jutro zdjęcie i sama zobaczysz. Czy ja wiem... raczej nie sprawiał problemów : ) Edytowano wtorek o 19:33 przez yeya 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
neone 69 Napisano wtorek o 19:57 19 minut temu, yeya napisał: Kaktus zielono żółty i sukulenty (te przypominające kapuste - echeverie : )) tak, ten sam... Serio, wyśle Ci aloe vera bo nie mam co z nim zrobić, a szkoda wyrzucać... nie jest duży. Zresztą wyśle Ci jutro zdjęcie i sama zobaczysz. Czy ja wiem... raczej nie sprawiał problemów : ) Sprawdzę je w książce : ) fajnie, bo są w niej obrazki więc powinnam rozpoznać bez problemu. Okej, na mailu wymienimy się szczegółami co do wysyłki : ) dzisiaj już padł jakiś pierwszy komentarz dotyczący mojej kolekcji roślin (wkońcu ktoś z rodziny, tej dalszej zauważył, że się powiększa) Oprócz tego kontynuuję oglądanie The Silent Sea czyli opowieści o wodzie księżycowej ; ) 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 202 Napisano wtorek o 20:33 24 minuty temu, neone napisał: Sprawdzę je w książce : ) fajnie, bo są w niej obrazki więc powinnam rozpoznać bez problemu. Okej, na mailu wymienimy się szczegółami co do wysyłki : ) dzisiaj już padł jakiś pierwszy komentarz dotyczący mojej kolekcji roślin (wkońcu ktoś z rodziny, tej dalszej zauważył, że się powiększa) Oprócz tego kontynuuję oglądanie The Silent Sea czyli opowieści o wodzie księżycowej ; ) Echeveria... inaczej kamienna róża : ) rozpoznasz. Ok... a to dobrze, zobaczysz za jakiś czas co chwilę będzie wow jakie rośliny : ) Woda która jest przekleństwem i nadzieją... Dzisiaj włączę jakiś film, ale jeszcze nie wiem jaki. Dobrej nocy: ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
neone 69 Napisano wtorek o 20:36 1 minutę temu, yeya napisał: Echeveria... inaczej kamienna róża : ) rozpoznasz. Ok... a to dobrze, zobaczysz za jakiś czas co chwilę będzie wow jakie rośliny : ) Woda która jest przekleństwem i nadzieją... Dzisiaj włączę jakiś film, ale jeszcze nie wiem jaki. Dobrej nocy: ) Dokładnie, nie wiadomo, czy ta woda to wybawienie czy zagrożenie dla ludzkości. Jutro idę do kina na Zmiennokształtni 2 (muszę, bo obiecałam dzieciom). Dobrej nocy : ) 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 202 Napisano wtorek o 20:40 Przed chwilą, neone napisał: Dokładnie, nie wiadomo, czy ta woda to wybawienie czy zagrożenie dla ludzkości. Jutro idę do kina na Zmiennokształtni 2 (muszę, bo obiecałam dzieciom). Dobrej nocy : ) Dlatego zakończenie bez zakończenia wypada dobrze... A myślałam, że to film animowany, kino familijne... do przeżycia .) Pa : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
neone 69 Napisano środa o 14:44 (edytowany) 18 godzin temu, yeya napisał: Dlatego zakończenie bez zakończenia wypada dobrze... A myślałam, że to film animowany, kino familijne... do przeżycia .) Pa : ) Tak, nienajgorsze, nawet fajnie się oglądało. Wczoraj udało mi się znaleźć info, że Eszeweria lubi też latem wystawianie na balkon lub taras Edytowano środa o 14:45 przez neone 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 202 Napisano środa o 16:33 1 godzinę temu, neone napisał: Tak, nienajgorsze, nawet fajnie się oglądało. Wczoraj udało mi się znaleźć info, że Eszeweria lubi też latem wystawianie na balkon lub taras Może stać w pełnym słońcu, chyba w naturze tak rośnie (?) mam podobną roślinę dudleje która pokryta jest białym nalotem i ten nalot chroni roślinę przed poparzeniami... eszeverie też mają coś takiego taki nalot który palcem można zetrzeć dlatego tych roślin się nie myje, ale można używać miękkiego pędzla do odkurzenia np po przesadzeniu... 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 202 Napisano środa o 16:34 Dudleje zamawiałam jakiś czas temu i w końcu, dzisiaj dotarła. 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 202 Napisano środa o 16:41 Moja dużo gorzej wygląda i nie była kupiona w tym sklepie... ale biała jak tu. https://candycacti.com/product-pol-500-1148-DUDLEYA-BRITTONII.html 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
