Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kurka domowa

Jakiej pralki i lodówki nie polecacie?

Polecane posty

Gość Ark69
Mam pralkę firmy Hoover od 3 lat,poza tym ,że w czasie gwarancji padł wyświetlacz wszystko jest ok.-małe zużycie wody i prądu,super pierze i wiruje.Teraz kupuję lodówke tej samej firmy.Pozdrawiam.

Gość paj
właśnie to pierwsza opinia o Hoover. ja tez mam hoover nextra, 6kg,A+ (chyba) :) czas pracy to jak dotad 1,5 roku i jest super. tylko muszę kupic nową i nie wiem jaką, tyle roznych opinii. pozdrawiam kupujcie HOOVER

ja wlasnie kupilam lodówke Indesit zobaczymy...

Gość Anetta i Jacek
O sześciu lat mamy sprzęt kuchenny amici (chłodziarka, zamrażarka i kuchenka elektryczna z piekarnikiem elektrycznym), wszystko działa jak na razie bez awaryjnie. Polecam

Gość edt
zobaczymy jak długo

Gość Naukowic
Odradzam lodówkę mastercook!!! Po dwóch tygodniach pada uszczelka. W efekcie lodówka ekspresowo się obladza. Wszyscy moi znajomi, którzy kupili lodówki tej firmy, mają taki sam problem. NIGDY więcej lodówki mastercook!!!

Gość evenual
Ja mam lodowke Siemnsa od 5 lat i wszystko jest OK. Rozmrazanie raz na pol roku, albo i na rok. Polecam

Gość lodówka Liebherr
kupiłam w listopadzie, jak do tej pory spisuje się na medal.

Gość Arcio
Nie wybrał bym Ardo, Amica, Beco, Whirpool, Candy... Polar-pralka mojej siostry ma nie mniej niż 5lat (nie wiem jaki to model) bardzo mały wsad chyba 3-3,5kg to max, wirowanie 400-800. Głośna, nie dopiera, podczas cyklu dosłownie "chodzi po łazience''. Ciężka w obsłudze- ustawienie programatora np. samego odwirowania czy płukania graniczy z cudem. I awaryjność! Od prawie 3 lat używamy pralki Elektrolux z serii EWL i po tym okresie (choć krótkim) mogę szczerze polecić tą markę! Wykonuje ok 2 do 4 cykli tygodniowo w cztero osobowej rodzinie. Jest cicha, dobrze pierze, płuka, wiruje-bez zastrzeżeń. Zanim kupiliśmy tą pralkę wypytałem sprzedawców i przy okazji w jakimś zakładzie naprawy i potwierdzili, że to nie złe sprzęty, mało awaryjne. Później dokupiliśmy do naszego "parku maszynowego" ;) odkurzacz MONDO - to też był bardzo udany wybór. Z małym wyjątkiem: pękła ssawko-szczotka po tym jak na nią niechcący nadepnąłem (delikatny plastik) - słoniem nie jestem ale miała prawo :) Teraz zastanawiam sie nad zakupem chłodziarko-zamrażarki. Mój wybór przykuły produkty Gorenje i oczywiście pozytywne skrzywienie do Elektrolux'a. Co do problemów z serwisem to chyba prawda-ostrzeżenia od różnych sprzedawców. Podobno na naprawę czeka się długo i przebieg serwisu jest dość mozolny. Mam nadzieją że nie będę musiał tego sprawdzać przez najbliższe kilka lat. Z tego co pamiętam to Elektrolux jest produkowany/składany w kilku krajach: niestety nasza pochodzi z Włoch i to nie wróży bardzo dobrze na przyszłość :( Z zadowoleniem polecam i trzymam kciuki na przyszłość!!!

ja nie polecam lodówki amica-opadły drzwiczki,kruche uszczelki,zawiasy,natomiast co do polara to słyszałam że ich specjalizacją są właśnie lodówki które są bardzo dobre ,natomiast pralki już im niestety się nie udały..a szkoda..

