Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Malta

WRZESIEŃ odezwijcie się wrześniówki!!!

Polecane posty

Olu bardzo dziękuje za informacje, troche mnie uspokoiłaś. Kurcze muszę ufać mojemu lekarzowi a nie panikowac jak wariatka... Majaja gdzie byłas na rozszerzonym usg i ile kosztowało? (to te 3 wymiarowe?)

Byłam prywatnie na Saskiej Kępie, zapłaciliśmy 150 zł. To nie jest to trójwymiarowe, nie wiem co dodatkowo daje 3d poza tym że ładnie dziecko widać bo nie robiłam. Chodziło o to że mój ginek na swoim sprzęcie jest w stanie stwierdzić czy dziecko żyje nie ma downa i ma wszystkie kończyny. A ja martwiłam się gł. o serce. Na rozszerzonym lekarz jest w stanie obejrzeć dokładnie wszystkie narządy dziecka i wykryć drobne wady. Z tego co wiem zazwyczaj nie zagrażają życiu dziecka, ale już np. dziecko z drobna wadą serca może nie przeżyć długiego porodu.

Gość foxylady
Hej ! Ja to mam odcięcie teraz od sieci, więc tylko w kafejach. Chętnie bym się spotkała, ale po długim weekendzie, bo na niego chcemy wyjechać. Dajcie znać smsem. choelera ja to miałam usg w szpitalu w 20 tygodniu i lekarz mało mi powiedział, tylko że wszystko ok i pewnie chłopak (w co nie do końca wierzę). Zstanawiam się czy iść na jeszcze jedno w tym czasie, bo tamto nie wiem czy było takie dokładne jak powinno. Dziewczynya mam pytanie - jak myslicie jak to jest z tym siedzeniem przed kompem w ciąży, bo szykuje mi się robota na kompie i zastanawiam się czy to malutkiemu nioe zaszkodzi? Pozdro. Zaczynają mi puchnąć nogi a ostatnio mało nie zemdlałam w autobusie, niech żyje błogosławiony stan !

Ja cały czas siedzę przed kompem - taka praca, nie byłam jeszcze ani 1 dnia na zwolnieniu więc moje Maleństwo od 23 tygodni wpatruje się w monitor... Lekarz powiedział, że te \"dzisiejsze\" kompy nie są szkodliwe, ważne żeby robić sobie przerwy... Majaja dziękuję za info:)

Gość Pralineczka
Cześć dziewczynyjestem pierwszy raz na tej stronie a to dlatego że prawie nigdy nie mam czasu termin na 20 września a obok śpi dwuletnia córa trochę się boj.ę nadmiaru obowiązków ale może będzie spoko. Mój lekarz powiedział mi że dopiero w 30 tyg ciąży może potwierdzić płeć a widze że wy już wiecie jak to jest? może gosć ściemnia albo nie widzi

Gość Marta 24
Ostatnie dwa dni brzuch mam wrażliwy i troche pobolewa. Musze chyba ogranizyc spacerki. Już coraz trudniej sie podnieś z pozycji leżącej ;) myślę wreszcie o wyprawce. Przeciesz maleństwo moze urodzic sie przed terminem. Przez te bóle w brzuszku myślę o porodzie. Czy rodzicie ze znieczuleniem? Czy oprócz wewnątrzoponowego jest jakiś wybór? Troche sie boje bólu, bo jeśli da sie go złagodzić dlaczego straszą nas opinią o nieodklejeniu się łożyska przez znieczulenia właśnie? Rośnie mi maleństwo wreszcie co cieszy ogromnie. Na śluby kuzynostwa (az dwa mam przed porodem) potrzebne bedzie nowe wdzianko - najlepiej ciązowe bo któż wie ile jeszcze do lipca urosnę. Sniłam nawet że trzymam dzidzie na ręku :) ech...instynkt sie odzywa. Nie miałam ni kszty pociągu do dzieci ani konieczności bycia mamą a teraz... wspaniałe uczucie oczekiwanie na potomstwo. Pomyślnych wiatrów w gorące dni.

