Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰  
Go艣膰 tosik

aparaty ortodontyczne

Polecane posty

Nikola Nie ma za co,powiedz o wszystkim i ju偶 i zobaczysz co tamten orto C***owie,doradzi...daj zna膰:)

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
hej :) Nikola - i jak tam? Lepiej co艣? Um贸wi艂a艣 si臋 do innego ortodonty na konsultacj臋? Ja mam teraz wizyt臋 13.12 i na pewno braknie mi tych wyci膮g贸w bo da艂 mi tylko 1 opakowanie a zawsze dawa艂 2 op. ale nie chce mi si臋 specjalnie jecha膰, bo to daleko a nawet nie mam jak bo ca艂e dnie w pracy, a tak jak mam wizyt臋 to zawsze bior臋 urlop. Wi臋c ju偶 doci膮gn臋 do tego 13.12 Kiedy艣 mi co艣 wspomina艂 o retencji to m贸wi艂 w艂a艣nie, 偶ebym w tym chodzi艂a najd艂u偶ej jak si臋 da, 偶e nawet do pracy mam w tym chodzi膰 :/ super:/ Powiem Ci ze ostatnio, mnie ju偶 wyj膮tkowo " m臋czy" ten aparat i noszenie tych wyci膮g贸w. nosz臋 je ca艂y czas 24h na dob臋 i raz jak nie za艂o偶y艂am to a偶 si臋 tak dziwnie czu艂am, 偶e mi czego艣 brakuje w buzi. 6.12 min膮 2 lata od k膮d mam aparat i mam do艣膰 :( Licz臋 na to po cichu, 偶e mi powie ju偶 konkretny termin kiedy 艣ci膮gamy. paaa :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
akashnet swietnie Cie rozumiem ,ze masz dosc ... Z tymi wyciagami to mialam podobnie staralam sie pilnowac jednak gdy mialam jakies spotkanie czy cos waznego wyciagalam bo bylo mi wstyd z takimi gumkami :D:D Ale jak nie mialam ich dluzej to zaraz druty obcieraly mi wewn.str policzkow:D Najlepiej po zdjeciu aparatu poszlam po wyciagi hahah z przzwyczajenia. P贸ki co nie umowilam sie z zadnym ortodonta to nietakie latwe bo jesli okaze sie ze zrobi mi inna retencje znow bede musiala placicok 500zl wiec sama nie wiem co robic.. Wizyte z moja orto mam w styczniu wtedy zapytam jej czy nie moglaby mi zmienic tych szyn [rzezroczystych na przyklejone druciki... chociaz ..slyszalam,ze te druciki lubia sie odklejac..a planuje wyjazd za granice wiectez nie wiem czy to dobry pomysl... Narazie musze ochlonac wyleczyc zeby i pojsc na usuwanie kamienia bo nie mam tak bieluskich zabkow jak mialam przed zalozeniem.Potem jakies wybielanie. A wgl z ta retencja tez nie jest kolorowo..podobno te szyny nalezy zmieniac srednio co rok czyli wydatek 500zl ... te druciki czesto sie odklejaja.. Najbardziej niepokoi mnie ten aparat ktory mam na noc inic nie trzyma taki luzny gdybym miala kase umowilabym sie na wizyte i poprosila o zrobienie jeszcze jednego (moze tym razem by sie udalo!)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
akashnet z tego co pamietam to Ty tez mialas zgryz gorna szczeke wysunieta bardziej do przodu? hmm to ciekawe jaka retencje bedziesz miec..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Tydzie艅 temu zdjelam aparat. Od tygodnia nosz臋 rowniez dwie plytki retencyjne - 24 h na dobe, zdejmuje tylko do jedzenia i raz na jakis czas ronic sobie godzinna przerwe ( z ktorej rzadko kiedy korzystam ) Plytki mi nie przeszkadzaja wrecz przeciwnie czuje sie w nich normalnie bo bez aparatu czulam sie tak ...golo :-) Mualam bardzo du偶膮 wade no zgryz otwarty wiec dlugomiesieczna retencjato u mnie koniecznosc. Naczytalam sie ze dziewczyny zdejmowaly plytki na 15 minut do jedzenia i po zalozeniu czuly scisk. Przepraszam bardzo ale to smieszne ;-) nie ma sie czego bac - zadne zeby tak szybko nie wracaja do swojego pierwotnego stanu - co potwierdza ortodontka.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A druty retencyjne bardzo czesto sie odkeljaja i powoduja prochnice. Lekarze odchodza od tej metody

Udost臋pnij ten post

Moja kuzynka nosi艂a taki sta艂y aparat i p贸ki co z臋by nie wr贸ci艂y na swoje miejsce a min臋艂o ju偶 ponad 15lat,wi臋c nie ma co si臋 a偶 tak ba膰;) Mnie trzeci dzie艅 bol膮 z臋by i mam problem z gryzieniem i zrobi艂a mi si臋 dw贸jka lu藕na,ale jak to powiedzia艂 m贸j orto,偶e to dobry znak,bo aparat dzia艂a i robi swoje.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
go艣膰 powiedz jakie masz te plytki retencyjne??? takie druciki czy przezroczyste? ja mam przezroczyste ...mam je nosic w dzien w nocy inny aparat kt贸ry jest luzny..Jesli mialas zly zgryz to chyba tez masz jeszcze jakas retencje? opisz wiecej prosze :D Ja pyta艂am ortodontki jak dlugo bede nosic powiedziala ,ze moze z 2 ,3lata wiec szczerze mowiac nie wyobrazam sobie ,co innego gdybym tylko w nich spala...ale ja chodze w nich caly czas.. Nie dopytalam sie czy potem czas noszenia bedzie sie zmniejszal a wizyte mam dopiero w styczniu. Dodatkowo na dolnych zebach mam opuchniete dzi膮s艂o ,musze tez umowic sie z dentystka na dokladnie usuwanie kamienia.. A Ty myslisz moze o wybielaniu?czy jeszcze odczekasz? pozdro:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
demorela wszystko zale偶e od wieku ,ja zak艂ada艂am aparat maj膮c 23lata wi臋c z臋by mog膮 wr贸ci膰 przesz艂am niejedno forum gdzie ludzie opisuj膮 problemy z retencj膮...

Udost臋pnij ten post

Nikola trzeba by膰 dobrej my艣li ni偶 si臋 na zapas denerwowa膰... Ale rozumiem Twoje obawy...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
U mnie retencja to wyjmowany aparat. Jest ok :-) po 2 tyg jes juz luzny

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 aparatoholiczka
heej! jestem odrutowana od ok 3 tygodni! o dziwo,nic mi si臋 nie dziej臋. Kiedy czytam Wasze wypowiedzie膰 i widze jak niekt贸re z Was cierpi膮 to robi mi si臋 smutno... u mnie zero jakiegokolwiek b贸lu. Co prawda,przez pierwszy tydzie艅 k艂opoty z zagryzaniem ale z czasem si臋 przyzwyczai艂am... do wygl膮du r贸wnie偶 :) nie jest 藕le aczkolwiek 艣miesznie jak ka偶dy prosi abym si臋 u艣miechn臋艂a :D w po艂owie styczna pierwsza wizyta,zobaczymy jak b臋dzie po podkr臋caniu,wtedy b贸l pewnie gwarantowany :D

Udost臋pnij ten post

Witajcie! Ja od tygodnia mam za艂o偶ony ekspander. Przez pierwsze dni dramat, ale teraz jest coraz lepiej. Z racji pracy, jak膮 wykonuj臋, musz臋 bardzo du偶o m贸wi膰, wi臋c mowa bardzo szybko mi si臋 poprawia. Z dnia na dzie艅 jest coraz lepiej :-). Ale prawdopodobnie w przysz艂ym miesi膮cu b臋d臋 mia艂a zak艂adany eks na d贸艂 (teraz mam tylko na g贸rze) i nie wiem, jak wtedy b臋d臋 funkcjonowa膰. Przygoda rozszerzania szcz臋ki ma potrwa膰 jakie艣 p贸艂 roku, ale co b臋dzie, pewno wyjdzie w trakcie leczenia. Pierwszy tydzie艅 za mn膮, wi臋c mam nadziej臋, ze kolejne te偶 szybko min膮 :-) Mia艂 kto艣 z Was dwa ekspandery jednocze艣nie? Dajcie zna膰, czy mo偶na normalnie funkcjonowa膰. Pozdrawiam i 偶ycz臋 wytrwa艂o艣ci!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ma艂gosia35
Hej Demorela, jestem po kolejnej wizycie. 艢ci膮gni臋t膮 mam w ko艅cu t膮 spr臋偶ynk臋, jest ok, ort zadowolony i ja te偶, tr贸jeczka przesun臋艂a si臋 w d贸艂:) Opr贸cz tego mam wymienione obydwa 艂uki. Na takie chyba ju偶 najgrubsze druty, a pod ten na g贸rze mam te偶 za艂o偶on膮 tak膮 chyba silikonow膮 podk艂adk臋, taki paseczek (idealnie pod drutem), to dla mnie nowo艣膰, nie spotka艂am si臋 z tym wcze艣niej, og贸lnie w niczym mi to nie przeszkadza, mo偶e jedzenie b臋dzie si臋 tam bardziej zapycha膰, zobaczymy. Asystentka m贸wi艂a, 偶e mo偶e on z偶贸艂kn膮膰 z czasem, no trudno, teraz jest prze藕roczysty i niewidoczny. Wizyta by艂a wczoraj a dzi艣 ju偶 nie mog臋 gry藕膰:( boli jak nawet j臋zykiem nacisn臋, jeszcze tak nie mia艂am, no i g贸ra i d贸艂, a wcze艣niej tak si臋 sk艂ada艂o zawsze, 偶e albo jedno albo drugie. No nic par臋 dni p艂ynnej diety i na 艣wi臋ta b臋dzie ok ( przynajmniej tak膮 mam nadziej臋:)) Kolejna wizyta dopiero w marcu, wi臋c sporo czekania. A co u Ciebie? OK?

Udost臋pnij ten post

Hej Ma艂gosia Oj ja mam ju偶 do艣膰 tego,偶e brakuje mi tego ostatniego zamka bo ten wystaj膮cy drucik ca艂y czas rani mi policzek i musze niestety non stop mie膰 przyklejony wosk,oczywi艣cie pr贸bowa艂am tego nie robi膰,ale niestety rana by艂a i nie chcia艂a si臋 goi膰:(ja wizyte mam w sylwestra i b臋d臋 mia艂a w ko艅cu przyklejony tn zamek,wymiana drucika na grubszy i podkr臋cenie,wi臋c na samego sylwka i Nowy Rok b臋d臋 obola艂a.U mnie wida膰 efekty:)bo sama widze,偶e moje dw贸jki 艂adnie wchodz膮 na swoje miejsce a tr贸jki przesun臋艂y si臋 i ju偶 nie odstaj膮.Ale powiem Ci,偶e te dw贸jki ca艂y czas mnie bol膮-raz mocniej a raz mniej.Zauwa偶y艂am jak膮艣 malutka czarna kropke na dw贸jce i chyba b臋d臋 musia艂a wybra膰 si臋 do mojej dentystki z tym.Aparat ruchomy nosze codziennie wg zalece艅 orto,podkr臋canie idzie do przodu i jestem ciekawa jak to skomentuje m贸j orto i jak d艂ugo b臋d臋 musia艂a go nosi膰.Og贸lnie zauwa偶y艂am,偶e g贸rne z臋by,na kt贸rych mam aparat zrobi艂y si臋 jakby 偶贸艂tawe:(....ech...mam nadzieje,偶e to jest efekt tego kleju.Z racji,偶e zaraz na pocz膮tku stycznia wyje偶d偶am za granice i wracam na pocz膮tku marca to te偶 b臋d臋 mia艂a wizyte dopiero w marcu jak Ty:) ciesze si臋,偶e u Ciebie wszystko jest w porz膮dku i jeste艣 zadowolona:)a jak by艂a艣 teraz na wizycie to orto robi艂 ponownie zdj臋cia? Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja zak艂ada艂am aparat tu: http://www.bochinska.pl/ i jestem bardzo zadowolona. Po 1,5 roku moje z臋by wygl膮daj膮 o niebo lepiej, s膮 proste, a ja nie wstydz臋 si臋 swojego u艣miec*****e艣li szukacie naprawd臋 dobrego ortodonty w Szczecinie, to oni s膮 moim zdecydowanym numerem jeden :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ma艂gosia35
Hej Demorela, troch臋 dla mnie jest dziwne, 偶e ten tw贸j ort ka偶e Ci czeka膰 tyle czasu z tym drucikiem, bo u mnie jak mia艂am awarie to dzwoni艂am i przyjmuje mnie na wizyt臋 od razu. Wsp贸艂czuje Ci 偶e musisz tyle czeka膰, wiem jak te r贸偶ne elementy potrafi膮 kaleczy膰:( Co do efekt贸w to ja te偶 u siebie je do艣膰 szybko zauwa偶y艂am tak偶e jest dobrze pod tym wzgl臋dem:) i z臋by te偶 raz bol膮 mniej raz bardziej ale to zawsze tylko przez jaki艣 czas. Teraz akurat mnie m臋cz膮 dosy膰 mocno ale ju偶 jest lepiej ni偶 we wtorek, wi臋c na wigili臋 chyba b臋d臋 wcina膰 wszystko:) A z tymi przebarwieniami to te偶 tak mia艂am, troch ten klej 偶贸艂knie to fakt ale z臋by te偶, ja zacz臋艂am u偶ywa膰 elektrycznej szczoteczki czego wcze艣niej nie robi艂am bo nie przepadam i to mi pomog艂o, jednak ma ona wi臋cej obrot贸w i dok艂adniej usuwa osad, a i te偶 p贸藕niej czyszcz臋 zwyk艂膮 szczoteczk膮 bo ona dosi臋ga tam gdzie ta elektryczna nie, no i tez p艂ukanie p艂ynem. Jak na razie to pomog艂o, bo jest lepiej. A zdj臋膰 mi nie robi艂, zawsze tylko przed rozpocz臋ciem "grzebania" przy aparacie studiuje m贸j przypadek przy laptopie gdzie ma wszystko: zdj臋cia, odciski, plan leczenia itp.:) Trzymaj si臋 cieplutko i powodzenia w Sylwestra, napisz jak b臋dziesz po wizycie.

Udost臋pnij ten post

Hej Ma艂gosia Ja w ko艅cu po wizycie i w ko艅cu mam przyklejony zamek,bo ju偶 nak艂adanie wosku odbija艂o mi si臋 czkawk膮;)mam naci膮gni臋ty drut a przy nast臋pnej wizycie w marcu b臋dzie mi zmienia艂 na grubszy,cho膰 mia艂 to zrobi膰 teraz.P贸ki co leczenie idzie wg planu,czego s膮 widoczne efekty:)mam dni,偶e jako艣 dziwnie mnie z臋by bola nie g贸rny lecz dolne.... P贸ki co dzi艣 naci膮ganie mnie nie boli,ale pewnie jutro ju偶 tak nie b臋dzie weso艂o;) Za chwilke szykowanko i z m臋偶em wybywamy do znajomych na imprezke:) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku,by by艂 jeszcze lepszy a szczeg贸lnie ogrom zdr贸wka,szcz臋艣cia i spe艂nienia marze艅 a dla nas aparatek ogrom cierpliwo艣ci do tego 偶elastwa;)Buziole

Udost臋pnij ten post

hej :) Nikola -- jak tam u Ciebie ta retencja? Jestem bardzo ciekawa? Dalej masz taka lu藕n膮? Ja dzi艣 by艂am na kolejnej wizycie i si臋 dowiedzia艂am, 偶e za miesi膮c ustalamy termin 艣ci膮gni臋cia i b臋dziemy rozmawia膰 o retencji. Ju偶 dzi艣 podpyta艂am o rodzaje i bardzo mnie zdziwi艂o, bo chce mi da膰 retencj臋 jak膮艣 na sta艂e:( z tego co wiem to kole偶anka ma wyjmowan膮 wk艂adk臋. On mi dzi艣 pokaza艂 jedna zamontowana na sta艂e, z taka " p艂ytk膮" na podniebieniu:( Jak to zobaczy艂am zaraz mi si臋 Hass przypomnia艂 i powiedzia艂am, mu od razu 偶e to nie wchodzi w gr臋. To jest taka mo偶liwo艣膰, 偶e element sta艂y nak艂ada tylko na z臋by, a ta p艂ytka jest wyjmowana i j膮 zak艂adam sama tylko na noc lub jak jestem w domu. wi臋c ewentualnie si臋 na takie rozwi膮zanie zdecyduj臋. Pyta艂am go jak d艂ugo tak膮 retencj臋 musz臋 nosi膰 i podobnie do aparatu 2 - 3 lata? Ale chyba przy retencji ju偶 nie s膮 takie cz臋ste wizyty w gabinecie. Ju偶 nawet dzi艣 chcia艂 ustala膰 termin 艣ci膮gni臋cia, ale gdzie膰 tam zauwa偶y艂 jaka艣 przerw臋. Bardzo si臋 ciesz臋 偶e ju偶 艣ci膮gam za nied艂ugo ale martwi mnie jak to b臋dzie z t膮 retencja. Pozdrawiam :)

Udost臋pnij ten post

oczywi艣cie na te ko艅c贸wki nie mog艂o si臋 oby膰 bez wyci膮g贸w .. teraz mam jej z przodu takie tr贸jk膮ty.. jak si臋 u艣miecham jak wamir wygl膮dam :d

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
akashnet hmm to ciekawe jak ta retencja bedzie wygladala uCiebie :D Ja nosze te przezroczyste nakladki w dzien a na noc ten luzny aparat,mam nadzieje ,ze po jakims czasie nie bede nosila caly dzien tylko np kilka godzin..Mialam miec teraz wizyte ale nie pojechalam ze wzgl na brak kasy..musze poczekac do wiosny.. ten aparat co jest taki luzny nosze na noc zaciskam zeby i nawet nie wypada:D ale niewiem czy to tak powinno byc.. Najbardziej nie podoba mi sie to ,ze po zdjeciu aparatu na dolnych zebach mam tak duzo dziasla ,dziwnie to wyglada,slyszalam ,ze niektorym tak sie robi pod naciskiem,ehh.. Z poczatku myslalam,ze zmienie ta retencje na stala wlasnie taki podklejony drucik,ale tyle sie naczytalam o tym,ze chyba jednak nie chce.. Ogolnie dentysci uwazaja ze to niezdrowe miec taki drucik przez caly czas bo robi sie z tego prochnica.. poza tym przeszlam fora i wiele osob pisalo ,ze ten drucik lubi sie odklejac,a ja planuje wyjazd za granice wiec niebardzo.... Ja musze jeszcze 8semki gorne wyrwac chirurgicznie bo na zdjeciu wyszlo ze mam ,a sa tak ulozone ze gdyby zaczely rosnac moglyby pokrzywic zeby. Ale to musi poczekac. Ile zachodu z tymi zebami to szok....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
akashnet Co do zamontowanej plytki na podniebieniu na stale nie zgodzilabym sie :D nie wyobrazam sobie cale zycie z tym czyms ,tez pamietam hass i rotator i nigdy wiecej! A te moje nakladki przezroczyste czasem sa tak uciazliwe..np idziemy ze znajomymi cos zjesc a ja musze do toalety wychodzic zeby te nakladki wyjac ..bo jak sie wyjmuje to slina sie ciagnie masakra :D

Udost臋pnij ten post

Nikola Nie mog臋 pojac dlaczego masz luzny tez aparat i jaki jest wtedy jego sens... Ja sw贸j podkr臋cam raz w tyg i zazwyczaj ju偶 tak z trzy dni przed czuje ze jest luzny,ale nie wyobra偶am sobie bym mia艂a mie膰 tak lu藕no non stop,chyba bym w jakas nerwice popadla heheh;)

Udost臋pnij ten post

Hej Ma艂gosia Co tam slychac u Ciebie? w sylwestra wieczorkiem niestety zacz臋艂y mnie bole膰 z臋by i trwa艂o to przez 5 kolejnych dni.Teraz jest ok.Zn贸w mia艂am ruchome dw贸jki i o dziwo jedynke. Najbardziej jestem happy,ze teraz bez wstydu mog臋 si臋 usmiechac i w ko艅cu nie wida膰 tych tr贸jek wampirk贸w:)

Udost臋pnij ten post

Hej Lucky Co tam u Ciebie? Masz za艂o偶ony ju偶 d贸艂? Jak efekty?zadowolony jeste艣?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 emilijana
ja w艂a艣nie b臋d臋 nied艂ugo zak艂ada膰 aparat w http://www.vipdental.pl/ po jakim czasie zobaczy艂y艣cie pierwsze efekty noszenia aparaty? bardzo jestem ciekawa zmiany:)

Udost臋pnij ten post

Hej emilijana U mnie efekty zacz臋艂y by膰 widoczne po p贸艂tora miesi膮cu:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ma艂gosia35
Hej Demorela U mnie og贸lnie teraz bez "sza艂u" :) co jaki艣 czas poboli troszk臋 kt贸ry艣 z膮b a tak poza tym jest ok. Oczywi艣cie ta silikonowa podk艂adka ju偶 si臋 przebarwi艂a troch臋, po偶贸艂k艂a niestety, do marca to ju偶 w og贸le b臋dzie niez艂y kolor. U mnie te偶 by艂o wida膰 bardzo szybko popraw臋 je艣li chodzi o tr贸jki :) Emilijana u mnie podobnie jak u Demoreli po 1,5 miesi膮ca ju偶 by艂 1 efekt :) 偶ycz臋 cierpliwo艣ci

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 milka098765
A ma kto艣 z Was mo偶e aparat Damona? Jestem zainteresowana takim. Ile kosztuje g贸ra i d贸艂, mo偶e kto艣 co艣 podpowie?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Hej milka098765 Ja posiadam takowy i r贸偶nica jest taka,偶e aparat jest metalowy bez kolorowych gumek,na wizyty chodze co 8-10 tyg,chyba,偶e co艣 si臋 wydarzy typu odklejenie zamka,czy wypadni臋cie drucika-to wtedy od razu.Taki aparat jest dro偶szy od zwyk艂ego o 500z艂.Ja za jeden zwyk艂y metalowy 艂uk p艂aci艂am 1950z艂

Udost臋pnij ten post

B膮d藕 aktywny! Zaloguj si臋 lub utw贸rz konto

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony

Utw贸rz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj si臋

Posiadasz w艂asne konto? U偶yj go!

Zaloguj si臋
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