neone 69 Napisano środa o 17:36 Z książki też można się dużo dowiedzieć... Np. dzisiaj po seansie kinowym zaszłyśmy do kwiaciarenki i córa kupiła sobie do pokoju Kalanchoe Blossfelda, taką malutką. Znałam ten kwiatek już wcześniej i nie wiedziałam, że to też sukulent : ) albo drugie dziecię, młodsze było przeziębione, lekarz przepisał syrop z pelargonii, nie wiedziałam że to roślina lecznicza : ) Tutaj jest jej poświęcona cała rozkladówka książki... 59 minut temu, yeya napisał: Może stać w pełnym słońcu, chyba w naturze tak rośnie (?) mam podobną roślinę dudleje która pokryta jest białym nalotem i ten nalot chroni roślinę przed poparzeniami... eszeverie też mają coś takiego taki nalot który palcem można zetrzeć dlatego tych roślin się nie myje, ale można używać miękkiego pędzla do odkurzenia np po przesadzeniu... Tak, Eszeweria uwielbia słońce i Kalanchoe Blossfelda też : ) 59 minut temu, yeya napisał: Dudleje zamawiałam jakiś czas temu i w końcu, dzisiaj dotarła. 53 minuty temu, yeya napisał: Moja dużo gorzej wygląda i nie była kupiona w tym sklepie... ale biała jak tu. Przyznam, że nie rozróżniam ich zbytnio po wyglądzie z Eszewerią? Wcześniej nawet nie słyszałam o takiej roślinie... The Silent Sea dooglądany do końca. Niezły, ładne zdjęcia, spoko muzyka i daje do myślenia : ) czy mógłby być ciąg dalszy, nie wiem... 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 202 Napisano środa o 18:18 31 minut temu, neone napisał: Z książki też można się dużo dowiedzieć... Np. dzisiaj po seansie kinowym zaszłyśmy do kwiaciarenki i córa kupiła sobie do pokoju Kalanchoe Blossfelda, taką malutką. Znałam ten kwiatek już wcześniej i nie wiedziałam, że to też sukulent : ) albo drugie dziecię, młodsze było przeziębione, lekarz przepisał syrop z pelargonii, nie wiedziałam że to roślina lecznicza : ) Tutaj jest jej poświęcona cała rozkladówka książki... Tak, Eszeweria uwielbia słońce i Kalanchoe Blossfelda też : ) Przyznam, że nie rozróżniam ich zbytnio po wyglądzie z Eszewerią? Wcześniej nawet nie słyszałam o takiej roślinie... The Silent Sea dooglądany do końca. Niezły, ładne zdjęcia, spoko muzyka i daje do myślenia : ) czy mógłby być ciąg dalszy, nie wiem... Jak ma grube listki i magazynuje wodę, to raczej sukulent. Pewnie długo będzie kwitło: ) Też w sumie chyba nie wiedziałam : ) Nie wiem jakie są różnice bo faktycznie roślin podobnych jest sporo... echeveria, graptoveria, dudleje... agawy... Wszystkie tworzą ładne rozety. Nie sprawdzałam czym się różnią między sobą. : ) Pozostaje niedosyt i można sobie pogdybac... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
neone 69 Napisano środa o 18:56 Włączyłam Black Mirror (taki serial) każdy sezon po kilka odcinków, sezonów chyba siedem... Podobno każdy odcinek o czym innym : ) tego Problemu trzech ciał jeszcze nie oglądałam... : ( mam wrażenie, że z seriali, z tych o których tu pisałyśmy, jeszcze coś mi umknęło : ( jakiś jeden, dwa tytuły 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
neone 69 Napisano środa o 19:08 42 minuty temu, yeya napisał: Jak ma grube listki i magazynuje wodę, to raczej sukulent. Pewnie długo będzie kwitło: ) Też w sumie chyba nie wiedziałam : ) Nie wiem jakie są różnice bo faktycznie roślin podobnych jest sporo... echeveria, graptoveria, dudleje... agawy... Wszystkie tworzą ładne rozety. Nie sprawdzałam czym się różnią między sobą. : ) Pozostaje niedosyt i można sobie pogdybac... Listki są grube : ) właśnie chyba po czasie przekwita i trzeba też mu odciąć przekwitnięte kwiatostany. Potem przez jakiś czas roślina ma tylko zielone liście, aż zakwitnie znów. Uciekam oglądać : ) miłego i dobrej nocy : ) 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 202 Napisano środa o 19:18 3 minuty temu, neone napisał: Listki są grube : ) właśnie chyba po czasie przekwita i trzeba też mu odciąć przekwitnięte kwiatostany. Potem przez jakiś czas roślina ma tylko zielone liście, aż zakwitnie znów. Uciekam oglądać : ) miłego i dobrej nocy : ) 15 minut temu, neone napisał: Włączyłam Black Mirror (taki serial) każdy sezon po kilka odcinków, sezonów chyba siedem... Podobno każdy odcinek o czym innym : ) tego Problemu trzech ciał jeszcze