Co do komputerów to na jakimś innym forum znalazłam informację, że w prawym górnym rogu powinniście mieć naklejkę TCO 99 lub TCO 03. TCO 99 oznacza że monitor spełnia wymagane normy i jest bezpieczny. TCO 03 oznacza, że monitor spełnia normy które nie są jeszcze wymagane. Jeżeli nie ma takiej naklejki no to jest problem. Poza tym jeśli w pracy macie więcej komputerów w jednym pomieszczeniu to przypilnujcie by żaden nie stał do was tyłem i to tyle. U mnie zbiera się na burzę i za moment łeb mi rozsadzi. Kiepsko znosze te stany przedburzowe gdy ciśnienie gwałtownie spada.

Gość Asiak
Witam mamusie:) Majaja za swoje USG zapłaciłaś prawie tyle samo co za trójwymiarowe - dużo. Dzięki za info odnośnie komputera, całe szczęście mój domowy monitor jest ok. Dobrze, że na razie nie pracuję, bo w pracy to nie dosyć, że miałam stary monitor to w dodatku dookoła duże komputery tzw. maki do programów graficznych, byłam napromieniowywana z każdej strony :( Moi rodzice będą mieli dopiero pierwszego wnuka, wyczekiwanego, bo nie są już aż tak bardzo młodzi, więc mama żyje już tym wszystkim, oznajmiła mi wczoraj, ze właśnie kupiła wyprawkę ubrankową dla dzidziusia - fajnie :) Foxyliady ja podobnie jak Ty ostatnio dosyć często miewam zasłabnięcia, szczególnie teraz jak zrobiło się dosyć ciepło, aż się boję czasami sama wychodzić z domu. Mam też straszną obsesję na punkcie ruchów maluszka. Ostatnio nie czułam dzidzi przez 24 godz. byłam tak zaniepokojona, że już miałam jechać do lekarza, kolejny raz martwiłam się niepotrzebnie. Zastanawiam się -może wiecie - czy można kupić w aptece jakieś słuchawki do słuchania serduszka płodu. Bo przez takkie zwykłe lekarskie słuchawki to serduszko płodu jest wyczuwalne chyba dopiero później - sama nie wiem. pozdrowionka

Witam , mam pytanko , może któraś z was przerabiała temat nadczynności tarczycy. Ja jestem w 23 tyg. ciąży (i też wrzesień) teraz okazało się że mam nadczynnośc tarczycy - czyli TSH dużo ponieżej normy .Lekarz zapisał mi THYROSAN . Może któś ma w ciązy problemy z tarczycą i jest zorientowany jaki to ma wpływ na dzidzie.

Gość ciężarówka
Witam mamuśki ! Dzisiaj byłam na usg i widziałam moje maleństwo bardzo bardzo dokładnie! Ale najlepsze w tym wszystkim jest to że mój mały szkrabek mnie i mojemu mężowi pomachał rączką !!!!!!!! Dzidzia była ułożona na boczku głowką i twarzyczką do mnie (tzn do monitora) ;-) i dosłownie tak jak by się wpatrywała w nas - niesamowite uczucie! i wszystko by było normalnie a tu nagle bobasek podniusł rączkę na wysokość swoich oczek i pozginał paluszkami - mówie wam dosłownie tak jakby chciał nam pomachać!!!! Ja oczywiście się rozryczałam a lekarz z mężem zaczeli się ze mnie nabijać ;-) NIESAMOWITE UCZUCIE ;-) moja malutka dzidzia tak się wierciła na tym usg że lekarz nie mógł na 100 % stwierdzić płci ale powiedział że sa duże szanse że będzie to dziewczynka - dla mnie to i tak bez znaczenia KOCHAM moje maleństwo najmocniej na świecie bez względu na płeć Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy i przesyłam wam dużo pozytywnej energii ! Buźka ;-)

Gość pralineczka
czesć mamuśki moja mała śpi więc mam troche czasu żeby wpaść do was, jezu sapę już jak lokomotywa a co dalej???jest może ktoś z zagłębia albo okolic Katowic kto ma namiary na dobre fachowe USG?Moja gin jest do bani ciągle wysyła m,nie do laryngologa (a laryngologicznie wszystko ze mną ok) a badania miałam robione tylko raz (OB mocz itd) oraz Cumbsa bo mamy z mężem konflikt.jestem ciąglę zmęczone moja mała daje mi nieźle popalić i nie mam kiedy odpocząć aż strach pomyśleć o przygodach z dwójką pozdrawiam Was i dzieciaczki brzuszaczki!!

Gość Mała25
Czesc Pralineczka ! Fajnie ze jest ktos w podobnej sytuacji jak ja :) tzn chodzi mi o dzidzie, mam synka który ma prawie dwa latka jest z 14 lipca 2003 a teraz mam termin na 29 wrzesnia i tez moj robaczek szaleje cały dzien takze nie ma czasu aby polezec a Twoja ile ma dokładnie ? Będe miała z kim pogadac o codziennych problemach :) fajnie . A co do lekarza to moja ma tez takie olewatorskie podejscie , na wynikach byłam raz a jak teraz sie upomniałam to powiedziała ze na kase to raz na 3-4 miesiace takze mam sobie isc prywatnie, nawet usg jak robiła mi 2 tygodnie temu i cos tam jej sie pomiary nie zgadzały i wczoraj jej powiedziałam zeby to sprawdzic to tez powiedziała ze jak chce sie upewnic czy wszystko dobrze to prywatnie moge do niej przyjsc i 80 zł. Ja to odniosłam wrazenie ze traktuje mnie tak przez to ze to moja druga ciąża. A płci tez mi nie powiedziała a druga lekarka to powiedziała ze tak w 24 moze mi powiedziec Ja to juz sie zastanawiam jak załatwic sprawe spania robaczkom :) Dobrze to mamy z tym ze nie trza bedzie tyle ubranek kupowac bo mamy po pociechach :) Pozdrawiam, jak bedziesz miała czas to napisz :)

Gość pralineczka

Gość pralineczka
hej mała ze mnie już nie taka pralineczka jak pralina, moja mała 2 czerwca skończy 2 latka a termina ma na 19 września, ja mam 29 lat a czasem czuje się na 40 ci cieszę się na druga dzidzie ale boje się że skoro teraz nie mam na nic czas co bedzie później. Moi rodzice pracują wiec mało pomagają przy małej a ja nawet nie wiem kiedy byłam w kinie z moim starym(o rok młodszym ) fajowo że się odezwałaś . Napisz jaki miałaś pierwszy poród i czy masz stracha bo ja narazie luzik.

Gość pralineczka
Aha mała 80 zł to dużo u mnie takie w miarę porządne USG kosztuje 40 zł jestem z Dąbrowy Górniczej a ty? Napisz czy twój mały już coś mówi bo moja tak sobie dużo rozumie ale mówi tylko pierwsze dwie litery np. kupa to powie tylko ku itd. moja córa ma na imię Zosia a wogóle nie mam koncepcji na drugiego dzidzika ani dla dziewczynki ani dla chłopczyka i czasem czuję się wrednie bo przy pirwszej ciąży wszystko tak przeżywałam martwiłam się (jak dziewczyny powyżej ) a teraz dałam na luz i mam wrażenie że jestem już rutynową mamą a jak Twoje odczucia drugie było planowane czy wpadka bo u mnie tak po połowie Z moją małą nie mogłam długo zajść i wydawało mi się że z tym drugim będzie tak samo a tu suprais!! pozdrawiam nastukaj coś w wolnej chwili.