Gość babell
ja mam lodówke whirpool ARC6700 -beznadzieja.Kupilismy ją 2 lata temu i się zaczęło...pstrykanie ,szczelanie .Serwis był trzy razy ,za każdym razem cos pogrzebali i miało byc ok,a tu zdziwienie...jest coraz gorzej.Kosztowała 3tysiące,a nie dała bym dzis za nią 100 zł.Ludzie przemyslcie zanim ją zakupicie.Niewiem czy mogę się starac o wymiane... poradzcie

Gość Bubusik
Po pierwsze nie porównujmy sprzętu z przed 20 lat do tego co jest robiony teraz kiedyś precyzja wykonania była dużo lepsza a teraz producenci idą w większości na ilość... Po drugie polar i whirlpool to teraz jedno... whirlpool wykupił polara także jakość jest porównywalna. Tak samo mastercook fagor i brant. po trzecie w mojej opinii dobrej jakości jest sprzęt firm electrolux bosch/siemens i ariston... Indesit jako firma wykupiona przez Aristona też nie jest zła... nie ma co się zniechęcać do jakiejś firmy tylko dlatego ze komuś trafił sie wadliwy egzemplarz wiadomo każdy sprzęt może się popsuć... Z taki sprzętem to jest też trochę kwestia szczęścia.... pozdrawiam

Gość RVLAUREN
WHIRPOOL PRALKA AWM 5083-800 Na początku przyjaźni z tym urządzeniem było super ale w miarę upływu czasu coraz gorzej mimo automatu wagowego i całej reszty pralka żarła prąd jak by była razy dwa wciągała sobie małe skarpetki aż w końcu po pięciu latach niedopierania słabego wirowania wycieków z ładowacza na proszek i tego podobnych padła i taka refleksja moja na koniec NIE KUPUJ PRALKI Z WIĘCEJ NIŻ 1400zł I TO JUŻ PRZESADA WSZYSTKIE SĄ PODOBNE DO SIEBIE A CO DO CZEGO I TAK COŚ CI SIĘ ZEPSUJE NAJLEPSZE W TEJ STREFIE CENOWEJ NA RYNKU TO "SAMSUNG (tanio i dobrze wbrew opiniom że nowość na rynku i nie wiadomo co z niej wyskoczy), ELECTROLUX (choć płacisz za firmę a nie za sprzęt), no i na końcu AEG (stara firma z dobrymi podkreślam dobrymi nałogami tanio prosto i dobrze) a reszta to tylko DUPLIKATORZY i to nie najlepsi więc nie oglądaj że ładne a patrz co ci posłuży kilka lat. LEMUR

SŁOWNICZEK KUPUJĄCEGO PRALKĘ (LAICY GÓRĄ): 1. KLASY PRANIA I WIROWANIA - A+ A i (B - prawie takich nie ma) o co tu chodzi w paru słowach te (A) to znaczy pierze i płucze dobrze i nie ma potrzeby dodatkowego namaczania prania, dodatkowego płukania no chyba że jesteś alergikiem itp (KLASA A+) pranie odbywa się szybko i dokładnie zostaje rozprowadzony w wodzie proszek np. system AQUA SPRAY itp. ABC, FUZZY LOGIC, AUTOMATYKA WAGOWA, POMIAR WYSOKOŚCI PIANY itd. to tylko pomaga nie szkodzi nie wierz w to że jak wrzucisz jedną skarpetkę to pralka wleje ci do niej szklankę wody 2 gramy proszku lekko ją podgrzeje wypłucze drugą szklanką wody i koniec to tylko bajka dla dzieci, tak naprawdę każda pralka z automatem wagowym potrzebuje około 3 do 5 litrów wody najmniej do samego prania (zależy od wielkości wsadu bębna) no i około 10 litrów wody na jedno płukanie (przeważnie są 2 lub 3 płukania) teraz dochodzi twoje pranie na 2kg suchego prania pralka wleje około 5 do 10 litrów wody na 1kg zsumuj sobie to nic innego jak twój cykl który wynosi w dobrych pralkach 45 do 60 litrów wody Jeśli twoja pralka ma mniej niż 1000 obr/min (KLASA D i C)to pamiętaj o tym że nie zawsze pranie po wyciągnięciu jest gotowe do prasowania niestety trzeba jeszcze je wywiesić na sznurek taki efekt ma dopiero pralka z 1400 obr/min(KLASA B ) i więcej obrotów (KLASA A) i też nie zawsze, bo jak jej bęben jest nabity na maksa to nie ma szans na dobre odwirowanie przyjmuje się że pralka powinna być załadowana tak na 2/3 lub 3/4 (tu już pojawiają się niekiedy problemy) najlepiej ładować tak np wsad 5 kg - 3,5kg suchego prania ( 6 dużych ręczników frote ) wsad 6 kg - 4,5 do 5 kg suchego prania ( 8 dużych ręczników frote ) itd. wtedy masz gwarancję że nie przeciążysz urządzenia a pranie po wyjęciu będzie suche klasa wirowania A i B. Do klasy prania nie wlicza się dodatkowych pomocy typu OPÓŹNIENIE STARTU, ELEKTRONICZNY PROGRAMATOR czy WYŚWIETLACZ który pokazuje prawie wszystko co możliwe np: czas do końca, obroty wirowania czy temperaturę, to tylko gadżety bo co pralka ma wyprać wypierze i bez tego. Na koniec podsumowanie jak pralka to tylko w KLASIE PRANIA A i WIROWANIA A lub A plus WIROWANIE B w najgorszym przypadku KLASA PRANIA A i WIROWANIE C (1200 obr/min) innej opcji nawet nie rozpatrujcie (Nie polecam firm WHIRPOOL, MASTERCOOK, POLAR, ARDO, AMICA) Moje rekomendacje daje pralkom SAMSUNG (NOWOŚĆ), BOSCH (TRADYCJA), ELECTROLUX i HOOVER (UWAGA NA WYSOKIE CENY), potem AEG, SIEMENS, INDESIT i na końcu HAIER (ZA NISKIE CENY) cdn

Gość Darios
Mam pralkę Boscha WFB 2005 od 97 r. pranie chodziło 2-3 razy dziennie, oprócz niedziel i świąt (dwoje małych dzieci + dwoje dorosłych). Zdarzało się, że żona prała jedną ścierkę kuchenną:). Silnik zajeździł trzy komplety szczotek silnikowych, i oprócz tych szczotek nic się w niej nie wymieniało. Pralka nadal chodzi, choć trochę się już pasek klinowy ślizga. Pralka jest made in germany. Wcześniej czy później muszę kupić pralkę, ale przyznaję, że ta stara jest dla mnie fenomenem. Każdemu polecam Boscha ale patrząc na te pralki w sklepach mam trochę obawy czy made in poland i czuła elektronika w nowych pralkach sprosta wymaganiom mojej żony.

Gość kaj1
Ja mam pralkę Ardo klasa A,A model FLS105L.Jest wąska ma 39 cm ale wchodzi 5 kg prania,kosztowała ok.1700 zł.Kupiłam ją prawie rok temu,jak do tej pory działa doskonale(tfu tfu,odpukac).Piorę codziennie,czasami nawet 3 razy dziennie. Niewiem dlaczego tak psioczycie na Ardo ja jestem bardzo zadowolona. Lodówka Samsung-również polecam.

Gość christofero
Kupiłem pralkę Whirlpool. Coś w niej łomotało, wezwałem serwis - okazało si ę, że to półmetrowy drut w zbiorniku. Po jego wyjęciu pralka ucichła, ale po 4 latach używania rozpadły się łożyska i uszkodził wał. Pralka wyglądała ładnie, prała dobrze, ale krótko. Po niej kupiłem pralkę Gorenje. Jest raczej dobra, ale na początku trzeba dolewać wody, ponieważ inaczej grzałka nie działa. Jak nie uda się naprawić to pomyślę o Boschu lub AEG. Mam też zmywarkę Whirlpool - co pewien czas się sama wyłącza, serwis nie wie dlaczego, proponują wymianę programatora za 450 zł bez gwarancji, że pomoże. Tak jakby to był prom kosmiczny a nie proste urządzenie kuchenne. W sumie nic już Whirpoola nie kupię. Jestem zadowolony z lodówki Ariston i piekarnika Bosch.

Gość przed zakupem
Przeczytałam wszystkie komentarze na forum i nie powiem żeby pomogły mi one w wyborze właściwej pralki. Jedni chwalą sprzęt danej firmy, a inni mieli z tą samą firma problem. Która pralka najlepsza? Stawiać plusy i minusy przy danej firmie i wybrać tę z najmniejszą ilością niezadowolonych osób?

Ja mam od 5 lat lodówkę Ariston i sprawuje się świetnie. Pralkę mam AEG Elektrolux od ponad roku i jak dotąd też bezawaryjnie.

Gość Żwirek
pracuję w serwisie agd,i muszę powiedzieć że sprzęt AMIKI wygląda nowocześnie,jest zrobiony z pomysłem ale jeśli chodzi o awaryjność to po trzech latach,powinno go się wymienić na nowy i to niekoniecznie na AMIKE,jeśli chodzi o lodówki, to moim zdaniem specyjalnie robią buble,albo mają tak "mądrych" konstruktorów że instalacja układu chłodzącego jest w taki sposób zrobiona by przerdzewiała po 2-3 latach,i lodówkę powinno się zutylizować-- podobno niespełniamy w tej dziedzinie wymogów Unijnych,może to dlatego ? mało złomu oddajemy.Pralki,najczęściej nawalają prpgramatory,są przypadki że wymieniam 2 w ciągu roku w jednej pralce i mam póżniej problemy z reklamacją ,niechcą mi uznać reklamacji i ponoszę koszty,zastanawiam się czy nie zaprzestać naprawy lodówek i pralek Amiki .Dodam że pierwsze sprzęty Amiki były bardzo dobre,i dziłają do tej pory bez wielkich awari.Nie polecam też BOSCHA ,bardzo drogie i nidostępne części.

Gość Ula777
Mam pytanie . Kupiłam pralkę Elektroluxa EWF 12470 W no i ona strasznie głośno pierze, słychać w całym domu. Pranie jest czyste, ale te odgłosy podczas prania ...a wirowanie to jak start F-16. Na pewno słychać u sąsiadów. Jak włożę rękę do bębna i nim ruszę to słychać taki dzwięk jakby po czymś szorował. Czy takie odgłosy to standard, czy da się z tym coś zrobić. Pralka z renomowanej firmy, nie tania i takie coś.

Gość Żwirek
dla Uli 777-jeśli od początku głośno chodzila,to może być wada fabryczna a jeśli teraz hałasuje to coś Ci zgineło w praniu,często giną fiszbiny z biustonoszy,może to jest przyczyną głośnej pracy Twojej nowej pralki ---sprawdż.

Gość Ula777
Pralkę mam dopiero od tygodnia i od początku tak pierze.

Gość Ula777
A biustonosze z reguły piorę w rękach.

Gość Kukurydziana
Mam pytanie, co prawda nie o nową pralkę chodzi... Mieszkam w wynajętym mieszkaniu w którym jest bardzo stara pralka POLAR i nie mam pojęcia jak ją obsłużyć :( Podłączam do prądu, ustawiam program i wciskam przycisk/i (ma ich 2: jeden to BIO a drugi wirówka). Czy ta pralka ma jakiś ukryty włącznik, czy coś źle robię? Pomóżcie :(

Trzeba ustawić pokrętło na odpowiedni program a następnie pociągnąć do siebie tę gałkę którą kręcisz (chyba do siebie, jak nie, to popchnąć). Mój stary Polar tak działał.

Gość karolo
samsung nie!!!!!!!! Zdecydowanie nie polecam Samsunga, strasznie awaryjny, wymienili mi na nową i po miesiącu kolejna awaria, sprzedawca rklamacje ma gdzieś, gwarant składa na procedury serwisowe, serwis nie ma części. A ja od 12.08.07 jestem bez lodówki (dziś jest 18.08.2007). Polecam omijajcie tą firmę z daleka!!!!!!!!!!!!! Pomimo, że mam jeszcze pralkę i tv tego producenta. Chyba tylko tv nie mogę zbytnio nic zarzucic. Lodówka Samsung to najgorszy śmietnik!!!!!!!!!!! SKusi tylko wyglądem i ceną a później masz problemy jakich nie będziesz życzył najgorszemu wrogowi. Dla potwierdzenia podaje swój e-mail: karolgos@wp.pl

Gość krzok
Nie polecam pralek Whirpool AWG 334 .Mam 8 rok i były 3 uszkodzenia .Ostanie uszkodził sie programator.Serwis naprawi za 500 zł.Podziękowałem wole kupić nowa.Pierwsze uszkodzenie to spalenie się filtra przeciiwzakłóceniowego , pózniej uszkodził sie isostat włącz wyłącz .Zmostkowałem i włącznik i filtr ale z programatorem był kłopot .Naprawiłem dodałem inne trybko z jednym zębem więcej .Oryginał miał 7 a ja dałem 8 bo takie znalazłem.Winą wyłamania zebów ostatniego tryba był silniczek programatora ,który kręcił sie w odwrotną stronę.Było za dużo smaru na zapadce zapobiegajcej zły kierunek.Ale sie udało.Bębny z dwoma pakietami krzywek zakłada sie dowolnie.Programator sam się ułozy .Sprawdziłem to trzy razy bo tyle rozkładałem i składałem programator .Jest to bajecznie proste.Tylko trzeba uwazać na bęben który się kręci pokrętłem.Jest tam taka mała dziurka na bębenku a taka laska plastiku i to są takie charakterystyczne znaki.Są po to by program na pokrętle odpowiadal bebnowi krzywek.Tzn. że program 1 jest programem 1 i tak dalej.Pozdrawiam

Gość angelaaaa
Ja mam whirlpoola awd 874d - taka malutka. Chodzi od 3 lat bez zakłóceń, włączam ją 3xtygodniu. Jedyny minus to źle zaprojektowany pojemnik na płyn do płukania, którego co prawda generalnie nie używam, ale wlałam kilka razy do firanek no i brudzi się pojemnoczek, bo nie ma jak się spłukać - ale rozebrałam na części i umyłam :p