Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Polecane posty

2 minuty temu, libed from kafeteria napisał:

zebys wiedziala tam gdzie chodzilem do knajp to mialem specjalne wersje dan np. bez smietany 😄 w jednej knajpie takiej dyskobudzie gdzie chodzilem co tydzien jak bylem mlody to byl hot dog i drugi opisany moim imieniem w wersji bez musztardy i pomidora 😄 jak przynosili to wiedzieli od razu dla kogo. 

teraz juz nie laze tak po knajpach nie ma kiedy i ludzie sie wykruszyli ale kiedys to zwykle mialem swoje wersje. czasmai zamawiam chinola na wynos to baba juz po glosie poznaje i zanim skoncze zamowienie to sama dodaje ze bez surówki 😄

zwykle jak cos zamaiwam to zadaje z 3 pytania wlasnie w stylu czy placki po wegiersku na pewno sa po wegiersku i nie sa polane smietana 😄 

🙂

Ale z tymi plackami to już czepialstwo trochę. Jak Polska długa i szeroka knajpy stosują nazewnictwo zamiennie, koniec końców i tak dostajesz gulasz w placku. Osobiście uwielbiam ten kleks śmietany na górze 🙂

• Like 1

Libed przez pół nocy będzie wykłócał się jak stara dewota o kleks śmietany na czubku placka po węgiersku 🙄🙈

Nic mu wiecznie nie pasuje i współczuję tym wszystkim, którzy muszą znosić jego fanaberie 😄

jednak sie pomylilem to wegierskie musialem zjesc mam peperoncino cos tam papryczki chili w zalewie z oliwek z pierwszego tloczenia jakies wloskie z biedry wyglada dobrze 😄 chyba jeszcze cos dzisiaj zjem 😄

4 minuty temu, libed from kafeteria napisał:

znam chyba wszystkie mozliwe popsucia dan dodawaniem wlasnie smietany mleka czy sera do sosów 😄

ja nawet ser w sosie bolonskim wyczuje albo smietane. 

Parmezanu też nie lubisz???? Masakra 😄

1 minutę temu, Śliwka w Polonezie napisał:

🙂

Ale z tymi plackami to już czepialstwo trochę. Jak Polska długa i szeroka knajpy stosują nazewnictwo zamiennie, koniec końców i tak dostajesz gulasz w placku. Osobiście uwielbiam ten kleks śmietany na górze 🙂

Ja też i dlatego robię kleksa 😊

• Like 1

2 minuty temu, Śliwka w Polonezie napisał:

🙂

no a ja przez to nie zjem wiem jednak wole zapytac. te ze smietana nie powinny sie nazywac po wegiersku bo to nie sa po wegiersku jak maja smietane  ludzie sie nie znaja a gotuja i sprzedaja to wkurzajace

Parmezanu też nie lubisz???? Masakra 😄

zadnego sera nie lubie z naciskiem na zadnego 😄 homogenizowanego tez nie 😄

znam chyba wszystkie mozliwe popsucia dan dodawaniem wlasnie smietany mleka czy sera do sosów 😄

ja nawet ser w sosie bolonskim wyczuje albo smietane. 

Smietana w sosie bolonskim? W zyciu nie słyszałam o sobie bolonskim ze śmietana, to chyba jakis dodatek dla specjalnych gości.😄

• Haha 1

2 minuty temu, tymczasowablokada napisał:

Złam te zakazy 😄

Sama je sobie narzuciłam. Tak jak odstawienie kawy. Teraz popijam zbożową i jakby łaknienie mam mniejsze. 

Co ja gadam. Nie jakby, a na 100% skoro ciasto mam już dwa dni w lodówce 🤣

1 minutę temu, tymczasowablokada napisał:

Ja też i dlatego robię kleksa 😊

Cytat

se robcie ale jak ktos ma knajpe to powinien wiedziec ze placki ze smietana to nie beda po wegiersku niech se nazwie placki z kleksem 😄

a najbardziej mnie wkurzaja w gorach tam pytasz czlowieka czy jest bez sera na pewno on mowi ze tak po czym przynosi ci dane a na srodku oscypek roztopiony 😄 no ku...wa takich deb.ili to nie ma nigdzie 😄

2 minuty temu, salix napisał:

Smietana w sosie bolonskim? W zyciu nie słyszałam o sobie bolonskim ze śmietana, to chyba jakis dodatek dla specjalnych gości.😄

zwykle dodaja serek homogenizowany do sosu ale tak zdarza sie tez troche smietany 

podonie w zupie meksykanskiej dodajja smietane albo serek homogenizowny

Edytowano przez libed from kafeteria

Przed chwilą, libed from kafeteria napisał:

zadnego sera nie lubie z naciskiem na zadnego 😄 homogenizowanego tez nie 😄

Jesteś kulinarnie upośledzony 😛

A jeśli chodzi o paprykowe sosy polecam sambal, tylko te kupowane są strasznie słone, lepiej zrobić samemu. 

A jeśli chodzi o paprykowe sosy polecam sambal, tylko te kupowane są strasznie słone, lepiej zrobić samemu. 

znam ale nie widzialem tego nigdzie w pl, gdzi ekupujesz ? wolowina w tym dobra wydaje mi sie ze czasami w knajpach skrzydelka w tym robia ale opisuje to jako schiracha np. w aioli a mnie to smakuje wlasnie jak ten

a najbardziej mnie wkurzaja w gorach tam pytasz czlowieka czy jest bez sera na pewno on mowi ze tak po czym przynosi ci dane a na srodku oscypek roztopiony 😄 no ku...wa takich deb.ili to nie ma nigdzie 😄

Też nie lubię oscypków bo śmierdzą. 

przypomnialem sobei w poznaniu w knajpie jadlem cos co wlasnie smakowalo jak to knajpa sie nazywala bangcook czy jakos tak jak ktos jest z poznania to polecam to bylo pierwsze danie chyba z dan obiadowych. piecze dwa razy tak jak powinno dobre danie 😄 to chyba byl wlasnie ten sos. 

19 minut temu, Baba napisał:

A motywy zmieniasz? Ty masz Samsunga? Galaxy themes  i Store mają super darmowe motywy. Masz to w pakiecie a tapetę ustawiasz jaką chcesz.

Znam, ale nie korzystam. Kiedyś próbowałam i wychodziło tak, że niektóre ikony aplikacji były wg motywu a inne nie, słabo to wygląda.

15 minut temu, tymczasowablokada napisał:

Libed przez pół nocy będzie wykłócał się jak stara dewota o kleks śmietany na czubku placka po węgiersku 🙄🙈

Nic mu wiecznie nie pasuje i współczuję tym wszystkim, którzy muszą znosić jego fanaberie 😄

Dobrze mowi bo też nie lubię tej śmietany tam dodanej.

7 minut temu, libed from kafeteria napisał:

znam ale nie widzialem tego nigdzie w pl, gdzi ekupujesz ? wolowina w tym dobra wydaje mi sie ze czasami w knajpach skrzydelka w tym robia ale opisuje to jako schiracha np. w aioli a mnie to smakuje wlasnie jak ten

Dostaniesz to w każdym trochę ambitniejszym tanim chińczyku. Zazwyczaj mają tylko sos ostry i słodki. Niektóre mają też czerwoną a la pastę nakładaną łyżeczką. Pyszna.

Dostaniesz to w każdym trochę ambitniejszym tanim chińczyku. Zazwyczaj mają tylko sos ostry i słodki. Niektóre mają też czerwoną a la pastę nakładaną łyżeczką. Pyszna.

a sadzilem ze w sklepie sos kupujesz 😄

11 minut temu, libed from kafeteria napisał:

A kupić można na allegro, kuchnie świata itp. Ale, tak jak pisałam, te gotowe są strasznie słone. Najczęściej można chyba dostać produkcji Windmilla.

1 minutę temu, libed from kafeteria napisał:

a sadzilem ze w sklepie sos kupujesz 😄

libed albo mi sie snilo albo wczoraj mnie wyzywales od meneli bo najeebany bylem mocno i zmieszalem alko i xanax, malo co pamietam

2 minuty temu, butloszczoch666 napisał:

libed albo mi sie snilo albo wczoraj mnie wyzywales od meneli bo najeebany bylem mocno i zmieszalem alko i xanax, malo co pamietam

nie wiem czy cie wczoraj wyzywalem ale ja cie zawsze nazywam menelem bo przeciez nim jestes. menel tirowiec tak sie zawsze tytułuję bo za czesto zmieniasz niicki

Edytowano przez libed from kafeteria

znalazlem cos ciekawego to sie podziele z wami przed snem

Cytat

W swoim badaniu naukowcy chcieli sprawdzić dwie hipotezy. Pierwszą, czy wolny chód tuż po czterdziestce odzwierciedla wczesne oznaki starzenia się w późniejszym życiu, a drugą – czy gorszy rozwój psychofizyczny w dzieciństwie wiąże się z wolniejszym chodem w dorosłym życiu. Okazało się, że obie hipotezy są słuszne. Rzeczywiście, osoby o najwolniejszym chodzie miały najwięcej oznak przyspieszonego starzenia się fizycznego i mentalnego. Jak piszą badacze w swoim artykule, osoby o najwolniejszym chodzie starzały się aż o 5 lat szybciej niż te chodzące w najwyższym tempie. Twarze dorosłych o wolnym chodzie wydawały się też starsze. Badanie wykazało też, że im gorsze wyniki neuropoznawcze w dzieciństwie osiągnęli badani, tym ich chód był wolniejszy w wieku 45 lat.

Czy to oznacza, że wystarczy chodzić szybciej, żeby starzeć się wolniej? I tak, i nie. Z jednej strony, badanie nie dowiodło jednoznacznie, co jest przyczyną, a co skutkiem.

21 minut temu, caryca rzeczywistości tak napisał:

Znam, ale nie korzystam. Kiedyś próbowałam i wychodziło tak, że niektóre ikony aplikacji były wg motywu a inne nie, słabo to wygląda.

Przemyśl to jeszcze 😜 

https://zapodaj.net/plik-fspf6sEjl5

Mimo ustawione motywu, ikony możesz też zmienić.

6 minut temu, libed from kafeteria napisał:

osoby o najwolniejszym chodzie starzały się aż o 5 lat szybciej niż te chodzące w najwyższym tempie. Twarze dorosłych o wolnym chodzie wydawały się też starsze

Zaraz się okaże, że każdy właściwie biega zamiast chodzić. 😄 Podali tam w ogóle jakie tempo uznali za szybki chód? 

1 minutę temu, salix napisał:

Zaraz się okaże, że każdy właściwie biega zamiast chodzić. 😄 Podali tam w ogóle jakie tempo uznali za szybki chód? 

Cytat

Naukowcy wyliczyli, że średnia prędkość chodu wynosiła 1,3 metra na sekundę dla zwykłego marszu, 1,16 m/s dla marszu, w czasie którego uczestnicy badania musieli jednocześnie wymieniać co drugą literę alfabetu, oraz 1,99 m/s dla marszu "najszybciej jak umiem".

10 minut temu, libed from kafeteria napisał:

znalazlem cos ciekawego to sie podziele z wami przed snem

Moj tato, kurdupel 80+, szybciej przebiera nogami niż Pawlak 🤣

3 minuty temu, Baba napisał:

Moj tato, kurdupel 80+, szybciej przebiera nogami niż Pawlak 🤣

To musi mieć zdrowie. Mój młodszy z 20 lat a kondycja ledwo ledwo.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się