nie oglądałam... : ( mam wrażenie, że z seriali, z tych o których tu pisałyśmy, jeszcze coś mi umknęło : ( jakiś jeden, dwa tytuły Ok jeśli polecisz to też zobaczę, teraz włączyłam Bagaż ale nie sprawdzałam o czym... : ) Problem 3 ciał odłożyłam na później... za dużo ich było by pamiętać : ) Jeden z tych które dzisiaj Ci podesłałam to chyba jakaś odmiana... tak jak przekwitną trzeba ściąć... lubi słońce tzn jasne miejsce ale na pełnym słońcu tak niekoniecznie bo listki trochę pali. Rolety załatwiają sprawę... Wzajemnie... Dobrej nocy : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 202 Napisano środa o 20:39 Teraz wygląda ok. szkoda, że nie zrobiłam fotki przed przesadzeniem... pozbyłam się suchych liści które naturalnie usychają od dołu i trzeba była ściąć złamane podczas przesyłki... od tyłu trochę je widać. : ) https://zapodaj.net/plik-lettC83CEt Pa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
neone 69 Napisano 12 godzin temu 17 godzin temu, yeya napisał: Ok jeśli polecisz to też zobaczę, teraz włączyłam Bagaż ale nie sprawdzałam o czym... : ) Problem 3 ciał odłożyłam na później... za dużo ich było by pamiętać : ) Jeden z tych które dzisiaj Ci podesłałam to chyba jakaś odmiana... tak jak przekwitną trzeba ściąć... lubi słońce tzn jasne miejsce ale na pełnym słońcu tak niekoniecznie bo listki trochę pali. Rolety załatwiają sprawę... Wzajemnie... Dobrej nocy : ) Co za zye..ny serial! Masakra : ) pierwszy odcinek o porwaniu córki premiera Wlk Brytanii, ale drugi to już przegięcie... Jakiś futurystyczny świat w którym ludzie żyją tylko po to, żeby nabijać sobie energię, pieniądze i oglądać filmy : ( a na końcu nawet okazuje się, że miłość można poświęcić dla pieniędzy a główny bohater chcąc z tym skończyć sam się daje kupić za lepsze warunki życia ciekawe/okropne /złe /podłe Tak, też mi się wydawało, że wysłałaś mi zdjęcie jakiejś jego odmiany : ) 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
neone 69 Napisano 12 godzin temu 16 godzin temu, yeya napisał: Teraz wygląda ok. szkoda, że nie zrobiłam fotki przed przesadzeniem... pozbyłam się suchych liści które naturalnie usychają od dołu i trzeba była ściąć złamane podczas przesyłki... od tyłu trochę je widać. : ) Pa Czyli to ta dudleja? Ładne masz kwiatki a jeszcze ładniej wyglądają razem na półeczce, czyli w takim skupisku tworząc taki zielony kącik w domu : ) 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 202 Napisano 6 godzin temu 5 godzin temu, neone napisał: Co za zye..ny serial! Masakra : ) pierwszy odcinek o porwaniu córki premiera Wlk Brytanii, ale drugi to już przegięcie... Jakiś futurystyczny świat w którym ludzie żyją tylko po to, żeby nabijać sobie energię, pieniądze i oglądać filmy : ( a na końcu nawet okazuje się, że miłość można poświęcić dla pieniędzy a główny bohater chcąc z tym skończyć sam się daje kupić za lepsze warunki życia ciekawe/okropne /złe /podłe Tak, też mi się wydawało, że wysłałaś mi zdjęcie jakiejś jego odmiany : ) Z ciekawości zobaczę... jest aż 7 sezonów : ) sporo... ciekawe jaki mieli pomysł na kolejne odcinki... w jakim kierunku zmierza... Zerkne... jak tylko skończę Bagaż: ) czasem początek bywa taki sobie, a później akcja się rozkręca... tak było z Absentią. Ostatnia sezon chyba najbardziej mi się podobał... a bywa też tak, że początek ciekawy... ale im dalej w las tym coraz gorzej... ostatniego sezonu Atiye nie da się oglądać... Kwitnie chyba tak samo : ) 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 202 Napisano 6 godzin temu 5 godzin temu, neone napisał: Czyli to ta dudleja? Ładne masz kwiatki a jeszcze ładniej wyglądają razem na półeczce, czyli w takim skupisku tworząc taki zielony kącik w domu : ) Tak, właśnie policzyłam doniczki na tym regale włącznie z kaktusiarkami w których rosną echeverie i wyszło : ) sztuk 32 : ) Idę przed TV... relaksik : ) Miłego wieczoru. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 202 Napisano 5 godzin temu A tak wygląda roślina wyhodowana z nasiona... nie wiem co to jest : ) wygląda trochę jak skrętnik (?) będąc w ogrodzie botanicznym pozbierałam różne nasiona... wymieszały się w torbie i później to coś wyrosło w piwnicy : ) jak się zrobi ciepło to trzeba będzie wynieść gdzieś w półcień... a pozniej chyba można przyciąć przed zimą tak by się zmieściła na parapecie... teraz jest już za wysoka. https://ibb.co/xKGWDm1F Dobranoc : ) 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
