Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ewiczek

cytologia -grupa 3 lub gorzej?

Polecane posty

Gość NARKOZA
zgrabna86 najpierw odbierz wynik i zobacz co tam jest dokladnie napisane, bo bez sensu dopisywac teorie bez podstaw. Moze grupe III Tobie wykryli? Do mnie wtedy zadzwonili.

Gość mloda28
Do mnie tez zadzwonili jak mi wyszła gr III. Teraz pakuje sie do szpitala w poniedziałek juz idę, i we wtorek lub środę mi zrobią ta operację. :-('

Gość zgrabna86
wlasnie odebralam je :) moja wiedza jest pozniej zera jesli chodzi o temat cytologii i badan ale juz nadrabiam zaleglosci.. wiec nam jakas III grupe i jest napisane ze nie prawidlowe komorki nablonka plaskiego niokreslonego znaczenia ASC US, w zasadzie nie wiem o co chodzi.. musze cos poczytac na ten temat ale mam nadzieje ze to jeszcze nic gorznego, coooooo??!!!!!!!!!!!

Gość mloda28
Mi wyszła grupa III, a więc na pewno dostaniesz skierowanie do szpitala na oczyszczenie macicy i pobranie wycinków, tego zabiegu sie nie bój dostaniesz znieczulenie ogólne i trwa to zaledwie 5minut. Potem czekasz na wyniki do 3 tygodni i wtedy sie okaże co dalej z tym fantem robić.Pisz co tam dalej u ciebie się bedzie działo.

Gość zgrabna86
w pon mam sie zglosic na leczenie farmakologiczne, a nie czekac 6miesiecy jak to bylo na zaleceniu, co dalej zobaczymy.. :)chociaz ja jestem w strasznym szoku i zawsze wszystko ok mialam nwet nie przywiazywalam do tego wagi a tu taaakaaaaa wiadomosc:)

Gość mloda28
Nom ja też miała wszystko ok do ciąży od tamtego czasu cały czas cos miałam nie tak. Tylko to wina doktorki bo jak robiłam sobie cytologie w 2009roku powiedziała że wszystko ok,za 2 lata już grupa III mi wyszła i wtedy jak mi dawała skierowanie do szpitala i wydała mi wyniki z 2009roku zobaczyłam że tam juz miałam stan zapalny a ona to zignorowała. I dlatego też zmieniłam lekarza, bo jak by wtedy przepisała mi jakies tabletki to dzisiaj nie miała bym tego problemu.

Gość lady_margarett
witam was ponownie moje drogie dziewczynki. pisałam juz cos tam wcześniej no i okazało się ze wyszła mi III grupa no i w czwartek biegnem na pobranie wycinku. jak sie wogóle mam do tego przygotować?

Gość lady_margarett
hej dziewczynki, muszę jednak dołączyć do was... III gr, w czwartek po wycinek no i zobaczymy co dalej. może mi ktoś poradzic jak sie przygotować na to badanie?

Gość NARKOZA
lady marggarett Ja przed wycinkiem byłam przeleczana antybiotykiem (2 dni przed zabiegiem juz nic nie wkładać do pochwy i stosunku z partnerem tez raczej nie wolno miec). Najlepiej, jeśli zrobisz wymaz, ale jeśli czujesz, że nic Ci nie jest to chyba nic nie musisz albo tylko "profilaktycznie" Albothyl (to nie jest antybiotyk raczej), bo tez go mialam w podobnym przypadku.

Gość lady_margarett
Narkoza, a czy po tym zabiegu będę krawić itd? wymagana jakaś abstynencja seksualna? zakładane są jakieś szwy itd? ile czasu potrzeba na zagojenie się rany?

Gość martuś1989
Po wycinku krwawisz 1 do2 dni ale przez dwa tygodnie nie możesz nic dżwigać 4 tygodnie postu jeśli chodzi o seks .Nie będziesz miała żadnych szwów bez obaw zabieg trwa 5 minut i po południu wychodzisz do domu tylko nie dzwigaj bo jak zaczniesz krwawić to wrócisz do szpitala a tego chyba nie chcesz . POZDRO

Gość NARKOZA
Lady margarett W moim przypadku krwawienie było znikome i normalnie funkcjonowałam. Na pewno nie wolno uprawiać seksu przez jakiś czas, bo to w koncu ranka, ale ile to Ci dokladnie nie powiem...Weź ze sobą jakąś wkładkę albo podpaskę na zapas. Szwów to nawet przy konizacji nie ma, a co dopiero przy wycinkach :) Na pocieszenie dodam, że ja miałam wycinki przy studentach!

