Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mychor

Troche wiadomosci o dietach. Dietetyka i dietoterapia.

Polecane posty

Gość Mychor

Witam Sa setki, a moze tysiace diet odchudzajacych. Diety Atkinsa, Kwasniewskiego, Hollywood, zelazna, Kopenhaska itd... duzo by wymieniac. Jednak w przewazajacej wiekszosci, a osmielam sie powiedziec, ze nawet prawie wszystkie sa dietami nieracjonalnymi tzn nie dostarczaja organizmowi wszystkich potrzebnych skladnikow. Ponadto zaburzaja prawidlowa gospodarke kwasowo - zasadowa w organizmie i przez to rozregulowuja przemiane materii. Organizm, ktory nagle przestawiany jest na "inne tory" poprzez diete, przezywa szok. Taki szok powoduje, ze tracimy na wadze, nawet czasem bardzo szybko. Jednakze taka utrata wagi nie trwa dlugo i smukla sylwetka nie pozostanie nam na wieki. Nieracjonalne diety sprzyjaja bowiem tzw efektowi jo-jo, a skutki takich diet bywaja czasem nawet tragiczne. Tylko racjonalne diety, indyidualnie ulozone zgodnie z wiekiem, stanem zdrowia itd dla kazdego czlowieka, gwarantuja lagodna utrate wagi, poprawe przemiany materii i co najwazniejsze brak efektu jo-jo. Piszcie. Na pytania odpowiada mgr inz. Technologii Zywnosci

Gość co sadzisz
o diecie wg Pieciu Przemian?

A jak mam isc do dietetyka zeby ulozyl mi zdrowa diete skoro mnei an to poprostu nie stac? hm? Walcze ze swoją wagą po srodkach anty po których przytyłam zostalo mi jeszcze 10 kilo w dół!!!!!!!!!!!

Gość Mychor
Dieta "piec przemian" jest to dieta chinska oparta na 5 smakach, aromatach. Ma laczyc racjonalnosc pozywienia z aromaterapia. Uwazam, ze jest to zwykla, racjonalna dieta, ktorej chinczycy dodali symbolike 5 zywiolow. Kazdy skladnik pozywienia mwplyw na funkcjonowanie organizmu. Jesli spozywamy np produkty bogate w sol zaburzamy rownowage osmotyczna organizmu co prowadzi np do wzrostu cisnienia krwi, czestomoczu, zatrzymywania wody w organizmie itd.... tak samo jest z innymi skladnikami pozywienia.Medycyna i dietetyka zna wplyw danego skladnika na okreslony narzad w organizmie. Stosujac diete urozmaicona, dostarczajaca niezbednych skladnikow do organizmu mozemy nie bac sie, ze ktorykolwiek z pieciu elementow ulegnie zaburzeniu.....

Gość Mychor
Wiktoria, nie zlamuj sie.... Jesli chcesz moge sprobowac Ci jakos pomoc, dac kilka wskazowek.

Gość Mychor Ty jesteś facetem
? ja nie mam problemow z waga, ale lubie mezczyzn 👄 ;)

Gość co sadzisz
dzieki za info , znam mniej wiecej zasady tej diety , ale jak ja stosowac w praktyce ,czy naprawde ma znaczenie kolejnosc wrzucanych produktow , czy chodzi tylko o to by one wszystkie znalazly sie w garnku?Czy masz moze gdzies materialy jak ta dieta wyglada w praktyce ? np przepisy?

Gość looosi
MAm pytanie, jaka dieta nadaje się dla osoby mającej 16 lat, która chce zgubić parę kilo, ale szczególnie chodzi mi o to by pozbyć się masy mięśniowej której się dorobiłam uprawiając przez 6 lat sport i ktora obecnie zamienia się w tłuszcz.

