Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość __zosia78

Gruczolak przysadki

Polecane posty

Gosiu, wybacz szczerość, ale chyba o to chodzi na tym forum... Jesli przed ciążą mialaś podwyższoną prl o tyle, ile napisalaś na początk, to ludź się że pociąży i karmieniu sam się ureguluje i będzie w normie... Jesli raz którejkolwiek przytrafia się hiper... obojętnie z jakich powodów... to niestety jest to temat do końca zycia, tak jak z cukrzycą... i nie mówmy tu o sytuacjach sterowych, bo od samego stresu prl nie skacze... w zdrowym organizmie w wyniku stresu wydziera się adrenalina i jej pochodne, a poziomy prl, insuliny, noradrenalin i dopaminy powinny być takie, żeby zniwelować stres, ale oddzialując wzajemnie na siebie powinn ostatecznie pozostać na poziomie prawidlowym. Jeśli prl jest w nadwyżce, to jest to stan chorobowy i guzik prawda kiedy lekarze mówią żeby to olać bo to taka fizjologia organizmu! PRL nigdy sama nie wraca do normy, kiedy jest podwyższona, bierze się bromek lub jemu podobne, kiedy prl jest w normie, systematycznie brom się odstawia i poziom prawidlowy może się utrzymać - w zalezności od stanu organizmu, spsobu życia, innych chorób nawet do roku, po czym systematycznie, powolutku, acz skutecznie zaczyna wzrastać i należy zacząć lykać bromek, od 1/2 tbl do więcej w zalezności od poziomów.... i na taką huśtawke trzeba być świadomie przygotowana... Nie chodzi mi o to żebyś miala się martwić, chodzi o to, żebyś byla świadoma, że normy z pewnością nie będzie (biroąc pod uwagę jakie mialaś problemy przed ciążą)... A dlaczego to takie ważne?? Bo utrzymujący się nieleczony wyższy poziom prl w przyszlości zdecydowanie zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania raka sutka i raka przydatków. A ponieważ dziś co 4 kobieta umiera na raka pzydatków, tym to prawdopodobieństwo staje się jeszcze większe... Pozdrawiam 🌼

Gość Kasia_21
Witam, mam pytanie , zastanawiam sie czy te gruczolaki bywaja złośliwe?

Gość gruczolaki nie sa złosliwe
ale maja tendencje wzrostu, pomimo leczenia i do odrastania , nawet jezeli rezonans juz ich nie wykazuje :-( Dlatego trzeba kontrolowac prl , osoby z gruczolakami i mikrogr

Gość czy jesli
rtg siodła tureckiego wyszedł ok, to znaczy, że nie ma gruczolaka przysadki?

Gość mangos

Gość rtg siodła i tomograf
niewykluczy mikrogruczolaka :-( przykre ale prawdziwe

u mnie nawet makrogruczolaka nie wykazało (prześwietlenie siodła tureckiego - oczywiscie). Dopiero rezonans daje pewność.

mam pytanie które badanie jest bardziej dokładne: rezonas magnetyczny czy tomografia komputerowa? które z tych badań jest droższe? jeśli znacie cennik jednego i drugiego bedę wdzięczna z góry dziekuje za odp.

Gość rezonans jest najdokładniejszy
prywatnie cos ok 600-700 przysadka z kontrastem a tomograf cos ok 200-300zł (wszystko tez zalezy od miasta/przychodni/ jakosci urzadzen poniewaz sa te lepsze i gorsze tzn mniej czułe)

Gość Bernadka
Hey A tu co taka cisza??? Jak tam prolaktynki kochane?? Moja cora w przyszly poniedzialek bedzie miec 2 lata a ja jak okresu nie mialam tak niemam Mam pytanie-jakie jeszcze sie powinno robic badania jak sie ma problemy z PRL i gruczolakiem-z tarczyca jestem na biezaco to znaczy-TSH wszystko gra :):) Buziaki

Gość Bernadka a jak
Twoj egzamin na prawko ? - do przodu ? :-) . A Ty masz gruczolaka? jesli tak to dlugo sie z nim meczysz :-( ?

Gość Bernadka
Nooooo do przodu i pod prad :):) hehehe Jechalam za samochodem ze 2 skrzyzowania i chyba sie wkurzyl bo se pod prad wjechal a ja sie na niego zagapilam i tez pod prad wjechalam-a za nami jeszcze 2 auta Wied niestety musial mnie oblc Anastepny mam dopiero 3 kwietnia:( Nooo mam gruczolaka i juz ponad 4 lata sie z nim mecze:(

Gość MMSS
Oj Bernadka ale się uśmiałam :-) . Następnym razem już napewno zdasz !! Do trzech razy sztuka ;-) . Już tyle lat się męczysz z gruczolakiem i się go jeszcze nie pozbyłaś :-( ??? Leki Ci nie pomagają ???????

Gość freeki
ej kolezanki mam pytanko .. postanowilam isc do lekarza i zrobilam hormony wszystkie wyszly dobrze procz prolaktyny okolo 30 czy moze wiecie czy to moze byc ciaza?? czy gdy np fsh czy lh wyszy prawidlowo(tez chormony pluciowe) to mozna smialo wykluczyc ciaze ? albo czy ten podwyzszony stan prolaktyny swiadczy o tym ze jestem w ciazy?

Gość Mmss bo to nie jest tak
prosto pozbyc sie gruczolaka :-( leczenie trwa bardzo długo a operacja to ostatecznosc

Gość MMSS
Ja wiem ze nie jest latwo pozbyc sie gruczolaka, ale niektore dziewczyny pisza ze po 6 miesiacach, po roku im gruczolaki sie wchlonely stad moje pytanie do Bernadki!!!!!!! A ze operacja jest ostatecznoscia to tez zdaje sobie z tego sprawe!

Gość matta
Cześć. Mam pytanie. Ostatnio zauważyłam, ze zmienił mi się kształt czoła (stało się kanciaste i bardziej wypukłe) i w ogóle jakoś czaszka mi się nierówna zrobiła, heheh. Może to efekt tego, że strasznie przerzedziły mi się włosy, które zawsze miałam bardzo gęste i kręcone, i wtedy tego nie zauważałam. jednak z tym czołem coś jest nie tak. Czuję jak robię makijaż i smaruję się kremem, że jakoś inny ma kształt. Pewnie działo się to stopniowo, ale zauważyłam dopiero teraz. Do tego, ja, która zawsze byłam chuda i bardzo zgrabna laska, nawet po porodzie, przytyłam ponad 30 kg. Diety nic nie dają, bo jem mniej niż moje dziecko. Musiałabym się zagłodzić. Nie radżę sobie z tym ani fizycznie, tym bardziej psychicznie, tym bardziej, ze w domu żyję w potwornym stresie (facet się nade mną znęca psychicznie od kilku lat - pisze o tym, bo może to tez ma jakiś wpływ). Wpadłam w depresję. Ledwie zipie. Po porodzie przez trzy lata nie miałam okresu, nie licząc okresu karmienia (ponad półtora roku). Ginekolog dał jakiś zastrzyk pobudzający, który nic nie dał i zapisał tabletki antykoncepcyjne. Jak je brałam okres wrócił, ale jakiś taki dziwny, po moich problemach z facetem stwierdziłam ze nie będę się truła jak i tak nic z tych rzeczy.... i przetałam brać. I znowu to samo. Znowu cos na pobudzenie i tez nic, ale badań hormonów pan ginekolog, prof. zresztą, nigdy nie zlecił. teraz od porodu minęło 15 lat, a ja od 7 zaczęłam tyć, ale najpierw tak delikatnie, a ze jestem wysoka i zawsze miałam figurę modelki :)))) czyli niedowagę, to tez od razu nie był to problem. I tak doprowadziłam się do stanu, ze lustra omijam z daleka i nie potrafię się zmobilizować do niczego, a jeszcze te zmiany kostne mnie już kompletnie dobiły. Przepraszam, ze się tak rozpisałam, ale wszystko może być ważne. Słyszałam, ze przy gruczolaku przysadki zdarza się "nadbudowa" kości, ale czy tylko w tym przypadku? Jak mogę sobie pomóc (wiem zrobić badania), ale tak to już w Polsce jest, ze jak się chce leczyć trzeba więcej wiedzieć na ten temat od lekarza (tego beznadziejnego, oczywiście), żeby z cała pewnością oddać się w dobre ręce. Chociaż mnie wydawało się, ze byłam - pan ginekolog, znany prof., a jak czytam to forum, to wiem ze pierwsze co to powinien zlecić badania hormonalne. Drobiazg.:( Pozdrawiam. Czekam na jakieś informacje.

