Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jokasta

POLICYSTYCZNE JAJNIKI

Polecane posty

Gość Anecia. 28
Magda gratuluje i trzymam kciuki żeby wszystko było ok:)) Jeśli możesz to podaj jakieś szczególy co to za Pani doktor i gdzie przyjmuje. Z góry dziękuje i pozdrawiam:))Trzymaj się cieplutko:))

Gość Magda B
Ta pani przyjmuje na pewno w poznaniu w każdy pierwszy poniedziałek miesiąca i w Grabowie koło Ostrowa Wielkopolskiego w każdy pierwszy wtorek miesiąca. Przyjmuje w całej Polsce (podobno) ale gdzie i kiedy poza poznaniem i grabowem to nie mam pojęcia zawsze u niej jest mnóstwo ludzi ja zazwyczaj czekam ok godz. Wizyta to ok 150zł ale to już z ziołami na miesiąc.

Gość Anecia. 28
Dzięki:))a jak się nazywa ta Pani poszperam trochę w necie bo ja jestem ze śląska i do Poznania to mam kawał drogi;(

Gość zitka
5lat temu dowiedziałam się o chorobie,lekarz przepisał mi diane35,ja przytyłam 2kg i nie miałam innych dolegliwości.Miałam małe szanse na urodzenie dziecka,gin kazał odstawić tabletki i próbować,po 2miesiącach byłam w ciąży.Urodziłam zdrową córeczkę.Teraz staramy się o drugie dziecko ale bez rezultatu,dodam jeszcze,że odkąd urodziłam do dnia dzisiejszego tabletek nie biorę,i pewnie dlatego w ciążę nie mogę zajść.

hej! od kilku lat cierpię na boleści i krwawienia iędzymiesiączkowe, za każdym razem lekarze dawali tylko jakieś tabletki dopochwowe, dopiero jak poszłam tydzień temu prywatnie to zrobiono mi usg i okazało się że mam policystyczne jajniki. lekarz podejrzewał, że mam za dużo testosteronu, ale jak odebrałam wyniki to są w normie. przepisał mi przed wynikami jeszcze tabletki Qlaira. czy ktoś je brał? to tabletki antykoncepcyjne, nie wiem czy nie pójść jeszcze raz do tego ginekologa przed wzięciem pierwszej tabletki. czy powinien mi zlecić jeszcze jakieś badania? na jakiej podstawie oni przepisują leki? jeśli testosteron jest w normie to leczenie hormonalne mi nic nie da? pozdrawiam!

Gość KajaMak1984
Cześć dziewczyny mam złożone pytanie, może któraś miała podobną sytuację do mnie? Rok temu wykryto u mnie policystyczne jajniki. Przyjmowałam przez ponad pół roku Metformax 500 (3x 1 tab dziennie) ale źle sie czułam wiec odstawiłam i nie biorę już od 3 msc. Niestety, okres mi się spóźnia juz 2 tyg a niewatpliwie jest to wina tego, ze nie biorę Metformaxu i moich jajników. Poszłam wiec do ginekologa wczoraj i on mi zalecił branie Metformaxu w tej samej dawce plus Yasminelle własnie. Powiedział, że Metformax unormuje mi metabolizm ( jak zwykle w przypadku tego schorzenia jestem ogromna ponad 100 kg na 180 cm) a antykoncepcja przez to że bedzie hamować owulację, ocali moje jajniki przed pęcherzykami. Czy ktoraś z was przeszła już taką kuracje? Bardzo boje się że przytyję. Od czasu gdy wiem, czyli od roku udało mi sie zrzucic 15 kg (tak, wazyłam prawie 120!!!) , a teraz jestem jeszcze na bardziej scisłej diecie przed wakacjami. Bede wdzieczna za odpowiedż Pozdrawiam!

Hej dziewczyny:):)U mnie również jakiś czas temu wykryto zespół policystycznych jajników.Mam już synka 3 letniego i chciałabym mieć drugiego bobasa,ale chyba nie będzie mi to dane.Z opisanych objawów mam zanik miesiączki i tyje.Poczytałam trochę o tym i jestem przerażona.Już sam nie wiem co robić i co myśleć...Mój ginekolog wypisał mi tylko tabletki na wywołanie miesiączki i kazał czekać...Nie wiem na co....

Witam jestem tu nowa ale mam problem z pCO miesiączki co 60 dni i krótkie 1,5 dnia z cerą nie mam problemu owłosienie słabe . Leczyłam się clo ale ie przyniosło żadnego rezultalu lekarz stwierdził że mam dużo pencherzychów i trzeba zrobić laparoskopie . Bardzo się boje Nie wiem czy laparoskopia może pomóc i boje się czy po laparoskopi nie nasilą się objawy PCO Proszę o odpowiedź

Witam jestem tu nowa ale mam problem z pCO miesiączki co 60 dni i krótkie 1,5 dnia z cerą nie mam problemu owłosienie słabe . Leczyłam się clo ale ie przyniosło żadnego rezultalu lekarz stwierdził że mam dużo pencherzychów i trzeba zrobić laparoskopie . Bardzo się boje Nie wiem czy laparoskopia może pomóc i boje się czy po laparoskopi nie nasilą się objawy PCO Proszę o odpowiedź

Gość desia88
Cześć u mnie PCO wykryto 2 tygodnie temu. Wcześniej brałam non stop Yasminelle przez 2 lata. Pierwszy raz(20lat) poszłam do gin bo miałam miesiączki co 2-3miesiące. Teraz jak poszłam powiedziałam, że 52 dni spóźnia mi się miesiączka.Za pierwszą wizytą kazała mi zrobić badania hormonalne(prolaktyna,lh,fsh) i wszystko było ok i zapisała tabsy. Przepisała mi też luteine ,którą miałam brać przez 5 dni 2 razy dziennie, jak miesiączki po 5 dniach nie bedzie z badaniami miałam się pokazać u niej i się pokazałam wszystkie były złe i tak stwierdziła PCO. Przepisała mi Novynette. Zobaczymy co będzie, tylko jak się zapytałam czy normalnie będę mogła zajść w ciążę powiedziała, że tego lekarze już nie gwarantują :(((((

Gość magdaaaaaaaaa
u mnie policystycczne jajniki stwierdzono 4 lata temu... 2 lata staralismy sie o dziecko bez rezultatow... po czym leczylam sie w klinice leczenia nieplodnosci... po kolejnych 2 latch udalo sie:) jestem w 20 tygodniu ciazy... wiem ze nie mozna sie poddawac a napewno sie uda... trzymam kciuki

Witam Tydzien temu dowiedziałam sie ze mam policystycznego jajnika. Dopóki nie poczytałam w necie na ten temat w sumie nie wiedziałam dokłdnie o co chodzi, moj lekarz mi w skrucie powiedział i bardzo omijajaco. Dodam ze do maja tego roku mialam regularne miesiaczki co do dnia, poszłam na zwykle badanie w czerwcu u juz bylo cos nie tak. I oczywiscie nie mam okresu do dzis czyli juz ponad 10 dni po terminie (napewno nie jest to ciąża). i obawiam sie ze zaczna sie u mnie klopoty z okresem wlasnie teraz i to mnie martwi bo zaczełam planowac dziecko w niedalekiej przyszlosci i to moze spowodowac ze nie bede mogla zajsc. W lipcu ide jeszcze raz na wizyte jesli nie dostane do tej pory okresu u wtedy bedzie decydowane leczenie. :( W szoku jestem troche bo do teraz miałam zawsze wzystko ok ostatnia cytologia ze stycznia tez wysżła jako 1-czka. Ratunku !!!!!!

Gość załamana_27
błagam pomocy czy ktoś pomoże mi z wynikami ja nic z tego nie rozumiem usg dopochwowe jajnik prawy 40x23mm z pęcherzykami o średnicy 13,5mm jajnik lewy 29x25x29x z licznymi pęcherzykami o średnicy do 5,5mm progesteron 5,95ng/ml. do tego testosteron trzykrotnie za wysoki (to wiem) zapomniałam wspomnieć że przytyłam okropnie (ważę teraz 110kg) mam okropne owłosienie na brodzie staramy się z mężem o dzidzię już 4 lata chodzę do lekarki a ona tyko każe mi schudnąć dała duphaston ale bierze się go w odpowiednim dniu cyklu ale ja nie mam regularnych miesiączek i jeszcze jedno przepisała mi lek ale nie wiem na co to jest ( METFORMAX) BŁAGAM POMOCY

Gość agnesz1989
Pierwsze co musisz zrobić to naprawdę schudnąć mi sie udało w prawdzie nie miałam duzej nadwagi ale dieta i ciężka praca pomogły mi sie pozbyć 10 kg , czuje sie teraz o wiele lepiej i jajniczki również ten Metamorfox to lek pomagający w zajściu w ciąże, nei wiem nei brałam go ale u mnei na forum dziewczyny się wypowiadają na ten temat :) http://www.kafeteria.pl/ziu/obiekt.php?id_t=239

zalamana- metformax bierz, pomoze ci schudnac!!! a musisz koniecznie bo masz ewidentnie policystyczne jajniki. Polecam diete niskoweglowodanowa dla cukrzykow. Jest ona tez wskazana dla PCOwiczek. Luteine bierz od ktego dnia ktory masz napisany po pierwszym dniu cyklu...podejrzewam ze masz brac od 16 do 25 dnia cyklu? Jakos tak? To jak dostajesz okres to jest pierwszy dzien cyklu i czekasz do 16dnia i zaczynasz lykac luteine. Miesiaczka po tym gwarantowana. A jesli nie ma to robisz test, jak wychodzi negatywny to spowrotem do lekarza. Bierz metformax, zmien zywienie, zbij testosteron, progesteron nie wiem w jakim dniu cyklu robilas wiec nie pomoge. Ale moezesz normy hormonow posprawdzac sobie na 28dni.pl owlosienie to przez testosteron! $ lata to dlugo....zastosuj sie do zalecen mysle ze po metformaxie takze poziom tyestosteronu spadnie. Nie zalamuj sie. Dostalas klasyczne leki.

Gość myszunia_88
Hej dziewczyny! gdzies 1.5 roku temu dowiedziałam sie ze mam PCOS, byłam po prostu załamana.... w pt ide do szpitala do Katowic... mam pytanie do dziewczyn, które tam lezały: co dokładnie robili? czy długo lezały? i jak to wszystko wyglada? pozdrawiam "Cause things are gonna change so fast."

Gość tygrysica1984
witam. od czterech lat mam pęcherzyki na jajnikach żaden lekarz nie podejmował się leczenia. ostatnio znalazłam lekarza który dał mi skierowanie do szpitala na oddział endokrynologi dzwoniłam tam i mają kosmiczne terminy. mój lekarz podejrzewa politystyczne jajniki. może ktoś mi określić jak długo leczy się to?

Gość czisun1983
Hej dziewczyny, odpowiedzcioe mi czy ktoras z was po stwierdzeniu PCOS brala duphaston i tylko dzieki niemu udalo sie jej zajsc w ciaze? Moj lekarz stwierdzil,ze na 2 cykle wlaczy mi wlasnie duphaston a pod koniec drugiego cyklu mam sie do niego zglosic z wynikami nasienia partnera, on wtedy zmonitoruje co tam sie dzieje w moim organizmie i podejmie decyzje kiedy mam isc na laparoskopie... ale ja mam taka cichutenka nadzieje,ze moze w ciagu tych dwoch cykli "zaskocze" na samym duphastonie i obejdzie sie bez tego calego cyrku... ??

tygrysica- niestety PCO jest niuleczalne, i mozna jedynie podleczyc albo jakimis lekami wywolujacymi owulacje, jesli chcesz zajsc w ciaze, lub tez tabletkami anty aby wyciszyc jajniki zeby nie produkowaly jajeczek.

czisun- duphaston jest progesteronem, jesli nie masz owulacji to nie zaskoczysz...jedynie endometrium moze ci urosnac i mozesz miec miesiaczke, ale jesli nie masz owulacji to lipa...chyba ze owulujesz to jest szansa...czasem sie zdarza tak ze mimo cyst na jajnikach z jednego moze sie ujawnic dominujacy pecherzyk, ktory peka i jest owulka...staraj sie, moze przez te dwa cykle ci sie uda

HEJ DZIEWCZYNY. W TYM TEMACIE JESTEM NA FORUM 1 RAZ. OD 1.5 ROKU STARAM SIĘ O DZIDZIUSIA, NIESTETY PCO!!!! STYMULACJE CLO , PUREGONEM, POTAM PREGNYL NA PĘKCIĘCIE I NIC. W KOŃCU LAPAROSKOPIA I NACIĘCIE OSŁONKI JAJNIKÓW I NADAL NIC. OCBECNIE PO CLO TORBIEL 7 CM I NIE WIEM CO DALEJ ROBIĆ. HORMONY OK. BIORE TEZ 2 RAZY DZIENNIE GLUCOPHAGE, NIBY KONIECZNE PRZY PCO I RZECZYWISCIE TAK MOCNO NIE TYJĘ. ZASTANAWIAM SIĘ NAD TABL. ANTY ZEBY WYCISZYC JAJNIKI CZY KTÓRAŚ Z WAS STOSOWAŁA? JESLI TAK TO JAKIE REZULTATY? JESTEM ZAŁAMANA!!!!

Gość pytanie o pcos
Dziewczyny czy ktos może powiedzieć co dzieje się z osobą chorą na pcos po menopauzie? Dalej ten testosteron i androgeny są takie wysokie?

Gość Karina21
Witam. miałam cystę na jajniku. Jako kurację hormonalną lekarz zalecił mi plastry antykocepcyjne. Z tego co wiem dziewczyny stasują taką kurację 3 -5 miesięcy, potem to mja. Teraz juz jest ponad rok i lekarz dalej zaleca mi naklejanie tych plastrow, zeby zapobiec dalszemu wzrostowi. Nie wiem czy to dobrze ze tak dlugo musze to uzywać. antkocepcja mi nie jest potrzebna bo nie prowadze jeszcze aktywnego zycia seksualnego, a wydaje mi się, że od kiedy uzywam tych plastrow starciłam chyba pociąg do seksu. Może miał ktoś podobny przypadek. Proszę o radę. mam 21 lat

ja kilka lat temu leczylam sie na ten zespol...mialam robiona laparoskopie ..bralam rozne leki i nie zaszlam w ciaze.Leczylam sie w Klinice w Bytomiu..nie mialam jajeczkowania,mialam insyminacje...i nic..trwalo to kilka lat.W koncu dalam sobie spokuj i pogodzilam sie z faktem ze nie bede miec dzieci.....hmmm w 2008 bez lekow i lekarzy zaszlam w ciaze,urodzilam zdrowego chlopca;)...to chyba psychika..nic innego;)..zycze wam powodzenia w staraniach:)

kicza no niekoniecznie psychika. Przy PCO jasne mozna i tyc i chudnac...wszystko to przez hormony tarczycy ktore trzeba sprawdzic..... A z ta antykoncepcja to jesli nie chcesz teraz miec dzieci to dobry pomysl zeby brac hormony poniewaz wyciszaja jajniki...jka bedziesz chciala miec dzieci odloz plastry/tablety i zobacz jak ci sie cykl ulozy....i moze bedzie ok a moze trzeba bedzie wspomagac sie lekami. PCO to nie wyrok. Nie ma co sie martwic na zapas:) Karina - moze powiedz ginekologowi o tym ze masz libido zmniejszone...chociaz jesli nie prowadzisz zycia seksualnego to nie powinnas sie przejmowac tym az tak. No i jak widzisz hormony nie sa tylko potrzebne do antykoncepcji. a lepiej wyciszyc jajniki niz doprowadzic do groznych powiklan.

Gość tygrysica1984
witam ponownie może mi ktoś napisać jak długo leży się w szpitalu na te polistyczne jajniki i czy coś specjalnego mam wziąć do szpitala? ja mam być w klinice w Katowicach na Ligocie i liczę się z tym że będzie odwiedzać mnie tam tylko mąż i to rzadko bo on dużo pracuje. przy okazji lepiej bym wzięła do szpitala tampony czy podpaski. z góry dziękuję za odpowiedź pozdrawiam

Gość 123mona123
Hey kobitki jestem tu 1 raz ale chciałam was ostrzec ponieważ 5lat temu starałam się o dziecko przez 7 miesięcy nic w końcu lekarz stwierdził że mam za małe jajniki itp.leczył mnie luteiną udało się zaskoczyłam żadne testy nie wykazywały ciąży dopiero w 8 tygodniu pojawiły się upragnione 2 kreseczki od razu poszłam na USG potwierdziła się ciąża-byłam najszczęśliwszą kobietą na ziemi aż do 6 miesiąca gdzie się okazało że moje dziecko jest ciężko chore PRZEPUKLINA OPONOWO RDZENIOWA I WODOGŁOWIE z racji ze nie wykryto tego wcześniej leczenie nie miało jakiegokolwiek sensu mimo to staraliśmy się zabiegi wewnątrz maciczne.22.02.2006 na świat przyszła moja córeczka -chora.W prawdzie jest cudownym dzieckiem ale żadna z was nie myśli o tym co będzie gdyby ???Zastanówcie cię dobrze czy będziecie umiały sobie poradzić z tak wielkim wyzwaniem a cha i bardzo ważna rzecz musicie przyjmować kwas foliowy 5mg obowiązkowo lekarze rzadko mówią o tym ale to jest bardzo ważne dziś chciałabym mieć 2 dziecko ale nagle się okazuje że mam PCO gdzie jedni lekarze mówią ze to nie możliwe bo urodziłam dziecko inni z kolei że możliwe sama nie wiem co mam myśleć na ten temat ostatnio spóźnia mi się miesiączka zrobiłam test jest negatywny ale jestem strasznie ospała nie wiem czy jest sens robić badania czy też nie ach i znów przytyłam w ogóle w ciąży przytyłam 25 kg masakra żeby to zrzucić życzę wam kochane dużo powodzenia i dużo mądrości

Gość do wpisu wyżej
Przestań bredzić kobieto,to że urodziłaś chore dziecko nie jest związane z tym że leczyłaś się wcześniej ani nawet z tym że masz pco.I nie pisz też że każda kobieta powinna zażywać kwas foliowy w takiej dawce, tak duża dawka jest tylko wskazana w szczególnych przypadkach.Nie nakręcaj innych swoimi bredniami!!!

Gość devon
dziewczyny czy jak ma sie zespół policystycznych jajników to zalecane są tabletki antykoncepcyjne? ja mam podejrzenie,brak miesiączki i pecherzyki na obu jajnikach,dostalam skierowanie do poradni endokrynologicznej :(