Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tamponik

Jak używać tampony?

Polecane posty

Gość ada12
!!Tamponów nie możesz używać bardzo często!! Ale jak mówisz że basen masz co miesiąc to w ten dzień możesz używać :) Według mnie Tamaxy mogą być ;) Pozdo :)

Gość ola15
Ja to mam PROBLEM nie mam okresu a mam 15 na karku odp bo się martwie

Gość gosciówa
Mam pytanko natury osobistej..... Wiem ze zabrzmi to smiesznie Ale jak sika sie w tamponach? czy nalezy wyjac wtedy tampon i potem zalozyc nowY?

Gość Kinga15
Hej! Mam pytanko mam 15 lat i juz kilka razy stosowałam tampony, ale tylko Ob mini i light flow. Może to głupio zabrzmi, ale mam 3 pytania. 1. Jakich tamponów mam używać wybierając się na basen w pierwszych dniach okresu, a jakich w późniejszych? ( Oczywiście w grę wchodzą tylko tampony Ob.) 2. Jak idę na basen to wygląda to w następujący sposób: najpierw leże chwile na kocu potem wchodzę do wody na jakieś 2 godzinki, potem znowu wychodzę na jakąś godzinę na koc się opalać i cos tam robić i znowu idę do wody na 2 godziny i znowu wychodzę na koc. Jak juz założę tampon to, kiedy go zmienić??? 3. Niech mi ktoś napisze jasno i wyraźnie czy tampon może przecieknąć podczas pływania i czy się zrobi plama, bo słyszałam, że krew miesiączkowa nie rozchodzi się w zimnej wodzie! Proszę o szybka odpowiedź, ponieważ za 4 dni mam zawody w pływaniu, a będę miała wtedy okres. Z góry dziękuje i pozdrawiam! 

Gość olka_patolka
Witam. Mam 17 lat. I chciała bym w końcu zmienić podpaski na tampony ... Ale obawiam się że nie będę umiała ich włożyć.. i ze może sie sznureczek urwać albo coś... kiedyś probowałam i pamiętam ze nie było łatwo go włożyć i zrezygnowałam.. I jeśli korzystam z tamponów z aplikatorem to na jaką głębokość wkładam aplikator.. wiem może że to głupie pytania.. ale chce aby było wszystko dobrze... mimo tego że już dużo czytałam co i jak.. ale może w końcu ktoś wytłumaczy że przejdę na tampony. Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedź.

Gość filgutd
cholera a ja sobie chcialam pierwszy raz wlozyc tampon i wlozylam go troszke ale zrezygnowalam bo mi sie zrobilo slabo i zachcialo mi sie rzyga jak czulam te przesuwanie we mnie w srodku. chcialabym zaczac uzywac tamponow ale co ja moge jak nie moge sie rozluzinic i mam zawroty glowy.

Gość Kinga15
Czy ktoś może mi udzielić odpowiedzi? Bardzo proszę. Czy w ogóle ktoś odwiedza jeszcze te forum?????????

Gość tina15
hej. no ja też zabardzo niewiem jak ich używać ;/ próbowałam już kilka razy i niestety nic. używam tamponów ob Pro Comfort normal i właśnie niewiem czy są za duże czy co? gdy włożę tampona jest umieszczony cały, ale niewiem dlaczego czuję ból? czy może być to związane z płytkim włożeniem? boję się też że gdy włożę tampona po wyjęciu sznureczek się urwie... to jest problem większości i niewiem jak się przełamać ;/ jak głęboko powinnam go włożyć?? proszę o szybką pdpowiedź. z góry dziękuję :)

Gość Why
dzienki, jak to przeczytałam to od razu wszystko zrozumiałam, bo ja też mam zamiar dopiero używać tamponów(mam 14 lat)

Gość Jagutkaaa
Hej mam mały dylemat.... więc za miesiąc wyjedzżam na zieloną szkołę i własnie wtedy wypada mi okres. Chciałabym zacząć używać tamponów (mam 15 lat) A PROBLEM TKWI W TYM ŻE NIE WIEM KTÓRE SĄ LEPSZE (wiem że tampaxy są z aplikatorem co jest komfortowe ale z kolei tampony OB. są skuteczniejsze.....) POMÓŻCIE!!! I CZY MOŻNA NAPRZYKŁAD UŻYWAĆ APLIKATORA Z TAMPAXÓW DO TAMPONÓW OB ????? Poratujcie mnie ;]