Gość Matto zrób poziom
hormonów np prolaktyny (moga wypadac włosy wiec moze czoło zrobiło ci sie poprostu wyzsze) badz hromonu wzrostu ( on moze byc przyczyna znacznego rozrostu kosci - guz i choroba akromegalia) najlepiej przebadaj sie i z wynikami do lekarza .

Gość matta
Dzięki, ale powiedz, co dalej? Przy gruczolaku, z tego co czytam, lepiej usunięcie gruczolaka (czyli w praktyce całej przysadki) jest ostatecznością, a co w przypadku stwierdzenia akromegalii? Albo może najlepiej jednego i drugiego...???!!!! Wiesz, czytam tu, że ktoś miał usuniętą przysadkę i musi łykać leki do końca życia, ale dlaczego, to dowiedział, sie na tych stronach, bo lekarze operują określeniem "usunięcie gruczolaka" i każdy myśli, że reszta jest ok, a to nie dokońca tak. A jak przy chorobie akromegalia? Pozdrawiam

Gość matta
A może polecisz mi jakiegoś dobrego lekarza na Śląsku?

Gość matta ja polecam Ci
Panią Profesor Teresę Gasińską. Jest świetną specjalistką. Pracuje i przyjmuje w Katowicach (więc na Śląsku :) Pokieruje Cie odpowiednio, zadecyduje jakie badania masz zrobić w celu postawienia diagnozy co Ci dolega i jak Cie leczyć. Nie zwlekaj tylko szybciutko biegnij do lekarza! Powodzenia!

Gość matta
Na pewno jesteś kobietą, bo facet nie bywa taki miły:)))) I pewnie lekarzem:))) DZIĘKUJĘ CI BARDZO! Postaram się jakoś zmobilizować. Chętnie na pierwszą wizytę poszłabym do niej prywatnie. Nie chodzi mi o kasę (że jak płacę to będzie milsza, zakładam, że jest po prostu dobra i tyle), ale było by mi raźniej jakbym mogła sie spotkać najpierw kameralnie i na spokojnie. Jestem w kiepskiej kondycji psychicznej i potrzebuje intymności, w szpitalu o to trudno. Wiesz, może czy gdzieś przyjmuje poza szpitalem?

Gość dlaczego zakładasz
najczarniejszy scenariusz. Najpierw badania potem diagnoza , zadem lekarz wczesniej ci nie powie w 100% co Ci jest bez badan

Gość do matta
info. od tej która poleciła Ci Panią Profesor tak jestem kobietą, jedna z wielu wypowiadających sie na tym forum, mam hiperprolaktynemie i gruczolaka przysadki; polecając Ci lekarza wypowiedziałam sie anonimowo, nie pod swoim pseudonimem, bo....... bo tak lepiej. Pani Profesor przyjmuje prywatnie w Katowicach na ul. Dąbrowskiego (przecznica od ul. Francuskiej); podaje Ci numer telefonu do gabinetu: 032 2563434. Telefon odbierze bardzo miła pani, która umówi Cię na wizytę, poda szczegóły jak tam dojechać i wyjaśni ile kosztują wizyty. Najlepiej dzwoń po godz.15. I ja doskonale rozumiem to co czujesz. Ja z chorobą, a raczej z chorobami walczę już bardzo długo. Wiele przeszłam. Życzę Ci wytrwałości i przede wszystkim wiary w to, że będzie dobrze.

Gość do matta
info. od tej która poleciła Ci Panią Profesor uzupełniająco: ja nie jestem lekarzem :-) a Pani Profesor ma opinię bardzo stanowczej i konkretnej, niewiele sie uśmiecha, a więc nie licz na jakąś przytulna atmosferkę w gabinecie; ale najważniejsze jest to że jest dobrym specjalistą. Mam nadzieję, że Ci pomoże.

Gość do do matta
jesli mozna ..długo juz walczysz z gruczolakiem ?

Gość z gruczolakiem walczę
od momentu zdiagnozowania już 5lat, ale wszelkie objawy miałam już dwa lata przed wykonaniem rezonansu który to potwierdził;dwa lata chodziłam od lekarza do lekarza aż wreszcie jeden stwierdził, że nie ma co czekać trzeba robić rezonans

Gość to podobna historia do mojej
:-(

Gość skoro czas i przebieg choroby
mamy taki sam to może sie jakoś umówimy na pogawędkę np. na GG i podzielimy sie bardziej szczegółowo przeżyciami w walce z chorobą?

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się