Noo - zachęcam nowe mamusie żeby wpisały się do naszej tabelki. Ja aktualizuję nieco swoje dane (ależ ostatnio szybko tyję - bebel już taki że schylić się ciężko - mąż mi wiąże buty - hahahaha) Co do naszego spotkanka to ja niestety wymiękam w tym tygodniu - czwartek dzień matki i już trochę zaplanowaliśmy więc niestety chyba się nie wyrobię w tym tygodniu ( z resztą pogoda coś się popsuła) może w przyszłym tygodniu będzie lepiej:) Jeśli chodzi o wyprawki to ja już mam całą kupę rzeczy dla maluszka (pomijam łóżeczko i full wyposażenie do łóżeczka) ale też mam kupę ciuszków smoczków, butelek itp. Istne szaleństwo, ale co tam, mąż się ze mnie śmieje jak siadam przy szafce i oglądam rzeczy dla niuni, już się nie mogę doczekać kiedy będę ją ubierać:) Mam też dwa wyrobione przez moją mamcię na drutach takie śliczne sweterki z galotkami na zimę:) Moja babcia szyje beciki - normalnie szaleństwo:) Hehehehe:) Buziaczki dla mamuś:) NICK.................TERMIN......ILOSC PRZYBRANYCH KG.....PLEC ANIA....................03.09.05...........6kg .............................? SKARBELEK............17.09.05...........4 kg .......................synek ADA55.................17.09.05.............?................................? MALTA.................18.09.05...........7 kg........................Kubuś MAJAJA................10.09.05..........6 kg.......................Miron DIODA.................19.09.05 ...........?...................córeczka ASIK28.......................?................?...............................? ASIA25.................09.09.05............?...............................? MARTA24 ..............09.09.05...........4kg - 1=3............córa MAŁA25................29.09.05...........6 kg............................? Efcia 27 ..............13.09.05 .............?.......................... Kuba Ola 27 ..................11.09.05...........6 kg..................Karolinka Tusia 21 ...............27.09.05...........3kg............................? Asiak...................15.09.05...........7 kg......................synek Justin..................27.09.05...........3 kg............................? Tercia 34..............24.09.05...........3kg.......................synek foxylady...............23.09.05...........5 kg...........................? domini9................27.09.05............0..............................?

Gość justin
Ja zaraz lecę na angielski, więc aktualizuję dane. Z tymi ubraniami na drutach, to chyba fajny pomysl. Ja przecież umiem robić na drutach. Tylko jak tu ten rozmiar mniej więcej trafić? NICK.................TERMIN......ILOSC PRZYBRANYCH KG.....PLEC ANIA....................03.09.05...........6kg .............................? SKARBELEK............17.09.05...........4 kg .......................synek ADA55.................17.09.05.............?................................? MALTA.................18.09.05...........7 kg........................Kubuś MAJAJA................10.09.05..........6 kg.......................Miron DIODA.................19.09.05 ...........?...................córeczka ASIK28.......................?................?...............................? ASIA25.................09.09.05............?...............................? MARTA24 ..............09.09.05...........4kg - 1=3............córa MAŁA25................29.09.05...........6 kg............................? Efcia 27 ..............13.09.05 .............?.......................... Kuba Ola 27 ..................11.09.05...........6 kg..................Karolinka Tusia 21 ...............27.09.05...........3kg............................? Asiak...................15.09.05...........7 kg......................synek Justin..................27.09.05...........4 kg..............sekrecik Tercia 34..............24.09.05...........3kg.......................synek foxylady...............23.09.05...........5 kg...........................? domini9................27.09.05............0..............................?

Gość ciężarówka
NICK.................TERMIN......ILOSC PRZYBRANYCH KG.....PLEC ANIA....................03.09.05...........6kg .............................? SKARBELEK............17.09.05...........4 kg .......................synek ADA55.................17.09.05.............?................................? MALTA.................18.09.05...........7 kg........................Kubuś MAJAJA................10.09.05..........6 kg.......................Miron DIODA.................19.09.05 ...........?...................córeczka ASIK28.......................?................?...............................? ASIA25.................09.09.05............?...............................? MARTA24 ..............09.09.05...........4kg - 1=3............córa MAŁA25................29.09.05...........6 kg............................? Efcia 27 ..............13.09.05 .............?.......................... Kuba Ola 27 ..................11.09.05...........6 kg..................Karolinka Tusia 21 ...............27.09.05...........3kg............................? Asiak...................15.09.05...........7 kg......................synek Justin..................27.09.05...........4 kg..............sekrecik Tercia 34..............24.09.05...........3kg.......................synek foxylady...............23.09.05...........5 kg...........................? domini9................27.09.05............0..............................? ciężarówka...........18.09.05............7 kg..........................? Pozdrawiam buziaczki !!!

Justin - rozmiar to nie tragedia wystarczy kupić jakiś ciuszek dla dzidzi i się na nim wzorować. Ciuszki na drutach są suuuuper. Ja to mam do drutów dwie lewe ręce, ale moja mami to śmiga na drutach jak złoto. Zrobiła mi dwa kompleciki (sweterek + galotki + czapeczka) jeden śliczny seledynek a drugi taki cieplutki morelowy - super:) Buziaczki

Gość Marta 24
NICK.................TERMIN......ILOSC PRZYBRANYCH KG.....PLEC ANIA....................03.09.05...........6kg .............................? SKARBELEK............17.09.05...........4 kg .......................synek ADA55.................17.09.05.............?................................? MALTA.................18.09.05...........7 kg........................Kubuś MAJAJA................10.09.05..........6 kg.......................Miron DIODA.................19.09.05 ...........?...................córeczka ASIK28.......................?................?...............................? ASIA25.................09.09.05............?...............................? MARTA24 ..............09.09.05...........4kg ............córa MAŁA25................29.09.05...........6 kg............................? Efcia 27 ..............13.09.05 .............?.......................... Kuba Ola 27 ..................11.09.05...........6 kg..................Karolinka Tusia 21 ...............27.09.05...........3kg............................? Asiak...................15.09.05...........7 kg......................synek Justin..................27.09.05...........4 kg..............sekrecik Tercia 34..............24.09.05...........3kg.......................synek foxylady...............23.09.05...........5 kg...........................? domini9................27.09.05............0..............................? ciężarówka...........18.09.05............7 kg..........................? hihi no i dobiłam do swoich 4 kilo ;) naprawiłam wiec wpis w tabelce. U mnie ani ubranek ani smoczków niczego jeszcze nie ma. Moja pierwsza ciąża - przeżywam a i owszem ciągle myśląc o niespodziankach i nasłuchując dzidzi. ak sie nie rusza pół dnia martwie sie i wsłuchuje sie w brzuszek czy sie nie porusza choć troche. Wszystko jest jednak dobrze :) wyniki b. dobre samopoczucie całkiem niezłe- pomijając zaczynające sie upały. Mam nawet zapał do nauki ( jeszcze studiuje) i siły do sprzeczek z chłopakiem. Najchętniej zaszyłabym sie w lesie do czasu porodu. Spokój cień drzew, ptaki, jeziorko- marzenie, kóre postaram sie juz po sesji zrealizowac. Tylko czy ja zdążę wtedy do szkoły rodzenia??? Dylmaty ;) jakos to wszystko pogodzę. radzicie sobie dzieczyny z tym nie spaniem na plecach?? Dla mnie to koszmar nocny...bo najwygodniej mi własnie na wznak;(

Gość dioda 23 tc
NICK.................TERMIN......ILOSC PRZYBRANYCH KG.....PLEC ANIA....................03.09.05...........6kg .............................? SKARBELEK............17.09.05...........4 kg .......................synek ADA55.................17.09.05.............?................................? MALTA.................18.09.05...........7 kg........................Kubuś MAJAJA................10.09.05..........6 kg.......................Miron DIODA.................19.09.05 ...........4,5...................córeczka ASIK28.......................?................?...............................? ASIA25.................09.09.05............?...............................? MARTA24 ..............09.09.05...........4kg ............córa MAŁA25................29.09.05...........6 kg............................? Efcia 27 ..............13.09.05 .............?.......................... Kuba Ola 27 ..................11.09.05...........6 kg..................Karolinka Tusia 21 ...............27.09.05...........3kg............................? Asiak...................15.09.05...........7 kg......................synek Justin..................27.09.05...........4 kg..............sekrecik Tercia 34..............24.09.05...........3kg.......................synek foxylady...............23.09.05...........5 kg...........................? domini9................27.09.05............0..............................? ciężarówka...........18.09.05............7 kg..........................?

Gość dioda 23 tc
czesc kupilismy z mezem niedawno sobie rowerki crossowe no i ja postanowilam jak dlugo sie da jezdzic delikatnie, no i wczoraj gin mi powiedzial, ze jednak nie za bardzo w ciazy sie powinno, ze trzesienie, ktorego doswiadczam jezdzac w lesie np nie jest dobre dla brzdaca w brzuchu. Szkoda jak cholera, bo juz z trudem pogodzilam sie z tym, ze na basen nie mozna chodzic (bakterie). Uwielbiam z mezem cos razem robic a tu wyglada na to, ze tylko na spacerki tak naprawde mozna, a tego akurat moj mezus nie znosi... Tak wiec lipa. Nie wiem co dalej pisac. Weekend spedzilismy w sobote caly dzien na kocu nad jeziorem ze znajomymi, a niedziele wlasnie na owych rowerkach. Rewelacja. Koncze na te chwile, bo zaczyna sie moj Klan :D

No cóż Ola ty w tym tygodniu nie możesz, Foxylady też, więc zostaje przyszły. Pogoda poprawiła się aż za bardzo.:) Mój mały dziś w drodze do pracy tak mi walił w żołądek, że mało nie zwymiotowałam. Zastanawiam się czy chłopcy już w brzuchu łobuzują bardziej niż dziewczyny. Miron czasami kopie tak, że to boli i to zwykle w najmniej odpowiednich momentach - w drodze do/z pracy lub jak próbuję zasnąć. Nigdy nie spałam na wznak, ale też mam z tym problem. Mały ułożył sie po lewej stronie i spanie na prawym boku mam mocno utrudnione.

Gość ciężarówka
Witam ! Moim sposobem na spanie na " boczku " jest to że pod brzuch ścielę sobie kołdrę z pierza (mięciutko) a dodatkowo drugą taką kołdrą się nakrywam wsuwając ją po boczek na którym się kładę ;-) Jedynym minusem jest to że kołdry te są " zimowe " a na dworze coraz cieplej ale śpię przy otwartym oknie i jest oki ;-) Nie mogę sobie wyobrazić spania na plecach brzuchem do góry brrrr.... ;-)

Gość justin
Ja nie kupowałam jeszcze zadnych ubranek. Właściwie to zamówiłam do tej pory tylko wózek. Ciuszki i łóżeczko kupię na początku lipca. Weekend spędziłam u mojej mamy i teściowej. Widziałam taką koleżankę, która jest w ciązy tak już pod koniec i przytyła 18 kg. Mam nadzieję, że żadnej z nas to nie spotka. Ja z tymi kilkoma kilkogramami czuję się gruba. Jeżeli chodzi o basen, to jak wychodziłam ze szpitala to jedna lekarka mówiła, że można ale na naprawdę czysty basen. Jest taki pod łodzią, drogi jak warszawski ale faktycznie czysty. ja się w końcu może wybiorę. Ja planuję zakupy łóżeczka i ubranek na lipiec. Więc zobaczę sobie proporcje i może faktycznie zrobię coś na drutach mam u mojej mamy tyle włóczek. Tym bardziej, że takie malutkie to zrobi sie chyba błyskawicznie. Byłam wczoraj w sklepach różnych i próbowałam sobie kupić ładną niedrogą tunikę i nici. Kupiłam taką luźną bluzkę z suowego jedwabiu. Chyba nie da sie uniknąć wizyty w slepie 9 miesięcy. poza tym moja teściowa opowiadała jak to mój mąż jak mial 10 miesiecy to ściągnąl na siebie czajnik z gorącą wodą jak się nim zajmowala. No coraz gorzej widzę te jej kwalifikacje na opiekunkę. Poza tym zaczęła mi opowiadać o spirytusikach i oliwkach. Nie widzę tego najlepiej. A z tą ręką to się tak urządziła, że już teraz jest w stanie umyć trochę naczyń. Cos mi się wydaje, że z tej opieki to nic nie bedzie, bo nie wiem czy się dogadamy.

Gość Mała25
Hej Pralinka :) Ja mam 25 lat, mam na imie Agnieszka a mój stary 26 :) teraz to maleństwo było planowane na kwiecien (poczęcie) tak aby urodziło sie luty marzec 2006 poniewaz koncze drugie studia w grudniu i akurat te 3 miesiace przed obroną bede miała zakichane no ale wyszło tak ze na koniec wrzesnia malenstwo bedzie wiec trzeba inaczej rozplanowac obowiązki szkolne :) chciałam tak aby pomięczy robaczkami nie było dużej różnicy wieku cony pózniej sie dogadywali ja mam siostre o rok starsza i sie dogadujemy i brata o 7 lat młodszego to z nim juz gorzej nam szło bo gówniarz :) i dlatego tak planowalismy. Jesli chodzi o mówienie to Szymon na kupe mówi fu :) mówi si, baba, dziadzia, halo, brum brum to cały czas :), koń, oko, zgaga :) nauczył sie z reklamy teraz ucze go ciocia no i standardowe mama, tata, i ma takie różne swoje słowa które tylko ja kumam a tak pozatym to wszystko wytłumaczy co chce bo kumaty jest skubany ze szok, rozumie wszystko co sie do niego mówi. Na nocniku nie chce mi sie siedziec ale trza bedzie sie wziąśc za nauke ostro bo jak dojdzie drugie do przewijania to bedzie mozna szału dostac no i na pieluchy tatus nie zarobi :) Miałam cesarke, bo byłam juz po terminie 7 dni i nic sie nie działo a jak zrobili mi test z oxytocyny to miałam skurcz ponad minute trwający i wcale go nie czułam a lekarze latali koło mnie z zastrzykami rozluźniającymi i po tym tescie miałam rozwarcie na 4 cm wiec wzieli mnie na porodówke - chcielismy poród rodzinny - lezałam na sali 8 h wybrałam 2 kroplówy z oxytocyny i nic dopiero jak pecherz przekłuli to miałam skurcze parte ale rozwarcie tylko te 4 cm i bali sie kombinowac znowu z zastrzykami wiec poszłam pod nóż i nici z porodu rodzinnego, ale dobrze ze nic nie cudowali coby nie zaszkodzic małemu. AWtedy sie nie przejmowałam i teraz tez jakos nie myśle o porodzie jakos to bedzie :) Chcecie znac płeć? Ja z synkiem nie chciałam, ale teraz chcemy znac mamy nadzieje ze bedzie to dziurawiec :) ale jak bedzie chłopak to tez dobrze zeby tylko było zdrowe. Jesli chodzi o przejmowanie to tez powiem Ci ze mniej teraz sie jakos doczytowuje i wogóle wydaje mi sie ze to z braku czasu bo te robaczki tak nas absorbują ze nie mamy juz czasu i sił :) Teraz czekam az pojdzie spac (tzn musze go ukołysac w wuzku bo nie chce glizda sam zasypiac od początku miałam z nim problemy z zasypianiem, wieczorem to kłade go do naszego łóżka i okładam misiami to po godzinie torlania jakos zasnie) i biore sie za uszycie sobie jakiejs luznej bluzeczki bo w sklepie to 65 zł a podpatrzyłam jak sa uszyte wiec materiał za 30 i mam bluzke :) Ale sie rozpisałam :)

Gość Pralineczka
hello mała ja też studiuję ale dopiero na drugim roku (pedagogike opiekuńczo wychowawczą i pracy socjalnej) ale ja jadę się tam wyluzować od mojej Zochy i wogóle jest fajnie. Też chce znać płeć ale narazie nic nie mówi mi gość u którego robię USG. Ja też tak miałam ja ty byłam 12dni po terminie i walili we mnie te kroplówy a później przebili pęcherz i 2 godz. później urodziłam niuńke razem z moim starym który płakał jak bóbr a jak zadzwonił do swoich starych to teść odwiesił suchawkę mówiąc że to jakiś pijak się pomylił bo tak bełkotał że go nie zrozumieli. Moja już robi do nocnika tylko na noc jej zakładam pieluszkę bo niestety śpi z nami i jestem przerażona bo w czwórkę to się już nie zmieścimy. Ma swoje łóżko ale to chyba mój błąd bo wcześniej mnie tak było wygodnie (nie musiałam do niej wstawać). Najgorsze jest to że po Zosi zostało mi 20 kilosów nadwagi a teraz to już wogóle będzie koszmar w mojej szafie są rozmiary od 38 do 56 a mój chłop waży tylko 60 kilo (180 cm wzrostu) więc wyglądamy jak Flip i Flap ale mam nadzieje po porodzie wziąść się za siebie(taki mam plan zobaczymy czy sie uda ) ponieważ bardzo postarzała ,mnie ta tusza i nic nie mogę sobie fajnego kupić wszystko jak dla starych bab, a niestety szyć nie potrafię jak ty więc beret. Internet mam bardzo krótko i dopiero zaczynam poznawać to wszystko jak tylko mi czas pozwala, pozdrawiam gorąco napisz kiedy masz kolejną wizytę u gina bo ja za tydzien a pod konic m-ca USG.pa

NICK.................TERMIN......ILOSC PRZYBRANYCH KG.....PLEC ANIA....................03.09.05...........8kg .............................? SKARBELEK............17.09.05...........4 kg .......................synek ADA55.................17.09.05.............?................................? MALTA.................18.09.05...........7 kg........................Kubuś MAJAJA................10.09.05..........6 kg.......................Miron DIODA.................19.09.05 ...........4,5...................córeczka ASIK28.......................?................?...............................? ASIA25.................09.09.05............?...............................? MARTA24 ..............09.09.05...........4kg ............córa MAŁA25................29.09.05...........6 kg............................? Efcia 27 ..............13.09.05 .............?.......................... Kuba Ola 27 ..................11.09.05...........6 kg..................Karolinka Tusia 21 ...............27.09.05...........3kg............................? Asiak...................15.09.05...........7 kg......................synek Justin..................27.09.05...........4 kg..............sekrecik Tercia 34..............24.09.05...........3kg.......................synek foxylady...............23.09.05...........5 kg...........................? domini9................27.09.05............0..............................? ciężarówka...........18.09.05............7 kg..........................? Pieknie- wlasnie sie zwazylam- pierwsza w tabelce, waga najwieksza. Ide sprawdzic to jeszzcze raz. niestety jestem maly czolg. Musze zrezygnowac chyba z niektorych przyjemnosci. Pralineczka - studiujesz to co ja studiowalam. Dzis znowu do szkoly rodzenia, a na dlugi weekend narazie zero planow.

Gość Mała25
Ja najpierw studiowałam Matematyke z informatyką w ekonomi i cały czwarty rok przechodziłam w ciazy a piąty kiedy akurat pisałam magisterke to był najwiekszy meksyk a teraz robie1,5 roczną pedagogike zebym mogła uczyc w szkole. Ja z pierwszym przytyłam 16 ale jak wruciłam do domu to zostały mi tylko dwa reszta została w szpitalu i 3400 do domu wziełam :), a potem tak dał mi Szymon w kosc ze schudłam 9 kilo w ciągu 3 miesiecy i teraz jak zaszłam to wazyłam 53 a obecnie waze 60 :) ale naszczescie idzie mi tylko w brzuszek i piersi. Mój od poczatku spi w łóżeczku i dlatego go kołysałam w wózku a teraz go odzwyczajam bo z dwoma to nie wyrobie kołysac a teraz chce małego przestawic na tapczan a malenstwo do łózeczka, tylko niewiem czy zechce spac sam w innym pokoju bo do tego co teraz spimy w 3 to nie da rady wcisnąc kolejnego spania. A umiem szyc dlatego ze to moje zamiłowanie od małego i konczyłam technikum krawiecke bo chciałam otwierac zakład ale znudziły mnie te babki marudzące przy przymiarkach i teraz tylko najblizszym szyje chociaz teraz coraz mniej poniewaz przy małym sie nie da bo on tylko by krecił a jak spi to ja tez chce odpocząć . Na kolejne usg ide gdzies za 3 tygodnie a za 2 tygodnie ide na wyniki i na test obciązenia glukoza Pozdrawiam wszystkie mamusie :)

Gość pralineczka
sorry że tak długo nie pisałam ale ten upał mnie dobija czuję się fatalnie jak jeszcze pomyslę sobie że mamy tak łazić całe wakacje to normalnie wyć mi się chce. Też teraz zaczyna mi się sesja a ja na nic nie mam ochoty spanie mnie ogarnia straszne czy ty też się tak czujesz czy może masz przypływ sił? Naskrob coś bo zawsze pociesz a mnie to że nie ja sama!!