Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bagatelka

*Polacy za granica - gdzie mieszkacie?*

Polecane posty

czesc dziewczyny... znowu o jedzeniu? swietny temat, ale dzis sie powstrzymam.. Bylismy dzis w Bałtowie - kolo Ostrowca Swietokrzyskiego, wies gminna, jest tam palac Druckich-Lubeckich, w stanie dosc oplakanym odkad opuscila go Szkola Rolnicza, ale jeszcze calkiem bylby sie nadawal do remontu. Moze jak wygram w totolotka piec razy, bo strasznie mi sie podobaja takie obiekty, niekoniecznie zeby mieszkac, ale zeby je doprowadzic do stanu swietnosci... Niedaleko jest kopalnia krzemienia pasiastego, z ktorego ludzie w neolicie robili narzedzia, a dzis robi sie bizuterie (Cezary Lutowicz w Sandomierzu), jest tez odtworzona wioska neolityczna. Ale najwazniejsze w tej chwili to Park Jurajski. Tydzien temu bylo oficjalne otwarcie. Tlumy ludzi, parkingi zapchane, po zakupieniu biletow wchodzimy na sciezke, ktora prowadzi nas przez kolejne okresy w pradziejach ziemi. Tablice pogladowe objasniaja rozwoj zycia, az dochodzimy do tych czasow, kiedy pojawiaja sie dinozaury. I sa: wszystkie jakie tylko zyly na ziemi, naturalnej wielkosci, plastikowe oczywiscie, ale wygladaja jak zywe niemal.. Idziemy szerokimi drozkami mijajac kolejne stworzenia ustawione na niestrzyzonych trawnikach, sa jeziorka i gorki osadzone roslinami, dwa naturalne zrodelka, plaza dla dzieci i woda, laweczki, a dalej czesc fast-foodowa, plac zabaw oddzielony scianami ze sztucznego kamienia, sklep z pamiatkami. Prawde mowiac porownywalem to z tym co widzialem w Stanach i musze powiedziec, ze niewiele brakuje do Disneylandu w LA, oczywiscie jako jedna z krain. Gdyby jeszcze studio z trojwymiarowym filmem albo ruszajacymi sie fotelami to byloby to... Rzecz jasna, jest to dopiero poczatek dzialalnosci, nieczynne jest jeszcze muzeum gdzie przypuszczam będą czesci szkieletow dino i inne skamienialosci znalezione wlasnie w tamtych okolicach. Parkingi jeszcze nie wyasfaltowane, ale jest teren dla drobnego handlu (byla wata cukrowa, pszczelarze z miodami, malowane makijaze dla dzieci, amatorskie malarstwo itp..), miejsce dla orkiestry i podloga do tanca, boisko do siatkowki, miejsce na pikniki. Tuz obok w starorzeczu bija spod ziemi zrodelka i dalej tworza juz niezly potok, w wapiennym zboczu jest prawdziwa jaskinia. Rzeka Kamienna mozna zrobic sobie splyw kajakowy lub na tratwach (45 minut), a koniec jest wlasnie przy Parku. W drodze powrotnej zatrzymalismy sie w miejscu, gdzie pozyskiwano kamien wapienny, po kilku minutach znalazlem odcisk muszli i kawalek krzemienia... No, rozpisalem sie, wybaczcie.. jutro do pracy, uuuuuuu, ale mi sie nie chce... Pozdrawiam bardzo, bardzo...

Hej, nie moglem sie powstrzymac, żeby jeszcze raz nie zajrzec i napisac: Marzenusia, masz swietne zdjecia, ogromne gratulacje dla Franka, chyba wyszczuplalas od poprzednich zdjec... masz fajne kostiumy kapielowe.. Jay, ciesze sie, ze poznalem wreszcie Ciebie i twojego meza... Mieszkacie w pieknym miejscu.... Jutro sciagne czesc tych zdjec do siebie, alez tego jest... Frank, ty jestes tytan pracy...

Czesc Wam:) Marzenka- widzialam zdjecia przepiekne!!!A Ty bardzo fotogeniczna i jaka laska ale masz figurke:)Ogladam te zdjecia i za kazdym razem wolam wow sa poprostu super:)Te zdjecia jakosciowo tez sa swietne Twoj maz chyba sie zna na fotografii:) Jay- Czy Ty to ta dziewuszka w niebieskim?Ale mlodo wygladasz:) Kokus:) ooooo Ostrowiec swietokrzyski to moje tereny bardzo blisko tego miasta mieszkalam w Polsce:) Bagatelka:) Mayenka:) Piwonia:) Barb:)

Elf> jaka dziewuszka? bo zaraz przeloze przez kolanko hihih mam juz swoje lata i prosze sie tu ladnie do mnei odnosic hihihih

Ach wieczor sie zbliza, a ja sie ukafeterniam miast sporzadzadc jakies jadlo ;) Wrocilismy wlasnie z dlugiego spacerku nad pieknym jeziorkiem, idealna sytuacja do popstrykania zdjec, ale ja dupa wolowa w kratke oczywiscie zapomnialam aparatu :( :( :( Za to po spacerku wstapilismy do tubylczego browaru na maly browarek oraz pyszne tlusciutkie frytki + guacamole (uwielbiam, a Wy?) Na teraz wlasnie zaglebialam sie w ogladaniu Marzenusiowych przycudnosciowych zdjec :) :) Marzenusia - ales miala wakacyjki, tylko pozazdroscic :) Jay - kobieto owiana tajemnica ... oto juz wiemy kim jestes :D A tak jeszcze a propos ziemniaczkow, bo to zacny i widzieczny temat: ja rowniez uwazam, ze najlepsze ziemniaczki na amerykanskiej glebie to YUKON GOLD !!! Jay, przybijam piatke, lub nawet dwie, widze, zesmy z tej samej gliny ;) A truskaweczki i czeresienki to zaiste sa tu plastikowe :( Monia_W - nie wiem, czy dobrze robisz, ale na Twoim miejscu zrobilabym tak samo :) Anglia to kraj moich marzen, moze kiedys tam sie osiedle, ale poki co pozostaje mi amerykanskosc na kazdym kroku. A znasz jezyk i w ogole w jakim charakterze tam jedziesz, czy tylko w odwiedzinki i na urodzinki swego potomka ?? :)

OOOOOoooooo, wlasnie dwa nowe przepisy pojawily sie na Bon Apetit :D :D Jakis tam dorsz i cosik z wisienek ...... Nic ide robic te krewetki, bo juz czuje, ze mam niedobor pokarmu w organizmie :D A w lodowce jeszcze dogorywaja mlode ziemniaczki a la polskie, ktore jutro ugotuje i zadam na nie maselka, twarozku cottage cheese iszczypiorku. To bedzie niebo w gebie :D :D

bagatelka> prosze smaku ziemniorami nie robic... ja tu staram sie wskoczyc na jakas diete.. czytam te wszystkie ksiazki, ale one jakims czarodziejskim jezykiem sa napisane, bo ja nic juz nie rozumiem.. pogubilam sie, chyba do konca zycia bede jadla cukinie;-)

Rowniez zauwazylam, ze wreszcie pojawil sie w Bon Apetit w dziale INNE moj przepis na tunczyka po indyjsku - polecam ;)