Gość co sadzisz
czy moge do Ciebie napisac albo prosic o nr gg, potrzebuje paru fachowych porad

MAM DOBRA I ZDROWA DIETE ZAPRASZAM NA TEMAT:DIETA SOUTH BEACH KTO ZE MNA PISZCIE I DZIELCIE SIE WRAZENIAM SERDECZNIE ZAPRASZAM

Gość niuniasza
witam!no to ja mam wielka prosbe,tzn. chcialambym "zaciagnac"pare fachowycg rad dotyczacych odchudzania.Mam 18 lat i chiaBabym zrzucic ok 6-7 kg,tak wiec czy moge zastosowac diete 1000 kcal?Wiemm ze dam rade tylko nie jestem do konca pewna co do ilosci skladników itp, by dostarczyc mimo wszystko tego co organizm potrzebuje najbardziej w tym wieku(np.wapnia,witamin itp) .Konkretnie: jem na sniadanie platki fitness z mlekiem ,a na kolacje pije tylko sdzklanke soku (i to jest standart zawsze) ,na obiad zas posilek w granicach 500 kcal,tylko nie wiem jak go komponowac by zawrzec w nim to co najpotrzebniejsze mlodemu organizmowi.Co pan o ty wszystkim mysli?Czy to "w miare" dobry pomysl?

Gość Mychor
Wedlug diety pięciu przemian, gotując wkładamy do garnka produkty w kolejności smaków. Jeśli zaczynamy od gorzkiego (np. wrząca woda) w kolejności dodajemy - słodki, ostry, słony, kwaśny. Jeśli zaczniemy od np. smaku ostrego - kolejność będzie słony, kwaśny, gorzki, słodki. Dodając kolejne smaki zachowujemy odstęp czasu przynajmniej 1 - minuty. Różne produkty i przyprawy w tym samym smaku można dodawać razem lub bezpośrednio po sobie. Jesli chodzi o dalesze informacje na ten temat to polecam www .dieta.info www.chinmed.com niestety z przepisami gorzej....

Gość Mychor Ty jesteś facetem
? Dlaczego mi nie odpowiedziałeś 😭

Gość Mychor
Po pierwsze nie "pan". Jestem kobieta.

Gość co sadzisz
bardzo dziekuje za strone 🌻

Gość Mychor
Loosi, po pierwsze masa miesniowa NIGDY nie zamieni sie w tluszcz. Takiej mozliwosci nie ma. Ja trenuje kolarstwo od dosyc dawna, zaczelam mniej wiecej w Twoim wieku i dorobilam sie dosc "mocnych" ud, ale napewno nie jest to skutek zamiany miesni w tluszcz. Jesli chcesz sprawdzic "na oko" czy masz troszke za duzo tluszczyku, napnij miesnie np ud i sprobuj chwycic palcami faldke, ale delikatnie. Jesli trudno ci zlapac mala faldke, a chwitasz od razu kawal ciala, to znaczy, ze nie masz problemu z iloscia tluszczu w tym miejscu, i nadal jestes dobrze umiesniona

Gość Mychor
Niuniasza....troszke za wczesnie na diete 1000 kcal.... :) Nie chce prawic moralow, ale jesli masz nadwage raptem do 7 kg, to spokojnie stosuj diete 1500 kcal. W zandym wypadku nie mniej, bo mozesz miec problem z zaburzeniami fizjologicznymi, ktore niestety zdarzaja sie jeszcze w tej grupie wiekowej odchudzajacych sie kobiet. Platki fitness ok. Jednak gdybym dokladniej wiedziala ile wazysz, ile masz wzrostu i dokladnie co jesz w ciagu dnia to byloby mi latwiej dowiedziec sie ile powinnas schudnac (jesli wogole powinnas) i jakich skladnikow ci brakuje....

Gość Mychor
Jeśli chcecie, piszcie do mnie na adres mychor@go2.pl. Postaram sie odpowiedziec na kazdy list. Udzielam rowniez porad prywatnie.

Gość looosi
Właściwie nie wpadłam na to, że mięśnie nie mogą zamienić się w tłuszcz, dzieki za wyjaśnienie. W takim razie chcialabym się dowiedzieć jak można zredukować tkanke mięśniową, jeżeli to w ogole mozliwe, a co do tkanki tłuszczowej, to tez jej trochę mam ale nie wiem w takim razie, czy mam wiecej ćwiczyć zeby się jej pozbyć, czy może powinnam mniej jesc(stosowqać jakąś dietę?

