Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Malta

WRZESIEŃ odezwijcie się wrześniówki!!!

Polecane posty

Gość dioda 14 tc
he, my w sumie odkladamy temat wydatków wyprawkowych tez dlatego, ze mamy nowe mieszkanie i jemu tez nalezy sie troche zakupów :) Tak więc narazie odwiedzamy raczej Liroy Merlin niz "świat dziecka" he he (a propos - dzis zawalil sie dach w w/w LM u nas tj w Gdansku). A co do odziedziczania ciuszkow i innych takich tam po rodzinie to nic z tego - jestesmy oboje najstarszymi dziećmi naszych rodzicow i najstarszym "dziaciatym" kuzynostwem. Tak więc nici. No i w ogole jestesmy zdani sami na siebie z całym tematem "dziecko", bo nasi rodzice (czyli najlepsza pomoc) mieszkają w innych miastach :(. Nigdy nie ukrywałam, ze to mnie najbardziej odstręcza od chęci posiadania bobasów. Gdyby nie nasz wiek (27) to bysmy jeszcze dziecko odlozyli.

ja zakupy tez bede robila w osmym miesiacu jednak nie potrafie odmowic sobie ogladania...

ja zakupy tez bede robila w osmym miesiacu jednak nie potrafie odmowic sobie ogladania...

Gość MAJAJA
Wiecie, ja mając na myśli kupowanie wyprawki mam na myśli, właśnie ustalenie co po rodzinie, co kupi teściowa, co moja mama, co zostanie nam. Ustalenie cen , zrobienie listy i rozłozenie tego na raty. Ja cały czas pracuję i mam zamiar ja wszystko będzie dobrze topracować do porodu, więc z tego wynika że tego czasu nie będzie tak wiele. a poza tym na wszelki wypadek chciałabym by w sierpniu wszystko było gotowe, bo dzidzia może się pospieszyć, a poza tym bieganie z dużym brzuchem po W-wie latem, gdy nie ma się samochodu, to chyba koszmar. Zwłaszcza że mój mąż to lubi do 10 sklepów zajrzeć zanim się zdecyduje na jedną rzecz.

Gość majaja
A propos, lekarzy, ich decyzje też czasami lepiej skonsultować z innymi, mojej przyjaciółce, też w ciązy, ma podobny termin, pan profesor przepisał aspiryne i tabletki uspokajające, w pierwszym trymestrze. Więc czasami trafiaja sie tacy znachorzy, że niech ich szlag.

moja dzidzia wczoraj skakala jak pileczka do gory i na dol... Pan doktor stwierdzil ze jest bardzo ruchliwa i nie ma juz powodow do obaw. A na bol glowy zalecil apap i pyralgine ( choc na pyralginie pisze ze nie mozna w czasie ciazy, ale sprawdzilam w ksiazce - nie ma w niej zakazanych skladnikow). A w poniedzilaek jeszcze po zwolnienie ide.

Gość dioda 14
hmm... a moj lekarz ocenil moje wyniki z pierwszego badania krwi i moczu za dobre i juz w tym miesiacu nie kazal robic i to mnie tez zdziwilo, bo myslalam, ze robi sie je co miesiac.

Gość Mała25
Jeśli chodzi o witaminki to Prenatal, poniewaz z tych dobrych (Feminatal 60 szt-36zl, Materna-nie pamietam ceny, Prenatal 100szt-33zł) wychodzil najtaniej a skład ma taki sam jak inne, mam znajoma aptekarke i sprawdzała, a jak wiadomo nikomu sie nie przelewa to po co przepłacać :) A jesli chodzi o wyniki to pewnie co 2 trzy miesiace bedziesz robic jak masz dobre, bo jak sa złe to kaza czesciej. To tylko my przyszle mamy jestesmy takie skrupulatne bo oczytane :) kiedy i co sie powinno robic i przejmujemy sie tym- bo to w koncu nasza kochana dzidzia i chcemy jak najlepiej- a lekarze, dla nich to nie pierwsza ciezarna i nie ostatnia :)

Gość witaminy
Ja łykam tylko feminatal. Moja koleżanka, która jest w 7 miesiącu cały czas przyjmuje jeszcze kws foliowy. Czy feminatal nie jest wystarczający?

Gość Mała25
Feminatal to tez witaminy :) , ja oprócz Prenatalu łykam tez Folovit-kwas foliowy, tak mi kazała moja ginekolog wiec sie słucham. W poprzedniej ciaży tez do samego konca łykałam kwas foliowy, tak mi kazała moze przez to ze mialam nie najlepsze wyniki morfologi teraz mam dobre zobaczymy czy bedzie kazała do konca brac

Gość majaja
Ja nie bhiorę żadnych witamin, ale naprawdę pilnuję diety, nie ma to jak alergia w ciązy gdy wszystko co niezdrowe uczula, hehe. Ale nie wiem czy po poniedziałekowej wizycie ginek mi nie karzę bo coś mi się ostatnio zawroty głowy zdarzają.

Gość dioda 14 tc
"gdy wszystko co niezdrowe uczula" - co ???? jak to ???? i kogo uczula, nas-matki czy dzieci ? napisz cos wiecej plizzz, bo sie zdenerwowalam ja jem prenatal od poczatku 2 trymestru i z tego co widze to jest tam samego kwasu foliowego 2x wiecej niz w "Foliku", wiec nie wydaje mi sie, zeby trzeba bylo poza tą iloscią jeszcze wiecej tego kwasu przyjowac, zwlaszcza, ze on jest wazny przed ciazą i w 1 trymestrze a potem to juz chyba nie.

Gość dioda 14 tc
a jeszcze chcialam Was spytac, czy pijecie kawke ? Ja niestety zaczelam pic tą jedną rozpuszczalną dziennie, bo mam cisnienie.... UWAGA UWAGA... 80/50 :) i bez kawy nie ruszyłabym z miejsca.

Gość majaja
Dioda, nie denerwuj się, mnie uczula, już kiedyś pisałam że jestem alergiczką, dokładnie mam atopowe zapalenie skóry i w związku z tym nie wolno mi pod żadnym pozorem: czekolady (po niej moge zadrapac się do krwi), żadnych słodyczy, białego pieczywa, gazowanych napojów, kawy, mięsa prawie żadnego , ale nie jem w ogóle, itd. Mam obowiązek zjadania jednej surówki dziennie - właśnie skończyłam cały kubełek selera z rodzynkami, mniam. Więc jak widzisz przymusowo odżywiam się tak zdrowo, że bardziej nie można. Po tych niezdrowych rzeczach godzinami moge wyc i drapać się.

Gość Marta24
Ja pitole ja jem maternę - straszna drożyzna aaaa kupiłam właśnie ją bo wydawała mi sie być sprawdzonym lekiem ( moje koleżanki prawie wszystkie łykały Maternę). E ale co tam... dla dzidzi więc się usprawiedliwiam. Zapytam czy można ewentualnie zmienić lek na inny po skończeniu opakowania ;) ale to już za tydzien na wizycie - będziemy wypatrywać płci na USG, ale ja jakoś czuję że to chłopak:);) Czujecie już ruchy maleństwa??

Ja ruchow jeszcze nie czuje, plec nadal nieodgadniona :) Witaminek zadnych nie biore, a na badania krwi i moczu dostalam teraz skierowanie. Dzis spedzilam dzionek poza domem i bylo extra.

Gość Mała25
Ja ruchy czułam w połowie 5 miesiaca wiec teraz tez sie tak nastawiam :) A płeć to dosc szybko bo mi z pierwszym bakiem lekarka powiedziała ze wczesniej jak w 6 mi nie powie bo wtedy schodza jaderka do moszny u chłopców i wczesniej łatwo mozna sie pomylic, a pozniej to juz nie chciałam wiedziec i mam chłopca :) (tak czułam nawet do brzucha mówiłam babelek) teraz nie ukrywam, ze maze o dziewczynce :) i mysle ze bedzie niunia bo całkiem inaczej sie czuje

Gość Marta24
aaaaaaaaa zrobił mi sie rozstęp. Używam od dwóch tygodni specjalnego balsamu dla mamuś "Mamamija" ( jego nazwa) :D ślicznie sie nazywa ale widocznie na mnie nie działa ;( Ale nie o tym chciałam. To móje pierwsze maleństwo i strasznie sie przejmuje. Strach naprzemian z radością. Świat się przwróci do góry nogami a ja tak lubie zmiany. Każda przeprowadzka, nowe zajęcie, nowi ludzie sa dla mnie jak prezenty. A teraz TAAAAKI prezent będzie w domku - mistrz zaskakiwania ( to z zaszłyszenia na temat dzieci). ECh... chiałam się podzielic dobrym humorkiem :D uśmiech dla wszystkich :D

Gość dioda 14 tc
o, biednaś Majaja z tymi uczuleniami; dzieki za odpowiedź. Co do Materny to postanowiłam nie kupować jej akurat raz ze ze względu na cenę (chyba ze 100 zl za op.) a dwa, ze słyszałam juz od kilku osób ze dzieci po niej rodzą sie duze. A co do zmian "leku" w czasie ciązy to jestem pewna że luz, no bo to w koncu tylko witaminki :) Aha, i jeszcze a propos wczesnego oceniania płci chciałam sie wypowiedziec :D że własnie lekarz na USG ostatnio (najlepszy w 3city ponoć) powiedział, ze nie ma co wcześnie sie dopatrywać, bo to bardzo złudne jest, a wtedy tylko niepotrzebne rozczarowania. No i jak widać wielu innych lekarzy to potwierdza. A ruchy dzidzi poczujemy pewnie okolo 18-20 tydzień (od 18-go wieloródki a od 20-go pierworódki), czyli ogolnie jeszcze trochę, przynajmniej ja :) No i co by tu jeszcze.... Wlasnie wrocilam z kosciola, dzis z palmami, no i pierwszy raz mialam tak, ze na "barankach" musialam usiąść, bo oczy mi zamroczyło. Tak więc chcialam przez to powiedziec :D ze ciąza non stop daje o sobie znać. Nadal jestem dość senna i zdarzają sie jeszcze maleńkie mdłości. A Wy jak sie czujecie ??? No i oczywiscie czekam na wiosnę !!!!!! Teraz tymczsem sypie znów śnieg. Mio najszczerszych chęci na spacer znow się nie wybiorę. Pozdrowionka

Gość dioda 14 tc
o nie, po dwoch tygodniach względnego spokoju wróciły mi mdłości :( :( :(

Gość marta24
Kurcze a ja sie nad morze wybieram jutro własnie do 3Miasta ...tak mi się dziś śniło cudne, orzeźwiające. Moze jednak się wypogodzi;) Co do mdłosci to ja na pczątku pisałam że nie mam i jak na zawołanie na drugi dzien co wieczór walczę. Wczoraj uniknęłam za to dzis od rana mnie mdli. :( Nie ma co trzeba odciepieć swoje. Głaszcze brzuchol i próbuje siłą persfazji dogadać się z własnym ciałem:) :D Każda metoda jest dobra hiih

Gość aliko1
hej! hej! mam termin na 10 wrzesnia, bylam na trzeciej wizycie kontrolnej tydzien temu - malenstwo ma juz prawie 9 cm i niezle sobie fika - slyszalam tez bicie jego serduszka - licznik wskazywal w porywach 172 uderzenia!! ogolnie czuje sie dobrze - tylko strasznie duzo jem - tzn. mam taki spory apetyt i stale jestem glodna - tak mam praktycznie od pocztaku ciazy - efekt - przytylam juz prawie 4 kg!! trzymajcie sie cieplo i wesloych swiat!!

Gość dioda 14 tc
Marto 24 jutro bedzie tu pięknie, a jeszcze piękniej pojutrze, bo jeszcze cieplej, ale generalnie juz dzis sloneczko swieci a jutro i pojutrze juz ma byc bezchmurnie (oczywiscie to wszystko jesli wierzyc tvn :D)

dziewczyny a mi intensywnie zaczął w ostatnich dniach powiekszac sie brzuszek. Boli mnie też całe podbrzusze i nie wiem czy jest to normalne czy powinnam biec do lekarza...

Gość dioda 14 tc
boli bo rosnie, rozciagają sie wiązadła.... mnie co jakis czas tez cos pobolewa a to z lewej a to z prawej, a to wyzej a to nizej :D, ale dopoki nie jest to jakis silny bol to wszystko w porzadku. Aha, a smiesznie, bo jak kichnę to wtedy przez sekundke boli brzuszek dosc mocno. Smieszne to, bo nigdy nigdy nigdy przed ciązą tak przeciez nie jest jak sie kicha !

Gość marta24
ja z tym kichaniem to mam zabawe- kilkanaście razy dziennie kicham jak najeta albo ...o własnie albo mam czkawkę. Mój serduszek sie smieje ze mnie i przedrzeźnia ( stary koń(25) a taki chłopiec jeszcze). Dzieki Dioda za optymistyczną prognoze pogody - cokolwiek będzie Nam się chce nad morze i już siepakujemy:) pozdrawiam wszystkie tyjące w brzuszkach :) kremowac sie nie bedzie roztępów.

Gość dioda 14 tc
he ja tez mam czkawke kilka razy dziennie, albo to jakies takie male odbijanie sie raczej jest :)

mnie też czkawka nie omija (ale taka krotka). Boże, jak mi się marzy wyjazd nad morze...

Gość liwiamargo
witam - ja też mam termin na wrzesień a dokładnie 17- to moja 2 ciążą , jestem w 15 tygodniu i już odczuwam ruchy dziecka - na poczatku byłam pewna że to coś w jelitach ale ostatnio jak byłam na usg to na ekranie dokładnie było widać kopnięcie z nad głowy dwiema nogami dzidzi i w tym samym momencie poczułam ten ruch. Mój lekarz stwierdził że niektóre kobiety w drugiej ciąży tak mają a szczególnie gdy mają mało tłuszczyku na brzuchu- więc cieszę się :). Moja dzidzia jest najbardziej aktywna wieczorkiem jak sie wyłoże przed tv. Jeśli chodzi o witaminki to biore prenatal i folika na początku ciązy duphaston bo miałam lekkie plamienia ale teraz wszystko ok. Pozdrawiam:)