Jay - na diete, a moloz Ty masz kobito stresow w zyciu??? Jedz, jedz inich Ci idzie na zdrowie :D

bagatelka- kurcze tak czytam Cie i czytam i stwierdzilam ze od dzisiaj koniec z fast foodami kurcze ale czasami sie nie da tak caly czas jesc w domu ,a powiedz mi kochana czy salatki np z Wendys czy z long john silvers to tez sama chemia?One sa bardzo dobre to pewnie tak:( Ziemniaczki yukon gold cottage chesse i szczypiorek mmmmmm brzmi obiecujaco musze mojemu mezowi cos ugotowac jak wybede we wtorek zeby nie umarl z glodu no ale jak znam zycie to nawet nie zajrzy co w lodowce do podgrzania tylko przyniesie jakiegos fast fooda hihihi. Ja ostanio znalazlam dobry szczypiorek tutaj w Mejers nie czuje roznicy pomiedzy nim i tym z Polski,uwielbiam jajecznice z duza iloscia szczypiorku mniammmmm zaraz ide sprawdzic te nowe przepisy moze cos upichce jutro:) Jayka- hihihi a gdzie tam bagatelka ma racje mlodo wygladasz:)

DZIEKI za opinie na temat zdjec. Kokus Franiu bardzo dziekuje za mile slowa. Mam nadzieje, ze Ty dobrze widzisz i zauwazyles te tluste brzuszysko! ;) Jay, czy ja Ci nie mowilam, ze wygladasz bardzo mlodo? Elfiku i mam nadzieje, ze Ty rowniez nie potrzebujesz wisyty u specjalisty od oczu ;) Dziekuje Wam bardzo :D Fajnie jest slyszec mile slowa :D Uciekam spac. Wlasnie wrocilam z zareczyn u Indian o wyznaniu islamskim. Bylo bardzo hmm inaczej. Mlodzi, ktorzy sie zareczali nie mogli sie do siebie nawet przytulic, rozmawiac ze soba, dotknac jeden drugiego, moga to robic dopiero po slubie, czyli za jakis rok :D Straszne.. Nie mieszkaja razem itd, itp. Beda foty. Na pewno pokaze :D Buziaczki :D

Gość Monia_W
bagatelka - dzieki za zainteresowanie. Napisałam 18 wrzesnia? Pomyłka, ja tam będę juz za 3 dni. Jest tam mój mąż i ma legalna pracę. Jadę do niego bo nie wyobrażam sobie wychowywać dziecka sama. To rozstanie mnie wykańcza. Bardzo go kocham i myslę że ze wzajemnością. Juz nie pracuję, jestem na zwolnieniu lekarskim bo to juz 29 tydzień ciąży, ale wszystko jest ok i moge latać. A tak na marginesie to jak jest z tym obywatelstwem dziecka tam urodzonego, bo słyszałam że jak oboje rodziców jest Polakami to dziecko ma obywatelstwo polskie.??? pozdrawiam wszystkich papa

czesc, zajrzalem na chwile... Monia, zyczę powodzenia. Ciekawe czy nadal jest zwyczaj na liniach lotniczych, ze gdybys urodzila na pokladzie samolotu to mialabys darmowe loty ta linia do konca swiata? Mamy juz tu na topiku przyszla mame. ale Ty bedziesz pierwsza.. A kto sie urodzi? zreszta niewazne kto, byle byl chlopak.... Zdrowka duzo zycze... Marzenusia - nie wiem o jakim brzuszysku mowisz... Strasznie ciekawe co piszesz o tych zareczynach. Rozumiem ze Indianie, rozumiem ze wyznanie islamskie, ale Indianie wyznajacy islam? to juz przechodzi wszelkie pojecie..tup, tup, tup.... A propos, czy ktoras z Was mieszkala przed slubem ze swoim wybranym? DaRk Elf, mysle, ze jesli FF nie sa podstawa Twojej diety, to mozna to wytrzymac... A jak sie nazywaja te czerwone ziemniaki? Musze podpowiedziec Mamie, zeby je przemycila jak bedzie wracala do Polski, hihhi.. bagatelka - az musze zajrzec na ten Bon Apeptit, tak mi smaka narobilas... A co do sztucznych dodatkow to masz racje, poznalem to z bliska w branzy wedliniarskiej, wiec mysle, ze gdzie indziej jest podobnie.. Mayenka - szybkosc zmiany koloru ziemniakow swiadczy o zawartosci zwiazkow azotowych, ale zalezy tez od odmiany. Niestety czesto jest tak ze trudno zgadnac prawdziwa przyczyne i nie zawsze to co jest zdrowe to jest smaczne i odwrotnie.. Np. dawniej polski koncentrat jablkowy robiony z jablek, ktore nie byly nigdy pryskane, z malych przydomowych sadow, czy zaniedbanych po prostu, nie zawieral zadnych sztucznych szkodliwych pozostalosci, ale mial przekroczony poziom \"patuliny\" - substancji wytwarzanej przez grzyby psujace jablka... Jay - no pewnie ze sie wydalo, hihihihi, dzis poogladam reszte zdjec, tylko skoncze pisac.. Jak sie czujesz, juz wszystko w porzadku? Sardynka - pozdrawiam... To na razie tyle, do nastepnego razu, pozdrowka..

Gość Monia_W
Kokuś - to będzie dziewczynka z czego sie bardzo cieszę i nie sądzę żebym w ciągu 2 godz lotu urodziła na pokładzie, a i nawet bym nie chciała bo to dopiero 30 tydzień. Niech sobie jeszcze kruszynka dojrzewa. Tak apropo to ja mieszkałam ze swoim mężem przed ślubem 4 lata i polecam wszystkim bo dopiero wtedy wiadomo jaka jest ta druga połówka. Co więcej pracowalismy razem w jednej firmie (własnej zresztą). Więc skoro wytrzymywaliśmy ze sobą 24 godz na dobe to coś znaczy. Teraz strasznie za nim tesknie i dlatego lece do Angli. Co powiecie na imię Iwetta? zdrobniale Iwetka - Anglicy wołają Iwet.

Hej wszystkim :) Wpadlam tylko na chwileczke sprawdzic poczte i nie moglam tutaj nie zajrzec :) Jestem juz we Francji... Wakacje w Polsce, jak wszystko, co dobre, szybko sie skonczyly... buuu... Juz tesknie za wszystkim i wszystkimi... Coz, bede niestety juz uciekac, ide cos przekasic :) Jesli wieczorkiem zbyt szybko nie zmozy mnie sen, sprobuje w koncu nadrobic zaleglosci - a mam ich kilka stron :o Pozdrawiam Was bardzo serdecznie :) 🖐️

i wstretny poniedzialek.. chrapiacy maz wykurzyl mnie, poduche i kocyk na kanape;-( normalnie juz mu zapowiedzialam, ze nie ma wstepu do sypialni dopoki nie zrobi porzadku ze swoim chrapactwem.. takie niewielkie toto a tak cholernie uciazliwe.. w nocy budzi mnie wszystko, nawet najmniejszy szelest i nie mam ochoty wstawac umeczona, bo cala noc walczylam z chrapiacym osobnikiem obok.. moze klamerka na nos? hmmm kokus> nie, jeszcze nie czuje sie dobrze.. tzn czuje sie oniebo lepiej niz w piatek, ale jeszcze nie calkiem zdrowo i w porzadku, wiec z wielka niechecia ubieram sie do pracy Marzenka> jeszcze raz powiesz, ze mlodo wygladam i wskakuje w samolot, szabla w dlon i bede szarzowac na Chicago hihihihi Monika> witaj, jakjuz zajedziesz do Anglii to nie zapominaj o nas;-) niestety nie znam Manchesteru, zjezdzilam tylko poludnie Anglii no i mieszkalam na wyspie.. nie tej wielkiej \"UK\" zwana, takiej maciupince pod UK - Isle of Wight.. bedzie dobrze.. zobaczysz. Elf> czy to juz jutro wskakujesz w pociag? Ile sie od Ciebie jedzie do Chicago? Margolcia> Ty sie nei smuc, ciesz sie, ze byly Ci dane wakacje w Polsce.. ja stracilam nadzieje na swieta w Polsce;-( zolwie tempo ambasady w Waszyngtonie, USC w Polsce.. normalnie predzej dostane obywatelstwo amerykanskie niz doczekam siepolskiego paszportu.. ech.... ide wyszykowac sie do pracy, a tak mi sie nie chce... moze sobie odpuszcze? hihihih

Jay probowalas mu zatkac nos jak spi albo szturchnac lekko to sie przewroci na drugi bok i mu sie cos tam w nosie odetka i przestanie?Ja mojemu tak robie i czasami pomaga:)Tak wskakuje jutro o 6 30 rano i bede na 10 rano w Chicago.Jayka Ty naprawde mloso wygladasz:)Zdradz no sekret co Ty robisz? Marzenka do okulisty to musze sie wybrac z moim okiem na Maroko ale widziec jeszcze dowidze i widze ladny umiesniony brzuszek,ehhh zobaczysz moj jutro ja wogole nie cwicze i moj to flaczek hihihi Kokus:) Margot:) Pozdrawiam wszystkich:)

Dark Elf dostalam szoku po przeczytaniu tego co napisalas!!! Moj brzuch to galaretka! Nie moge sie go pozbyc chwilowo. Rozlwniwilam sie i nie chce mi sie cwiczyc, ale pojutrze zaczne na pewno. Kokus tak jest. Indianie wyznajacy Islam. Jay Ty mnie straszysz? Wygladasz bardzo mlodo i niczym tego nie zakryjesz!!! Ciesz sie, dopoki mozesz!!!

Marzenusia> moze lepiej Hindusi? bo jak piszesz Indianie, to ja widze Indian z piorami we wlosach na konikach;-) a to ze mlodo wygladam? ciesze sie, ale czasem uciazliwe toto, np przy kupowaniu alkoholu.. ale nie narzekam.. Ja tez musze sie zabrac za cwiczenia, ale takam rozlazla.. Wlasnei przy wysiadaniu z samochodu podszedl do mnie czlowiek i prosil o pieniadze chyba ;-) bo jestem przygluchawa pzrez ten meczacy mnie katar i poprosilam aby powtorzyl co on chce powoli, a on zwial hihihih no to jeszcze nie dosc ze mlodo to i jeszcze na szalenca wygladam hihihih

Marzenka nie badz w szoku pisze prawde gdybys miala gruby brzuch to bym Ci to powiedziala:)Galaretke to zobaczysz jutro:)hihihi

No moze byc Hindusi chyba (no i Indii sa). Kurcze, ja sie ciebie nie balam Jay :D Hmm biedny czlowiek :D No pogadamy jutro Elfiku!! Jak bedziesz mi za chuda to dam Ci na dupe i juz!!!! Gadasz o jakiejs galaretce, a na zdjeciach, ktore mi wyslalas, to jak niedozywiona ;)

Marzenka niedozywiona?Kurcze wlasnie wcielam 2 paczki delicjii w 5 minut.Ja jem nawet wiecej niz moj maz:) Lece na razie jade sobie id wyrobic bo mnie jutro do pociagu nie wpuszcza,ja to zawsze wszytko na ostatnio chwile:) papapa

Marzenka>pewnie, ze Elf jest chudy, Ty jakies rtekawice zaloz zanim zaczniesz ja lac, bo jeszcze sobie raczki polamiesz o te wystajace kosci hihihih potrzebuje jakiegos dobrego srodka, na zaped do pacy, czy sa jakies tabletki na to?;-)

Tak mowisz Jay? Wystarcza takie narciarskie? A co do pracy, to mam dzis Jakuba i nie chce mi sie isc na spacer nawet z nim. Za wczesnie wstalam ;) Pogoda w sam raz na opalanie i plaze :)

Elfik delicji? WOW ja jadlam jakies 2 mleczne ciastka, bulke z pomidorkiem i ogorkiem kiszonym i kubek zupy ogorkowej :D :D :D MNIAM :D

Dark Elf, niech Ci powie Marzenka jaki pasztet jest ze mnie :( dobrze, ze jutro bedziemy chodzic po srodmiesciu na nogach to moze dobrze mi zrobi :D