Hejka dziewczyny ! Słuchajcie byłam ostatnio u ginekologa ponieważ wykryłam u siebie małego guzka w piersi. Po USG powiedział, że jest to włókniak ale na tyle mały, że nie ma sensu go wycinać. Wiec polecił mi INDONAL. Szczerze mówiąc mam nadzieje, że mi pomoże i, że guzek już nie urośnie. Słyszałam, że jest drogi bo kosztuje ok 75 zł ale znalazłam na allegro ( od dystrybutora) ten właśnie indonal i jest bardzo niska cena - 48 zł. zamówię od razu 3 miesięczną kuracje. Odezwę się za jakiś czas i napiszę czy guzek urósł czy pozostał bez zmian. za 1,5 msc kolejna wizyta u ginekologa. Trzymajcie za mnie kciuki !!!! :*

Gość mloda28
hej ja już w domu po operacji "amputacji szyjki macicy". Miałam znieczulenie w kręgosłup operacja trwała równo 1 godzinkę, potem miałam doczepiony cewnik i włożonego tampona. Nie bolało bardziej piekło, lecz następnego dnia już czułam się świetnie - wyjęli mi tampon i cewnik. I na czwartą dobę po operacji wypuszczają do domku. I teraz czekam 3 tygodnie na wyniki.

Gość czy to normalne???
Czy to normalne, ze półtora tygodnia po zabiegu ( wycinki szyjki macicy i skrobanie kanału) boli mnie brzuch ?

Gość czy to normalne???
Czy to normalne, ze półtora tygodnia po zabiegu ( wycinki szyjki macicy i skrobanie kanału) boli mnie brzuch ?

Gość czy to normalne???
up

Gość mloda28
Nie powinien cie boleć brzuch, powinnaś jak najszybciej skonsultować to ze swoim lekarzem.

Gość anka sztal
Gdy 15 lat temu byłam w ciąży,badnie cytologiczne dało wynik V. Powtórzone - wskazało tę samą wartość. W piątym miesiącu ciąży zostałam zoperowana; pobrano wycinki z szyjki macicy do badania histopatologicznego. Potwierdziło obecność komórek rakowych. Wdrożono ostrożne leczenie (środki dopochwowe), aby nie zaszkodzić dziecku. Procedurę badania (pobieranie wycinków pod narkozą) powtórzono, gdy byłam w siódmym miesiącu. Zdrową córkę urodziłam o własnych siłach. Po trzech miesiącach od porodu poddano mnie zabiegowi skrócenia szyjki macicy celem usunięcia zmian rakowych. Kolejne cytologie - powtarzane systematycznie do dziś- I lub II. Córka ma teraz 14 lat; obie jesteśmy całkowicie zdrowe!!! Dziewczyny! Złe wyniki cytologii to nie wyrok. Trzeba się tylko badać i leczyć w porę! Prawdopodobnie tylko czas uratował życie mnie i mojej córci :)))

Ja też miesiąc temu miałam robioną cytologię i wynik wyszedł III grupa. Dostałam skierowanie na wymaz z pochwy, który nic nie wykazał. Mam również nadżerkę mimo że nie byłam jeszcze w ciąży. Dostałam od mojego ginekologa tabletki po których teoretycznie powinno byc lepiej ale nie wiem jka skoro ona nie wie do końca co mi jest. Z nadżerką też nie chce mi nic zrobić bo twierdzi że mam jej dopiero powiedzieć jakbęde się starać o dziecko. Trochę mnie martwi takie podejście z jej strony.

Gość elowik
pisalam do Was na poczatku marca, bo wyszla mi III, robilam kolposkopie i wszystko ok, dostalam laczenie i teraz w piatek ide zrobic ponownie cytologie i ewentualnie zrobi mi kolposkopie, denerwuje sie troche, ale licze, ze wroce do I jak co roku, a co do Twojej nadżerki kasztan21 to ja bym zmienila lekarza, albo poszla do innego na konsultacje, nie sadze, zeby to bylo dobre rozwiazanie, zeby chodowac nadzerke jeszcze przy trojce, ja mialam dwa razy w zyciu nadzerke i lekarze od razu proponowali metode na jej usuniecie , mysle, ze jak zdecydujesz sie na dziecko to szyjka lepiej zeby byla czysta

Gość pytajacaaaaaaaa
Hej, założyłam oddzielny temat ale nikt mie nie dopowiedzial Czy ktos potrafilby mi wyjasnic o co chodzi w moim opisie histopatologicznym ? Wycinki szyjki macicy z cechami znacznie nasilonego przewlekłego, nieswoistego zapalenia pokryte głównie nabłonkiem gruczołowym typu śluzowego a czesciowo nablonkiem paraepidermoidalnym z cechami ogniskowych zmian o typie infekcji wirusowej HPV i dysplazji malego stopnia - CIN I Co to dysplazja to wiem, chodzi mi o reszte. Licze na odpowiedz. Pozdrawiam.

Gość martuś1989
Infekcja wirusowa HPV to tak jak by zakażenie nie dosłownie ja też tak mam i dysplazje małego stopnia lekarz powinien cię skierowac do szpitala na wyciecie chorego kawałka szyjki macicy .

Gość e tam ja miałam
taki wynik i nie miałam żadnej operacji. Dobra gin przepisała mi albothyl i stosowałam chyba z miesiąc. Ten lek powoduje złuszczanie naskorka w pochwie i teraz mam gr I :) No ale gdyby nie podziałało to miałabym skracanie szyjki macicy.

Gość pytajacaaaaaaaa
Dzieki za odpowiedz. A jesli chodzi o te nablonki ?

Gość martuś1989
Ja po oeracji odebrałam dzisiaj wyniki i mam wszystko w porządku za tydzień mam tylko kontrole badanie .

Gość elowik
czesc dziewczyny, zrobilam w sobote kolposkopie i mialam pobrana cytologie na cytologie czekam ok 3 tyg, a kolposkopia ok i tak sie zastanawiam, czy moze to nie chodzi o szyjke, tylko cos dzieje sie w jamie macicy czy ktoras z was tak miala jak teraz znow bedzie zla cytologia to powidzial mi lekarz, ze pobierze mi wyskrobiny z jamy macicy no teraz mam stresa przez 3 tyg pozdrawiam

Dziewczyny, na tym forum jestem nowa. Szukam osoby w podobnej sytuacji do mojej. Miałam skracaną szyjkę. Wynik badania był OK. Teraz zrobiłam cytologię i mam wynik III b. Mój ginekolog powiedział, że umywa ręce bo nie zna sie na patologii szyjki macicy i mam iść do specjalistycznej poradni. Macie jakąś poradnię w Warszawie ? Idę dzisiaj do Dr. Mirosława Rajtara. Na tym forum sprzed kilku lat znalazłam negatywne opinie na jego temat. Czy możecie coś mi doradzić ? A oto w wielkim skrócie moja historia W marcu 2010 byłam w ciąży i zrobiłam cytologię. Wyszła III. Później wycinki - wynik CIN III. Pod koniec ciąży powtórne wycinki i wynik CIN I. W grudniu zeszłego roku skrócenie szyjki. W maju tego roku cytologia IIIb i lekarz który umywa ręce bo jest zdziwiony, że tak szybko popsuły mi się wyniki. Nie wiem co mam zrobić, gdzie sie podziać. Jestem załamana. powinnam być zdrowa a mam jeszcze gorszy wynik niż przed konizacją. Czy któraś z Was tak miała ?

Gość martyna1408
Kolposkopia wykryła jeszcze nadżerkę,potwierdziło się HPV/CIN 1 . Jestem kilka tygodni po wymrożeniu,niedługo wizyta kontrolna i USG żeby sprawdzić czy torbiel się nie powiększyła. I mam nadzieje,ze Duphaston zaleczył PCO bo bóle endo nie daja znac tak jak wczesniej :D..... Zdrówka Babeczki :)