Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dajana

euthyrox co to za lek ?

Polecane posty

Gość R46
Proszę poradźcie mi, czy przy Euthyroxie 25 można brać leki na uspokojenie ziołowe typu Nervomix?

Gość na pewno można
nie sądzę by jedno miało wpływ na drugie

Gość Natala80
Ja także biorę Euthyrox N 150, ale od jakiegos czasu zauwazam jakby ten lek przestal dzialac na mnie. Zmniejszylam dawkę, ale bylo jeszcze gorzej... znow dostaje podkrazone oczy i zwolnila mi sie przemiana materii. Co robić?? Czy ktos zna dobrego endokrynologa w Poznaniu?

Gość R46
Jeżeli lek przestał działać, a ty zmniejszyłaś dawkę to raczej nie masz z niego żadnej korzyści. Ja też tak zrobiłam, wydawało mi się, że mam za wysoką dawkę i sobie sama zmniejszyłam, dostałam tachykardii i o mały włos byłam przed zawałem. Endokrynolog od razu podniósł mi dawkę i teraz czuję się dobrze,biorę E25 1 tabl. wt, czw, sob, niedz, a w pon, śr, piat, 1 1/2. Samoleczenie raczej jak widac nie wychodzi nam na dobre, szukaj innego lekarza póki nie narobisz sobie spustoszenia w organizmie. Ja leczę się w Katowicach. Wejdź na forum swojego mista i popytaj ludzi o dobrego endokrynologa, na pewno otrzymasz jakies opinie

Gość kurde no czujesz, że lek
przestaje działać i jeszcze zmniejszasz sobie dawkę?:O

Gość Natala80
Dzieki R 46 za zrozumienie...

Gość R46
No cóż, człowiek z niewiedzy robi różne głupstwa, brak normalnego, codziennego kontaktu z lekarzem czasami zmusza nas do podejmowania błędnych kroków, co kończy się kłopotami. Trudno jest trafić na dobrego lekarza, wiele osób ma ten problem. Często nawet specjaliści endokrynolodzy nie starają się dobrać dobrej dawki, chociaż wielu z nich powinno zdawać sobie sprawę, jakie to dla chorego jest uciążliwe.

Gość jo15
chcialam sie zapytac czy biorac euthyrox wypadaja wlosy

Gość jo15
moze mi ktos powiedziec jak sie czuje bioradz letrox bo ja sie po nich czuje jakbym byla pijana

Gość gdy przyjmujesz euthyrox
włosy przeciwnie, powinny przestać wypadać

No nie wiem czy przeciwnie bo mi wypadają i to garściami.Biorę Ethyrox 100

Gość aisab48
Witam. Jestem po usunięciu tarczycy z powodu nowotworu. Po operacji początkowo brałam letrox 100, potem endokrynolożka podniosła dawkę do 150. Miesiąc temu odbyłam terapię radiojodem i wyszłam z kliniki z receptą na euthyrox i właściwie nie wiem czemu ta zmiana? Różnic nie zauważam, bo na miesiąc przed radiojodem musiałam odstawić leki a to już pod koniec strasznie znosiłam:/ przyznaję jednak, że odkąd doszłam do dawki 150 włosy zaczęły wypadać, są dosłownie wszędzie! wystarczy, że przeczeszę je ręką i zostają mi między palcami:( Acha! właśnie po odstawieniu letrox'u na udzie wyszły mi jakieś plamy.. teraz już bledną i mam nadzieję, że w końcu zejdą całkowicie:/ Z ciekawości zapytam, jak jest z antykoncepcją hormonalną w przypadku kobiet na euthyrox'ie ? Ma ktoś coś do powiedzenia w tej kwestii?

Gość DO Ime
ale właśnie włosy nie powinny wypadać jeśli tarczyca pracuje prawidłowo i fakt, że Tobie wypadają nie oznacza, że tak powinno być

Niby nie powinno tak być,zgadzam się z Tobą.Tylko dlaczego mi tak bardzo wypadają te pióra?:(

Gość DO Ime
a jakie masz obecnie TSH?

3 miesiące temu było 30,0 coś tam,obecnie 1,09 czyli jako tak unormowane.Z resztą endo mi mówił,że jestem jakimś ewenementem.Nie mogłam brać wyższej dawki Euthyroxu bo strasznie chudłam.

Gość DO Ime
A jak długo się utrzymuje ten ostatni, prawidłowy już wynik TSH?

Gość Bihi85
Witam wszystkich. Niedoczynność stwierdzono u mnie jakieś 7 lat temu. Zaczęłam brać euthyrox i pojawiły się u mnie stany depresyjne. Myślałam że przejdą po jakimś czasie, a było coraz gorzej im większą dawkę brałam. W końcu lekarz przepisał mi leki antydepresyjne. Brałam je kilka miesięcy, ale nic nie działało i w końcu z totalnej bezsilności odstawiłam i antydepresanty i euthyrox. W ciągu miesiąca mój stan psychiczny poprawił się wręcz rewelacyjnie. Ale oczywiście ponieważ lekarz stwierdził, że nie mogę odstawiać euthyroxu znów zaczęłam go brać i depresja wróciła. Miałam już tego tak dosyć, że odstawiłam lek i przez półtora roku wszystko było wspaniale (oprócz tego że tyłam i miałam inne objawy niedoczynności). Trzy miesiące temu znajomy nastraszył mnie konsekwencjami nieleczonej tarczycy i postanowiłam zrobić wyniki i iść do lekarza. Tsh miałam 5,19 a ATPO 843,27. Lekarz zjechał mnie za półtora roku nieleczenia i kazał brać 75 euthyroxu. Na początku było ok, ale teraz gdy doszłam już do dawki 75 znów zaczynam zauważać u siebie stany depresyjne. Próbuję z tym walczyć. Powiedzcie mi proszę czy któraś miała coś takiego? Czy to jest jakiś skutek uboczny? Czy to trzeba przetrzymać? A może mogłabym brać coś co zmniejszałoby te stany? Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

witam mam pytanie , w marcu robiłam tsh i bylo 2,9 mam niedoczynnosc tarczycy , wczesniej leczylam sie jodem z nadczynnosci popadłam w niedoczynnosc, brałam dawke 1 dzien 50 mga jeden 75 eutxyroxu, choc lekarz powiedzial ze wynik jest super , zwikeszylam dawke do 75mg codziennie, bo staram sie o dziecko, na ;poczatku lipca okazało sie ze tsh wzrosło do 4 , dawke podniosłam do 100 mg, czy dobrze , czy powinno to tsh spasc, ja wiem ze samemu nie wolno ale ja mieszkam w niemczech tu moj endo twierdzi ze wszystko jest ok

Gość DO Ime
to całkiem niedługo;) moim zdaniem z czasem właśnie włosy powinny przestać wypadać jeśli TSH jest już ustabilizowane:) Bihi85--------> generalnie, gdy pojawia się niedoczynność tarczycy i jest nieleczona to wtedy właśnie człowiek popada w depresję więc jestem nieco zdziwiona tym, że lecząc tarczycę lekiem, który powinien poprawiać stan tarczycy, a tym samym samopoczucie - Ty czujesz się gorzej Ty masz chorobę Hoshimoto, a ja nie do końca znam się na leczeniu jej, wiem tylko jak jest przy samej niedoczynności zatem może ktoś inny wypowie się;) a przyjmowałaś kiedykolwiek LETROX? moze należałoby po prostu zmienić Euthyrox na Letrox ? Na pewno jednak nie powinnaś odstawiać leków orzeszek2222---------> zapewne wiesz, że aby zachodzić w ciążę powinnaś obniżyć TSH do około 1, a skoro Twój endo sam nie zwiększa Ci dawki, to może warto poszukać innego, bo w ciąży musi Cię ktoś dobrze prowadzić;)

euthyrox a letrox to jest to samo, tak powiedział mi lekarz. Dziewczyny proszę poradzcie jakie badania oprócz TSH trzeba zrobić? Bo mi lekarz tylko każe robić TSH i nic wiecej. Kiedyś na początku jak miałam 16 lat to kazał zrobić ft4 i ft5, a tak nic. Nie staram się o dziecko, ale zaczęłam się martwić bo w zeszłym miesiącu okres spóźnił mi się o 3 tyg. I w tym znów się spóźnia już o ponad dwa. W grudniu miałam robione usg dopochwowe i gin stwierdził, że wszystko ok. Nie wiem poradzcie coś proszę :)

Nie wiem czy to samo,ja po Letroxie strasznie puchłam:( A USG jakieś miałaś? Biopsję.Trudno coś doradzić bo nie napisałaś konkretów.

W wieku 16 lat wykryto u mnie niedoczynność tarczycy. Wtedy TSH wynosiło 19. Zrobili mi ft4 i ft5. NIe pamiętam wyników. Zaczęłam brać letrox (25). Chodziłam do dziecięcego endokrynologa. Gdy skończyłam 18 lat musiałam poszukać dla dorosłych. W między czasie od tego brania letroxu co jakiś czas poziom TSH się podnosił, więc zwiększano mi dawkę, Kilka lat temu miałam wykonane usg tarczycy. Teraz gdy byłam u ginekologa-endokrynologa to na moja prośbę o usg tarczycy powiedział, że u mnie nie ma co robić usg bo tarczycy już dawno nie mam przy niedoczynności. Długi czas nie chodziłam do endokrynologa. Robiłam tylko badania TSH jak było w normie to szłam do rodzinnego po tabletki. Nie przejmowałam się okresem bo brałam tabletki anty. Od grudnia przestałam je brać. I miałam robione usg dopochwowe, gdzie stwierdzono, że wszystko ok. Okres od razu dostawałam normalny w miarę regularny. Dziwiło mnie tylko to że nie jest tak strasznie obfity i baaardzo bolesny jak przed braniem anty. Wszystko było ok. Od roku jestem na dawce 150 euthyroxu. Po 3 miesiącach wynik był blisko dolnej granicy, po następnych kilku miesiącach był już pośrodku normy. Natomiast w marcu spadł poniżej dolnej granicy tak jakbym miała nadczynność co się nigdy u mnie nie zdarzało (w ciąży nie byłam). Teraz znów chce pójść do endokrynologa, bo się martwię. W zeszłym miesiacu okres spóźnił mi się ponad 3tyg, a w tym spóźnia się już 18dni. Chcę zrobić TSH. Chciałabym też się dowiedzieć o jakichś innych badaniach, bo nigdy nikt mi nie powiedział co robić.

Gość R46
czytałam, że wiarygodne badania tarczycy to tsh i usg tarczycy, dla pewności czy masz Hashimoto zrób anty TPO, o ft5 nigdy nie słyszałam

Gość to pewnie literówka
i chodziło o ft3 ;)

Gość aisab48
"euthyrox a letrox to jest to samo, tak powiedział mi lekarz." DO prawdy? Po euthyroxie chodziłam jak "śnięta ryba" (a już przyjmowałam 150), gdy wróciłam na letrox objawy jak ręką odjął.

Kurcze ja jak przeszłam na euhyrox to czułam się lepiej. I zdziwiło mnie jak lekarz powiedział, że to to samo. Stresuję się, że to ciąża ale 3,5 tyg po stosunku robiłam test wyszedł negatywny...myślicie, że ciążę można wykluczyć i to problemy z tarczycą ?