Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰  
Go艣膰 tosik

aparaty ortodontyczne

Polecane posty

Go艣膰 Ma艂go艣ka35
Ja jestem w Ostrowie Wlkp. ale m贸j ort przyje偶d偶a z Wroc艂awia, 1 dzie艅 w tygodniu przyjmuje. Poleci艂 mi go znajomy, jego c贸rka w艂a艣nie ko艅czy leczenie ortodontyczne i s膮 zadowoleni. Co do ceny za 艂uk to Ci nie powiem, bo on mi to po prostu wszystko razem wyceni艂. Id臋 za miesi膮c na kolejn膮 wizyt臋 to mog臋 go zapyta膰. A co do mojego leczenia to mia艂am to szcz臋艣cie, 偶e nie musia艂am nic usuwa膰 ani wstawia膰 (nie leczy艂am jeszcze nic kana艂owo). Oczywi艣cie z臋by trzeba mie膰 poleczone przed za艂o偶eniem aparatu ale je艣li w trakcie co艣 si臋 pojawi to m贸j ort m贸wi 偶e nie ma problemu, 艣ci膮gnie mi drucik i mo偶na plombowa膰 (mam to szcz臋艣cie 偶e przyjmuje w tej samej przychodni co stomatolog) a potem z powrotem za艂o偶y. Aa i przed za艂o偶eniem separator贸w mia艂am tez czyszczenie, piaskowanie. Niestety jak si臋 ju偶 ma aparat to ci臋偶ko si臋 czy艣ci z臋by bo ju偶 szczoteczka ma problem z dotarciem we wszystkie miejsca nawet te mini nie daj膮 rady, trzeba z tym uwa偶a膰.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Hej Ma艂gosia Dzieki za info,do tego orto co ja ide to tez dostalam namiary z polecenia,ale mimo to szukalam innych i jednak zdecydowalam sie na tego z polecenia:)mojej kolezanki c贸ra wlasnie tez u niego leczy zabki orto i jest bardzo zadowolona.Ten orto tez leczy orto bez usuwania sta艂ych z臋b贸w.Ale czas pokaze.Jeszcze pare dzionkow i bede wiedziala co i jak.Jesli to nie bedzie problemem to jestem ciekawa ceny tego aparatu,bo jak pisalam wyzej,czytalam na forach ze taki jeden luk to koszta ponad 2 tys....wizyty co ile masz?placisz za wizyte za jeden luk czy juz za dwa?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ma艂goska35
Witam Tak jak pisa艂am wcze艣niej ca艂y koszt leczenia to 8tys., z moim ort mam uzgodnione, 偶e po艂ow臋 p艂ac臋 na pocz膮tku leczenia a drug膮 po艂ow臋 mog臋 p艂aci膰 w ratach w dowolnej kwocie ale do roku czasu od rozpocz臋cia leczenia. Z tego co m贸wi膮 jego pacjenci to ka偶dy p艂aci jak mo偶e byle przed ko艅cem leczenia by艂o sp艂acone. Tak mi si臋 zdaje 偶e te pierwsze 4tys. to koszt dw贸ch aparat贸w g贸ra d贸艂. M贸j ort m贸wi, 偶e du偶o os贸b rozpoczyna leczenie a potem rezygnuj膮 albo nie przychodz膮 na wizyty itp. Pewnie chce si臋 zabezpieczy膰 przed takimi sytuacjami. Wizyty mam r贸偶nie, leczenie zacz臋艂am w lutym, wtedy mi za艂o偶y艂 na g贸r臋 separatory przy sz贸stkach, po dw贸ch tygodniach mia艂am mie膰 za艂o偶one pier艣cienie na te 6 ale okaza艂o si臋, 偶e moje z臋by s膮 jeszcze zbyt blisko siebie i jest po prostu za ciasno 偶eby te pier艣cienie si臋 wsun臋艂y i musia艂am poczeka膰 kolejne 2 tyg. Po za艂o偶eniu tych separator贸w (to s膮 takie gumeczki wk艂adane mi臋dzy z臋by) czuje si臋 takie jakby rozpychanie i jak si臋 co艣 gryzie to mo偶na odczuwa膰 lekki b贸l ale po 2 dniach ju偶 by艂o ok. Na kolejnej wizycie zrobi艂 mi najpierw wycisk g贸ry a potem za艂o偶y艂 te pier艣cienie. Og贸lnie trzeba si臋 do tego przyzwyczai膰, mnie na pocz膮tku bardzo z jednej strony policzek rani艂o, po tygodniu ju偶 si臋 przyzwyczai艂am ale u偶ywa艂am te偶 takiego wosku specjalnego, kt贸rym mo偶na "zaklei膰" ostre elementy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ma艂goska35
Na kolejnej wizycie, kt贸ra by艂a po oko艂o miesi膮cu za艂o偶y艂 mi na g贸r臋 aparat. By艂a taka du偶a przerwa bo nie mia艂 mnie gdzie wcisn膮膰 wcze艣niej. Samo zak艂adanie g贸ry nie by艂o jakie艣 straszne ani nie bola艂o. Zameczki mia艂 ju偶 przygotowane (w takiej formie jakby, po to ten wycisk by艂 wcze艣niej), mia艂am z臋by najpierw oczyszczone a na zamki by艂 na艂o偶ony jaki艣 rodzaj cementu i taki mi to przy艂o偶y艂 do z臋b贸w. Jak ju偶 to si臋 przyklei艂o to mi ten drucik za艂o偶y艂. Hi dziwnie si臋 czu艂am z tym, bo tak si臋 wydaje pe艂no w ustach troch臋 ale to jest kwestia przyzwyczajenia. P贸藕niej napisze co艣 wi臋cej, pozdrawiam :)

Udost臋pnij ten post

Wielkie dzieki za informacje.Tak,z tego co napisalas to wynika ze koszta tego aparatu moga byc 2 tys jeden luk.U mnie tez tak jest ze za zalozenie jednego luku placi sie w calosci a pozostale raty sa dogodne dla mnie i nie musze placic przez jakis bank ratalny.To jest fajne,bo nie musze sie stresowac:)Ja juz nie moge sie doczekac tej pierwszej wizyty.Teraz na dniach ide do mojej dentystki na sciagniecie kamienia i piaskowanie-robie to dosc regularnie sama od siebie i dla siebie.Zatem czekam na kolejne wiadomosci:)Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Dla wszystkich zak艂adaj膮cych aparat orotontyczny: Przed za艂o偶eniem aparatu polecam sprawdzi膰 czy wybrany ortodonta posiada specjalizacje z ortodoncji czy jest zwyklym stomatologiem, ktory chce szybko i latwo zarobic na tym pieniadze. Niedawno otworzono w Warszawie szkole (www.ortodoncja.edu.pl) gdzie stomatolodzy ,ktorzy nie maja specjalizacji moga w szkole pod okiem profesorow (ktorzy biora od nich po 40 tys PLN) zrobic sobie szybko kurs z ortodoncji i tym samym zaczynaja po tym leczy膰 pacjent贸w. Efekt czesto jest taki, ze leczenie przebiega zle i zaczynaja sie rozprawy s膮dowe.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 olllll
Witam. Mam ciezki orzech do zgryzienia... do kinca tego roku b臋d臋 miala zdjety aparat ortodontyczny :-) nosilam go 2, 5 roku moja wada to zgryz otwarty. Jednak Pani Ortodontka za zdjecie aparatu wezmie 1800 zl. Za druty retencyjne, za plytki, oraz za piaskowanie i czyszczenie zebow z kleju. Jak dla mnie koszt jest ogromny. Nawet jesli zostanie onnrozlozony na raty. Wiem ze w innych gabinetach zdjecie aparatu wraz z retencja i plytkami to koszt okolo max 1000 zl. Zastanawiam sie czy mam prawo nie zgidzic sie na podwojna retencje ? Albo czy wymagac aby retencja byla tylko na gorze ? Wiem ze sa osiby ktore tak robia. Ortodontka iczywiscie uwaza - wiem ze slusznie - ze wada moze wrocic ale osobiscie znam osobe z taka sama wada ktora miala tylko plytki retencyjne a wada nie wrocila...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Mam takie pytanie.... Ostatnio by艂am u orto kt贸ry kaza艂 nosic mi wyci膮gi na noc. Maj膮 by膰 one zaczepione na sz贸stke na dole i tr贸jki tak abym nie mog艂a otworzyc zbytni buzi. Niestety jednak jak to za艂o偶e moge swobodnie m贸wi膰 i wydaje mi sie 偶e mam za du偶y luz, zupe艂nie inaczej ni偶 po wizycie. Jak mam to za艂o偶y膰 prawid艂owo? Bardzo prosz臋 o pomoc.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lucky515
Cze艣膰, demorela! Ja ju偶 mam aparat na dolnym 艂uku. Lekarka m臋czy艂a si臋 1,5 godziny, ale w ko艅cu zwyci臋偶y艂a i mam te cudowne druciki. Jak sie czuje? Trudno powiedzie膰: og贸lnie dobrze. Troch臋 mi przeszkadza przy jedzeniu, ale p贸ki co nie boli, a w nocy normalnie spa艂em, wiec oby tak dalej. Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
olll 1800zl za retencje?:o:o:o o rany to strasznie duzo,ja pytalam swojej ortodontki i powiedzia艂a ze retencja bedzie mnie kosztowa艂a 450z艂,dok艂adnie dowiem si臋 w listopadzie bo b臋d臋 zdejmowa膰 aparat.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Za podwojny drut retencyjny oraz podwojne pkytki. Plus ( uwaga ) za czyszczenie z kleju... chyba 100 zl. Plus piaskowanie. Jestem ciekawa wlasnie czy moge zazadac tylko plytki i drucika na gorze...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 olllll
Za podwojny drut retencyjny oraz podwojne pkytki. Plus ( uwaga ) za czyszczenie z kleju... chyba 100 zl. Plus piaskowanie. Jestem ciekawa wlasnie czy moge zazadac tylko plytki i drucika na gorze...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ma艂go艣ka35
Hej Demorela:) ja te偶 robi艂am wcze艣niej czyszczenie do艣膰 regularnie. Po za艂o偶eniu g贸rnego aparatu po oko艂o 6-ciu miesi膮cach a przed za艂o偶eniem dolnego te偶 mia艂am robione, wiadomo 偶e z aparatem jest trudniej ale by艂o ok. Po oko艂o 1,5 m-ca od za艂o偶enia g贸ry mia艂am kolejn膮 wizyt臋, wtedy mia艂am zmieniony drucik na troch臋 grubszy. Ale ju偶 po tym 1,5 m-ca zauwa偶y艂am u siebie zmian臋, ja mia艂am takie do艣膰 wysuni臋te tr贸jki (w stylu wampira:)) i po tym czasie ju偶 by艂a spora poprawa. A po wymianie na nowy grubszy drut po jakim艣 czasie moje z臋by by艂y coraz bardziej wysuni臋te do przodu, ort m贸wi艂 偶e tak ma by膰 bo musi by膰 miejsce na aparat na d贸艂 i z臋by g贸rne nie mog膮 o niego uderza膰, poza tym ja b臋d臋 mie膰 "wysuwn膮" dol膮 szcz臋k臋 do przodu i to wszystko musi jako艣 zadzia艂a膰. Aparat na d贸艂 za艂o偶y艂 mi dopiero tydzie艅 temu, a mia艂 by膰 przed wakacjami tylko 偶e jak by艂am w czerwcu na wizycie to si臋 okaza艂o, 偶e pier艣cienie nie pasuj膮 (troch臋 by艂am na to z艂a) no i musia艂am czeka膰 do wrze艣nia bo mojego orta w wakacje nie by艂o. Na d贸艂 te偶 mi robi艂 wycisk ale p贸藕niej i tak mi zak艂ada艂 ka偶dy zamek osobno (bo mam za drobne z臋by czy jako艣 tak). Na tej wizycie, tydzie艅 temu za艂o偶y艂 pier艣cienie, zamki i drucik i dodatkowo spr臋偶ynk臋 ( ale nie wygl膮da to jak spr臋偶ynka). Sporo mi przyby艂o w buzi znowu i teraz pr贸buj臋 si臋 przyzwyczai膰. Og贸lnie nie jest 藕le (lekki b贸l z臋b贸w tylko przy nacisku), najgorzej mi przeszkadza z jednej strony ta cz臋艣膰 od pier艣cienia od wewn膮trz ale troch臋 woskiem zaklejam i jest ok. No i ta niby spr臋偶ynka, to jest taki drucik zaczepiony o pier艣cie艅 i o 3. Bo moja 3 jest tak sporo wy偶ej od reszty z臋b贸w, no i ta spr臋偶ynka ma j膮 "艣ci膮gn膮膰" na d贸艂. Troch臋 mi ona przeszkadza bo sporo odstaje od dzi膮s艂a ale ma by膰 tylko na miesi膮c wi臋c jako艣 dam rade. Zauwa偶y艂am te偶, 偶e zamki na dole r贸偶ni膮 si臋 o tych na g贸rze wielko艣ci膮, s膮 troszk臋 mniejsze i bardziej okr膮g艂e i chyba z innej stali bo takie ciemniejsze. Najgorsze i tak przede mn膮, bo mam mie膰 w kt贸rym艣 momencie za艂o偶one zawiasy na sta艂e (maj膮 doln膮 szcz臋k臋 ci膮gn膮膰 do przodu), obie strony, troch臋 mnie to przera偶a, bo to ogranicza otwieranie ust. Ale mo偶e nie b臋d臋 si臋 tym martwi膰 na zapas uff. Pozdrawiam i powodzenia:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 aparatoholiczka
witam wszystkich!! Mam 18 lat,aparat jest moim marzeniem ju偶 od gimnazjum,niestety za艂o偶enie go jest mo偶liwe dopiero teraz bo uzbiera艂am na niego nareszcie pieni膮偶ki! Mam mn贸wstwo pyta艅 i mam nadziej臋,偶e uzyskam na nie odpowiedzi! :))) Jestem w trakcie leczenia z膮bk贸w,w 艣rod臋 mam ostatni膮 wizyt臋 u dentysty wi臋c od razu potem dzwoni臋 do ortodonty na 1 wizyt臋 :) i teraz pytanie: ile mniej wi臋cej mo偶e trwa膰 taki okres w kt贸rym czeka si臋 na za艂o偶enie aparatu? wiem,偶e to raczej sprawa indywidualna ale czy to jest tak,偶e mo偶e si臋 to ci膮gn膮膰 d艂ugo? jeju,tak bardzo zale偶y mi na czasie! chcia艂abym mie膰 to jak najszybciej za sob膮! :)) 2 sprawa. W gimnazjum leczy艂am jedynk臋 kana艂owo,niestety po czasie uleg艂a ona przebarwnieniiu i teraz jest po prostu okropna,bardzo brzydko to wygl膮da. Czyta艂am,偶e aparat oczywi艣cie mo偶na zak艂ada膰 na z臋by martwe ale obawiam si臋,偶e skoro m贸j jest ju偶 lekko szarawy jest du偶o s艂abszy i mo偶e nie jest na tyle "silny" Czy kto艣 z Was ma aparat na z臋bach martwych?? 3 i ostatnia ju偶 sprawa ( pewnie odetchn臋li艣cie z ulg膮 :D) Mam ma艂e problemy z dzi膮s艂ami... cz臋sto robi mi si臋 w jednym miejscu ( dok艂adnie nad g贸rb膮 jedynk膮) takie jakby ma艂y b膮belek wype艂niony bia艂ym osoczem lub krwi膮,nie mam poj臋cia czym jest to spowodowane,wystarczy,偶e umyje 偶eby i natychmiastowo p臋ka. U偶ywam past przeznaczonych do dzi膮se艂 typu sensodyne itp ale nie wiem czy pomagaj膮. Czy za艂o偶enie aparatu obci膮偶a w jaki艣 spos贸b dzi膮s艂a i musz臋 je mie膰 zdrowe w 100%? kochani! dzi臋kuj臋 za wszystkie odpowiedzi,mam nadziej臋 偶e ju偶 za par臋 dni udam si臋 na 1 wizyt臋 i tam dok艂adnie wszystkiego si臋 dowiem ale nie chcai艂am by膰 zielona jak nie powiem co i co nieco wiedzie膰 na ten temat tak偶e z g贸ry dzi臋kuj臋 i pozdrawiam :))

Udost臋pnij ten post

Hej Lucky No to fajnie,ze nie jest az tak zle z tym aparatem i trzymam kciuki,by teraz juz bylo tylko lepiej:)

Udost臋pnij ten post

Hej Ma艂gosia Dzieki za kolejna obszern膮 informacje:) Z tymi tr贸jkami g贸rnymi to mamy ten sam problem,ale ja wierze,偶e wszystko b臋dzie ok i 偶e dam rade i dla prostych z臋b贸w mam nadzieje,偶e b臋de w stanie znie艣膰 wszystko heh. Ja dopiero we wtorek mam wizyte wi臋c wtedy zdam wi臋cej relacji z wizyty. Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ma艂go艣ka35
Hej Demorela Nic si臋 nie martw, b臋dzie dobrze:) jak b臋dziesz na wizycie to pytaj orta o wszystko co do czego masz w膮tpliwo艣ci. Ja mam wizyt臋 dopiero pod koniec pa藕dziernika to jeszcze m-c czekania. Czekam na info o twojej, napisz jak by艂o, pozdrawiam pa:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ma艂go艣ka35
Cze艣膰 Aparatoholiczka :) Co do twoich pyta艅, to je艣li chodzi o d艂ugo艣膰 czekania to faktycznie jest to sprawa indywidualna, u mnie od 1 wizyty do za艂o偶enia aparatu na g贸r臋 min膮艂 oko艂o miesi膮c, natomiast d贸艂 mia艂am za艂o偶ony po oko艂o kolejnych 6-ciu miesi膮cach. Co do 2 pytania to nie wiem, bo nie mia艂am nic leczonego kana艂owo. Hm a o tej sprawie z dzi膮s艂ami to od razu powiedz na 1 wizycie, ort na pewno Ci co艣 doradzi. Ja te偶 bardzo d艂ugo czeka艂am na sw贸j aparat, rodzic贸w nie bardzo by艂o sta膰 a poza tym w mojej mie艣cinie nie by艂o orta. Jak ju偶 si臋 usamodzielni艂am i podj臋艂am prace troch臋 o tym "zapomnia艂am" ale ci膮gle gdzie艣 mi to po g艂owie chodzi艂o :) w ko艅cu si臋 zdecydowa艂am, sprzeda艂am autko i po艂ow臋 kasy przeznaczy艂am na leczenie. I nie 偶a艂uje, chocia偶 ma si臋 takie gorsze dni i najch臋tniej wtedy to zdj臋艂abym to 偶elastwo ale to przechodzi wi臋c jest ok. Ludzie w pracy te偶 si臋 do nowej mnie przyzwyczaili i nikt nic nie m贸wi, czasami si臋 pytaj膮 jak to jest, o koszty itp. 呕ycz臋 powodzenia :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Niisiia
Hej :) moze wy mi pomozecie, nosze aparat juz troche ponad 5 lat, strasznie dlugo i mam go serdecznie dosc, dopiero niedawno dostalam wyciagi, poczatkowo ortodontka zalozyla mi je na jedna strone dla zademonstrowania. Czy powinnam je nosic na obie strony czy tylko z tej pokazanej? Dodam ze mam tylozgryz oraz dolne zeby nie odpowiadaja polozeniu gornych. Z gory dziekuje za pomoc ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
nisia 5 lat-szok:o:o najlepiej zadzwo艅 do tej ortodontki i zapytaj ,raczej wszyscy wyci膮gi nosz膮 po obydwu stronach

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nisia bardzo d艂ugo ! Aparat powinmo sie nosic max 3 lata... moja kolezanka nosila 7 ! Lat aparat i niestety teraz kazdy zab do leczenia. Koszt okolo 3000 zl

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 olllll
2x400 zl drut retencyjny plus 2x400 p艂ytka retencyjna plus czyszczenie zebow z kleju 200 zl...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 aparatoholiczka
Ma艂gosiu,dzi臋kuj臋 bardzo za odpowied藕! :) dzisiaj dzwoni艂am do ortodonty,niestety pierwszy wolny termin dopiero 28 pa藕dziernika... :( troszk臋 d艂ugo musz臋 czeka膰 ale tyle ju偶 wytrzyma艂am wi臋c ten miesi膮c te偶 jako艣 si臋 przem臋cz臋 ale tak ju偶 si臋 nakr臋ci艂am na to wszystko,ze jejku! pozdrawiam!! :)

Udost臋pnij ten post

Przeczyta艂am tu par臋 komenatrzy i jestem w szoku. Leczenie ortodontyczne jest naprawd臋 drogie w wielu przypadkach. Je艣li kto艣 planuje aparat polecam Groupon -serio. Ja zakupi艂am aparat jeden 艂uk g贸rny za 1000z艂 , posz艂am do ortodonty ,starszego i do艣wiadczonego . Zobaczy艂 moj膮 wad臋 ( przerwy mi臋dzy zebami i przesuni臋cie szcz臋ki) . Powiedzia艂 ,偶e i owszem z臋by si臋 zsun膮 ale to b臋dzie leczenie po艂aczone z implantami i trzeba za艂o偶yc dolny 艂uk, razem dodatkowow jakie艣 5 ty艣 z艂. Wi臋c zapyta艂am go czy musz臋 to robi膰 czy mog臋 tylko zniwelowa膰 te przerwy poprzez leczenie tylko gornych z臋b贸w. Powiedzia艂 ,偶e nie ma problemu zacznie leczenie i zobaczymy jak to b臋dzie ? Na ka偶dej wizycie wspomina艂 o implantach bo g贸rny zgryz musi by膰 podparty a ja nie ma 6stek ktore podpieraj膮 ca艂a g贸r臋 i to b臋dzie problem. Martwi艂am si臋 i w sumie nie potrzebnie. Na dwoc ostatnich wizytacj ju偶 nic nie m贸wil. stwierdzi艂 ,偶e dolen z臋by bardzo dobrze ''podpasowa艂y'' po g贸rne i jest zadowolony z efektu. Tak wi臋c leczenie kosztowa艂o 2ty艣 a ostania wizyta 350 zl wraz z aparatem retencyjnym takim prze偶roczystym z tworzywa. Tak wi臋c chyba warto odwiedzi膰 wi臋cej ni偶 jednego ortodonte ,sprawdzi膰 ceny co w dobie internetu ie jest wi臋kszym problemem bo wielu z ortodont贸w jak i dentyst贸w zawy偶a ceny,偶eby im sie szybko zwr贸ci艂o otwarcie gabinetu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 olllll
Wpad艂am na pomysl sprawdzenia cen w internecie i o ile plytki retencyjne owszem kosztuja 350 -400 zl to drut retencyjny to cena 100-150 zl. Nie omieszkam o tym wspomniec pani ortodontce. Oraz to ze czyszczenie z kleju przy zdjeciu aparatu to raczej koniecznosc niz jej dobra wola wiec tez powinno byc bezplatne. A jesli dalej bedzie sie upierala prze podwojnej retencji to niestety ale nie zgodze sie i powiem ze zgadzam sie tylko na gore...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A ja bym na Twoim miejscu podeszla sobie do innego orto,powiedziala jaka jest sytuacja i ze Cie nie stac na takie oplaty i zapytala o koszta u danego orto i sobie porownala.Za zapytanie nic nie placisz,wiec warto o tym pomyslec.

Udost臋pnij ten post

By艂am dzis w koncu na tej swojej pierwszej wizycie i jestem bardzo zadowolona z wyboru tego orto:)Orto bardzo konkretny,slucha co sie do niego mowi,na wszystkie pyt odpowiada ze szczeg贸lami.Po kolei pokazywa艂 mi w lusterki co bedzie robil z moim zebami.A co najwazniejsze,to nie jest potrzeba rwania z臋b贸w:)m贸wi艂am mu jak膮 traume przesz艂am jako dzieciak z rwaniem zdrowych z臋b贸w.Bede mia艂a za艂o偶ony aparat rozszerzaj膮cy szcz臋ke g贸rn膮(hyrox)-koszta 500 lub 550z艂,bo nie zrozumia艂am do konca.B臋de mia艂a zak艂adany aparat bezligaturowy na g贸re i d贸艂-cena jednego 艂uku 1950z艂-wi臋c ciesze sie,偶e jednak nie s膮 to koszta powyzej 2 tys:)mo偶na p艂aci膰 w ratach.Kolejn膮 wizyte mam 17 pa藕dziernik,wtedy b臋de mia艂a robione zdj臋cia rtg,odciski i co艣 tam jeszcze a po tyg orto za艂o偶y aparat,wi臋c za r贸wny miesi膮c b臋de posiadaczk膮 aparatu:)Mam nadzieje,偶e dzielnie znios臋 b贸l i jako艣 sobie poradze z tym aparatem hyrox. Tak sie dzi艣 zestresowa艂am t膮 wizyta,偶e z b贸lu 偶o艂膮dka ledwo wytrzymywa艂am a teraz wiem,偶e od jutra moge spokojnie wyjecha膰 z m臋偶em na nasz wyczekiwany urlop:) Ma艂gosia dzi臋ki za wsparcie:) Lucky jak tam aparacik i jego noszenie?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 olllll
To tez zadbalam i ceny nie roznia sie od tych ktore przytoczylam w poprzednim poscie. Niwstety zaden orto nie podejmie sie zdjecia aparatu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
olllll ta ortodontka chce Cie 艂adnie naci膮gn膮膰 tyle kasy za retencje chyba zwariowa艂a ,u mnie czyszczenie z kleju to wliczone w retencje jest

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 olllll
Niestety te偶 mam takie odczucie... przedstawi臋 jej koszty u innych lekarzy. Najpewniej skonczy sie na tym ze na swoja odpowiedzialnosc zdecyduje sie tylko na retencje na gorze. Niestety ale przy planowqniu leczenia nie zostaly mi przedstawione koszty zdejmowania aparatu i nie godze sie na nie.

Udost臋pnij ten post

B膮d藕 aktywny! Zaloguj si臋 lub utw贸rz konto

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony

Utw贸rz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj si臋

Posiadasz w艂asne konto? U偶yj go!

Zaloguj si臋
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