weszlam na tą stronke bo chce zacząć używac tamponow noi po tylu radach które tutaj przeczytalam pomyslalam ze to nie muże byc trudne. Poszłam szybko do sklepu i kupilam sobie TAMPAXY z aplikatorem zeby bylo prosciej po przyjsciu chcialam sprobowac go zalorzyc przeczytalam instrukcje i wogole ale próbuje wkładac pcham ale nie idzie gladko...próbowałam zmienic polozenie tampona ale kiedy mocniej przyciskalam zaczynalo bolec i piec z tego wszystkiego tampon nawet nie wszedł do połowy rozluznialam sie bylam bardzo spokojna noi itak nic...sprubowałam wlozyc kolejny ale tez tylko go zmarnowalam moglabym próbować jeszcze ale nie chce zmarnowac całego pudełka moze ktos wie jak mi pomóc, nie wiem co robic dlaczego mam z tym takie problemy pomóżcie prosze bardzo zalerzy mi na uzywaniu wlasnie tamponow :(

Gość o.b.
Ja radziła bym wam o.b.mini na pierwszy raz. Są małe, prosto się je wkłada i nie potrzebny jest do tego żaden aplikator:)Ja za pierwszym razem użyłam właśnie o.b. mini i dlamnie były supcio:).

Gość Tofcia
Ja też na pierwszy raz użyłam o.b. mini i były wprost idealne:) Nie było żadnych problemów! Wszystko poszło gładko ,a potem wcale go nie czułam. Od tamtej pory używam zawsze o.b. i są wspaniałe. Mi one pomogły więc mam nadzieję że i wam pomogą:).

Gość Jagutkaaa
mógłby mi ktoś odpowiedzieć?? ;]

Gość Czesława
Jagutkooo, ja Ci raczej nie pomogę, bo też mam dylemacik :). Weszłam na tę stronkę z ciekawości, ponieważ słyszałam o dużej skuteczności tamponów i o komforcie ich stosowania. Na razie stosuję podpaski, ale nie są one zbyt wygodne... Chciałabym mieć okres bez wyżeczeń (mam 14 lat). Niedługo będę miala miesiączkę i.. kieszonkowe :P, dlatego też zaczęłam zastanawiać się nad tamponami. Czytałam wypowiedzi innych na ten temat i wiem, że nie ma się czego bać, ale... Kurde, sama nie wiem... Czuję troszeczkę strach... Bo czytałam też o tym, że za pierwszym razem może boleć... Mama mówi, że musi mi się najpierw okres wyregulować, to dopiero będę mogła stosować tampony (dodaję, że będę miała mój 5 raz). Czy mama ma rację? Siostra mojej koleżanki używa tamponów ob Comfort i mówiła, że jest z nich zadowolona (ma 17 lat). A wy jakie polecacie tampony??? ob (jakie), czy TAMPAXy??? Chciałabym uzyskać szybką odpowiedź, bo to dość ważne. Z góry dzienx! Pzdr i dobranoc!

Gość Kinga15
A mi odpowie ktos?

Gość Kinga15
W odpowiedzi na twoje pytanie ( od czeslawy) moge napisac tylko tyle. Ja osobiscie uzywam tylko tamponów ob i jestm z nich zadowolana. Na poczatku uzywalam mini i light flow ale teraz w gre wchodza normal :) Polecam ob poniewz sa proste w uzyciu i mnie nigdy nie zawiodly. Zycze szczescia! Pozdro

Kurde autorko tematu to skąd ty masz te tampony na bazarze kupiłaś, że nie masz instrukcji obsługi?

Kinga15 Więc...nie wiem jakie masz okresy, w piewszym i drugim dniu, u mnie są a raczej były baardzo obfite, wiec stosowałam te tampony z największą chlonnością. Nie wiem jak sie nazywała ale zobaczysz liczbę kropelek przynajmniej 3 muszą mieć. Zwłaszcza, że idziesz pływać, wtedy taki mały tampon kiedy nasączy się krwią i wodą może przeciec a taki duży nie. A co do tego zmieninia po wyjściu i wejśiu to nie wiem. Ale wydaje mi się, że po tej przerwie na kocyku powinnaś iśc do toalety założyć świeży.

Gość Czesława
Czy ktoś mógłby jeszcze się wypowiedzieć na mój temat? Proszę, bardzo zależy mi na wielu odpowiedziach! Dziękuję Kindze15 za wypowiedź. Pzdr ^_^ P.S. Patrzcie wyżej ^ (jakby co) na mojego posta.

do kingi => po każdym wyjściu z wody musisz iść wymienić tampon na nowy, bo on nasącza się krwią i trochę wodą. w pierwszych dniach używaj normal albo tych większych (nie wiem jak się nazywają bo ja mam słabe @ i zawsze tylko mini używam) to zależy jak mocne masz krwawienia. pod koniec @ możesz użyć mini. nie bój się jeżeli założysz tampon tuż przed wejściem do wody, po wyjściu go wymienisz to nie ma szans na to żeby przeciekł. spokojnie. jeżeli możesz to na basen załóż tampon o chłonności większej niz ta którą stosujesz normalnie. ale to zależy od tego czy będziesz mogła go wprowadzić do tiny => na pewno jest umieszczony za płytko. spróbuj włożyć go głębiej. dobry sposób podała gunia 0505 gdzieś wyrzej, może wydać się on śmieszny, ale ja od dawna właśnie w ten sposób je wkładam i działa! do jagutkaa => tak więc ja nigdy nie używam tych z aplikatorem. na pewno jest to bardziej higieniczne, bo np nie ubrudzisz się krwią, ale ja wolę te bez. nie wiem może uprzedzona jestem. ne przekładaj aplikatora bo to bez sensu. nie wiem dlaczego myślisz że ob są skuteczniejsze? po prostu pamiętaj o częstych zmianach i o tym żeby zawsze razem z tamponami wkładkę nosić. wtedy nawet jak coś przecieknie to nie ubrudzi majtek :) do zaaawiedziona=> spróbuj tamponów bez aplikatora. niektórym łatwiej jest takie używać. przeczytaj radę guni 0505 faktycznie dobry sposób (wypróbowany od wielu lat) do czesława => nie nie musi ci się okres wyregulować. możesz używać tamponów już teraz (gdybym ja czekała na regulację okresu to nadal bym nie używała, a miesiączkuję już ponad 7 lat !). na pierwszy raz dobre będą ob mini. kup je sobie i pomalutku spróbuj używać. nie od razu się uda, ale warto poćwiczyć! naprawde super wygoda!

ja tez sie strasznie balam tych tamponow i wogole kiedys probowalam sobie wlozyc mojej cioci ok ale wogole sie nie dalo wiec dzisiaj postanowilam kupic sobie te tampax z aplikatorem (szczegół ze dopieo w 5 czy 6 sklepie kupilam)i na poczatku bylo ciezko ale jak juz wlozylam pierwszy cm to dalej jakos poszlo:) i ogolnie jestem zadowolona ale go caly czas czuje i mam wrazenie ze on mi sie wysuwac;/ co jes??

Ja nie lubię OB zabardzo...miałam 3 kropelki krwi na opakowaniau czyli powinny mieć dobrą chłonność a były do kitu. Ja lubię tampony takie z rossmana.Jak dla mnie są bardzo dobrze i jeszcze nigdy mi nie przeciekły nawet przy hardcorowych okresach! i 32 tampony kosztują chyba 7 zł! a w Ob 8 tamponow kosztuje chyba 6 zł a jak dla mnie są do niczego, a co to jest 6 tamponów... czesława--> uważam, że nie powinnaś jeszcze stosować tamponów, bo jeżeli to Twój 5 okres... jak dla mnie to zawcześnie jeszcze. Fakt tampony są wygodne (jeżeli dobrze się je załozy) ...ja nie nawidzę podpasek. Jak mam tampon zapominam, że mam okres :) Pozdrówka :)

ps. Ciężko jest troszkę włożyć tampon na początku zwłaszcza jak się jeszcze nie współżyło bo to boli...

Gość jolka15
Ja mam pytanie czy tampaxa sa bezpieczne bo jak tu piszecie to wszyscy prawie uzywaja ob a moim zdaniem tampaxa sa latwiejsze w uzyciu aa i skad mam wiedziec jakiej wielkosci one sa przeciez sa zapakowane plz doradzcie !!!!!!!!!!

Gość zielony tampon
mam problem nie długo koniec roku a przed tym wycieczka (mam 12 lat jestem dziewicą) wycieczka z klasą a co jak pójdziemy gdy będę miała ciotę??a po drugie jade w wakacje nad morze i bede sie chciala kompac a co jak dostane?? czy jestem zamała nawet na mini?? a jakie tampax czy ob?? odpowiedzcie

Gość mimi999
ja ci radze o.b.

Bardzo dziękuję za odpowiedzi teraz mi sie juz okres skonczyl ale przy nastepnym znowu bede próbować mam nadzieje ze sie uda ;) tyle ze jak mam potrenowac jak na ulotce jest napisane zeby nie stosowac jak sie niema okresu ale nie wazne. Tym razem spróbuje OBmini ale wolalabym wkladac z aplikatorem bo moge włożyc na nieodpowiednią głębokość. Czy mozna by było zrobic tak że bym włozyla tampona OB do aplikatora z TAMPAXU? z góry dzięki :)

Gość mimi999
Moim zdaniem lepiej nie kombinować i nie przekładać tamponu o.b.do aplikatora. A o.b. też jest prosto włażyć. Włóż tampon na 3/4 długości palca. Powinno być dobrze.