Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iga22

ZESPÓŁ POLICYSTYCZNYCH JAJNIKÓW

Polecane posty

Gość sophiaG
czesc dziwczyny :) do anulka1988 : po Twojej wypowiedzi zastanawia mnie fakt lekow ktore bierzesz. chyba jestesmy w tym samym wieku jezeli jestes z 88, moj lekarz postanowil mojego organizmu nie przyzwyczajac na razie do tabletek antykoncepcyjnych i zapisal mi lek LUTEINA, nie dziala on tak drastycznie jak te Logest, nie mialam zadnych nieregularnych krwawien. powiem tak. przez pol roku nie mialam okrresu wiec poszlam do lekarza. zrobili mi badania. wyszlo pco. pani endokrynolog z racji tego ze prowadzi mi juz niedoczynnosc tarczycy powiedziala ze lepiej jakby pco prowadzil ginekolog, a facet zapisal mi te luteine. zaczelam brac. biore to pod jezyk rano i wieczorem. po 10 dniach pojawil sie okres. 6 dni krwawienie. nie mam az tak bolesnych miesciaczek jak kiedys. ide w tym tygodniu na kolejna wizyte. zeby ustalic jakies leczenie na zmniejszego poziomu testosteronu. ale wracajac do tematu. powinnas isc do lekarza bo takie krwawienia nie sa wcale bezpieczne. pojedyncze. sporadyczne. ok. ale nie 3 tygodniowe. i moze zapytaj lekarza o inny lek. moze wlasnie ta luteina. wiem ze sa tysiace lekow ktore powinny nam pomagac a kazde na kazdego dzialaja inaczej, ale moze sprobuj innych lekow. ja juz ten sprawdzilam i nie ma po nim drastycznych objawow. wiec zycze Ci udanej i szybkiej wizyty u lekarza i zeby profilaktyka pco przebiegala u Ciebie troche mniej drastycznie :) pozdrawiam i powodzenia :*

Gość aga200
do markotki . tak miałam resekcję klinową to jest operacja pod narkozą 5 dni w szpitalu i miesiąc zwolnienia . mi lekarka ja leczyłam się u pani profesor Warenik na Polnej w Poznaniu powiedziała że można już od razu próbować zajść w ciąże po wyjściu ze szpitala i najlepiej jak najszybciej zajść w ciążę . ja jeszcze miałam podwyszoną prolaktynę i brałam parlodel na obniżenie .Ja zaszłam w ciążę rok po operacji pozdrowienia nie mam czasu więcej pisać dzisiaj odezwę się jutro

Gość ja też mam pytanie
cześć dziewczyny, mam dziś 3 dzień nowego cyklu, więc rano wzięłam pirwszą tabl. CLO. Umówiłam się za namową KAmi do nowego gin. Wizytę będe miała dopiero w 20 dc. Czy to nie za późno na monitoring? Właściwie to przy moim ostatnim 35 dniowym cyklu, gdzies koło 20 powinna wystąpić owulacja. Bardzo ciekawa jestem co powi mi ten lekarz.

Gość Kami32
ja też mam pytanie, ja miałam w tym cyklu monitoring 17 d.c., ale pęcherzyk był jeszcze niewielki (15 mm), a następny miałam po tygodniu, ale pęcherzyka juz w jajniku nie było (pęcherzyk dziennie roście ok. 1,5 - 2 mm i pęka gdy osiągnie rozmiar 20 - 22 mm), co wskazuje, że była owulacja :-) Myslę, że 20 d.c. nie będzie za późno, ale na wszelki wypadek poprzytulaj się od 15 d.c. do męża :-) Ja cały czas czekam na @, choć mam cichą nadzieję, że się nie doczekam... :-)

Witam Kami, to ile dni juz jestes po owulacji? U mnie juz 10 dni minelo, kolo weekendu spodziewam sie @. I od nowa...Chociaz moze sie odmieni ten los? Po za tym czuje sie dobrze i nie mam zadnych objawow na @, dziwne troche. Ja tez mam pytanie, w 20 d.c dowiesz sie ew. ze byla albo bedzie owulacja. Dobrze isc do gin z poczatku cyklu bo da ci leki, ale ty masz leki od poprzedniego wiec nie ma problemu :) Na razie dziwczyny, papa

Gość Kami32
Surfitka, po owulacji jestem jakieś 6 dni. Wydaje mi sie, że czuje sie troszke inaczej niz zwykle - mam metaliczny posmak w ustach, pobolewaja mnie jajniki i bimbały, czyje jakies lekkie kłucia w podbrzuszu. Nie wiem, czy któres z tych objawów to objawy ciąży, bo jeszcze nigdy w ciąży nie byłam :-( Co prawda zrobiłam sobie dzisiaj test ciążowy i wynik był negatywny. Od razu wiedziałam, że test ciążowy nic nie pokaże, bo to za wczesnie (choć w głebi duszy liczyłam chociaz na jakies maleńkie, delikatne zaróżowienie drugiego paseczka na teście...). Z tego co czytałam w jakis mądrych ksiązkach - najpierw mozna zbadać stężenie hormonu HCG we krwi, a dopiero po mniej więcej tygodniu w moczu wyjdzie podwyższony poziom tego hormonu. Cóz, na razie czekam... i trzymam kciuki za siebie i wszystkie starające się :-)

Magnolia na obniżenie testosteronu brałam Verospiron (spironolacton) jest oczywiscie na receptę i kosztuje parę groszy. Mam dwa opakowania na zbyciu, ale chyba nie powinnaś brać tak w ciemno. aga200 ja też leczę się u prof. Warenik :) Ona mówiła Ci, że od razu powinno się starać zajść w ciążę, a co w przypadku kiedy ja się jeszcze nie staram? A pani prof. wspominała o operacji, bo leczenie farmakologiczne nie przynosi efektów :( Za niecały miesiąc dowiem się co ze mną będzie.

Kami, dzieki Wiesz, wszyscy lekarze u ktorych sie leczylam twierdzili, ze test ciazowy z apteki jest skuteczny ale dopiero klika dni po terminie spodziewanej @. Nawet HCG nie ma co robic wczesniej, bo to hormon ktory sie wytwarza dopiero po implantacji zarodka w macicy, czyli od 6-10 dni po zaplodnieniu. Chyba nie ma co sie dziwic, ze jak na razie wyszedl ujemny. Ja narazie cierpliwie czekam, nie bedzie @ , bedzie test. Za dlugo moje staranie trwa i juz se nauczylam cierpliwosci. Dawniej tez biegalam na HCG zanim miala byc @, bo moze... To nie ma sensu, co ma byc to bedzie :) Widze, ze wszystkie mamy \"problem\" z doszukiwaniem sie wczesnych objawow ciazy. Ja np. mam wspomniane wczesniej zachcianki (ach te ogorki, w sobote zjadlam pol sloika), wstawanie w nocy siusiu ( nigdy wczesniej nie mialam takiej potrzeby) a teraz od czterech nocy musze, i dziwnie pokluwajace piersi, ale nie bolace tak jak przed @. Poza tym wszystko jest OK, ale tak jak wspomnialam wczesniej, czekam do soboty :) Magnolia, ja tez na obnizenie testosteronu biore spironolacton. Dziala :)

Gość Kami32
Surfitka, a faktycznie - ja tez biegam ciagle na siusiu (w nocy wstaje 2 - 3 razy i oczywiście tak wstaje z łózka, żeby "niechcący" obudzić mojego męża - jak ja nie spie, to dlaczego On ma niby spać? Ma współuczestniczyć w naszym leczeniu ;-) ). Wypije 1 szklankę - wysiusiowuje 4 szklanki ;-) Poza tym mam teraz fazę na kefir, ale tylko jednej okreslonej firmy ;-) Eh, nie ma to jak autosugestia i doszukiwanie sie objawów ciążowych ;-) Aaaa, i dotego wszystkiego mam kompletny brak apetytu na sex! Może dlatego , że jak lekarz kazał - to przez półtora tygodnia jechalismy jak króliczki energizera i teraz mamy mały przesyt, ale poprzytulac sie i podrapac po pleckach - w każdej chwili ;-)

Gość wiola20
Cześć dziewczyny!!! Jestem załamana..... Dzisiaj odebrałam wyniki - LH - 13.11 mUl/ml FSH - 7.09 Stosunek LH/FSH=1.85 a pół roku temu był równy 1.2. A więc pogorszyło mi się mimo brania leków. PCOS stwierdzono u mnie rok temu. Od tego czasu biorę luteinę i bromergon. Niedawno zaczęłam brać Spironol na hirsutyzm ale to też nic nie daje....(mój androstendion wynosi 5.8 przy górnej granicy 3.5 ng/ml, testosteron też za wysoki. A na dodatek mam ostatnio takie straszne bóle jajników.... Nie wiem co robić- następną wizytę mam dopiero w maju, a na prywatną mnie nie stać. Proszę WAS o radę!!! Ratujcie!!!

Gość anulka1988
sophiaG , zapytam lekarza. . . z tym że to moje 3 tygodniowe krwawienie nie było takie jak miesiączka, pojawiało się w ci ągu 3 tygidni moze tak to ujme i były to swego rodzaju plamienia. . . brzmi to teraz mniej drastycznie?? Tak mam 19 lat ;)) jestem roczik 1988 a jak bylam u lekarza po pierwszym przyjmowaniu tabletek to powiedzialam mu ze mialam miesiaczke a potem przez 3 tyg plamienia (krwawienia - lekkie) Lekarz kazal kontunuowac LOGEST przez kolejne 2 cykle i kazal sie potem pojawic u niego, a moj problem byl tylko z tym co mam zrobic jak opuscilam 2 tabletki :) Pozdrawiam i dziekuje za zainteresowanie ;)

Gość magnolia_24
Dziewczyny,czy branie metforminy i Verospironu nie wyklucza się wzajemnie?? A czy któraś z Was jest może z Katowic lub okolic i leczy sie u któregoś z lekarzy ze Śląska?? Dobra wiadomość odnoścnie spania po metforminie-juz nie zasypiam wszedzie gdzie usiądę:-) pozdrawiam

Gość Surftika
Hej dziewczyny. Kami, właśnie ta autosugestia... Wiola, wg mnie, lekarzem nie jestem, jajniki cie bola bo moze bedziesz miec owulacje. Stosujesz leki, które zaczynają działac dopiero za jakiś czas od początku terapii (bromergon, spirnol). Daj sobie czas na efekty. No i przy leczeniu pco powinno sie odwiedzac gin co miesiac, gora co dwa a nie dopiero w maju. Czy naprawde nie ma możliwości mieć częściej wizyty u gin przy NFZ niż raz na pół roku? Magnolia, ja biore metformin i spironalctone razem (tzn. powinnam mieć przerwe między przyjmowaniem dwie godziny) ale za często o tym zapominałam ibiore razem. Kurcze cały dzień przyjmowac leki? O 7 met, o 9 spir, o 1 clo, o 5 met i o 7 spir? No i teraz lykam dwa razy dziennie :) Nie mam zadnych efektow ubocznych i leczenie skutkuje wiec chyba jest OK. A mówiłam, że do met trzeba się po prostu przyzwyczaic? Organizm musi odreagować ;) Dobrze, że minęła senność, tylko żeby ta met działała zgodnie z przeznaczeniem :)

Gość OLA31
cześc , jestem tu nowa, i tak jak Wy mam PCO (zaden lekarz tego mi nie powiedział) do tego wrogi sluz moje FSH o LH wynosi 1,5, mam wasik, poniżej pepka pojedyncze wlosy, nszczęscie na glowie mam ładne i gęste, cukier 93, i nadwaga szczegolnie wokól brzucha, przy wzroscie 174 waze 82 kg, cykle co 27-28 dni ale nie obfite a kiedyś wazylam 60, prolaktyna podstawowa ok , ale podwyzszona z obciążeniem teraz biore metformax 2 x1 500,( nie chudne , chce mi sie jeśc , nie mam zadnych skutków ubocznych)wiesiołek i myśle od nastepnego cyklu coś na lepsza stymulacje jajników( doradxcie co) mialam inseminacje po niej 2 krechy na teście ale przyszła opóźniona @, napiszcie co o tym myslicie

Gość z metformaxem....
spokojnie , to dziala po pewnym czsie nawt pol roku trzeba czekac? krzywa robilas? ze stosujesz ten lek?

Gość ja też mam pytanie
Kami, a ja jednak mam nadzieję, że zafasolkowałaś :-D ten metaliczny posmak, bolące bimbały, bieganie siusiu ...... :-) na test było jeszcze za wcześnie daj znać jak będziesz wiedziała

Gość ja też mam pytanie
ja myślałam że może nam też się uda podcza tego cyklu bo było przytulanie, wzrost tempki, a tu nic :-(

Gość z metformaxem....
po czekaniu ten pytajnik przez pomylke postawilam:-(

witam.miesiąc temu dowiedziałam się ,że moja 13 letnia córka ma zespół PCO po pobraniu hormonów i usg jajników postawiono taką diagnozę.usg wyszło dobrze ale było wykonywane przez brzuch .córka dostała merfomax 500 .czy nie jest za młoda na takie tabletki. czy macie może państwo jakieś doświadczenie jeśli chodzi o młodsze kobiety??

Gość Kami32
ja tez mam pytanie, baaardzo bym chciała, żeby nam sie udało w tym cyklu, ale szczerze mówiąc nie napalam sie zbytnio, żeby potem rozczarowanie było mniejsze :-( do mamy 13 latki, metformax jest lekiem, który zarzywają np. chorzy na cukrzycę typu 2. Powoduje on lepsze wchłanianie insuliny przez organizm, a co za tym idzie normuje w jakims stopniu gospodarke w organizmie. Nie wydaje mi sie więc, żeby wiek mógł byc jakims przeciwskazaniem do zazywania tego leku. Pozdrawiam :-)

Gość magnolia_24
Czesto piszecie,że bierzecie clo i ja sie zastanawiam jaki to lek??Jestem na forum dosc krótko i nie ze wszystkim sie jeszcze zaznajomiłam:-) Surfitka,co masz na mysli pisząc,że met powinna działać zgodnie z przeznaczeniem,tzn,jakim?? Wiem tylko,że ma poprawić gospodarkę w orgaznizmie i pomóc wyregulowac cykle-choc osobiscie w to nie za bardzo moge uwierzyć. Dzięki za jakiekolwiek informacje,pozdrawiam :-)

Gość Kami32
magnolia, clo = Clostilbergyt, lek stymulujący owulację :-)

Gość magnolia_24
Dzięki,bo juz sie czułam niedowiedzona:)

Gość OLA31
robilam krzywa cukrowa i ona zdecydowala o metformaxie

Czesc. Magnolia, piszac, ze met powinna dzialac z przeznaczeniem, mialam na mysli, zeby obnizala glukoze, przez to insuline, ktorej nadmiar ma negatywny wplyw na prace jajnikow, synteze androgenow. Wiec dluzszy czas zazywania powinien przyniesc skutek w postaci unormowania cyklu i wznowienia owulacji. Poczytalam sobie sporo na amerykanskich stronach o tej metodzie leczenia pco. Z tego co pisza duzo kobietom to pomaga, nawet jesli nie wraca samoistna owulacja, jajniki staja sie bardziej wrazliwe na dzialanie clo. Wiec moze bedzie jakas szansa zajscia w ciaze. Jakos nie moge sobie wyobrazic ze nigdy nie mialabym byc mama :(

Gość ...MALI...
O PCO dowiedziałam się w tym roku w wakacje... Pani doktor powiedzialam o bólu lewego jajnika, zrobiła USG i stwierdziła brak owulacji... Żadne inne cechy tego schorzenia nie uwidoczniły się u mnie... Normalnie miesiączkuje, nie jestem otyła (55 kg, 163 cm), nie mam zbędnego owłosienia... Narazie nic z tym nie robię, zacznę się dopiero martwić jak nie będę mogła zajść w ciążę:( Pozdrawiam!

Gość KLXXXX
MAM PYTANIE DZIEWCZYNY .jA OD 2 TYGODNI BIORę METFORMAX I CIąGLE CHODZę NA Pół PRZYTOMNA CHCE MI SIę PO PROSTU SPAC CZY WY TEż MACIE TAKIE OBJAWY JAK GO ZAżYWACIE JA PO PROSTU NIE MOGę W PRACY WYRABIAć NORM NORMALNIE MAM SPOWOLNIONE RUCHY CZY TO POżNIEJ PRZECHODZI TO SPANIE I CZY MOżNA SCHUDNąć JAKIE MACIE EFEKTY UTRATY WAGIM

Gość magnolia_24
KLXXXX ja też miałam na początku(przed parę dni)takie objawy po metforminie,ale biorę to już drugi tydzień i senność mi na szczęście juz minęła,ale to róznie u dziewczyn przebiega. Co do wagi to narazie nie spadła mi chyba ani pół kilo:)pozdrawiam

Gość ja też mam pytanie
ja biorę metformax 2 miesiące i też na wadze nie widze ubytku

Gość ja też mam pytanie
Kami, jakiś czas temu wysłałam do Ciebie maila; dotarł?