Gość Mychor
Co do tkanki mięsniowej....to wystarczy nie cwiczyc, zeby ja zgubic. Np ubutek tkanki miesniowej, kiedy ma sie np unieruchomiona noge, to w ciagu tygodnia moze dochodzic nawet do 5%. Zacznij cwiczyc te grupy miesni gdzie widzisz tluszczyk, np brzuszki. Dobre efekty daje cwiczenie, podczas ktorego napinasz miesnie - np wciagasz brzuch i trzymasz tak np przez 15-20 min, albo napinasz posladki. To daj dobre efekty przy zbijaniutkanki tluszczowej w tych miejscach. Mozesz cwiczyc wszedzie, nawet jadac autobusem ;)

Gość niuniasza
bardzo dziekuje za rady .Mam 165 cm i waze w granicach 60-62 kg ,(waha sie ta moja waga) ale naprawde chcialabym troche zrzucic bo u mnie jakos ten tluszczyk widac(szczególnie na brzuszku,pupie i nogach) i nie sa to moje jakies "wyolbrzymienia" bo juz kilka osób mi powiedziao ze jakos przytylam ,a skolei pielegniarka w szkole powiedziala ze moglabym kilka kilo zrzucic.Nie wiem ,jakos to u mnie sie wszystko "uwydatnia"Do wakacji zostalo jakies 6 -7 tygoni ,czy w takim czasie moge zgubic te 5-6 kilo bez wiekszych problemów zdrowotnych?Bardzo prosze o rade!

Gość Mychor
Akurat ostatni moment na stosowanie diety. Chydnac okolo 1 kg tygodniowo zmniejszasz ryzyko wystapienia efektu jo-jo. Polecam stosowanie diety 1500 kcal i jako wspomagania prosze sie zaopatrzyc w ogromna ilosc blonnika. Blonnik znajdziesz w otrebach, zwlaszcza pszennych. Jezeli nie masz problemow z zaburzeniem wchlaniania, czy celiakia jedz ich ile wlezie i koniecznie popijaj ogromnymi ilosciami wody. Najlepiej jesc blonnik okolo 20 min przed posilkiem. Np 3 lyzki otrab pszennych, szklanka - dwie wody i za 20 min gwarantuje, ze zjesz polowe np obiadu i nie poczujesz glodu bardzo, bardzo dlugo. Tylko pamietaj, ze trzeba jesc wszystko: warzywa, owoce, mieso, ryby. Przy takiej podazy blonnika mozesz ograniczyc pieczywo i zamiast np kolacji zjesc jogurt z muesli. Ostatni posilek jedz przed 18, potem pij wode a jesli jeszcze jestes glodna to otreby.....

Gość niuniasza
aha.Tylko czy w moim wieku mozna tracic 1 kg na tydzien przy diecie 1500 kcal?Bo wydaje mi sie to za duzo.Moze jednak sie myle.To moze 1300 i wiecej cwiczen?

Gość oatmeal
Hej. z nieba mi spadłeś :) Waże 72 kg przy wzroscie 180. Kiedys bylam chodzacym szkieletorem, ale siedzenie przy kompie, niezdrowe jedzenie, brak ruchu, uzywki...zrobily ze mnie osobe troszke zaniedbana :( jestem teraz na sokach przez kilka dni potem wrócę do jedzenia. nie chodzi mi o diety bo podzielam Twoja opinie, nie wierze w diety cud, bardziej w moc racjonalnego odżywiania, ale teraz sama już nie wiem co jest zdrowe a co nie... moim problemem jest cellulit (rzecz oczywista) ogromny brzuch (ostatnio szamałam wszystko co bylo pod reka :O ) i wiotka skóra, nie umięsnione ciało... Chce byc szczupła, miec umiesnione ciało i jędrną skórę. Zapisuje sie na basen i siłownie (mam nadzieje ze basen wyszczupli a silownia wyrzeźbi skądś mięśnie ;) ). Tylko za dwa dni wracam do jedzenia. Powiedz mi...co na mój problem (cellulit, brak miesni i nie jędrna skóra) moze pomóc? mam zamiar jeść: ciemne pieczywo (nie wiem dokladnie jakie jest najzdrowsze i przy okazji smaczne) owoce i warzywa w ilosciach nieograniczonych ;) pic soki wlasnej roboty zielona herbate aromatyzowaną uwielbiam słodzić tą herbate (czy przejscie na brazowy cukier lub slodzik cos mi da ? ) zrezygnowac ze slodyczy nie wiem jak sie ustosunkowac do makaronu, ryzu, ziemniaków...niby to zle weglowodany ale... nie ma pewności :( nie pije gazowanych napoi platki kukurydziane na mleku srednio tlustym ( czy przejsie na mleko chude cos mi da ? ) jajecznica wogole jest zdrowa? na oliwie z oliwek bez kielbasy ??? czy wogole zeby byc i czuc sie zdrową i zdrowo sie odżywiać i pozbyc sie cellulitu ;) musze zrezygnowac ze wszystkich tluszczy i cukrów ?? kupowac wszystko light ?? prosze poradz coś. dziekuje i pozdrawiam

A czy mogłabyś mi powiedziec czemu nie chudnę jeżeli zdrowo się odżywiam nie przekraczam 1500 kcal dziennie jem okolo1000 i nie chudnę? Dodam ze chodze dwa razy w tyg. na basen i biegam co drugi lub trzeci dzien po 4 kilometry a mimo to moja waga stoi w miejscu. Odstawiłam juz dawno słodycze i sięgam po nie mniej więcej raz na dwa tyg. kiedy czuję ze naprawde muszę i zjadam nie więcej niz 50g tabl. czekolady. Nie jem mięsa bo nie przepadam za nim zjem je raz na jakis czas. Nie piję napoi nie lubie fast foodu chipsów i innych śmieci. Uwielbiam za to mleko i wszelki nabiał ale nie przesadzam w jego jedzeniu. Nie jem po 18 a jesli juz to 1jabłko lub szkl maslanki wypijam . Mój metabolizm jest..... a własciwie to nie wiem czy wogóle on jeszcze jest bo nie daje swoich oznak zycia. Kiedys sie intensywnie bardzo odchudzałam schudłam bardzo duzo w krótkim czasie mimo ze byłam i tak chuda przed odchudzaniem. Więc co mi jest???Jak to możliwe ze nie chudnę?

Gość jatoja
matko jak ja uwielbiam chleb i w ogole wszelkiego rodzaju pieczywo... naprawde wole siegnac po kanapke niz po batona :) czytalam gdzies ze kiedy je sie duzo chleba to tyje sie glownie na brzuchu, no i ja tak wlasnie niestety mam. co mam zrobic zeby pohamowac moja ochote na chleb i zeby schudnac(jakies 15 kg)?

Gość ja po chlebie
tyje nie w brzuchu tylko rece i piersi:)

Gość Mychor
Witam Na poczatek nie przerazaj sie... Jezeli faktycznie wazysz 72 kg przy wzroscie 180 zm, to nie musisz sie martwic. Twoje BMI jest w normie. Absolutnie NIE STOSUJ GLODOWKI" jezeli wczesniej troche "pofolgowalas" sobie z jedzeniem, to glodowka (same soki) spowoduje nadmierny szok dla organizmu i spowoduje zmniejszenie przemany materii. potem trudno Ci bedzie schudnac. Wracaj wiec natychmiast do normalnego jedzenia. oczywiscie gratuluje silowni i basenu, doskonaly wybor na ujedrnienie ciala i wyrzezbienie miesni. Jesli chodzi o zbyt duzy brzuszek to polecam tradycyjne brzuszki i cwiczenia polegajace na tym, ze wciagasz brzuch i wtrzymujesz tak 10-15 min. Na poczatku bedzie troche niewygodnie, ale gwarantuje, ze dziala. Powoduje to skurcz miesni i spalanie tluszczu na brzuchu. To samo mozesz robic z posladkami. Jesli chodzi o cellulit, to sprawa jest troszke trudniejsza. Basen i silownia zmniejszy ci go troszke, ale dodatkowo polecam rowerek. Obijanie pupy na siodelku rozbija troche kuleczki tluszczu, a przede wszystkim ujedrnia pieknie uda. Wiotka skora to tez nie problem. Kup sobie jakis balsamik ujedrniajacy i szorstka gabke do kapieli. W czasie kapieli szoruj sie ta gabka, az skore bedziesz miala czerwona. Pamietaj, zeby nie kapac sie w goracej wodzie. po kapieli wmasuj sobie balsamik, z tym, ze dosc mocno masuj skore i lekko przyszczypuj. Poprawia to ukrwienie, zwalcza celulit i doskonale ujedrnia skore. Dodatkowo polecam sex ;) Basenik, silownia, rowerek i dodatkowo chwile przyjemnosci dadza ci takiego kopa, ze przestaniesz miec ochote na slodycze. Jesli chodzi o diete. Najlepsze jest chudniecie ok 0,5 - 1 kg na tydzien. to zmniejsza ryzyko wystapienia efektu jo-jo. Jedz chlebek razowy - polecam firme "oskroba", jedz owocki, warzywka. Rewelacyjne (przynajmnie dla mnie) jest jedzenie otrab w nieograniczonych ilosciach. Kup sobie otreby pszenne - zawieraja najwiecej blonnika. Przed kazdym posilkiem - ok 20 min przed zjedz 3-4 lyzki otrab i popij 1-2 szklankami wody. Gwaratuje, ze zjesz potem polowe tego co chcialas i nie bedziesz dlugo glodna. Pamietaj zeby duzo pic, to sprzyja zbijaniu cellulitu. Makaronu specjalnie nie poleckam - zbuy duzo prostych cukrow. Natomiast jedz ryz ciemny. Ziemniaki tez nie sa takie straszne. Nie jedz platkow kukurydzianych. One zawieraja strasznie duzo cukrow prostych. lepiej zafunduj sobie muesli, lub zwykla owsianke - obrzydliwe, ale zdecydowanie zdrowsze. Jajka jedz. jesli nie masz problemow z cholesterolem, mozesz zjesc 1-2 dziennie. Wprawdzie lepsze sa gotowane, ale na jajecznice tez mozesz sobie pozwolic. Oliwa z oliwek nie nadaje sie do smazenia...lepiej wiec uzyc zwyklego masla. Absolutnie nie rezygnuj z tluszczu. Dzienna podaz energii musi pochodzic w ok 30% z tluszczu. Oczywiscie tluszcz mozna ograniczyc, ale nie wolno z niego rezygnowac, bo nie dostarcza sie wtedy witamin rozpuszczalnych w tluszczach. Polecam wiec naturalne maslo. a do salatek oliwe z oliwek. Weglowodany mozna troche ograniczyc. Jesli bedziesz jesc duzo otrab mozesz zrezygnowac z pieczywa, ale nie musisz. Polecam zjadanie troszke wiekszej ilosci bialka. Jesli nie masz problemow z nerkami to zwiekszenie ilosci ryb i miesa chudego tylko pomoze utracie wagi.... Slodzikow nie polecam, sa rakotworcze. Slodz miodem - jest lepiej wchlanialny i wbrew pozorom wcale nie taki tuczacy. Produktow light nie polecam, bo zawieraja duzo chemii..

Gość oatmeal
wow!! myślałam, że nie odpiszesz ( dopiero ucze sie optymizmu ;) ) dzieki stokrotne!! wreszcie moge ulozyc sobie jakis jadlospis ktory nie wyjdzie mi na niekorzysc. rowerek mam w domu starcjonarny i kupuje sobie zywkly do jezdzenia nim do pracy (15km) zamiast autobusem. masuje sie gabkami i rekawicami mam caly zestaw tego i zelow, i peelingow itd i wszystkiego innego. dzieki za cwiczenia, bede tez gimnastykowac sie w domu jak znajde czas. a co do slodyczy - watpie abym zaniechala, jem ich tak duzo ze boje sie o cukrzyce :( musze przestac. dzieki jeszcze raz za rady !!! 🌼 pozdrawiam cieplo! :)

Gość Mychor
Niestety problem odowiadania na forum polega na tym, ze kompletnie nie wiem co jesz Wictoria w ciagu calego dnia. Nie wiem jak masz rozmieszczona tkanke tluszczowa, nie wiem jakie masz wyniki badan. Nie moge wiec jednoznacznie stwierdzic co tak naprawde jest przyczyna Twojego "niechudniecia" Moze to byc wczesniejsza proba odchudzania, bo moglas sobie zaburzyc przemiane materii - bardzo ja spowolnic. Jesli masz sporo czasu to teraz, kiedy jest cieplo zapraszam na rower. Ja, kiedy jeszcze bylam na studiach przejezdzalam 4500 rocznie i naprawde obzeralam sie chipsami, pizzami, hamburgerami....a mam tendencje do tycia ;) Polecam raz na jakis czas wypad do sauny. I otręby...cala mase otrab przed jedzeniem. Warto tez skorzystac z diety opartej na indeksie gklikemicznym. Daje rewelacyjne efekty. Swojego brata odchodzilam tak o 20 kg