neone 69 Napisano 4 godziny temu 1 godzinę temu, yeya napisał: Z ciekawości zobaczę... jest aż 7 sezonów : ) sporo... ciekawe jaki mieli pomysł na kolejne odcinki... w jakim kierunku zmierza... Zerkne... jak tylko skończę Bagaż: ) czasem początek bywa taki sobie, a później akcja się rozkręca... tak było z Absentią. Ostatnia sezon chyba najbardziej mi się podobał... a bywa też tak, że początek ciekawy... ale im dalej w las tym coraz gorzej... ostatniego sezonu Atiye nie da się oglądać... Kwitnie chyba tak samo : ) Widziałam dziś trzeci, podobno to najlepszy odcinek w całym serialu. Podobny trochę do drugiego odcinka - czyli jak się zmieni świat i co nas czeka w przyszłości. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
neone 69 Napisano 4 godziny temu 1 godzinę temu, yeya napisał: Tak, właśnie policzyłam doniczki na tym regale włącznie z kaktusiarkami w których rosną echeverie i wyszło : ) sztuk 32 : ) Idę przed TV... relaksik : ) Miłego wieczoru. Ja tymczasem oglądam stare odcinki dokumentalnego "Ciężarówką przez Stany" : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
neone 69 Napisano 4 godziny temu 15 minut temu, yeya napisał: A tak wygląda roślina wyhodowana z nasiona... nie wiem co to jest : ) wygląda trochę jak skrętnik (?) będąc w ogrodzie botanicznym pozbierałam różne nasiona... wymieszały się w torbie i później to coś wyrosło w piwnicy : ) jak się zrobi ciepło to trzeba będzie wynieść gdzieś w półcień... a pozniej chyba można przyciąć przed zimą tak by się zmieściła na parapecie... teraz jest już za wysoka. https://ibb.co/xKGWDm1F Dobranoc : ) No ja Ci tego nie powiem co to jest : ) ale jak kiedyś na to natrafię to dam Ci znać. Dobranoc : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
neone 69 Napisano 4 godziny temu 16 minut temu, yeya napisał: A tak wygląda roślina wyhodowana z nasiona... nie wiem co to jest : ) wygląda trochę jak skrętnik (?) będąc w ogrodzie botanicznym pozbierałam różne nasiona... wymieszały się w torbie i później to coś wyrosło w piwnicy : ) jak się zrobi ciepło to trzeba będzie wynieść gdzieś w półcień... a pozniej chyba można przyciąć przed zimą tak by się zmieściła na parapecie... teraz jest już za wysoka. Dobranoc : ) No ja Ci tego nie powiem co to jest : ) ale jak kiedyś na to natrafię to dam Ci znać. Dobranoc : ) 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 202 Napisano 2 godziny temu 2 godziny temu, neone napisał: Widziałam dziś trzeci, podobno to najlepszy odcinek w całym serialu. Podobny trochę do drugiego odcinka - czyli jak się zmieni świat i co nas czeka w przyszłości. Jutro zobaczę, tego swojego nie oglądam do końca bo to takie romansidło... jak ktoś lubi to może się podobać. 2 godziny temu, neone napisał: Ja tymczasem oglądam stare odcinki dokumentalnego "Ciężarówką przez Stany" : ) Widziałam chyba jeden albo dwa odcinki, jeden pamiętam jak mial trasę w porze zimowej i jechał jakimś nowym, wypasionym modelem ciężarówki... : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 202 Napisano 2 godziny temu 2 godziny temu, neone napisał: No ja Ci tego nie powiem co to jest : ) ale jak kiedyś na to natrafię to dam Ci znać. Dobranoc : ) Obiektyw google twierdzi że to pierwiosnek, albo sałata : ) Pa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 202 Napisano 42 minuty temu (edytowany) Prawie śpię.) jakbyś chciała obejrzeć Bagaż to zwróć uwagę na główną, kobieca postać która wszystko robi by się przypodobac obcemu facetowi z ktorym miała wziąć ślub... małżeństwo miało przetrwać rok (taka była umowa) wegetarianka, ale skoro on jadł ryby, mięso to cyk pyk ona też... taka do tańca i do różańca, terapeutka, matka... ochroniarz : ) masakra Edytowano 42 minuty temu przez yeya Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach