Go艣膰 u艣miechni臋tyog贸tek Napisano Lipiec 22, 2008 Wczoraj za艂ozy艂am aparat na g贸r臋 xD najpierw orto zrobi艂a mi odciski, a potem wzi臋艂膮 sie do tej w艂a艣ciwej roboty, mnie osobi艣cie samo zak艂adanie nic a nic nie bola艂o^^. Sepleni膰, to te偶 nie seplenie. Co do b贸lu, to dzisiaj rano czu艂am nacisk, szczeg贸lnie na moj膮 wysuni臋t膮 bardziej od reszty jedyneczke ;p teraz jest ok, tylko przy jedzeniu boli (zjedzenie zwyk艂ej samej bu艂ki sprawia mi k艂opot na 1,5 godziny) ;D z臋by myje po KA呕DYM posi艂ku i mimo, 偶e trzeba si臋 napracowa膰 (u偶ywam do tej czynno艣ci dw贸ch specjalnych szczoteczek) to naprawde przynosi ulge ^^ . O gumeczki otro sie nie pyta艂a, koloru nie wybiera艂am, nie wiem w艂asciwei czy ja je mam ! xD No ale nie jest 藕le, czekam na efekty. pozdrawiam i 偶ycze wytrwa艂o艣ci ;* Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 khhuhu Napisano Lipiec 22, 2008 dziewczyny mam dwie jedynki na gorze i na dole ''krzywe'' znaczy nakladaja sie odwrotnie niz normalnie:/ mam 22 lata.. jest mozliwosc zalozenia aparatu ruchomego?? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 OLu艣艢 Napisano Lipiec 22, 2008 khhuhu -> ja mia艂am kiedys ruchomy ale jak z臋by zacze艂y si臋 prostowac to strasznie bola艂o i nie chcia艂am nosi膰 wi臋c dlatego b臋d臋 mia艂a sta艂y 偶ebym nie mog艂a zdejmowa膰... Ale znam przypadek (mojej kole偶anki) 偶e mia艂a troche krzywe 偶eby i orto.za艂o偶y艂a jej aparat zak艂adany i teraz ma dziury mi臋dzy z臋bami , moze za d艂ugo nosi艂a czy co艣 takiego , w twoim przypadku moze by膰 zupe艂nie inaczej ale najlepiej doradzi Ci ortodonta pozdrawiam Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Aparaciarz Napisano Lipiec 22, 2008 Od pierwszej wizyty do za艂o偶enia aparatu ile zazwyczaj mija czasu? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 OLu艣艢 Napisano Lipiec 22, 2008 zale偶y czy musisz wyleczy膰 jakie艣 z臋by czy nie , bo je艣li tak to te偶 musisz si臋 um贸wi膰 na wizyte u stomatologa... JA by艂am na pierwszej wizycie pod koniec czerwca (chyba) a aparat b臋de mia艂a pod koniec sierpnia tyle , ze u mnie dochodzi wyleczenie dw贸ch z臋b贸w i wyrwanie dw贸ch Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Aegir Napisano Lipiec 22, 2008 Czas jaki mija od pierwszej wizyty do za艂o偶enia aparatu zalezy w du偶ej mierze od nas. Jak szybko uporasz si臋 u dentysty z wyleczeniem z膮bk贸w to orto umawia sie na wycisk. Potem ewentualne wyrywanko:D U mnie trwa艂o to 2 tygodnie. 1 kwietnia by艂am na pierwszej wizycie u orto, kaza艂a mi zrobic rtg wi臋c szybciutko pobieg艂am go zrobi膰, potem za kilka dni odcisk. Na tej samej wizycie wyrywanko czw贸rek i za艂o偶enie gumek. Po tygodniu noszenia gumek za艂o偶enie aparatu. By艂o to chyba 16 kwietnia:)) Acha ...wszystko robi艂am w jednym gabinecie wi臋c wszystko g艂adko posz艂o;)) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 OLu艣艢 Napisano Lipiec 22, 2008 ale niekt贸rzy nie maj膮 w jedyn gabinecie robienia wszystkigo , ja np. musze czeka膰 a偶 do 4 sierpnia na wylecznie bo m贸j dentysta nie ma wcze艣niej termin贸w i bedzie to d艂u偶ej trwa艂o a potem m贸j orto. ma urolp wi臋c tak na 100% to nie zale偶y tylko od nas Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
agnieszka250 0 Napisano Lipiec 22, 2008 Madzia 35- od wczoraj tez mam pier艣cienie (choc aparat na gore nosze juz od 5 miesi臋cy) ale dopiero wczoraj mialam zakladane pier艣cienie na 6 i powiem ci 偶e jest okropnie mam chec to wyrwac w choler臋 jesc nie moge i ogolnie wszystko mnie boli a moje dzias艂a to chyba sa w krytycznym stanie.... przy myciuleci mi krem plukam plynami i wogole ale to nic nie daje i te pierscienie po prostu koszmar nie iem czy kazdy znosi to tak samo ale ja nie najlepiej ale dam rade musz臋;) nowa_aparatka- dzieli za rade dotyczac膮 masci na dziasla bo juz nie wiem co robi膰..... a efekty juz widac zabki mam pro艣ciutkie tylko zosta艂a p艂aszczyzna do wyrownania bo ze tak powiem wizualnie nie tworza prostej lini jak sie patrzy chocia偶 zstoj膮 prosto juz tzn prawa strone mam wyzej niz lewa niewiem jak ortodonta to zrobi ale ja zakladalam aparat ze wzgledu na staw skroniowy bo zeby mialam ca艂kim proste ale staw mnie bolal i blokowa艂 sie nie mog艂am otwierac prawie buzi a wszystko zaczelo sie od glupiego ziewniecia.... martwia mnie te dzi膮sla..... krwawiace przy myciu i opuchniete pomimo iz o higien臋 jamy ustnej dbam jak o ma艂o co......;) mo偶e ktos tak ma i odzieli sie radami dziekuj臋 z gory... no i moze ktos kto ma pierscienie pocieszy ze nie bedzie tak tragicznie jak jest teraz..... pozdrawiam was wszystkich bo wyjezdzam i wracam w niedziel臋 bede tesknic za forum bo jak tak sobie to wszystko czytam to 艂atwiej to wszystko znie艣膰..;) buziaki dla WSZYSTKICH Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Aparaciarz Napisano Lipiec 22, 2008 AEGIR z mojego do艣wiadczenia to wyrywanie z臋b贸w do za艂o偶enia aparatu zale偶y w wi臋kszo艣ci od orto. Jeden wm贸wi艂 mi ze trzeba wyrwa膰 a drugi zn贸w zabroni艂. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ankam Napisano Lipiec 22, 2008 witam czy s艂yszeli艣cie o systemie damon 3, czy w og贸le kto艣 z was nosi ten aparat. jeden 艂uk kosztuje oko艂o 2500-3000, czy warto, czy faktycznie leczenie trwa szybciej i jest mniej bolesne????????????????? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
laptopenia 0 Napisano Lipiec 22, 2008 ja czeka艂am 4 miesi膮ce na aparat, z臋b贸w mi nie wyrywa艂, nie leczy艂, bo wszystkie s膮 zdrowe. Ale nosz臋 pendulum i dlatego Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 OLu艣艢 Napisano Lipiec 22, 2008 A to prawda 偶e najpierw zak艂adaj膮 te zamki a potem druciki czy jakos tak?? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Aparaciarz Napisano Lipiec 22, 2008 ja b臋d臋 nosi膰 aparat Damon3 i z tego co wiem jest 艣wietny. wejd藕 se na to stron臋. http://www.polorto.com.pl/Broszury/nowosci/Damon_Xtra.swf Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Aparaciarz Napisano Lipiec 22, 2008 oluss chcesz film zak艂adania aparatu Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Aparaciarz Napisano Lipiec 22, 2008 oto ci chodzi艂o? http://pl.youtube.com/watch?v=CxKOTYeLelE&feature=related Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
cukierecek 1 Napisano Lipiec 22, 2008 ja aparat nosze juz drugi rok ale zbliza sie to ku koncowi :) juz mam sciagniete pierscienie ufff jak dobrze i mam zalozone gumki tylko na pierwsze zabki bo znimi trzeba zrobic porzadke przed ostatnia wizytwa w aparacie sta艂ym neiststy pozniej czeka mnie te drugi ...:(:( Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
agnieszka250 0 Napisano Lipiec 22, 2008 Aparaciarz fajny ten aparat ale tylko pozazdroscic pozytywnie oczywiscie ze ci臋 na niego stac ja niestety si臋 pomecze ze zwyklym takim bo nie sta膰 mnie na taki luksus ale czekam na info jak dziala;) pozdrawiam serdecznie Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 OLu艣艢 Napisano Lipiec 22, 2008 Aparaciarz - dzi臋ki za strone ;) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Aparaciarz Napisano Lipiec 22, 2008 O Damonie3 m贸wi艂em do ANKAM. AGNIESZKA250 je艣li chodzi o ceny to nale偶y pomy艣le膰 bo 3000pln za gore i dol lecz do orto chodzi sie od 16 do 22 razy, a wizyty s膮 co dwa miesi膮ce. W zwyk艂ym to wiesz, mo偶esz sobie policzy膰. jak wyliczysz to daj zna膰 ile ci wysz艂o:) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
agnieszka250 0 Napisano Lipiec 22, 2008 Aparaciarz noniby tak ale juz za p贸xno bo mam aparat od 5miesiecy;) ale czekam na wiesci od ciebie co i jak;) pozdrawiam serdecznie Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Aegir Napisano Lipiec 22, 2008 Mo偶e czytaj dok艂adniej....napisa艂am ,偶e w du偶ej mierze zale偶y od nas a nie ca艂kowicie. Poza tym poda艂am jako przyk艂ad swoj膮 histori臋 zak艂adania aparatu ....nie wiem jak jest w innych gabinetach. Acha......i przeczysz samemu sobie bo je艣li Tw贸j dentysta jest na urlopie to ju偶 nie jest wina orto ,偶e zwlekasz z wyleczeniem z臋b贸w:D Pozdrawiam:)) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 OLu艣艢 Napisano Lipiec 22, 2008 yyy... Nie dentysta tylko ortodonta jest na urlopie , czytaj dok艂adnie ;) Ja te偶 poda艂am swoj膮 historie wie膰 nie wiem o co ci chodzi... Kazdy tu pisze zazwyczaj pisze o swoich przypadkach... A to 偶e mia艂e艣 wszystko robione w jednym gabinecie to tylko po zazdro艣ci膰 bo po pierwszde szybko a po drugie wygodnie :) ja niestety musze si臋 dopasowa膰 i do dentysty i orto. osobno i to troche d艂u偶ej trwa Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 OLu艣艢 Napisano Lipiec 22, 2008 aha... a z臋by mam zdrowe ale by艂am u innego dentysty bo moj dent. by艂 chora i mi 藕le zrobi艂 tamten i teraz musi mi poprawi膰 moja dentystka Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 OLu艣艢 Napisano Lipiec 22, 2008 Rozumiem , ze ci kt贸rzy maj膮 ju偶 aparaty maj膮 wi臋ksze do艣wiadczenia , ale ci ktorzy jeszcze nie maj膮 (np.ja) du偶o o tym czytam codziennie min. wasze wypowiedzi , strony internetowe , i gazety. Od kilku tyg. interesuje si臋 tym co dotyczy Aparat贸w ortodontycznych sta艂ych Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Madzia 35 Napisano Lipiec 22, 2008 Agnieszka 250 - jestem w lekkim szoku, bo my艣la艂am, 偶e pier艣cienie nosi si臋 obowi膮zkowo od pocz膮tku, jako ca艂y element konstrukcyjny aparatu. A okazuje si臋, 偶e Ty nosisz aparat ju偶 5 miesi臋cy bez pier艣cieni. To jak on sie trzyma? Pytam z ciekawo艣ci, bo wygl膮da na to, 偶e to ogromna r贸znica nosi膰 aparat z pier艣cieniami lub bez. Dla mnie to p贸ki co koszmar. Ale skoro wszyscy tu daj膮 rad臋 :-)... to ja te偶 si臋 staram. Mi艂ego wyjazdu, pozdrowienia dla wszystkich. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
agnieszka250 0 Napisano Lipiec 22, 2008 Madzia 35 no najpierw mialam same zamki (do 5) wlacznie wiec trzymaly sie normalnie;) a teraz mam pierscienie i wkrotce jaki艣 mam mie膰 luk na podniebieniu (nie mam pojecia jak to bedzie wygladac) takze nie umiem ci powiedzie膰 czy wszyscy maj膮 pier艣cienie od razu ja przynajmniej nie mialam i teraz mecze si臋 strasznie jakos same zamki i drucik wczesniej to byl pikus te pierscienie mam che膰 wyj膮c.... ale mi臋czak nie jestem madzia damy rad臋;)))))))))) moze takiego w艂asnie leczenia wymaga moja wada nie wiem musze sie zdac na orto (lecze sie w warszawie a ty?) wyjezdzam jutro rano ale jak tylko wroce zaraz tu zajrze;) i napewno jeszcze napisze a ty daj znc czy przyzwyczailas sie juz do pierscieni napewno damy rade pozdrawiam serdecznie!!! Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ankam Napisano Lipiec 22, 2008 do Aparaciarza- dzi臋ki za stronk臋, a kiedy mniej wi臋cej b臋dziesz zak艂ada艂 aparacik? przede mn膮 jeszcze d艂uga droga, musz臋 wyleczy膰 sporo z臋b贸w, no i zbiera膰 kas臋 na damona. zastanawiam si臋 czy po za艂o偶eniu aparatu b臋d臋 musia艂a wzi膮艣膰 wolne w pracy, chodzi o to czy b臋d臋 cierpia艂a Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
laptopenia 0 Napisano Lipiec 23, 2008 ankam----> wydaj臋 mi si臋, 偶e nie musisz bra膰 wolnego pod warunkiem, 偶e b臋dziesz bra膰 tabletki przeciwb贸lowe. Ja przez pierwsze 2-3 dni bra艂am ketonal 50 mg i mnie nic nie bola艂o. Ale zrobisz jak b臋dziesz chcia艂a:P pozdrawiam Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach